ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post Reply
A_A_AKCIJA

#226 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by A_A_AKCIJA »

GAU8 wrote:
Stoner wrote:
GAU8 wrote:Izbaciti vjeronauk ili uvesti alternativu u javne škole (i obdaništa). To je minimum prava za ateiste.
Kako?

Pa imaju ateisti (možda) privatne škole, pa neka pokušaju tako.

Ove ostale su državne, u tom slučaju bi se odluka morala donositi demokratskim putem i znamo kako bi to završilo.
Ne slažem se, javna sfera mora ostati sekularna, i odvojena od religije, jer to nalaže Ustav!.
Ja ne insistiram na isključivom izbacivanju kako vidiš. Ali onda hoću i alternativu.
Da djeca mogu naučiti da ima više od 4000 religija na svijetu i da su to samo religije, ali ne i istine.
Ja sam lično protiv vjeronauke u školi. Ovo sam isključivo zbog specifičnosti BiH kao države, jer se time vrši segregacija nad djecom po vjerskoj osnovi.

Međutim, malo se raspitaj, pa ćeš vidjeti da djeca trenutno imaju alternativu u predmetu društvo-religija-kultura. Bilo bi dobro kada bi ovo bio obavezan premet za svu djecu, a da vjeronauku uče tamo gdje se i uči, mektebima i vjerskim školama.

Trenutno, javna sfera jeste odvojena od religije, baš kako nalaže Ustav. Ne vidim u čemu je problem? Možda u nakaradnom tumačenju sekularnosti?
broj dva

#227 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by broj dva »

Jos mi nismo spremni za ateizam, pogotovo "agresivni" ateizam gdje te nije stid da kazes javno i otvoreno da si nevjernik i da postavljas pitanja u vezi vjernicke etike, logike, pogleda na svjet i generale ispravnosti dogmi. Taj "agresivni" ateizam, koji se ispoljava iskljucivo rjecima i argumentima, bez prjetnji i bez upotrebe sile nije dobrodosao. Onaj "pasivni" ateizam gjde ti licno ne vjerujes ali sutis da ne bi nekog vjernika uvrjedio je prihvacen odprilike kao homoseksualac u blizoj porodici - o tome se zna ali suti da se ne bi bruka sirila.

O nekom antiteizmu kao borbi protiv uticaja religije u drustvu da i ne pricamo.

http://forum.klix.ba/antiteizam-kako-t131896.html

Zatvori se tema bez pardona, bez da je iko imao ruznu rjec, bez vrjedjanja bez icega nego samo tako zatvorise.
GAU8

#228 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by GAU8 »

Stoner wrote:
GAU8 wrote:
Ne slažem se, javna sfera mora ostati sekularna, i odvojena od religije, jer to nalaže Ustav!.
Ja ne insistiram na isključivom izbacivanju kako vidiš. Ali onda hoću i alternativu.
Da djeca mogu naučiti da ima više od 4000 religija na svijetu i da su to samo religije, ali ne i istine.

Ima predmet Historija religija. Ako se ne varam, pohađati vjeronauk u nekim javnim školama nije obavezno.
Da, ima u dosta škola posebno u urbanijim centrima.
Ali je nema u svim školama.
GAU8

#229 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by GAU8 »

A_A_AKCIJA wrote: Ja sam lično protiv vjeronauke u školi. Ovo sam isključivo zbog specifičnosti BiH kao države, jer se time vrši segregacija nad djecom po vjerskoj osnovi.

Međutim, malo se raspitaj, pa ćeš vidjeti da djeca trenutno imaju alternativu u predmetu društvo-religija-kultura. Bilo bi dobro kada bi ovo bio obavezan premet za svu djecu, a da vjeronauku uče tamo gdje se i uči, mektebima i vjerskim školama.

Trenutno, javna sfera jeste odvojena od religije, baš kako nalaže Ustav. Ne vidim u čemu je problem? Možda u nakaradnom tumačenju sekularnosti?
Slažem se s ovim dijelom, gdje predmet DRK treba biti primarni, a "konkretna" izborna. Ima smisla pogotovo za naše vjersko-nacionalno podijeljeno društvo.
A_A_AKCIJA

#230 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by A_A_AKCIJA »

broj dva wrote:Jos mi nismo spremni za ateizam, pogotovo "agresivni" ateizam gdje te nije stid da kazes javno i otvoreno da si nevjernik i da postavljas pitanja u vezi vjernicke etike, logike, pogleda na svjet i generale ispravnosti dogmi. Taj "agresivni" ateizam, koji se ispoljava iskljucivo rjecima i argumentima, bez prjetnji i bez upotrebe sile nije dobrodosao. Onaj "pasivni" ateizam gjde ti licno ne vjerujes ali sutis da ne bi nekog vjernika uvrjedio je prihvacen odprilike kao homoseksualac u blizoj porodici - o tome se zna ali suti da se ne bi bruka sirila.

Zatvori se tema bez pardona, bez da je iko imao ruznu rjec, bez vrjedjanja bez icega nego samo tako zatvorise.
Ne kontam. Kažeš da ne smiješ da izraziš svoje mišljenje? Jel ti neko brani, jesi li fizički ugrožen ili te je strah šta će drugi ljudi misliti o tebi. E vidiš, to i jeste kvaka. Ako vjeruješ u svoju ideju, bujrum, stani ispred nje i brani je. Ne može i jare i pare. Da budeš poseban, po cijenu običnog. Da ti neko drugi obezbjedi nešto što trebaš sam da uradiš.

Kako bi se ti borio, a da ne izađeš iz svoje comfort zone? Najlakše je graknuti, ja ugrožen, a na kraju se ispostavi da nemaš hrabrosti da propagiraš svoju ideju, jer zapravo i ne vjeruješ u nju. Malo bi da budeš poseban, da se izdvojiš od okoline koju smatraš zatucanom, al da ništa ne boli.

Kao primjer pogledaj život Muhameda a.s. i njegovu borbu za ideju koju je propagirao i šta je sve prolazio samo zbog ideje.

Mogao bih ti navesti brdo primjera kako sam ja kao vjernik ugrožen svakodnevno, pa se borim za svoja prava. I mene država sabotira na svakom koraku u mom vjerskom opredjeljenju, ako ćemo koristiti ovu tvoju logiku.
skupljac_zeljeza

#231 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by skupljac_zeljeza »

GAU8 wrote: Jer da jesi, vidio bi i da spominjem i alternativu.
Mora da si editovao komentar jer nisi alternativu spominjao u prvoj verziji čime si sve ovo ublažio. Zar alternativa ne postoji?
GAU8 wrote:Da, ima u dosta škola posebno u urbanijim centrima.
Ali je nema u svim školama.
Ako u jednom kantonu ili entitetu ima samo u jednom gradu mora biti i u ostalim gradovima i selima koja su u nadležnosti tog Pedagoškog zavoda.
parangal_

#232 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by parangal_ »

A_A_AKCIJA wrote:
broj dva wrote:Jos mi nismo spremni za ateizam, pogotovo "agresivni" ateizam gdje te nije stid da kazes javno i otvoreno da si nevjernik i da postavljas pitanja u vezi vjernicke etike, logike, pogleda na svjet i generale ispravnosti dogmi. Taj "agresivni" ateizam, koji se ispoljava iskljucivo rjecima i argumentima, bez prjetnji i bez upotrebe sile nije dobrodosao. Onaj "pasivni" ateizam gjde ti licno ne vjerujes ali sutis da ne bi nekog vjernika uvrjedio je prihvacen odprilike kao homoseksualac u blizoj porodici - o tome se zna ali suti da se ne bi bruka sirila.

Ne kontam. Kažeš da ne smiješ da izraziš svoje mišljenje? Jel ti neko brani, jesi li fizički ugrožen ili te je strah šta će drugi ljudi misliti o tebi. E vidiš, to i jeste kvaka. Ako vjeruješ u svoju ideju, bujrum, stani ispred nje i brani je. Ne može i jare i pare. Da budeš poseban, po cijenu običnog. Da ti neko drugi obezbjedi nešto što trebaš sam da uradiš.

Kako bi se ti borio, a da ne izađeš iz svoje comfort zone? Najlakše je graknuti, ja ugrožen, a na kraju se ispostavi da nemaš hrabrosti da propagiraš svoju ideju, jer zapravo i ne vjeruješ u nju. Malo bi da budeš poseban, da se izdvojiš od okoline koju smatraš zatucanom, al da ništa ne boli.

Kao primjer pogledaj život Muhameda a.s. i njegovu borbu za ideju koju je propagirao i šta je sve prolazio samo zbog ideje.

Mogao bih ti navesti brdo primjera kako sam ja kao vjernik ugrožen svakodnevno, pa se borim za svoja prava. I mene država sabotira na svakom koraku u mom vjerskom opredjeljenju, ako ćemo koristiti ovu tvoju logiku.
vjerske zajednice po šablonu graću "islamofobija!", "islamofobija!", "ugrozenost crkve!" i sl. kada se i pokusa kritikovati vjerska dogma. javni servisi im daju prednost da prosipaju svoju fasisticku ideologiju o "ispravnom putu" i toboznjoj moralnoj i duhovnoj superiornosti kada god je neki vjerski praznik u pitanju. pa oni cak ucjenjuju i kulturne manifestacije da se pomjere kako se gospoda ne bi nasla "ugrozenom".
parangal_

#233 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by parangal_ »

tema je zatvorena jer moderator na toj temi hladno misli da je kritika vjerske dogme tabu tema i izvan javnog diskursa. nesto po defoltu nedopustivo. osoba koja nema predstavu da u civilizovanom svijetu vjerski univerziteti organizuju tv prenos debate gdje se suocavaju misljenja antiteista i teista.

odgojene su generacije ispraznog mozga kao posljedica intelektualne zaostalosti. vjerske institucije u saradnji sa klerikalnom vlasti proizvode takve mozgove jer sto je narod gluplji, to su vece ovce.

sve sto je kod nas dozvoljeno jeste kritikovato nekog hodzu ili popa ako je pronevjerio pare, da se pokaze kako svestenstvo moze biti korumpirano i mimo vjerskih pravila. koga briga za te stvari? to je posao sudova. nama treba javna debata na javnom tv servisu gdje ce se kritikovato dogma vjerskih knjga i konkretnih uvjerenja. ali onda bi ovi kmecali "komizam!", "islamofobija!", "nemoral!" i sl. i na taj nacin sabotirali svaku debatu i implicitno pozvali na linč rezona i intelekta.
broj dva

#234 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by broj dva »

A_A_AKCIJA wrote:

----------
U pravu si, ne kontas.
Ne kazem da ne smijem izraziti svoje misljenje.Procitaj orginalni post, nigdje nije spomenuto. Sta sam spomenuo je onaj osjecaj "stida" ili mozda preciznije receno onaj osjecaj koji ti sredina pokusava nametnuti da je ateizam nesto lose i da si losiji covjek zbog toga, ili da si lud.
A meni je lako, moji su noralni ljudi a zaboli me sta ce drugi misliti o meni, ja sam svoj covjek. I zivim u sredini gdje je javni ateizam prihvacen.
Ali mnogi nisu u toj situaciji i mnogi razmisljaju o reakciji sredine koja je cesto netrpeljiva prema bilo cemu drugacijem, posebno ako se odnosi na religiju ili seks ili ideologiju, dakle bitne stvari koje doprinose licnoj samodefiniciji.
Za zatucanost - nisu svi vjernici zatucani ali dobar broj jeste.
Za Muhameda - beduin koji je zivio prije 1500 godina me nema cemu naucit, svjet je prevazisao njegov moral i poglede na svjet a ako mi trebaju primjeri ljudi koji su istrajni u svojim principima i koji su patili radi svoji uvjerenja onda ima puno bolji i svjeziji primjera poput Gandija ili Kinga.
Navedi mi primjere kako te drzava sabotira u tvom vjernickom oprjeljenju, interesuje me koji su izazovi pripadanja kriscanstvu ili islamu u BiH.
parangal_

#235 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by parangal_ »

broj dva wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

----------
U pravu si, ne kontas.
Ne kazem da ne smijem izraziti svoje misljenje.Procitaj orginalni post, nigdje nije spomenuto. Sta sam spomenuo je onaj osjecaj "stida" ili mozda preciznije receno onaj osjecaj koji ti sredina pokusava nametnuti da je ateizam nesto lose i da si losiji covjek zbog toga, ili da si lud.
A meni je lako, moji su noralni ljudi a zaboli me sta ce drugi misliti o meni, ja sam svoj covjek. I zivim u sredini gdje je javni ateizam prihvacen.
Ali mnogi nisu u toj situaciji i mnogi razmisljaju o reakciji sredine koja je cesto netrpeljiva prema bilo cemu drugacijem, posebno ako se odnosi na religiju ili seks ili ideologiju, dakle bitne stvari koje doprinose licnoj samodefiniciji.
Za zatucanost - nisu svi vjernici zatucani ali dobar broj jeste.
Za Muhameda - beduin koji je zivio prije 1500 godina me nema cemu naucit, svjet je prevazisao njegov moral i poglede na svjet a ako mi trebaju primjeri ljudi koji su istrajni u svojim principima i koji su patili radi svoji uvjerenja onda ima puno bolji i svjeziji primjera poput Gandija ili Kinga.
Navedi mi primjere kako te drzava sabotira u tvom vjernickom oprjeljenju, interesuje me koji su izazovi pripadanja kriscanstvu ili islamu u BiH.[/quote]

ne sabotira nego hinjski podstiče. na javnim rtv servisima uvijek neki prenosi iz vjerskih objekata sa intervjuima svestenika i politicarima kako praktikuju vjerske obrede, a u emisijama o kulturi uvijek se potencira tolerancija izmedju razlicitih vjera a nevjernici se nigdje ne spominju, osim u negativnom kontekstu.

religiozni licemjeri misle da nisi ugrozen kao ateista ako te ne tjeraju da ides u dzamiju ili crkvu. ne. ugrozen sam ako na javnom rtv servisu ne mogu da kazem sta mislim o vjeri, kao sto vjernici govore o ateizmu. to su dva nepomirljiva svjetonazora i obije strane imaju pravo da kazu sta misle o tom drugom svjetonazoru. kod nas se u najboljem slucaju vjera smatra duznom postovanja a ateista moze samo da suti.

malo mi je i komicno to sto si spomenuo za stid, jer ja kad vidim da je neko vjernik mene je stid za njega. ja mislim da nema vece sramote od religioznosti, ali vidis ovakvo misljenje nikad ne bi bilo pusteno u eter na javnoj televiziji, kao sto vjerski fasizma svakodnevno dobija medijsku promociju.
seln

#237 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by seln »

GAU8 wrote:Image
Kritizirati bilo koju ideju je sloboda misljenja i govora, tu nema sumnje....
vrijedjati bilo koju ideju ili njene sljedbenike nije sloboda govora.
kritizirati marksizam je sasvim OK...crtati karikaturu Marxa sa tijelom psa je idiotski.
Daleko od toga da idiote treba ubijati samo zato sto su idioti (Zemlja bi bila izuzetno rijetko naseljena), ali im treba staviti do znanja da su idioti.
GAU8

#238 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by GAU8 »

seln wrote:
GAU8 wrote:Image
Kritizirati bilo koju ideju je sloboda misljenja i govora, tu nema sumnje....
kritizirati marksizam je sasvim OK...crtati karikaturu Marxa sa tijelom psa je idiotski.
Daleko od toga da idiote treba ubijati samo zato sto su idioti (Zemlja bi bila izuzetno rijetko naseljena), ali im treba staviti do znanja da su idioti.
Mogli su probati sa ignorisanjem idiota, naprimjer. Ali ne, moraju biti još veći idioti...
seln

#239 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by seln »

GAU8 wrote:
seln wrote: Kritizirati bilo koju ideju je sloboda misljenja i govora, tu nema sumnje....
Mogli su probati sa ignorisanjem idiota, naprimjer. Ali ne, moraju biti još veći idioti...
Ne moraju ih ignorisati, samo ih ne trebaju ubijati.
Neki su pokusali ignorisati Hitlera, pa vidis kako se zavrsilo.
Daleko od toga da je oblajhani pedercic iz Holandije Hitler ili da je Le Penova Eva Braun...ali im treba fino reci, najljubaznije sto se moze...
"gospodine, znamo da ste iskompleksirani vasim porijeklom, znamo da se stidite majke, ali ne morate komplekse lijeciti vrijedjanjem muslimana"
Cybernetic

#240 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:11, edited 1 time in total.
seln

#241 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by seln »

Cybernetic wrote: U doba velikih filozofskih i naucnih revolucija, predvecerju i fazi Prosvjetiteljstva, su svoja djela objavljivali "radikali" cije su ideje u Evropi danas sasvim normalne, cak "umjerene". Oni su otvoreno napadali (krscansku) religiju, njezine dogme i institucije, cesto riskirajuci svoje zivote. Ali svijet crkve i monarha se vec ozbiljno poceo urusavati. Prosvjetitelji su taj proces ubrzali i u svom obracunu sa tim svijetom nisu oklijevali. U slucaju da su sami sebe cenzirali i pazili da ne uvrijede krscane, kler, plemice i druge svetinje feudalizma, demokracije, slobode govora i drugih osnovnih ljudskih prava ili ne bi bilo ili bi jako kasnili. Ljudi moraji imati pravo da zastupaju svoje i napadaju druge. Neke stvari kao rasizam ne spadaju u kategoriju ideja. Boja koze nije produkt neke ideje ili licnog izbora. To je kao da mrzis ljude sa debelim obrvama ili zelenim ocima. Dakle, radi se o besmislenoj i iracionalnoj mrznji. Pokusaj islamistickih lobista i njihovih kulturrelativistickih saveznika da svaku raspravu o islamu, kako u javnom diskursu, tako i na akademijama, proglase "islamofobijom" je propao. Mnogi su na toj papagajskoj prici o islamofobiji izgradili karijere. Ne zanima ih da li tamo neki Osman radi ili da li ima od cega zivjeti, ali odma izlijecu u javnost kada se osjecaju uvrijedjeni.
Poredjenje pomalo hramlje....
govoris o vremenu apsolutizma, kada nije postojao "supermarket ideologija" kao danas, pa je bilo normalno da se monopol plemicko - crkvene bande morao rusiti silom. Danas ideja ima na pretek i svako je slobodan da izabere svoju.
Rasizam, fasizam, antisemitizam (i svaki pokret koji ljude smatra manje vrijednim na osnovu nekih urodjenih i nepromjenljivih osobina) nisu ideje, vec nasilje i kao takve se trebaju sasjeci u korijenu.
Slazem se da je mnogo supaka izgradilo karijeru na "islamofobiji", kao sto je mnogo supaka izgradilo karijeru na strahu od "mudzahedina"...
no, kako god... nista ne opravdava vrijedjanje svetinja jedne petine svjetskog stanovnistva. To je nekultura, idiotizam i ponekad dobra doza mrznje.
Ja karikature Muhameda ne smatram konstruktivnom kritikom. One spadaju pod kategoriju slobode umjetnosti i ne moraju slati neku dublju poruku. Mene kao marksistu ne vrijedjaju karikature Marxa. Mogu ih smatrati bezukusnim, glupim, nekada cak i duhovitim. Ali nikada mi ne bi palo napamet da zbog toga ugrozavam neciji zivot. Tesko da se po ovom pitanju danas moze doci do medjusobnog razumijevanja. Kako stvari stoje, biti ce sve gore. Ljudi su podijeljeni, dezorijentirani, prevareni i isfrustrirani. Problem je sto nema nikoga tko ce te frustracije preusmjeriti u medjusobnu solidarnost i prevazilazenje podjela. Umjesto toga se ljudi sve vise zatvaraju u svoj etnicki i "kulturalni" geto od cega profitiraju desnicari. Istovremeno samoprozvani predstavnici vjecno uvrijedjenih stalno dodaju ulje na vatru.
Slazem se da karikature nisu konstruktivne. I ja ih takodje smatram slobodom umjetnosti, iako su cesto zlonamjerne, a nekad i direktno u sluzbi nekih mracnih ideja (kao nacisticke karikature Jevreja npr.).
Daleko od toga da autore istih treba ubijati, ali ih treba diferencirati. Jasno je da "Charlie Hebdo" ne jebe nikog ni 2% i da su njihove karikature subverzivna umjetnost.
No, kako nazvati onu izlozbu u Texasu, zbog koje su vec pale dvije mrtve glave, a bog zna koliko ce jos?
Ne moze me niko ubijediti da se neki krscanski fundamentalisti upravo ne tapsu po ramenu. Cilj ostvaren, opet se nekoliko glupih muslimana upecalo.
Post Reply