ZoomZoomKiwi wrote: ↑16/01/2025 19:29
Zašto NZ?
E sad, na to pitanje objektivno ću moći odgovoriti tek za par godina, možda i za pet, možda za deset.
Do tad imam samo ono što sam pročitao, a pročitao sam svega i sve to ima na netu, na raznoraznim expat i immigration forumima i blogovima.
Najviše su me zaintrigirali upisi Amerikanaca koji su iz USA odselili na NZ.
I ono što su oni, naravno pored healthcare, najviše potencirali, jest taj jebeni
work-life balance.
Ja sam čovjek koji je prije nego je dobio sina bio mrtvi karijerista i možda čak i materijalista, ali eto život te malo promijeni. Naravno da je određeni fokus na karijerno napredovanje i unapređivanje samog sebe svakako potreban, ali meni to jednostavno nije prioritet u ovom momentu, dok god imam dovoljno za život na kakav sam i navikao.
Imao sam priliku i da idem za USA, a i sad imam priliku da idem u Australiju kod tatinog amidže i rođaka koji su dole od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Pertha, gdje su imali građevinsku firmu, su se prije par godina preselili u Brisbane i kupili drugi neki business i žive stvarno dobro.
Za Australsku vizu mi čak nije trebao ni ugovor za posao, mogao bih je dobiti ovog momenta bez ikakvog posla dole, samo na osnovu kvalifikacija (vidjeti the General Skilled Migration (GSM) Visas – Subclass 189, Subclass 190 or Subclass 491 - za ove zadnje dvije treba state nomination, ali i to bih dobio od Queensland).
Nakon priče sa jednom gospođom iz NZ Shores agencije koja radi i advising za Australiju, prema njenim riječima Australija je, prema ekonomskoj moći i sveopćem načinu i tempu života, ipak puno bliža USA nego NZ.
Njena je čak preporuka bila, dok smo u naponu snage i najboljim godinama, a i zbog mogućih prilika za eventualni studij za malca, da sad idemo u Australiju, a da u mirovinu idemo u Aotearou.
I vjerujte, da ne dobih ovaj posao u Transpower, vjerovatno bih sav effort prebacio na Australiju, jer, srećom, i ono priznanje diplome od strane ENZ važi i u Australiji
Znači nit sam ja fiksiran na NZ per se, niti išta takvo. U početnim razmišljanjima mi je fokus bio na english-speaking country, unatoč B2 sa Goethe Instituta, jednostavno mrzim njemački
I onda izbaciš Canadu zbog klime, vamo tamo, šta ti ja znam, NZ je, za mene i moju porodicu, naš način života i sve ono što mi volimo i radimo, prema svemu onome što smo mogli saznati posredno i neposredno, najvjerovatnije najbolji izbor.
We'll see.