Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#25726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 19:59 Tvrdnja koja ima smisla jer uzima u obzir interes Zapada. A ne izmišljati nepostojeće diplomatske pobjede nekog Alkalaja.
A nasim je u interesu da nema soc nemira i da glasaju za one koji su im to “omogucili” :D
Ruka ruku mije. Sve ziva ubleha.
Last edited by moimoi on 10/06/2025 20:27, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#25727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ti se računaš non-resident u Kanadi. Ako zarađuješ income na tom stanu, onda moraš platiti porez na taj novac. Ako ne zarađuješ income, i plaćaš property tax na stan, onda si OK.
moimoi

#25728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 10/06/2025 20:22
moimoi wrote: 10/06/2025 19:27
sehohari wrote: 10/06/2025 18:49

Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
Drzavni sumnjam da mogu upisati. Nisu imali bos. Mogu jedino ssst. A tu je jedino lova bitna.
I tih 10% nije malo.
Pa, Ganićev fakultet je priznatiji od državnog.
Ne razumijem, šta misliš sa "nisu imali bos."?
Ne mozes drzavni fakultet upisati ako nisi imao bos-hr-srp jezik.
Barem nisi mogao.

Po cemu je ganicev “priznatiji”? Zaista ne znam?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 10/06/2025 20:26
moimoi wrote: 10/06/2025 19:27

Drzavni sumnjam da mogu upisati. Nisu imali bos. Mogu jedino ssst. A tu je jedino lova bitna.
I tih 10% nije malo.
Barem nisi mogao.

Pa valjda doneseš dokaz da govoriš bosanski.

Baš sam sad pročitao, ovo su uslovi:
An application for enrollment in which the department is precisely indicated;
Original testimonies of completed secondary school grades completed in Bosnia and Herzegovina for a four-year duration, i.e. corresponding nostrified documents for candidates whose secondary school have not been completed in Bosnia and Herzegovina (if the documents are in the process of nostrification, they are accompanied by certified documents from the court interpreter);
An original diploma of a completed high school;
Birth certificate;
Certificate of citizenship.
Other documents are relevant for determining the number of points by criteria and possibly other documents specified in the text of the competition.
Moraš nostrificirati svoje ocjene iz inostranstva.
moimoi

#25730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 10/06/2025 20:32
moimoi wrote: 10/06/2025 20:26

Barem nisi mogao.

Pa valjda doneseš dokaz da govoriš bosanski.

Baš sam sad pročitao, ovo su uslovi:
An application for enrollment in which the department is precisely indicated;
Original testimonies of completed secondary school grades completed in Bosnia and Herzegovina for a four-year duration, i.e. corresponding nostrified documents for candidates whose secondary school have not been completed in Bosnia and Herzegovina (if the documents are in the process of nostrification, they are accompanied by certified documents from the court interpreter);
An original diploma of a completed high school;
Birth certificate;
Certificate of citizenship.
Other documents are relevant for determining the number of points by criteria and possibly other documents specified in the text of the competition.
Moraš nostrificirati svoje ocjene iz inostranstva.
Naravno da moras nostrificirati. Moras i za osnovnu.
Za koji fakultet ovo vazi? Drzavni?
moimoi

#25731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Doduse, bilo je i prije rata stranaca pogotovo nesvrstanih koji su studirali medicinu kod nas?
jeza u ledja

#25732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Maja The Bee wrote: 10/06/2025 20:03
jeza u ledja wrote: 10/06/2025 09:59

Otisla iz Kanade u BiH?? :o
Putin ti ne nedostaje? :D

E hajd da i to cujem.
Pa cim se to bavis kad si poslom otisla u BiH.

Pretpostavljam nisi se odrekla kanadskog drzavljanstva? Zanima me kako to ide sa placanjem poreza nazad i to? Jel i kod vas obavezno da se placa cijeli zivot bez obzira gdje zivis?
Naravno da se nisam odrekla državljanstva, nije bilo razloga za to. Doduše, opet mi u EU treba dozvola za boravak.

Za porez iskreno ne znam, ja ne plaćam ništa, ali vjerujem da bi me neko obavijestio da nešto moram platiti. Nemam ni primanja u Kanadi, samo jedan mali stan za koji platim godišnji porez koji nije veliki. To zavisi i od provincije. Vjerujem da ima veze s tim koliko zarađuješ i gdje si. Mislim da ove jeftinije zemlje ne kopaju, vjerovatno bi bilo drugačije da sam u SAD-u ili da imam neka primanja iz Kanade.

Radim u turizmu, uglavnom online, pošto imamo ispostavu u više zemalja. U Sarajevo sam dolazila kao dijete, i stekla prijatelje, usavršila jezik, osjećala se kao u drugoj kući.

I dalje volim Kanadu, i možda ću jednog dana opet otići, ali iskreno u mom Torontu ima već toliko beskućnika da mi odavno nije ugodno voziti se metroom ili šetati nekim ulicama. U manjim gradovima je vjerovatno ljepše. Najviše mi nedostaje hokej i prava zima, brat ima kuću na jezeru na kom po nekoliko mjeseci igraju hokej.

Ali ne možeš sve imati.

Koja je tvoja priča? Gdje si ti preko Bare?
Ja sam otisao u Ameriku kao student iz Sarajeva i poslije ostao, zena, djeca, posao. U Americi sam vec preko 20 godina i ne mislim se vracati. Planiramo pred penziju mozda preseliti se negdje na Mediteran, ali o tom po tom.

Kazes ti si dolazila u SA kao dijete. Pa mislim, jesi tamo zivjela ili onako u posjetu? Zanima me sta te to toliko privuklo, pogotovo u (pretpostavljam) posljeratnom Sarajevu? :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 20:51

E hajd da i to cujem.

Pretpostavljam nisi se odrekla kanadskog drzavljanstva? Zanima me kako to ide sa placanjem poreza nazad i to? Jel i kod vas obavezno da se placa cijeli zivot bez obzira gdje zivis?
Naravno da se nisam odrekla državljanstva, nije bilo razloga za to. Doduše, opet mi u EU treba dozvola za boravak.

Za porez iskreno ne znam, ja ne plaćam ništa, ali vjerujem da bi me neko obavijestio da nešto moram platiti. Nemam ni primanja u Kanadi, samo jedan mali stan za koji platim godišnji porez koji nije veliki. To zavisi i od provincije. Vjerujem da ima veze s tim koliko zarađuješ i gdje si. Mislim da ove jeftinije zemlje ne kopaju, vjerovatno bi bilo drugačije da sam u SAD-u ili da imam neka primanja iz Kanade.

Radim u turizmu, uglavnom online, pošto imamo ispostavu u više zemalja. U Sarajevo sam dolazila kao dijete, i stekla prijatelje, usavršila jezik, osjećala se kao u drugoj kući.

I dalje volim Kanadu, i možda ću jednog dana opet otići, ali iskreno u mom Torontu ima već toliko beskućnika da mi odavno nije ugodno voziti se metroom ili šetati nekim ulicama. U manjim gradovima je vjerovatno ljepše. Najviše mi nedostaje hokej i prava zima, brat ima kuću na jezeru na kom po nekoliko mjeseci igraju hokej.

Ali ne možeš sve imati.

Ja sam otisao u Ameriku kao student iz Sarajeva i poslije ostao, zena, djeca, posao. U Americi sam vec preko 20 godina i ne mislim se vracati. Planiramo pred penziju mozda preseliti se negdje na Mediteran, ali o tom po tom.

Kazes ti si dolazila u SA kao dijete. Pa mislim, jesi tamo zivjela ili onako u posjetu? Zanima me sta te to toliko privuklo, pogotovo u (pretpostavljam) posljeratnom Sarajevu? :-)
Čemu kolutanje očima :?
tuitamo

#25734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

E hajd da i to cujem.

Ali ne možeš sve imati.

Nemaš pojma o zivotu u BiH ako nisi u istoj već 20 godina.
jeza u ledja

#25735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 10/06/2025 21:40

Ali ne možeš sve imati.

Mislim da ipak znam poprilicno vise o zivotu u BiH nego ti o zivotu u Americi recimo.
jeza u ledja

#25736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 10/06/2025 21:36

Ali ne možeš sve imati.

Čemu kolutanje očima :?
Svidja mi se zuti smajli.
tuitamo

#25737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 21:59

Mislim da ipak znam poprilicno vise o zivotu u BiH nego ti o zivotu u Americi recimo.
Sigurno znaš. Tema je BiH.
Uzim ovog drugog Amera pod ruku i ne solite pamet o stvarima koje ne poznajete. Zivot u BiH nije isti kao prije 5 godine. Posebno nije isti u poređenju sa životom od prije 20 godina. Bosna je zemlja mogućnosti. Ima svoje mane ali ima i svaka zemlja. Mnogo njih se iz Amerike vratilo a lično znam 2 porodice koje su mi rekle da su se vratile da bi spasile djecu koja su tamo i rođena.
jeza u ledja

#25738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 10/06/2025 22:27
Uzim ovog drugog Amera pod ruku i ne solite pamet o stvarima koje ne poznajete. Zivot u BiH nije isti kao prije 5 godine. Posebno nije isti u poređenju sa životom od prije 20 godina. Bosna je zemlja mogućnosti. Ima svoje mane ali ima i svaka zemlja. Mnogo njih se iz Amerike vratilo a lično znam 2 porodice koje su mi rekle da su se vratile da bi spasile djecu koja su tamo i rođena.
Pobogu gdje sam ja govorio da nesto specijalno poznajem situaciju u BiH? O cemu ti ja solim pamet o zivotu u BiH?
Govorim o stvarima o kojima znam.
HelaS

#25739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 23:04

Pobogu gdje sam ja govorio da nesto specijalno poznajem situaciju u BiH? O cemu ti ja solim pamet o zivotu u BiH?
20 godina ih znaš :D
jeza u ledja

#25740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

HelaS wrote: 10/06/2025 23:27
jeza u ledja wrote: 10/06/2025 23:04
20 godina ih znaš :D
Dvadeset i kusur. :thumbup:
akcija007

#25741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Jooj ovih sudbina odes s Balkana u Graz da bude bolje tebi i djeci i masakr u skoli. Strasnooo.
ZoomZoomKiwi

#25742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 10/06/2025 22:27 Zivot u BiH nije isti kao prije 5 godine. Posebno nije isti u poređenju sa životom od prije 20 godina. Bosna je zemlja mogućnosti. Ima svoje mane ali ima i svaka zemlja. Mnogo njih se iz Amerike vratilo a lično znam 2 porodice koje su mi rekle da su se vratile da bi spasile djecu koja su tamo i rođena.
:pisnuo:

Pa nije isti definitivno, gori je.

Napredak čista nula.

Bosna je zemlja mogućnosti samo za kriminalce, podobne i stranačke ljude.

Leptospiroza, MRSA i koliko još bolesti haraju glavnim gradom kao da je srednji vijek.

Samo još kuga i kolera fale.

A to je tek sitna kap u moru konstantnih problema kojima se rješenje ne nazire.
Maja The Bee

#25743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 20:51 Ja sam otisao u Ameriku kao student iz Sarajeva i poslije ostao, zena, djeca, posao. U Americi sam vec preko 20 godina i ne mislim se vracati. Planiramo pred penziju mozda preseliti se negdje na Mediteran, ali o tom po tom.

Kazes ti si dolazila u SA kao dijete. Pa mislim, jesi tamo zivjela ili onako u posjetu? Zanima me sta te to toliko privuklo, pogotovo u (pretpostavljam) posljeratnom Sarajevu?
A gdje si u Americi, čime se baviš? Kakve su tamo škole, jesi li zadovoljan (ako su veća djeca, naravno), jesu li vam dovoljne dvije plate da fino i luksuzno živite? Nadam se da imate dobro zdravstveno osiguranje. Koliko plaćenog odmora imate? Gdje putujete?

Nije sad da raskopavam, ali ovo su meni nekako važne stvari.

Ja sam u Sarajevo dolazila kod bake, dede i tetki. Imali smo tada svoj stan na K. Brdu. Istina je da je krajem devedesetih bilo vrlo tužno, ali su mi ljudi oko mene uvijek bili topli i dragi. Uspjela sam nekako upasti u ekipu tadašnjih gimnazijalaca, nekad dvijehiljaditih, kada sam na raspustima dolazila. Išli smo na more, tulumarili, zabavljali se, a kako smo dolazili barem jednom godišnje (kasnije i češće), mogla sam tačno vidjeti napredak grada i države.

Sve to ide sporo, ali ide. Trenutno mislim da nije neka velika prednost živjeti negdje drugo, osim možda zbog diverzifikacije radnih mjesta, mada je kod nas i manja konkurencija, lakše je uspjeti u nekim stvarima.

Provela sam nekoliko mjeseci u Parizu, pošto smo francuski učili u školi i dobro mi je uvijek išao, i iskreno nema šanse da bih živjela u tako nekoj velikoj džungli. Sjećam se dobro mog straha kada prolazim getoima, čak i sa muškim prijateljima, a to u Bosni ili Hrvatskoj nikad nisam osjetila.

Sarajevo je ipak glavni grad, i kao takav je važan, koliko god se nama nekad činilo da smo nebitni. Dešavanja ima dovoljno za nas koji smo 30+, a čas posla je otići u mnoge gradove Evrope. Meni do Toronta desetak sati ako imam dobru konekciju, maksimalno petnaest. Zimus sam s prijateljima išla u Vijetnam preko Istanbula, nazad preko Dubaija, i vjerujem da su te stvari sve više i više normalne i kod nas.

I što Truba kaže, nije to više ona Bosna koju ste vi ostavili. Stvari su neuporedivo bolje, više je posla, više je para, ljudi su normalniji i topliji, PTSP polako isparava, a boomeri sve manje imaju prilike da nam uništavaju živote. Ja imam jednu teoriju da je sve bolje zato što je dosta ljudi otišlo, pa se nekako relaksiralo tržište rada, te samim tim i poboljšala situacija. Možda i griješim, ali eto tako razmišljam.

Zdravstvo ide takođe na bolje, obrazovanje mislim da nikad nije ni bilo loše.

Sve to naravno ima mana, ali mane ćeš naći kad ih tražiš. Ja ako nisam zadovoljna doktorom, ja odem po drugo mišljenje, pa i privatno ako mi je hitno. To u mnogim zemljama ne može.

Gledam nekako uzeti uvijek najbolje iz života, a tome me dosta i Kanada naučila. Ljudi su tamo uglavnom bili sretni, nadam se da su i sad, mada čujem razne priče.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Dead Man Walking

#25745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dead Man Walking »

Zato je @MajaTheBee razgulila na vrijeme.
Rugafet

#25746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Sve, sve al Bosna je zemlja mogućnosti…čovjek to napise onako mrtav ladan i ostane živ.
Gasi mješalicu, motaj kablove.
Ono bukvalno smo rupčaga po svemu, malo eto Sarajevo se ko i koprca nešto. Svugdje drugo je nedo Bog nikom.
Dodji u par godina, obidji ako koga imaš (obično se pola familije ljuti i svima si kriv jer si vani) potvrdi po ko zna koji put da si donio pravu odluku jer si otišao. I razguli nazad sa smiješkom na licu.
Osmi Socrates

#25747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

E jbg, šest slučajeva. :-) Ukupno 2000.

Da nisi pristran, postirao bi da je u Federaciji bilo preko 7000 slučajeva of measles samo u 2024. Dodaj RS. Pa uporedi sa brojem stanovnika.

Možda da se složimo da su antivakseri postali gluplji i agresivniji širom svijeta. I sad vidimo posljedice.

Al' ova pristranost nas neće dovesti do normalne diskusije.
Osmi Socrates

#25748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Evo, vijest iz jula prošle godine.

https://www.euractiv.com/section/health ... -outbreak/
The World Health Organization (WHO) and UNICEF on Tuesday (23 July) urged Bosnia and Herzegovina's authorities to raise the measles vaccination rate among children after two adolescents in the Balkan country died in an outbreak of the highly infectious respiratory illness.

Bosnia has the highest number of measles infections in the Balkans, with more than 7,000 estimated cases recorded since the first outbreak last December. Neighboring Montenegro, in comparison, has only eight cases.

Additionally, the national immunization rate for measles in Bosnia is only 55%, compared with 90% in neighboring Croatia.

"There is no clearer sign of a breakdown in immunization coverage than an increase in measles cases," Erwin Cooreman, the WHO's special representative in Bosnia and Herzegovina, said in a statement.

Measles, an airborne virus that mostly affects those under the age of five, can have a devastating effect on children's health, with sometimes fatal consequences, and is preventable with two doses of a vaccine, according to the WHO.

"In 2024, there is no justification for children to be at risk of contracting this preventable disease," said Marc Lucet, UNICEF's representative in Bosnia, calling on health officials to make stronger efforts to vaccinate children.

A 17-year-old boy with measles died in July in a hospital in Sarajevo, the Bosnian capital, where an epidemic was declared after more than 4,000 cases were recorded this year. An 18-year old boy who contracted the virus died in the central town of Zenica a week later.

Neither was vaccinated against measles.

UNICEF and the European Union are helping and funding a campaign for childhood immunization in Bosnia's autonomous Bosniak-Croat federation, where most measles cases have been recorded.

In February, the WHO warned that more than half the world's countries will be at high or very high risk of measles outbreaks by the end of the year unless urgent preventative measures were taken.
Vjecita_zavrzlama

#25749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 10/06/2025 18:49
moimoi wrote: 10/06/2025 10:33
sehohari wrote: 09/06/2025 21:37

Zato što sa tom diplomom možeš raditi u Njemačkoj, eto što.

Sa diplomom medicine se uredno prijaviš na nostrifikaciju u Njemačkoj, još u međuvremenu imaš i mogućnost da radiš.
Računaj na to da ti je sve to maks. 1-1,5 godina više.
Mene ovo sto si napisao iskreno plasi. Dakle, koliko sam shvatila.. neko u Njem dobije “ausbildung” za molera=jedva je skolu zavrsio… taj isti dodje u BiH i upise medicinu?! Zavrsi.. kako? to je vec upitno… kod nas je nazalost sve moguce. Da bi se isti vratio u Njem i zaposlio kao dr.?
Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
U svedskoj odavno neki idu u poljsku(mahom arapi iranci) zavrse medicinu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Tacno treba preskakati postove forumasa koji su otisli prije 20+ godina i ovih sto su frisko otisli.

Ovi prvi misle da i dalje zivimo u 2003. godini, pricaju neke price iz davnine, misle da je BiH i dalje na tom nivou razvoja, da nam uzimaju krv i urin za EU vizu pa niko nista osim njih nije vidio i ne zna.

Ovi drugi su ogorceni na sve i svasta, njihovi postovi su ko prilozi sa RTRS-a o drzavi BiH ili o opstinama gdje je opozicija na vlasti :mrgreen:
akcija007 wrote: 11/06/2025 00:44 Jooj ovih sudbina odes s Balkana u Graz da bude bolje tebi i djeci i masakr u skoli. Strasnooo.
Nevezano toliko za temu ali ne znam gdje bih napisao.
Gledam jucer na TV prilog o ovome.

Glasnogovornik policije Sabri Turcin.
Na ulici uzimaju izjavu od Nur, Arapkinja ili Berberka i Ivane, neka nasa...

Za sporije forumase-iznosim zapazanje, ne kazem da je ovo dobro ni lose.
Post Reply