Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ja71

#2551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

sumirprimus wrote: 05/03/2020 11:07
Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 11:05

Ne znam, eto kreće od pluća, prije neka mutirana upala pluća.
prati tomo, nisam ni ja doktor medicine, al kontam, jedan od simptoma ovog soja...
gripu koju odbolujes, otporan si na tu vrstu gripe dok virus ponovo ne mutira.
A mutira stalno tako da gripu iznova mozes uvijek dobiti.
uostalom isto je sa svim virusnim oboljenjima.

s obzirom da je dokazano da su se neki ljudi vec po drugi put zarazili virusom corone to bi
(po mom skromnom laickom razmisljanju) znacilo je i ovaj virus mutirao, kao sto uostalom svi virusi mutiraju.
a to bi opet moglo znaciti da cemo, isto kao i kod gripe, imati svake godine novu navalu ovog virusa.

samo ce ljudi vjerovatno vremenom oguglati pa necemo svake godine paniciti.

naravno da uvijek postoji opasnost od pojave tzv. supervirusa koji bi bio visestruko smrtonosan.
na to medicina vec godinama upozorava
shape of despair

#2552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by shape of despair »

sumirprimus wrote: 05/03/2020 11:15 zasto antibiotik ako je virusno?
Jer kazu da moze sa virusnog na bakterijsko preć. Nerazumijem, nisam doktor, tako kažu. I fakat je u januaru bila masa ljudi sa upalom pluća, pa to je nevjerovatno, i NIKO NIŠTA, NI POMENA, epidemija i sl.
sumirprimus

#2553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by sumirprimus »

shape of despair wrote: 05/03/2020 11:20
Jer kazu da moze sa virusnog na bakterijsko preć. Nerazumijem, nisam doktor, tako kažu. I fakat je u januaru bila masa ljudi sa upalom pluća, pa to je nevjerovatno, i NIKO NIŠTA, NI POMENA, epidemija i sl.
aha ok ok stoji.
nije samo ljudi nego i djece. po mjesec dana se vuce
ja71

#2554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

shape of despair wrote: 05/03/2020 11:20
virus oslabi imuni sistem pa onda bakterije dobiju sansu, sa kojima inace imuni sistem kao od sale izlazi na kraj
freelancerBIH

#2555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Ma gotovo je sad, mozemo svi laprdati i pricati sta hocemo - jedno je se sigurno moglo uciniti da se sprijeci i uspori virus - da se zatvore skole i vrtici. Ne mogu da vjerujem kako neodgovornu vlast imamo... Sad samo gledajte kad nam bukne za par dana gore nego u Italiji, "lijepa nasa BiH" :bih:
512MB

#2556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 11:05
sumirprimus wrote: 05/03/2020 11:04
Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 11:02

Dobro kažeš, gripa.

Ovo je....ne znaju još tačno šta...kud ide ovaj voz...
pa ovo je neki soj mutirani gripe?
Ne znam, eto kreće od pluća, prije neka mutirana upala pluća.
Ovaj SARS-2-CoV virus pripada porodici Corona virusa dok je "Gripa" Influenza virus.
freelancerBIH

#2557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Zato sto se kod virusnih oboljenja - moze razviti sekundarna infekcija - bakterijska - e onda je tek gadna situacija

Mislim opcenito ako razvijes upalu pluca (pneumoniju) + sekundarnu bakterijsku infekciju - tada su ti sanse za prezivljavanje popolovljene.

Meni je amidja umro od upale pluca prosle godine - a vjerovatno je imao i sekundarnu bakterijsku infekciju - dobio gripu u bolnici - jos se teze razbolio - imao problema sa srcem i bubrezima... I poslije toga umro nazalost :?
Last edited by freelancerBIH on 05/03/2020 11:32, edited 1 time in total.
Sanjarko

#2558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Supervirus tuberkuloze kako znam vec ima. Otporan na sve lijekove skoro. Mislim tako su ga tad zvali. Nekad prije skoro desetljece mozda.

Ovaj koronavirus je vec kako citam mutirao izgleda. A ako sam dobro shvatio 3% je smrtnost. Na nasu populaciju eto kad bi od 3 miliona nas, 2 miliona nas obolilo, imali bi 60.000 umrlih za godinu dana. Sto kazem za godinu dana jer se za ovaj virus kako citam predvidza da bi za godinu dana do cak 70% populacije bilo zarazeno.
itekako

#2559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

Sanjarko wrote: 05/03/2020 11:30 Supervirus tuberkuloze kako znam vec ima. Otporan na sve lijekove skoro. Mislim tako su ga tad zvali. Nekad prije skoro desetljece mozda.

Ovaj koronavirus je vec kako citam mutirao izgleda. A ako sam dobro shvatio 3% je smrtnost. Na nasu populaciju eto kad bi od 3 miliona nas 2 miliona nas obolilo, imali bi 60.000 umrlih za godinu dana. Sto kazem za godinu dana jer se za ovaj virus kako citam predvidza da bi za godinu dana do cak 70% populacije bilo zarazeno.
nisam siguran da se u BiH moze zaraziti toliki % stanovnistva.
mi nemamo metropolise, nismo prenaseljeni, ritam zivot je daleko sporiji nego u razvijenim zemljama, dosta stanovnistva nam zivi po zabacenim selima iz kojih se rijetko dolazi u gradove a jos rjedje ide iz gradova u ta sela, kokuzi smo pa ne idemo masovno po kafanama, kinima, koncertima niti toga imamo kao u razvijenim zemljama....
sve su to faktori koji uticu na sirenje.....
Riddle

#2560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Riddle »

shape of despair wrote: 05/03/2020 11:14 Januar 12 do januar 30, virusna upala pluća, 7 dana intravenozno antibiotik, pa 7 dana tablete dvije vrste, dušu sam ispovraćao(šlajm) na kraju jedno 5 dana. Plućno odjeljenje puno bilo, svi govorili da se nešto krije od javnosti koliko ima zapravo zaraženih virusom.
Od temperature koja je trajala 10 dana sam vise počeo plakat, nicim se ne moze skinut,zena kaze sta ti je, reko ne mogu vise. I sad neko dode i sere o prenapuhanoj koroni, kolko vidim većina se izliječila, pa u vrtiću kod malaca zna se desiti da ih nema 70% zbog bolesti pa opet sve normalno radi, ne zatvara se, ne odgađaju se letovi i kakve sve ne budalaštine
Moj stari je u tom periodu imao isti slucaj, na bolovanju bio 3 sedmice. Znam da je govorio da je TylolHot beskorisno smece. :lol:
Sanjarko

#2561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

Kladare i birtije? Pune ljudi svaki dan. Barem u gradovima. Gdje su druga mjesta skole itd.
freelancerBIH

#2562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Da podcrtamo za ove neuke:

- Stopa smrtnosti za sezonsku gripu je - 0.1%

- Stopa smrtnosti za SARS 2 - izmedju 3-5% (zavisno od zdravstvenog sistema drzave)

I onda dodju neki pametuju kako je ovo ista stvar, samo prenapuhana, a ono 30-50 puta veca stopa smrtnosti... Kako stati u kraj sa nasim neukim narodom? :-) :-) :-) :-) :-)
orbita12

#2563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by orbita12 »

Nesto mi nije jasno, koliko sam razumio nekad se mora vise puta testirati da bi se mozda iz 2 ili 3 puta tek utvrdilo da je osoba zarazena virusom, a sad slusam ove nase doktore koji tvrde da sumnjivi slucajevi nisu zarazeni jer je test negativan, koliko sam shvatio iz njihovog govora oni samo jednom testiraju
itekako

#2564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

Sanjarko wrote: 05/03/2020 11:37 Kladare i birtije? Pune ljudi svaki dan. Barem u gradovima. Gdje su druga mjesta skole itd.
neki dan bas kontam kako su kladara mali inkubatori za razmnozavanje i kako bi ih trebalo prve zatvoriti :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by plain vanilla »

Riddle wrote: 05/03/2020 11:35

Moj stari je u tom periodu imao isti slucaj, na bolovanju bio 3 sedmice. Znam da je govorio da je TylolHot beskorisno smece. :lol:
Nekakvu prehladu sam lijecila Tylolom :mrgreen: nisam imala vremena ljekaru niti odlezati, pa popijem i vozim dalje. Elem, kad sam otisla pulmologu, kaze mi da je pocetak upale pluca i prvo pitanje jesam li pila Tylol :oops: Kaze zena da je Tylol uzrokovao da mi to predje na pluca, ne sjecam se vise objasnjenja. Elem, ne pijem ga vise
Dozer

#2566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

itekako wrote: 05/03/2020 11:04
Dozer wrote: 05/03/2020 10:45
Sopajte se C vitaminom (limun, kiwi, narandze), i to je to. No sikiriki.
vec mjesec dana sam na posebnom rezimu :mrgreen:
kroz blender sam u 30 dana propustio barem 50kg voca (jabuka, kiwi, limun, narandja, kruska, grejp, sok od nara, med, magnezij, kalcijum, propolis)
dodatna suplementacija u tabletama c vitamin, d3, b kompleks, magnezij i kalcij...
redovne setnje, i umjerana fizicka aktivnost.

tvrdim da sam nepobjediv :mrgreen:
Sutra ces se se probuditi i u ogledalu umjesto svog lica vidjeti veliko slovo C s kosom :lol:
shape of despair

#2567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by shape of despair »

shape of despair wrote: 05/03/2020 11:14 Januar 12 do januar 30, virusna upala pluća, 7 dana intravenozno antibiotik, pa 7 dana tablete dvije vrste, dušu sam ispovraćao(šlajm) na kraju jedno 5 dana. Plućno odjeljenje puno bilo, svi govorili da se nešto krije od javnosti koliko ima zapravo zaraženih virusom.
Od temperature koja je trajala 10 dana sam vise počeo plakat, nicim se ne moze skinut,zena kaze sta ti je, reko ne mogu vise. I sad neko dode i sere o prenapuhanoj koroni, kolko vidim većina se izliječila, pa u vrtiću kod malaca zna se desiti da ih nema 70% zbog bolesti pa opet sve normalno radi, ne zatvara se, ne odgađaju se letovi i kakve sve ne budalaštine
Iskreno da izvineš, šupak me je bolio od Voltaren čepića, Brufen me nije preznojavao, a recimo na stetoskopu se ništa nije čilo, samo se snimkom otkrivalo i tako je bilo kod svih zaraženih, samo snimak.
Al haj, da ne kvarimo temu. Znači, vjerovatno više ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih što sam se recimo ja, godinama prežderavao hranom napucanom antibioticima, paštetama i salamama, pušio ko ćiro, jeo čips i pio kolu...
Imal ko da danas nema šećer, priča mi mali rođak kod njega u 8. razredu neko fasaovao šećer, pa opet čujem za drugi slučaj od sestre za isto newko djete.
Pa to je porazno, to je stvarni problem, umiremo iznenada u dobi od 50-55, kažu samo ga pokosilo, i niko ništa, koga dupe boli.
Al korona, koja pokosi starije i svakako bolesne što bi bilo za očekivati da uradi i obična gripa je globalna prijetnja NO1.
Dozer

#2568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 05/03/2020 10:24 znaci vise se oporavlja, raste procenat, pa sto dizu otliku paniku onda :-)
Iskreno - i mene ovo zanima... Jos nigdje nisam upratio da je neki medij objavio jednu ovako jednostavnu analizu i pokazao stvarno stanje. Svi samo pumpaju negativne konotacije, a pozitivne niko...
Sanjarko

#2569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:37 Da podcrtamo za ove neuke:

- Stopa smrtnosti za sezonsku gripu je - 0.1%

- Stopa smrtnosti za SARS 2 - izmedju 3-5% (zavisno od zdravstvenog sistema drzave)

I onda dodju neki pametuju kako je ovo ista stvar, samo prenapuhana, a ono 30-50 puta veca stopa smrtnosti... Kako stati u kraj sa nasim neukim narodom? :-) :-) :-) :-) :-)
Sad kontam sto ih je strah. Sta ako se zadrzi duze vremena. Nema vakcine, lijecenje tesko i skupo.

Smrtnost 3%, u Iranu je i veca. Nek se zadrzi par godina vremenski, i ako bi onoliko stvarno ljudi obolilo svake godine. U PM i do DZ odosmo.
tranquil

#2570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:37 Kako stati u kraj sa nasim neukim narodom? :-) :-) :-) :-) :-)
U tvom slučaju, pomoglo bi banovanje, ali ban za glupost ne postoji :)

Brojevi kojima mašeš su pogrešni.
tranquil

#2571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

edit : dupli
Sanjarko

#2572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Sanjarko »

itekako wrote: 05/03/2020 11:39
Sanjarko wrote: 05/03/2020 11:37 Kladare i birtije? Pune ljudi svaki dan. Barem u gradovima. Gdje su druga mjesta skole itd.
neki dan bas kontam kako su kladara mali inkubatori za razmnozavanje i kako bi ih trebalo prve zatvoriti :mrgreen:
Naci ce Kladarski lobi vakcinu i za ovo ili rjesenje. Ima vec, preko interneta onlajn kladzenje.
Last edited by Sanjarko on 05/03/2020 11:54, edited 1 time in total.
itekako

#2573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

plain vanilla wrote: 05/03/2020 11:39

Nekakvu prehladu sam lijecila Tylolom :mrgreen: nisam imala vremena ljekaru niti odlezati, pa popijem i vozim dalje. Elem, kad sam otisla pulmologu, kaze mi da je pocetak upale pluca i prvo pitanje jesam li pila Tylol :oops: Kaze zena da je Tylol uzrokovao da mi to predje na pluca, ne sjecam se vise objasnjenja. Elem, ne pijem ga vise
Tylol koristim samo i iskljucivo kada sam bolestan a imam neodloznu obaveza, zadatak koji MORAM zavrsiti pa ga onda uzmem da me malo boosta da to izguram. pseudoefedrin....

inace, to nije lijek niti ima neku posebnu korist kod gripe... paracetamol svakako mozes uzimati samostalno ukoliko ima potrebe radi povisene temperature.

i ono sto sam primjetio kod Tylola jeste da "pauzira bolest" za taj dan kada ga uzimas, naravno, samim tim i oporavak traje duze.
freelancerBIH

#2574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

tranquil wrote: 05/03/2020 11:46
freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:37 Kako stati u kraj sa nasim neukim narodom? :-) :-) :-) :-) :-)
U tvom slučaju, pomoglo bi banovanje, ali ban za glupost ne postoji :)

Brojevi kojima mašeš su pogrešni.
https://covid19info.live/

Zvanicni podaci su 3.4%, vec sam ranije naglasavao da zavisi od prenatrpanosti zdravstvenog sistema drzave - i u kakvom je stanju.

Meni se cini da si ti taj koji siri dezinformacije. :bih:
orbita12

#2575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by orbita12 »

Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
Locked