Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hendrix
#23326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zar nije NZ u ekonomskoj gabuli sada? Koliko sam cuo bjeze preko bare u Australiju jer ima vise posla. Doduse nemam pojma ni sta im je glavna ekonomija, farme...sumarstvo?
Cime se planiras baviti tamo zoom?
Cime se planiras baviti tamo zoom?
- stubrijez
#23327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sranje u Rwandi... ja mislim da se zezno, sad jos podigli minimalac u BiH ko bi iso... covjek zatvorio firmu a sad valja cuvat dole ovce...
- Bullet Tooth Tony
#23328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hendrix
#23329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako ima prihode da zivi tamo, super zemlja daleko od svih mogucih sranja. Priroda na sve strane netaknuta zivot lagan jbg. Ali opet treba lova heh.
-
swanfilter
#23330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Doticni kolega vjerovatno ima deviza za pocetak vise nego velika vecina koji se odluce na odlazak tamo. Sto je za NZ ili Australiju veoma, veoma vazno za izdeverati. I kada izdevera i dođe do papira za stalno, onda mu je i Australija kao bolja opcija na dohvat ruke.
Jedna i druga drzava su veoma restriktivne po pitanju useljavanja. Inace bi pola Azije i onu australijsku pustinju naselilo.
Jedna i druga drzava su veoma restriktivne po pitanju useljavanja. Inace bi pola Azije i onu australijsku pustinju naselilo.
- ZoomZoomKiwi
#23331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za početak ću biti Project Engineer u TransPower.Bullet Tooth Tony wrote: ↑15/01/2025 10:28Ma isplati se zatvarati firmu 4+ godine zbog NZ vjeruj mi .. mislim 4+ godine .. koliko je samo radnika zaplakalo![]()
A plan da se ode tamo je začet još 2018. ljeta gospodnjeg. U realizaciju se krenulo prije nekih 18 mjeseci.
Ne idem grlom u jagode. Viza je odobrena, karte su tu, kaparisan smještaj preko maminih rođaka, sve manje više riješeno.
Mislio sam kuću ovdje prodavati, al’ žena mi ne dade, to ćemo još vidjeti, možda ću je rentati.
Cca 1900 NZD per week neto, za početak.Hendrix wrote: ↑15/01/2025 11:03Pa ako ima prihode da zivi tamo, super zemlja daleko od svih mogucih sranja. Priroda na sve strane netaknuta zivot lagan jbg. Ali opet treba lova heh.
Žena dobija preko mene full working rights (pošto nam je straight-to-residence visa), pa će i ona vjerovatno brzo početi raditi bilo što, ima B2 IELTS položen friško.
S tim engleskim i svojom diplomom može raditi kao učiteljica, kao i ovdje, al’ o tom po tom.
Uglavnom, nakon dvije godine ide permanent residence, a nakon ukupno pet godina državljanstvo
Sa residence imam sva prava kao i svaki Kiwi, osim prava glasa. Besplatno zdravstveno, besplatno školovanje za malca itd.
- eluna
#23332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ovi i dalje trolaju po temi 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne znam svakom svoje. Ne treba ljudima govoriti kako im je. Covjek je donio odluku i neka mu je sretno, uostalom on ce zivjeti sa posljedicama svog izbora.
Eh sad, mogu reci svoje misljenje bazirano na onome sto znam sa foruma naravno, bez da se Kiwi naljuti. Forum je i diskutujemo, a kolega je bio voljan da nas o svojim planovima cesto obavjestava i smatram da je ok da o istima malo i prodiskutujemo.
Meni je nerezonski od uspjesnog biznisa ici preko svijeta raditi za platu i to uglavnom iz "samo da se ode" razloga (moj utisak, znam da ce Kiwi reci da nije tako, ali meni tako izgleda).
Sta dobijas time osim promjene sredine koja te ocigledno gusi? Kad ti prodje zaljubljenost u novu sredinu i tamo ce te poceti gusiti stvari koje su dole problematicne. Koje parametre SWOT analize taj transfer prolazi? Mozda nova prilika da se okusas kao inzinjer u imperijalnom sistemu jedinica i jednom drugom skroz sistemu?
Ne znam iskreno.
Novi Zeland sve je to lijepo krasno za obici turisticki, ali zivjeti dole sa 12 sati vremenske razlike (GMT+13) od svega sto ti je do sada poznato, a da pri tome nisi balavac od 20 godina bez kuceta i maceta, nego realizovan i porodican covjek, meni iskreno nema smisla.
Zoom Zoom Kiwi tebi sretno druze, ne zamjeri bgt, da forumamo odozdo i da cujemo nove stvari od tebe i prosirimo vidike
Eh sad, mogu reci svoje misljenje bazirano na onome sto znam sa foruma naravno, bez da se Kiwi naljuti. Forum je i diskutujemo, a kolega je bio voljan da nas o svojim planovima cesto obavjestava i smatram da je ok da o istima malo i prodiskutujemo.
Meni je nerezonski od uspjesnog biznisa ici preko svijeta raditi za platu i to uglavnom iz "samo da se ode" razloga (moj utisak, znam da ce Kiwi reci da nije tako, ali meni tako izgleda).
Sta dobijas time osim promjene sredine koja te ocigledno gusi? Kad ti prodje zaljubljenost u novu sredinu i tamo ce te poceti gusiti stvari koje su dole problematicne. Koje parametre SWOT analize taj transfer prolazi? Mozda nova prilika da se okusas kao inzinjer u imperijalnom sistemu jedinica i jednom drugom skroz sistemu?
Ne znam iskreno.
Novi Zeland sve je to lijepo krasno za obici turisticki, ali zivjeti dole sa 12 sati vremenske razlike (GMT+13) od svega sto ti je do sada poznato, a da pri tome nisi balavac od 20 godina bez kuceta i maceta, nego realizovan i porodican covjek, meni iskreno nema smisla.
Zoom Zoom Kiwi tebi sretno druze, ne zamjeri bgt, da forumamo odozdo i da cujemo nove stvari od tebe i prosirimo vidike
- Laplace
#23334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bio sam par dana u CERN-u (2018. godine) i vidio da se ljudi lako organizuju za druženje po principu: mogli bismo? - idemo! Oko dva CHF za tramvaj i ide druženje uz kafu, pivo i vino, šta već ko pije. Naša priča da su zapadnjaci hladni i nedruštveni ne pije vode.Dope_Man wrote: ↑20/12/2024 10:51Mojne tako, covjeka grizla savjest jer je vozio mercedesa i zivio u kuci sa bazenom, kosarkaskim igralistem il sta vec spomenu.. pa je odlucio izlijecit dusu vracanjem u BiH gdje niko ne ganja takve stvari, ljudi vole sjedit i buljit u plafon i dusa im puna jer takvi su ti bosanci bajo moj.![]()
I ove price kao ne moze mu "naumpasti da nesto uradi" i to uraditi.. jer eto u Americi ne moze ti pasti na pamet da odes na planinu i da to uradis jer samo u Bosni je to moguce. Neka prica kako u Bosni sve sa rajom, tamo nije.. a opet i kad spomene zivot tamo, spominje i tamo raju i to samo Bosance jer se haman nije sa bilo kim drugim druzio.
Nisam mogao dalje od 30tak minuta ovih supljaka bez iceg pametnog. Ostalo na preskaku, vidim od toga da mu je propao neki restoran il sta, do toga da ne moze naci postenog posla, pa do ranca... kojim li parama prosjecan Bosanac da se tako zajebava.
Sto rece jedan komentar ispod videa:Lijen si ti jaro moj lijen, 33g sam u Švedskoj i imam i posao i život i putovanja
- Laplace
#23335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pobjegne od nepravde i korupcije i sa sobom ponese mindset koji je stvorio nepravdu i korupciju.Ecci wrote: ↑14/01/2025 23:09 Dobro je pobjeci bilo gdje od nepravde i korupcije taman i na Novi Zeland.
Neka je sa hajrom i srecom.
Ipak mislim da je za nase ljude najvise mogucnosti nudi trokut Njemacka, Austrija, Svajcarska. Izuzecu USA, samo zato sto je odlazak komplikovaniji i skuplji za prosjecnog gradjanina.
- Laplace
#23336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#23337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Novi Zeland, nova nafaka...
Slažem se s Batom, mada to i nije nešto novo.
Sve loše što sam vidio u Bosni, vidio sam i vani.
Ipak, želim svu sreću.
Slažem se s Batom, mada to i nije nešto novo.
Sve loše što sam vidio u Bosni, vidio sam i vani.
Ipak, želim svu sreću.
-
Hendrix
#23338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ne citiram opet post, sa srecom Zoom. Jebena odluka bas na kraj svijeta ali opet nafaka moze biti bilo gdje.
Znam covjeka koji je zatvorio biznis i otisao u Australiju, nisi jedini.
Znam covjeka koji je zatvorio biznis i otisao u Australiju, nisi jedini.
- Ozimician
#23339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je iskreno jako drago zbog njega, jer ipak za takvu odluku treba imati cojones. To mogu samo rijetki.
Takodje mislim da ce to oznaciti i jednu novu eru na ovoj temi.
Na drugim forumima se iskreno vise prica o povratku nego o iseljenju. Iz mog kruga poznanstva ne poznajem jos nikog ko se vratio u BIH, znam dvojicu koji cekaju njemacki pasos da dobiju i da to ucine. Ali eto ubjedjuju me da ima sad i takvih dosta, navodno TK prednjaci.
Problem je ocigledno sto ce 2025 god. biti ekonomski i politicki shit gdje god se nalazio. Ono, dobro je dok dobro ide.
S tog apsekta svakako mislim da je Novi Zeland najbolja opcija, milion milja daleko od svega.
Takodje mislim da ce to oznaciti i jednu novu eru na ovoj temi.
Na drugim forumima se iskreno vise prica o povratku nego o iseljenju. Iz mog kruga poznanstva ne poznajem jos nikog ko se vratio u BIH, znam dvojicu koji cekaju njemacki pasos da dobiju i da to ucine. Ali eto ubjedjuju me da ima sad i takvih dosta, navodno TK prednjaci.
Problem je ocigledno sto ce 2025 god. biti ekonomski i politicki shit gdje god se nalazio. Ono, dobro je dok dobro ide.
S tog apsekta svakako mislim da je Novi Zeland najbolja opcija, milion milja daleko od svega.
- ZoomZoomKiwi
- Dope_Man
#23341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Definitivno jedna od glupljih izjava/misli prosjecnog Balkanca od zapadnom drustvu. Evo i sad, i prije 3 sata da sam prosetao gradom, kafici i restorani puni. Istina, ovdje u AT primjetim jednu razliku.. cesce je na stolu casa vina nego kafa
@ZoomZoomKiwi Nek se i tebi priblizilo.. sretno i postavljaj slike, don't be a stranger
- dr_Evil
#23342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ides ti od kada si evolution bio
Ali zahvaljujuci tebi sam pogodio neki dan na bar kvizu, bilo pitanje koje su boje zvjezdice na zastavi NZ
- dr_Evil
#23343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi ti dovoljno zapadnoDope_Man wrote: ↑16/01/2025 16:18Definitivno jedna od glupljih izjava/misli prosjecnog Balkanca od zapadnom drustvu. Evo i sad, i prije 3 sata da sam prosetao gradom, kafici i restorani puni. Istina, ovdje u AT primjetim jednu razliku.. cesce je na stolu casa vina nego kafa
@ZoomZoomKiwi Nek se i tebi priblizilo.. sretno i postavljaj slike, don't be a stranger![]()
- Bullet Tooth Tony
#23344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja se samo nadam da nece biti supak (koristim ovaj izraz jer ga je on koristio stranicu prije gdje je naglasio da nije isti) i pljuvati po BiH sa NZ ... zato sam mu rekao "hajde aBd pa da izbrises i forum i zaboravis na nas"
Nema mi nista gore ... jbt 2025 je godina idi zivi gdje ti je krcu cejf .. vrati se .. otidji .. putuj .. vidi .. radi ..
Nema mi nista gore ... jbt 2025 je godina idi zivi gdje ti je krcu cejf .. vrati se .. otidji .. putuj .. vidi .. radi ..
Last edited by Bullet Tooth Tony on 16/01/2025 16:50, edited 1 time in total.
-
Karikaturist
#23345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nova era na temi rece neko. Nevjerovatno.Bullet Tooth Tony wrote: ↑16/01/2025 16:48 Ja se samo nadam da nece biti supak (koristim ovaj izraz jer ga je on koristio stranicu prije gdje je naglasio da nije isti) i pljuvati po BiH sa NZ ... zato sam mu rekao "hajde aBd pa da izbrises i forum i zaboravis na nas"
Nema mi nista gore ... jbt 2025 je godina idi zivi gdje ti je krcu cejf ..
- Bullet Tooth Tony
#23346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta bi se desilo da si prisao jednom stolu i na engleskom rekao (uzimamo u obzir da su neka mladja raja i svi znaju engleski)- Dobar dan, mogu li popiti pice sa vama ?Dope_Man wrote: ↑16/01/2025 16:18Definitivno jedna od glupljih izjava/misli prosjecnog Balkanca od zapadnom drustvu. Evo i sad, i prije 3 sata da sam prosetao gradom, kafici i restorani puni. Istina, ovdje u AT primjetim jednu razliku.. cesce je na stolu casa vina nego kafa
@ZoomZoomKiwi Nek se i tebi priblizilo.. sretno i postavljaj slike, don't be a stranger![]()
- Ozimician
#23347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nego ima li raje iz Karlsruhe, jel neko dobio stagod u sanduce, evo danas i protesti:
https://bnn.de/karlsruhe/karlsruhe-stad ... er-protest
Jos sam ja Karlsruhe uvijek dozivljavao kao progresivnu sredinu.
https://bnn.de/karlsruhe/karlsruhe-stad ... er-protest
Jos sam ja Karlsruhe uvijek dozivljavao kao progresivnu sredinu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma gdje to?
Drag mi je Kiwi ko brat, ali dabogda. Mislim da ce se pljuvanje po BiH samo pojacati.Bullet Tooth Tony wrote: ↑16/01/2025 16:48 Ja se samo nadam da nece biti supak (koristim ovaj izraz jer ga je on koristio stranicu prije gdje je naglasio da nije isti) i pljuvati po BiH sa NZ ... zato sam mu rekao "hajde aBd pa da izbrises i forum i zaboravis na nas"
Ti si jedini forumski dijasporac kojeg nikad nisam vidio da pljuje po BiH
@dr_Evil kako ono bi raniji nick kod kiwija
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#23349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Covjek ide raditi posao koji i ovdje radi
Plus san
Znaci zivot ce mu 2/3 biti isti

Plus san
Znaci zivot ce mu 2/3 biti isti
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium