Ali jesu ovdje
Moderator: O'zone

Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?orbita12 wrote: ↑05/03/2020 11:54 Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:49https://covid19info.live/
Zvanicni podaci su 3.4%, vec sam ranije naglasavao da zavisi od prenatrpanosti zdravstvenog sistema drzave - i u kakvom je stanju.
Meni se cini da si ti taj koji siri dezinformacije.![]()
On je govorio da mu je prije uvijek taj lijek pomagao, popijes i pali. Ali nista mu nije pomagalo za temperaturu tih dana, znam da nije mogao voziti, pa sam isao s njim. Nikad nisam vidio da onako dugo temperatura traje. Otkad znam za sebe, to je dan dva i na noge.plain vanilla wrote: ↑05/03/2020 11:39Nekakvu prehladu sam lijecila Tylolomnisam imala vremena ljekaru niti odlezati, pa popijem i vozim dalje. Elem, kad sam otisla pulmologu, kaze mi da je pocetak upale pluca i prvo pitanje jesam li pila Tylol
Kaze zena da je Tylol uzrokovao da mi to predje na pluca, ne sjecam se vise objasnjenja. Elem, ne pijem ga vise
pa dobro, znam i ja da nam je zdravstveni sistem sigurno najgori u Europi, a iskreno mene nimalo ne plasi ovaj virus, vise ga mediji napuhavaju zarad klikova. Da li virus opasnost, naravno da jest, pogotovo sa smrtnoscu od 3 posto, ali neki ovdje pretjeruju i predlazu zatvaranje skola prije nego sto je virus dosao, pa to nijedna drzava nije uradila dosad.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:57Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?orbita12 wrote: ↑05/03/2020 11:54 Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
Edit: Mi cemo za par dana presisat Hrvatsku po broju slucajeva samo tako - prati.

Jah ti kao znas interpretirati podatke. Ako pogledas koliki je broj ljudi u kriticnom stanju - stopa smrtnosti bi mogla biti jos veca.tranquil wrote: ↑05/03/2020 12:00To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:49https://covid19info.live/
Zvanicni podaci su 3.4%, vec sam ranije naglasavao da zavisi od prenatrpanosti zdravstvenog sistema drzave - i u kakvom je stanju.
Na ovoj temi se vodila rasprava o izračunavanju smrtnosti, i koliko sjećam, zaključak je da se tokom same prve epidemije ne može zaključiti koji je nivo smrtnosti. To sigurno nisu dva podijeljena broja, jer broj zaraženih nije poznat.
Znaš tačno podijeliti dva broja ali ih ne znaš interpretirati. Prema tome, širiš dezinfomacije i nepotrebnu paniku.
Kako bolan nije nijedna drzava. U Italiji sve nogometne utakmice bez gledalaca, skole se zatvaraju, u Iranu, u Americi, u Japanu, u Juznoj Koreji...orbita12 wrote: ↑05/03/2020 12:06pa dobro, znam i ja da nam je zdravstveni sistem sigurno najgori u Europi, a iskreno mene nimalo ne plasi ovaj virus, vise ga mediji napuhavaju zarad klikova. Da li virus opasnost, naravno da jest, pogotovo sa smrtnoscu od 3 posto, ali neki ovdje pretjeruju i predlazu zatvaranje skola prije nego sto je virus dosao, pa to nijedna drzava nije uradila dosad.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:57Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?orbita12 wrote: ↑05/03/2020 11:54 Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
Edit: Mi cemo za par dana presisat Hrvatsku po broju slucajeva samo tako - prati.
Sirenje panike sigurno ne pomaze, da li je drzava mogla uciniti vise , naravno da je mogla, da li ce biti jos slucajeva kod nas , sigurno da hoce . Ovdje najvise treba da se plase stariji ljudi , pogotovo oni koji su cesti posjetioci bolnica, ali ponavljam da ne vjerujem da ce ovdje kod nas biti puno smrtnih slucajeva.
To je samo moje razmisljanje, ne kazem da je tacno ali bumo vidjeli.
Pa mi smo najpametnija nacija, svi ostali su budalefreelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 12:13 Sinoc sam slusao preporuke Americkog CDC-a na celu sa onim Alexom Azarom - ljudi preporucuju zalihe hrane do 15-20 dana ako dodje do najgoreg.
Ako se Amerikanci tako pripremaju - sta onda mi trebamo da radimo - sjedimo i gledamo mirno ?
Hmmm....freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 12:11 Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.
pod broj jedan, ja sam rekao da nijedna drzava nije zatvorila skole prije pojave virusa , tek nakon pojave, a ovdje su neki predlagali zatvaaranje dok virus jos nije dosao.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 12:13Kako bolan nije nijedna drzava. U Italiji sve nogometne utakmice bez gledalaca, skole se zatvaraju, u Iranu, u Americi, u Japanu, u Juznoj Koreji...orbita12 wrote: ↑05/03/2020 12:06pa dobro, znam i ja da nam je zdravstveni sistem sigurno najgori u Europi, a iskreno mene nimalo ne plasi ovaj virus, vise ga mediji napuhavaju zarad klikova. Da li virus opasnost, naravno da jest, pogotovo sa smrtnoscu od 3 posto, ali neki ovdje pretjeruju i predlazu zatvaranje skola prije nego sto je virus dosao, pa to nijedna drzava nije uradila dosad.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:57
Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?
Sirenje panike sigurno ne pomaze, da li je drzava mogla uciniti vise , naravno da je mogla, da li ce biti jos slucajeva kod nas , sigurno da hoce . Ovdje najvise treba da se plase stariji ljudi , pogotovo oni koji su cesti posjetioci bolnica, ali ponavljam da ne vjerujem da ce ovdje kod nas biti puno smrtnih slucajeva.
To je samo moje razmisljanje, ne kazem da je tacno ali bumo vidjeli.
Sinoc sam slusao preporuke Americkog CDC-a na celu sa onim Alexom Azarom - ljudi preporucuju zalihe hrane do 15-20 dana ako dodje do najgoreg.
Ako se Amerikanci tako pripremaju - sta onda mi trebamo da radimo - sjedimo i gledamo mirno ?
"Šta bi bilo kad bi bilo" je potvrda tvoje neozbiljnosti i/ili neinformisanosti.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 12:11Jah ti kao znas interpretirati podatke. Ako pogledas koliki je broj ljudi u kriticnom stanju - stopa smrtnosti bi mogla biti jos veca.tranquil wrote: ↑05/03/2020 12:00To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 11:49
https://covid19info.live/
Na ovoj temi se vodila rasprava o izračunavanju smrtnosti, i koliko sjećam, zaključak je da se tokom same prve epidemije ne može zaključiti koji je nivo smrtnosti. To sigurno nisu dva podijeljena broja, jer broj zaraženih nije poznat.
Znaš tačno podijeliti dva broja ali ih ne znaš interpretirati. Prema tome, širiš dezinfomacije i nepotrebnu paniku.
Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.

da još hebeš, tačno bi crk'oitekako wrote: ↑05/03/2020 11:04vec mjesec dana sam na posebnom rezimu![]()
kroz blender sam u 30 dana propustio barem 50kg voca (jabuka, kiwi, limun, narandja, kruska, grejp, sok od nara, med, magnezij, kalcijum, propolis)
dodatna suplementacija u tabletama c vitamin, d3, b kompleks, magnezij i kalcij...
redovne setnje, i umjerana fizicka aktivnost.
tvrdim da sam nepobjediv![]()
Ja mislim da ce se broj oporavljenih povecavati zajedno s povecanjem temperatura, tj. dolaskom ljepseg i toplijeg vremena, a istovremeno ce opadati broj novozarazenih. Krajem aprila cemo vjerovatno imati svega par hiljada zarazenih, vjerovatno manje od 10% ukupno zarazenih, a broj oporavljenih ce biti preko 90%.Tomahawk11 wrote: ↑05/03/2020 12:35 Ima li kakvih naznaka kad bi mogao ispariti obzirom da je evidentno da se sve više širi i pojavljuje u sve više zemalja?
Nema. U Evropi je stvar tek pocela... Oko se pocne masovno siriti (a izgleda da hoce) bice puno gore nego na izvor jer nije moguce koristiti iste metode.Tomahawk11 wrote: ↑05/03/2020 12:35 Ima li kakvih naznaka kad bi mogao ispariti obzirom da je evidentno da se sve više širi i pojavljuje u sve više zemalja?

E ziv bio ti se mene prodji i radi quote tudjih postova - mojih nemoj. Itekako dobro znam statistiku - za razliku od tebe - koji samo prosipas suplje kako neko nesto zna - neko ne zna. Prema tome, zaobidji moje postove u sirem krugu - ne volim se raspravljati sa osobama ciji je IQ 30tranquil wrote: ↑05/03/2020 12:26"Šta bi bilo kad bi bilo" je potvrda tvoje neozbiljnosti i/ili neinformisanosti.freelancerBIH wrote: ↑05/03/2020 12:11tranquil wrote: ↑05/03/2020 12:00
To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.
Jah ti kao znas interpretirati podatke. Ako pogledas koliki je broj ljudi u kriticnom stanju - stopa smrtnosti bi mogla biti jos veca.
Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.
Završeni slučajevi su još gori statistički problem jer ne uzimaju u obzir ljude u procesu oporavka.
Kako god okreneš, ne laćaj se statistike ako je ne razumiješ.
He1972 wrote: ↑05/03/2020 12:38da još hebeš, tačno bi crk'oitekako wrote: ↑05/03/2020 11:04vec mjesec dana sam na posebnom rezimu![]()
kroz blender sam u 30 dana propustio barem 50kg voca (jabuka, kiwi, limun, narandja, kruska, grejp, sok od nara, med, magnezij, kalcijum, propolis)
dodatna suplementacija u tabletama c vitamin, d3, b kompleks, magnezij i kalcij...
redovne setnje, i umjerana fizicka aktivnost.
tvrdim da sam nepobjediv![]()
![]()