Antiteizam - kako ?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
broj dva

#1 Antiteizam - kako ?

Post by broj dva »

Mozda bi bilo bolje temu staviti pod filozofiju, ostavaljam moderaciji da odluci.

Znam da imam dosta istomisljenika i obracam se prvenstveno vama. Nije mi cilj upucivat se u rasprave oko stavova i pogleda na svjet - ko vjeruje eto mu, ko ne vjeruje eto mu.
Ja sam jedan od onih sto ne vjeruju. Ne samo da ne vjerujem nego imam ogromnu averziju prema religiji i svemu religijskom, smatram da je religija daleko najgori izum ljudske vrste. Smatram da je religiji kriva za mnostvo nepravde, hiljade ratova i milijarde leseva. I zelim da se borim protiv religije. Protiv vjeronauke u skolama. Protiv vjere na drzavnom budzetu. Protiv sljepog postovanja klera. Protiv straha od ismijavanja Muhameda. Protiv svih privilegija koje religija uziva u drustvu. Protiv svecenika koji dizu glas u debati oko aborta. Protiv popova koji blagosiljaju tenkove. Protiv "seika" koji stancaju fatve za svoj ceif. Protiv religijski obiljezja u javim zgradama. Protiv religijskog pogleda na moral.
Sada je pitanje - kako ? Pravit udruzenje ? Demonstirat u Medjugorju ? Glasat za komuniste (joke) ? Propagirat Dawkingsa ? Svadjat se sa familijom za vjerske praznike ? Pit sa rajom pa ih kroz pjanske ubjedjivat u svoj stav?

Znam da vas ima koji djelite moje stavove, kako vi gledate na ovo pitanje ?
Uraaa

#2 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Uraaa »

+1
sarajevo999999

#3 Re: Antiteizam - kako ?

Post by sarajevo999999 »

Štrajkuj glađu.
GAU8

#4 Re: Antiteizam - kako ?

Post by GAU8 »

Pratim :evil:

... i čekam da se zakuha pa da uljetim .... :meza1:
Last edited by GAU8 on 10/11/2014 16:04, edited 1 time in total.
drunken tiger

#5 Re: Antiteizam - kako ?

Post by drunken tiger »

Samo jedno pitanje. Po čemu bi se ti razlikovao od onih koji ubjeđuju druge da vjeruju ako ti hoćeš da se boriš (BORIŠ) protiv religije? Ti bi da ubjeđuješ nekoga da ne treba da vjeruje jer je njega neko "ubijedio" da vjeruje??? Boriti se jaka i opasna riječ. Ako već imaš u planu nešto tako trebao bi razmišljati o korištenjju termina u ispunjenju svojih ciljeva.
GAU8

#6 Re: Antiteizam - kako ?

Post by GAU8 »

Aha, samo da dam ultimativni odgovor, kako se boriti protiv religije.....

Edukacija, edukacija, edukacija.... nauka, obrazovanje...

Tu religija nema šaMse.
sarajevo999999

#7 Re: Antiteizam - kako ?

Post by sarajevo999999 »

Kako bi se borio protiv Teologije?
broj dva

#8 Re: Antiteizam - kako ?

Post by broj dva »

drunken tiger wrote:Samo jedno pitanje. Po čemu bi se ti razlikovao od onih koji ubjeđuju druge da vjeruju ako ti hoćeš da se boriš (BORIŠ) protiv religije? Ti bi da ubjeđuješ nekoga da ne treba da vjeruje jer je njega neko "ubijedio" da vjeruje??? Boriti se jaka i opasna riječ. Ako već imaš u planu nešto tako trebao bi razmišljati o korištenjju termina u ispunjenju svojih ciljeva.
--------
Definitivno ne kroz nasilje. Nesto poput idejne borbe, bez upotrebe sile, bez sankcija za neistomisljenike.
I nisam toliko naivan da ocekujem nestanak religija sa planete, ali smanjenje uticaja i prelazak religije u privatnu sferu. Nesto kao danas seksualitet - svi ga imamo ali je privatna stvar koja se upraznjava kuci...
GAU8

#9 Re: Antiteizam - kako ?

Post by GAU8 »

broj dva wrote:
drunken tiger wrote:Samo jedno pitanje. Po čemu bi se ti razlikovao od onih koji ubjeđuju druge da vjeruju ako ti hoćeš da se boriš (BORIŠ) protiv religije? Ti bi da ubjeđuješ nekoga da ne treba da vjeruje jer je njega neko "ubijedio" da vjeruje??? Boriti se jaka i opasna riječ. Ako već imaš u planu nešto tako trebao bi razmišljati o korištenjju termina u ispunjenju svojih ciljeva.
--------
Definitivno ne kroz nasilje. Nesto poput idejne borbe, bez upotrebe sile, bez sankcija za neistomisljenike.
I nisam toliko naivan da ocekujem nestanak religija sa planete, ali smanjenje uticaja i prelazak religije u privatnu sferu. Nesto kao danas seksualitet - svi ga imamo ali je privatna stvar koja se upraznjava kuci...
Kad to postane privatna stvar koja se upražnjava u kući, nestat će.
Jer današnja religija je institucionalizirana i ima za cilj da vlada i upravlja ljudima. Dakle nedopustivo je da postane "privatna stvar" Može opstati sako ako se gura da bude sveprisutna, u svakoj pori, rečenici koraku...
drunken tiger

#10 Re: Antiteizam - kako ?

Post by drunken tiger »

GAU8 wrote:Aha, samo da dam ultimativni odgovor, kako se boriti protiv religije.....

Edukacija, edukacija, edukacija.... nauka, obrazovanje...

Tu religija nema šaMse.
Religija nije problem. Religija postoji od kako postoje prve društvene zajednice i iluzorno se nadati da će jednog dana postojati društvo bez religije. Može se samo raspravljati o tome kako bi društvo izgledalo bez religije. Opet kažem, nije religija problem nego papci koji tumače religiju i koriste u svrhu manipulacije ljudima. Moral i etika isto nemaju veze s religijom jer i religiozni i nereligiozni ljudi imaju moralne i etičke vrijednosti kojih se pridržavaju i s kojima normalno funkcionišu u društvu. Edukacija je svakako potrebna ali ja tebe pitam sada ko je taj koji određuje šta će učiti, kako će se oblikovati mladi mozgići, koje društvene norme da usvoje i sl. To ti ga opet dođe isti problem kao i s religijom...
Henry Chinaski

#11 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Henry Chinaski »

Vjerovanje zbog vjerovanja je totalna fula.
Onaj ko vjeruje mora svakodnevno postavljati pitanja i tražiti odgovore. Odgovor nije "tako piše" ili "tako su mene naučili roditelji". Odgovor mora imati smisla.

Svaka prava vjera mora tražiti od čovjeka da što više uči i što više zna. Ako te zatupljuje i ne da ti da gledaš dalje od nosa, šta je svrha i treba li vjerovati?
GAU8

#12 Re: Antiteizam - kako ?

Post by GAU8 »

drunken tiger wrote:...Edukacija je svakako potrebna ali ja tebe pitam sada ko je taj koji određuje šta će učiti, kako će se oblikovati mladi mozgići, koje društvene norme da usvoje i sl. To ti ga opet dođe isti problem kao i s religijom...
Niko ne treba niti smije da određuje. U tome i jeste suština.
Sloboda educiranja i sticanja znanja za sve, bez cenzure i zastrašivanja.

Društvene norme su nešto sasvim drugo i ne treba se toliko opterećivati s njima, sve dok te društvene norme omogućuju educiranje i obrazovanje pojedinca.
Ali Kemal

#13 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Ali Kemal »

Gdje su ljudi zatucaniji i religija ima jace uporiste.
Sto vise obrazovanja, manje religija ima sanse da upravlja ljudima.
LolaLola

#14 Re: Antiteizam - kako ?

Post by LolaLola »

:thumbup: :thumbup:

Zdruzicemo se.
harač

#15 Re: Antiteizam - kako ?

Post by harač »

u boj, u boj :D

slažem se da je obrazovanje glavno (uključujući i promociju čitanja samih vjerskih izvora, bez pranja kroz 10 voda apologije)

iako gajim simpatije prema antiteizmu, mislim da kao neka vrsta idologije, da ne kažem životnog stila, nije zdrav. imao sam dawkinsa na twitteru jedno vrijeme, ali morao sam ga obrisati jer je naporan k'o neka stvar
amiliana

#16 Re: Antiteizam - kako ?

Post by amiliana »

Ja iskreno sebe ne bih mogla nikako da zamislim u tome prije svega jer sam religiozna osoba okrenuta sam svojoj religiji ,vjerujem u boga tako sam odgojena iako dolazim iz mjesanog braka .Ja svoje opredjeljenje imam i vjera u boga mi je pomogla u najtezim trenutcima nemam nista protiv antiteizma svako ima pravo na svoje misljenje i slobodu izbora .
GAU8

#17 Re: Antiteizam - kako ?

Post by GAU8 »

Vjera nije problem.
Problem je njena zloupotreba ili institucionalizacija.

Image
Ali Kemal

#18 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Ali Kemal »

GAU8 wrote:Vjera nije problem.
Ako se ogranicimo samo na nase krajeve, ocigledno je da je religija osnovni pokretacsukoba medju narodima i ratova.
Npr Slovenci i Hrvati nisu ratovali, Srbi i Crnogorci nisu ratovali, Srbi i Makedonci nisu ratovali.
Svi ostali su medjusobno ratovali na vjerskoj osnovi. Religiozni motivi su bili prisutni u svim vojskama, vjerski sluzbenici su bili aktivni ucesnici ratova.
Nista od onoga sto stoji u svetim knjigama nije primjenjivano od njihove strane, sta onda ocekivati od vjernika nego da to jos bukvalnije shvate.
Zbog religije su se ljudi ispresaljavali, sve u svemu je strasno koliko su kod nas vjernici netolerantni prema pripadnicima drugih religija i da time ocekuju da ce da zarade raj, how yes no :oops:
Ali Kemal

#19 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Ali Kemal »

Ali Kemal wrote:
GAU8 wrote:Vjera nije problem.
Kakva bi to bila religija ako se ne moze zloupotrebiti :D
Ako se ogranicimo samo na nase krajeve, ocigledno je da je religija osnovni pokretac sukoba medju narodima i ratova.
Npr Slovenci i Hrvati nisu ratovali, Srbi i Crnogorci nisu ratovali, Srbi i Makedonci nisu ratovali.
Svi ostali su medjusobno ratovali na vjerskoj osnovi. Religiozni motivi su bili prisutni u svim vojskama, vjerski sluzbenici su bili aktivni ucesnici ratova.
Nista od onoga sto stoji u svetim knjigama nije primjenjivano od njihove strane, sta onda ocekivati od vjernika nego da to jos bukvalnije shvate.
Zbog religije su se ljudi ispresaljavali, sve u svemu je strasno koliko su kod nas vjernici netolerantni prema pripadnicima drugih religija i da time ocekuju da ce da zarade raj, how yes no :oops:
Platformas

#20 Re: Antiteizam - kako ?

Post by Platformas »

Problem je što 'oni' (da ih tako nazovem :D ) imaju uhodan sistem indoktrinacije od malih nogu, teško je kasnije te strahove izbiti :)
Ko ima imalo kritičko razmisljanje će već shvatiti da prosto rečeno lažu. Ključ bi trebao bit u kvalitetnom obrazovanju i stvarnoj sekularizaciji države. Nažalost, politici treba religija za određene ciljeve i neće se distancirati od nekih stvari. Pa je li to još neko vjeruje da recimo Bakir, Čović, Mile i co vjeruju u boga, njima bog dodje kao instrument za bogaćenje, kao uostalom i hodžama, popovima i zapravo oni bi se prvi trebali molit da ga nema.
Što bi Dežulović rekao:
Stoga se pomolite, gospodo intelektualci. Molite se Bogu u kojega vjerujete i u čije ime mrzite. Molite Mu se – ako ćete mene poslušati - da ne postoji.

Gnjide.
Inače, ako se bude pravila kakva antiteistička organizacija, predlažem ime 'Kap', iz samo meni poznatih razloga :D
SmokingMan

#21 Re: Antiteizam - kako ?

Post by SmokingMan »

Nisam ni ja od privrženika religiji,ali nikada ne bih išao tako daleko,za razliku od toga kako ti planiraš,jer kako vidim neke tvoje ideje nisu ništa manje radikalnije od ideja nekih vjerskih radikalnih uspaljenika.Preporučujem ti da budeš razuman,i okreneš leđa od onoga što te se ne tiče,i pronađeš se u nečemu što će te ispunjavati,konačan cilj je biti koristan društvu,a nikako ga urušavati,čak iako si ateista,mnogo je dobrih pravaca kojima se možeš okrenuti.
LolaLola

#22 Re: Antiteizam - kako ?

Post by LolaLola »

SmokingMan wrote:Nisam ni ja od privrženika religiji,ali nikada ne bih išao tako daleko,za razliku od toga kako ti planiraš,jer kako vidim neke tvoje ideje nisu ništa manje radikalnije od ideja nekih vjerskih radikalnih uspaljenika.Preporučujem ti da budeš razuman,i okreneš leđa od onoga što te se ne tiče,i pronađeš se u nečemu što će te ispunjavati,konačan cilj je biti koristan društvu,a nikako ga urušavati,čak iako si ateista,mnogo je dobrih pravaca kojima se možeš okrenuti.

Kako izgignorisati religiju koja je tanko i debele protkana kroz nase zivote, na svakom koraku, u svakoj ustanovi, kratko receno u svakom aspektu zivota, religija je tu.
Kako to ignorisati?

Daj prijedlog.

Ja sam pokusavala furati svoje, ignorisati, ali ignorisanjem samo sam njima dala vise prostora za manipulacijom mojim zivotom. Sad se bunim, na glas, i stavljam do znanja da religija me ne zanima i da ne zelim nista da imam sa njom.
Locked