Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bullet Tooth Tony

#23376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

jeza u ledja wrote: 17/01/2025 00:43 Mnogima je upravo suprotno od toga.
Ja govorim o ljudima koji su dobili posao, zavrsili papire, znaju gdje ce zivjeti, i imaju 15k eura na racunu za preseljenje a po prici iznad kiwi je taj ... onda se smjestis, radis , upoznajes drzavu ...jos ako si dosao u proljece ili ljeto ..ih

Eh nakon mjesec..dva..tri.. te sustignu problemi i vidis gdje stojis sa drzavom .. kad ti zatreba zdravstvo (ali ne gripa) ... policija..hitna...kad bude neki problem u skoli, kad se krenu na poslu laktat i udarat ispod pojasa pa ti se mora aktivirati balkanac u tebi itd itd

Mozes ti o drzavi citati do sutra nema nista dok na svojoj kozi ne osjetis :D
hatemondays

#23377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

Optimus09 wrote: 16/01/2025 23:42 Svako treba traziti svoju srecu.Sto se tice nostalgije,onda je vremenom sve slabija.Na pocetku sam zelio nazad zbog svega,pa i zbog macaka po putu :lol:
Nakon par godina se mijenja.
Sam covjek ce se svugdje osjecati strano i usamljeno,ipak je dom tamo gdje je porodica.
Nostalgija ispari poslije 10 godina, onda ti fale samo zaista vazni ljudi a to su obicno roditelji. Naviknes se ako si sretan tu ti je dom. Naravno ako si imalo covjek korijeni se ne zaboravljaju.
haubica_i_to_teshka

#23378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by haubica_i_to_teshka »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 19:29 Zašto NZ?

E sad, na to pitanje objektivno ću moći odgovoriti tek za par godina, možda i za pet, možda za deset.

Do tad imam samo ono što sam pročitao, a pročitao sam svega i sve to ima na netu, na raznoraznim expat i immigration forumima i blogovima.

Najviše su me zaintrigirali upisi Amerikanaca koji su iz USA odselili na NZ.

I ono što su oni, naravno pored healthcare, najviše potencirali, jest taj jebeni work-life balance.

Ja sam čovjek koji je prije nego je dobio sina bio mrtvi karijerista i možda čak i materijalista, ali eto život te malo promijeni. Naravno da je određeni fokus na karijerno napredovanje i unapređivanje samog sebe svakako potreban, ali meni to jednostavno nije prioritet u ovom momentu, dok god imam dovoljno za život na kakav sam i navikao.

Imao sam priliku i da idem za USA, a i sad imam priliku da idem u Australiju kod tatinog amidže i rođaka koji su dole od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Pertha, gdje su imali građevinsku firmu, su se prije par godina preselili u Brisbane i kupili drugi neki business i žive stvarno dobro.

Za Australsku vizu mi čak nije trebao ni ugovor za posao, mogao bih je dobiti ovog momenta bez ikakvog posla dole, samo na osnovu kvalifikacija (vidjeti the General Skilled Migration (GSM) Visas – Subclass 189, Subclass 190 or Subclass 491 - za ove zadnje dvije treba state nomination, ali i to bih dobio od Queensland).

Nakon priče sa jednom gospođom iz NZ Shores agencije koja radi i advising za Australiju, prema njenim riječima Australija je, prema ekonomskoj moći i sveopćem načinu i tempu života, ipak puno bliža USA nego NZ.

Njena je čak preporuka bila, dok smo u naponu snage i najboljim godinama, a i zbog mogućih prilika za eventualni studij za malca, da sad idemo u Australiju, a da u mirovinu idemo u Aotearou.

I vjerujte, da ne dobih ovaj posao u Transpower, vjerovatno bih sav effort prebacio na Australiju, jer, srećom, i ono priznanje diplome od strane ENZ važi i u Australiji :mrgreen:

Znači nit sam ja fiksiran na NZ per se, niti išta takvo. U početnim razmišljanjima mi je fokus bio na english-speaking country, unatoč B2 sa Goethe Instituta, jednostavno mrzim njemački :lol:
I onda izbaciš Canadu zbog klime, vamo tamo, šta ti ja znam, NZ je, za mene i moju porodicu, naš način života i sve ono što mi volimo i radimo, prema svemu onome što smo mogli saznati posredno i neposredno, najvjerovatnije najbolji izbor.

We'll see.
Kia ora!!!

Prelijepa drzava,Maori veoma ponosan narod..drze do tradicije i kulture...mada znaju biti veoma,veoma nezgodni..
Moja pokojna supruga je Maorka...dio te tradicije zivi u meni (prenosim i na nasu djecu)
Vidim da ti je sve organizovano.Ides na sjeverno ili juzno ostrvo? I ljeti je hladno narocito juzno (znas da je sve kontra).
Samo malo pripazi ( to u vezi Austr).To sto ti priznaju diplomu NE znanci da ti priznaju kvalifikaciju (drzavne firme,etc)koliko znam bilo je tako i na NZ,dosta toga se promijenilo u zadnjh par godina,ni sa NZ se ne moze doci bas tako lako kao prije.Pisem ti iz licnog iskustva. Imam UK Drzavljanstvo,Studirao/specijalizirao/ u UK I opet sam morao da polazem strucni ispit.Znaci priznali su mi i specijalizaciju (neuro-psihijatar) ,ali sve dok nisam izasao i polozio taj "drzavni " ispit nisam mogao raditi u struci.Priznali mi akademski dio (PhD) koji sam zavrsavsao u Australiji,specijalizaciju iz UK nisu priznali, mogao sam raditi nesto u vezi klinicke psihologije (vezano za taj akademski dio,,mediciski jok).
Ima tu jos nekih stvari koje ib te mogle iznenaditi,ali nadam se ce ti se "kockice posloziti".
Sve najbolje!
ZoomZoomKiwi

#23379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

hatemondays wrote: 16/01/2025 23:37
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 18:56 Sretno tebi druze jos jednom.

Eto nisi ni otisao a vec si se uvjerio koliko im je yebena i spora administracija.

Svaka ti cast sto nisi odustao. :thumbup:
Spora i yebena ali pravicna, obzirom da smo daleko i okruzeni vodom nema ovdje laganog ulaska. Zato kad udjes vec si na pola puta drzavljanin. Kod nas se ceka 4-5 godina za drzavljanstvo, meni se posrecilo cekao 2 a zena 4. Djeca se rodila i dobila po rodjenju.
@zoom aki ti kad padne napamet da dodjes u klokanland takvih nam treba bruku. Jednom kad dobijes NZ drzavljanstvo bice ti lako da se presaltas.
Sretno...
Ma naravno, ja sam okvirni plan razradio i započeo realizaciju. Šta će biti in the meantime, to ostaje da vidimo. Neke stvari ne možeš predvidjeti, ali možeš biti spreman :)
Ako se prešaltam na AUS, javim se svakako :mrgreen:

Optimus09 wrote: 16/01/2025 23:42ipak je dom tamo gdje je porodica.
Point!
Tačno tako :thumbup:

jeza u ledja wrote: 17/01/2025 00:30 @ZoomZoomKiwi bas sam sa uzivanjem citao tvoje postove par zadnjih strana. Nek je sa srecom. :thumbup:
Hvala puno! :-D

haubica_i_to_teshka wrote: 17/01/2025 02:37 Kia ora!!!

Prelijepa drzava,Maori veoma ponosan narod..drze do tradicije i kulture...mada znaju biti veoma,veoma nezgodni..
Moja pokojna supruga je Maorka...dio te tradicije zivi u meni (prenosim i na nasu djecu)
Vidim da ti je sve organizovano.Ides na sjeverno ili juzno ostrvo? I ljeti je hladno narocito juzno (znas da je sve kontra).
Samo malo pripazi ( to u vezi Austr).To sto ti priznaju diplomu NE znanci da ti priznaju kvalifikaciju (drzavne firme,etc)koliko znam bilo je tako i na NZ,dosta toga se promijenilo u zadnjh par godina,ni sa NZ se ne moze doci bas tako lako kao prije.Pisem ti iz licnog iskustva. Imam UK Drzavljanstvo,Studirao/specijalizirao/ u UK I opet sam morao da polazem strucni ispit.Znaci priznali su mi i specijalizaciju (neuro-psihijatar) ,ali sve dok nisam izasao i polozio taj "drzavni " ispit nisam mogao raditi u struci.Priznali mi akademski dio (PhD) koji sam zavrsavsao u Australiji,specijalizaciju iz UK nisu priznali, mogao sam raditi nesto u vezi klinicke psihologije (vezano za taj akademski dio,,mediciski jok).
Ima tu jos nekih stvari koje ib te mogle iznenaditi,ali nadam se ce ti se "kockice posloziti".
Sve najbolje!
Tēnā koe :-D

Znam za AUS i sve te zavrzlame, zaista sam jako puno proučio sve, ali eto sad smo fiksirali Aotearou i to nam je cilj. Nakon tih pet ili bilo koliko godina, vidjet ćemo šta život nosi.
U svakom slučaju, avantura tek počinje :mrgreen:

I da, idemo na sjeverno ostrvo, u Hamilton. Odavdje iz proljeća tamo u jesen :mrgreen:

Ngā mihi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

hatemondays wrote: 16/01/2025 23:37
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 18:56 Sretno tebi druze jos jednom.

Eto nisi ni otisao a vec si se uvjerio koliko im je yebena i spora administracija.

Svaka ti cast sto nisi odustao. :thumbup:
Spora i yebena ali pravicna, obzirom da smo daleko i okruzeni vodom nema ovdje laganog ulaska. Zato kad udjes vec si na pola puta drzavljanin. Kod nas se ceka 4-5 godina za drzavljanstvo, meni se posrecilo cekao 2 a zena 4. Djeca se rodila i dobila po rodjenju.
@zoom aki ti kad padne napamet da dodjes u klokanland takvih nam treba bruku. Jednom kad dobijes NZ drzavljanstvo bice ti lako da se presaltas.
Sretno...
:| :|
https://www.dw.com/bs/%C4%91okovi%C4%87 ... a-60366199
ZoomZoomKiwi

#23381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

E jebiga Bata, pa i u BiH kad dođeš bez vize iz Sirije, il' šta ti ja znam odakle, te ne tretiraju plaho bolje. A svjedoci smo da većina EU (Mađarska i Hrvatska pogotovo) čak i ubijaju, ne mogu ljudi ni stići do azila.

Možemo mi polemisati i o svemu što se dešavalo za vrijeme pandemije i lock-downa dole, i u AUS i u NZ, totalno drukčiji pristup za razliku od Šveda, pristup koji je budimo realni graničio sa tiranijom.

To pitanje ilegalne imigracije, a to gore je upravo to, je jako kompleksno i ne znam da ga je ijedna zemlja riješila na iole dobar način.
Ne možeš ljude vratiti tamo gdje im je omča oko vrata, a ne možeš ga ni pustiti tek tako da dođe i dati mu sva prava kao nekom ko je prošao svu moguću dugotrajnu i skupu papirologiju, jer stvaraš kontraefekt onda.

Najlakše je optužiti državu da ti ništa nije dala, a ti došao onako. Svaka priča ima dvije strane moj Bata.

To isto i za Novaka, eto nisu mu dali, druže nisi ispunio uslove koji su u to vrijeme vrijedili za sve, ne znam šta je htio, izuzeće? Pa gdje je tu pravičnost.

Nema savršene zemlje na ovoj planeti, ali da je NZ među top deset, to već odavdje mogu reći, a kad odem dole ću i da potvrdim.
dr_Evil

#23382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 17:35
Ozimician wrote: 16/01/2025 10:20 Na drugim forumima se iskreno vise prica o povratku nego o iseljenju.
Ma gdje to?

Bullet Tooth Tony wrote: 16/01/2025 16:48 Ja se samo nadam da nece biti supak (koristim ovaj izraz jer ga je on koristio stranicu prije gdje je naglasio da nije isti) i pljuvati po BiH sa NZ ... zato sam mu rekao "hajde aBd pa da izbrises i forum i zaboravis na nas"
Drag mi je Kiwi ko brat, ali dabogda. Mislim da ce se pljuvanje po BiH samo pojacati. :(

Ti si jedini forumski dijasporac kojeg nikad nisam vidio da pljuje po BiH :thumbup:

@dr_Evil kako ono bi raniji nick kod kiwija :hm:
evolution nesto :D
ZoomZoomKiwi

#23383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 17/01/2025 08:41
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 17:35
Ozimician wrote: 16/01/2025 10:20 Na drugim forumima se iskreno vise prica o povratku nego o iseljenju.
Ma gdje to?

Bullet Tooth Tony wrote: 16/01/2025 16:48 Ja se samo nadam da nece biti supak (koristim ovaj izraz jer ga je on koristio stranicu prije gdje je naglasio da nije isti) i pljuvati po BiH sa NZ ... zato sam mu rekao "hajde aBd pa da izbrises i forum i zaboravis na nas"
Drag mi je Kiwi ko brat, ali dabogda. Mislim da ce se pljuvanje po BiH samo pojacati. :(

Ti si jedini forumski dijasporac kojeg nikad nisam vidio da pljuje po BiH :thumbup:

@dr_Evil kako ono bi raniji nick kod kiwija :hm:
evolution nesto :D
Nope, to je Amarko, not me. :mrgreen:
dr_Evil

#23384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 18:50

I sve to kad vidiš, opet postoji velika šansa da mene prvog dole nakon par mjeseci opali nostalgija koja me nikad do sad nije opalila, i da kažem jebo sve ovo hajmo nazad.

Ništa nije zagarantovano niti sigurno. Vidjet ćemo.

Ja samo znam da ne bih sebi nikad oprostio da ne probam.

Nece te opalit nostalgija pa makar ni prve 2-3 godine. Kad ted odselis vidis samo sjaj, pronalazis dobre strane i uporedjujes prema losim u Bosni - to je klasika svih expact-a. Druga stavka je da mnogo radis da bi uspio da ostvaris nesto, jer ces brzo shvatiti da nemas nista, i u svemu tome nemas bas mnogo vremena da razmisljas.

I onda si napokon malo stao na noge, smanjis tempo posla, i skontas sta radim ja ovdje.. e tad te pukne "otorinolaringologoija".
Last edited by dr_Evil on 17/01/2025 08:53, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#23385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Vidjet ćemo :-D
dr_Evil

#23386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 16/01/2025 22:40
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 21:02
izvrsni direktor wrote: 16/01/2025 20:04

Ma ne sikiraj se za ovo nimalo, imas zenu i dijete sa sobom, sva sreca svijeta ce biti tu oko tebe i na zelandu, savrseno cete zajedno funkcionisati i tamo kao i u bih. Plus zjednicko istrazivanje nove okoline, izleti, dozivljaji, upoznavanja novih ljudi, nove mame od djecijeg vrtica :D kao da ce ti sta faliti pa da te uhvati nostalgija..
Dok mu ja ne upalim live iz nase kafane u Zenici
Sve njegova poznata raja, nas jezik, nasi ljudi, trga se viski i teletina ispod sacha, muzika uzivo, pjevac za njega maksuz pjeva Australiju od Kemala Malovcica....a kod njega 9 ujutro, vozi malog u vrtic, guzva u saobracaju, jebe bogove Filipincima sto prave cep u saobracaju, kasni na posao, javljaju mu 10 dalekovoda sjeverno od Cookovog prolaza oborio zemljotres idi hitno...sad nece ni vidjet onu mamu iz vrtica sto mu se nabacuje i sto po malog dolazi u tajicama za teretanu.....i Kiwi onda skonta sto meni ba ovo sve treba :lol:

@ZoomZoomKiwi :kiss: :kiss:
Pu jebemu kad covjek ima srece, sta sam ja bogu zgrijesio, pa i na novom zelandu spopadaju mame u tajicama, samo kod mog malca u obdaniste dolaze mame u kabnicama i prljavim cizmama za hodanje po sumi :run:
Kod mene ista stvar :S ko da ih je poplava izbacila :D
Rockefeller

#23387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

to je bolje, znas da neces u belaj
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 17/01/2025 08:50
Il je do nas il je do novog zelanda jebemu.
Rockefeller wrote: 17/01/2025 08:55 to je bolje, znas da neces u belaj
Ma nije belaj gledat, a volim pogledat :D
skafiskafsnjak

#23389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

izvrsni direktor wrote: 17/01/2025 09:09
dr_Evil wrote: 17/01/2025 08:50
Il je do nas il je do novog zelanda jebemu.
Rockefeller wrote: 17/01/2025 08:55 to je bolje, znas da neces u belaj
Ma nije belaj gledat, a volim pogledat :D
Rocke ne smije ni gledati :run:
Ozimician

#23390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Odlicna prica, moj savjet je da vec sad napravis blog i kopiras ovo sto si ovdje napisao u neki post, jer ovo ce se zagubiti, a prica je stvarno odlicna.

Posebno mi se svidio dio gdje si napisao koliko si potrosio para (i vremena) jer kad se ovako prica o iseljavanju i kad neko "prijeti" da ce ici iz BiH, nije svjestan da bez gotovih najmanje 5000KM i necije podrske tamo, ne moze dobaciti ni do Njemacke, a kamoli dalje (o tome sam pisao nekad prosle godine).

Eh sad bih postavio jedno "teze" pitanje, naravno nisi obavezan da odgovoris, ali koja je cijena kirije i rezija u Hamiltonu?
ZoomZoomKiwi

#23391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 17/01/2025 09:58 Odlicna prica, moj savjet je da vec sad napravis blog i kopiras ovo sto si ovdje napisao u neki post, jer ovo ce se zagubiti, a prica je stvarno odlicna.

Posebno mi se svidio dio gdje si napisao koliko si potrosio para (i vremena) jer kad se ovako prica o iseljavanju i kad neko "prijeti" da ce ici iz BiH, nije svjestan da bez gotovih najmanje 5000KM i necije podrske tamo, ne moze dobaciti ni do Njemacke, a kamoli dalje (o tome sam pisao nekad prosle godine).

Eh sad bih postavio jedno "teze" pitanje, naravno nisi obavezan da odgovoris, ali koja je cijena kirije i rezija u Hamiltonu?
Prizemna kuća stara 6 godina sa dobrom izolacijom, bez vlage, dvije spavaće, dva kupatila i ostalo, ukupno 114 kvadrata plus garaža za jedno auto, 410 kvadrata okućnice, u finom kvartu, 15 min od centra grada, 5 minuta od škole i vrtića, i meni autom 10 min do posla ako nema gužve, a u Hamiltonu nema gužvi kao u Aucklandu.

Dođe 625 NZD sedmično kad se sve sabere i oduzme. Kuća je namještena.

Grijanje je podno na toplotnu pumpu, plus solarni paneli na krovu za vodu.

Kakvih ima, ovo je iskreno bingo, em će me čekati.

Ostane mi 1300 NZD sedmično za sve ostalo, dok žena ne počne raditi, a to bi trebalo biti brzo. Minimalac u NZ je 800 NZD sedmično.

Vrtić nam je 200 NZD sedmično, struja dođe cca 7% skuplja nego kod nas, voda 20% skuplja, kablovska (net, TV) je 22 NZD sedmično.

Mogao sam naći mnogo lošiju kuću ili čak neki stan al ne bih prošao ispod 450 NZD sedmično nema teorije.
Ozimician

#23392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/01/2025 10:44
Ozimician wrote: 17/01/2025 09:58 Odlicna prica, moj savjet je da vec sad napravis blog i kopiras ovo sto si ovdje napisao u neki post, jer ovo ce se zagubiti, a prica je stvarno odlicna.

Prizemna kuća stara 6 godina sa dobrom izolacijom, bez vlage, dvije spavaće, dva kupatila i ostalo, ukupno 114 kvadrata plus garaža za jedno auto, 410 kvadrata okućnice, u finom kvartu, 15 min od centra grada, 5 minuta od škole i vrtića, i meni autom 10 min do posla ako nema gužve, a u Hamiltonu nema gužvi kao u Aucklandu.

Ostane mi 1300 NZD sedmično za sve ostalo, dok žena ne počne raditi, a to bi trebalo biti brzo. Minimalac u NZ je 800 NZD sedmično.

Vrtić nam je 200 NZD sedmično, struja dođe cca 7% skuplja nego kod nas, voda 20% skuplja, kablovska (net, TV) je 22 NZD sedmično.

Mogao sam naći mnogo lošiju kuću ili čak neki stan al ne bih prošao ispod 450 NZD sedmično nema teorije.
Pa iskreno za to sto dobijas - to je dzaba. Mislio sam da su tamo vise cijene rentanja iskreno.

NZD je vrijednosti skoro kao KM (BAM)
ZoomZoomKiwi

#23393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Vrti se oko 1.10 BAM za 1 NZD
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

mogo si pokrenutio youtube kanal prije 5 godina i opisivati korake
do sada bi bio milijuner pa ne bi otišao :lol:
elcaliente

#23395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/01/2025 10:44

Super, naspram Evrope su cijene fantazija plus sto u Evropi vjerovatno ne bi kao neko ko frisko dolazi ni dobio takvu nekretninu.

Ljepo izgleda ovaj Hamilton, na slikama bas ocuvan i uredjen. Vjerovatno ce to biti wow osjecaj naspam nasih BH gradova.

Sretno ti, nadam se ces pisati odozdo iako zbog razlike u vremenu nece biti vise brza komunikacija.
Ostaje li ti ko u BiH npr roditelji? Sljedeca posjeta bi bila BH vjerovatno tek za 5 ili vise godina do ne sredis papire i stabilizujes se.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/01/2025 07:37 Svaka priča ima dvije strane moj Bata.
Slazem se..
To ukljucuje i njegovu da je sve pravicno :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 17/01/2025 11:22 mogo si pokrenutio youtube kanal prije 5 godina i opisivati korake
do sada bi bio milijuner pa ne bi otišao :lol:
:lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

pa jel tako?

inače
znam jednog koji je bio ljeto na novom zelandu u skolu jer ima tamo ujaka
a slucajno je dobio posao pola godine u austrialiji
tako da nećes dole biti jedini ako te uhvati nostalgija za "našim" ljudima
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 17/01/2025 08:48
ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 18:50

I sve to kad vidiš, opet postoji velika šansa da mene prvog dole nakon par mjeseci opali nostalgija koja me nikad do sad nije opalila, i da kažem jebo sve ovo hajmo nazad.

Ništa nije zagarantovano niti sigurno. Vidjet ćemo.

Ja samo znam da ne bih sebi nikad oprostio da ne probam.

Nece te opalit nostalgija pa makar ni prve 2-3 godine. Kad ted odselis vidis samo sjaj, pronalazis dobre strane i uporedjujes prema losim u Bosni - to je klasika svih expact-a. Druga stavka je da mnogo radis da bi uspio da ostvaris nesto, jer ces brzo shvatiti da nemas nista, i u svemu tome nemas bas mnogo vremena da razmisljas.

I onda si napokon malo stao na noge, smanjis tempo posla, i skontas sta radim ja ovdje.. e tad te pukne "otorinolaringologoija".
To nije pravilo i ne mora. Zasto se to uzima kao "zdravo za gotovo" i da mora biti tako?
Ako ti je lijepo i uzivas u zivotu zasto bi se pitao sta radis tu?
Na kraju krajeva, nije ni povratak jedina opcija, ko jednom stisne muda i odseli, njemu je puno lakse ponov odseliti ako ne bude zadovoljan..

S druge strane, ako ti nije u bosni lijepo, i imas okove oko vrata/na dusi/u mozgu, zasto se onda ne bi neko pitao u bosni "sta radim ja ovdje"? Po raspolozenju na forumu izgleda da se zoom nije to smio u bosni pitati, jer ima covjek privatan biznis i zaradjuje pobogu...ko j ostale stvari koje cine zivot

Nisam upratio iz tvoje price da li si ti rodjen na zapadu ili odselio iz bih pa prosao sve to?
ZoomZoomKiwi

#23400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Upravo tako. :thumbup:
Post Reply