ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
-
parangal_
#1 ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
gledam nekog bestidnog licemjernog hodzu, nekog profesora sa fakulteta islamskih znanosti ,na tv neki dan koji lupeta o tome kako je evropa "netolerantna" prema muslimanima. a novinar, jadnik, ne smije hodzi da postavi prava pitanja. kao npr - kakva su prava ateista u muslimanskim zemljama? da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
primitivne zemlje imaju mali procenat ateista a napredne kao svedska, japan ili holandija veliki. mislite li da je to slucajnost? bosna je nazadna samo iz tog razloga jer se propagira nebulza da religija ili necije uvjerenje apriori zasluzuje postovanje?!
u engleskoj postoji otvorena debata gdje vjernik moze da diskutuje o principima vjere sa profesorom dawkinsom koji ispravno tvrdi da vjera ne zasluzuje postovanje ili sa hitchensom - pa ko ima jaci argument. u bosni ne smijes u medijima zinut da si uopste ateista a kamoli da kritikujes nebuloze koje pisu u vjerskim knjigama. milion nevladinih organizacija a nigdje ateististicke jer svi znaju da bi te pojeo mrak.
ako hocete da znate zasto bosna nazaduje, to je samo zato.
primitivne zemlje imaju mali procenat ateista a napredne kao svedska, japan ili holandija veliki. mislite li da je to slucajnost? bosna je nazadna samo iz tog razloga jer se propagira nebulza da religija ili necije uvjerenje apriori zasluzuje postovanje?!
u engleskoj postoji otvorena debata gdje vjernik moze da diskutuje o principima vjere sa profesorom dawkinsom koji ispravno tvrdi da vjera ne zasluzuje postovanje ili sa hitchensom - pa ko ima jaci argument. u bosni ne smijes u medijima zinut da si uopste ateista a kamoli da kritikujes nebuloze koje pisu u vjerskim knjigama. milion nevladinih organizacija a nigdje ateististicke jer svi znaju da bi te pojeo mrak.
- zgembomaratonac
#2 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Željko Komšić: Antiislamizam je obilježje današnjeg fašizma
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
- Mi u BiH koji smo osjetili posljedice fašizma i nacizma od 1941. do 1945, ali se sa tim zlom ponovno sudarili i od 1991. do 1995, ovaj puta ne globalnim, već regionalnim, nastalim u susjedstvu, Srbiji, trebamo biti posebno senzibilni prema stvarima koje se dešavaju. U brojnim zemljama Evrope, EU i dalje postoji to zlo kao uostalom i na ovim prostorima. Ne smijemo prelaziti olako preko nekih dešavanja. Ako ništa ne možemo drugo, ne smijemo da šutimo. Djelovanje antiislamskih pokreta u Evropi na nas jako utiče. To nije i ne smije biti samo problem zapadne Evrope, ocijenio je Komšić.
On je istakao da to što se dešava u Evropi i svijetu, "taj odnos prema islamu, religiji i sistemu vrijednosti regrutuje nove pristalice fašizma te upravo zbog toga treba biti predmet velike pažnje". Upravo stoga, smatra Komšić, "dužni smo da reagiramo na sve takve promjene".
- Nemojte misliti da i kod nas to neće naći plodno tlo. Svi su mislili da je bar u Evropi nakon II svjetskog rata sigurno i da je fašizam iskorijenjen. Naša bliža historija nas uči da to nije tako. Imali smo na djelu regionalnog fašizma i nacizma kojeg je provodio Slobodan Milošević i njegovi sljedbenici, a čiji je zapravo ideolog bio akademik Dobrica Ćosić koji je htio i želio da prekraja i kroji drugačiju sudbinu. I Adolf Hitler je, kada je krenuo sa svojim prvim skupovima, činio to sa svega šest ljudi, a vrlo brzo je izrastao u vođu kojem su mnogi diljem Evrope klicali. Zato uvijek moramo biti budni i djelovati. Jer, obično govorimo i činimo kada je to kasno. Želim da vjerujem da smo spremni ustati i boriti se protiv svih oblika fašizma i nacizma. Za to, kada je BiH u pitanju, zasigurno postoje kapaciteti, naglasio je Komšić.
- Miss_E25
#3 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.
- filosofman
#4 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Podržavam prava ateista!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
jedino "pravo" ateista koje je ugroženo i koje im se osporava jeste da vrijeđaju i ponižavaju vjernike
zašto imaju tu potrebui želju(ne svi ali dobar dio) ne znam ali je evidentno da se vjernici od strane ateista prikazuju u vrlo lošem svjetlu
da li na taj način kompenzuju nesigurost vlastitih ubjeđenja ili je pitanju nekultura i nedostatak elementarnog kućnog odgoja i tolerancije ili nešto treće ...
zašto imaju tu potrebui želju(ne svi ali dobar dio) ne znam ali je evidentno da se vjernici od strane ateista prikazuju u vrlo lošem svjetlu
da li na taj način kompenzuju nesigurost vlastitih ubjeđenja ili je pitanju nekultura i nedostatak elementarnog kućnog odgoja i tolerancije ili nešto treće ...
- fosna2014
#6 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ne vjerujem. Imas na sve strane usijanih glava, ali ponajvise na strani tzv. vjernika. To mozemo vidjeti kroz historiju. Mislim da generaliziras previse. Pogotovo ovo oko kucnog odgoja. Smiri tenzije, pogledaj koju tursku seriju i caj usput.japin_mutapi wrote:jedino "pravo" ateista koje je ugroženo i koje im se osporava jeste da vrijeđaju i ponižavaju vjernike
- Classy90
#7 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Problem je sto ateisti u Bosni jos uvijek vecinom cute i stide se u javnosti reci to.
Vidim ja na Klix novostima sve nesto ateizam liberalno, a onda na FB stranici ista vijest ultra-radikalni retardi, a ovi liberalni se stide IMENOM i PREZIMENOM stojati iza svog ateizma i liberalnih vrijednosti.
Jasno je da su u strahu da nece izgubit prijatelje, poznanike, mozda i poslove...
Vidim ja na Klix novostima sve nesto ateizam liberalno, a onda na FB stranici ista vijest ultra-radikalni retardi, a ovi liberalni se stide IMENOM i PREZIMENOM stojati iza svog ateizma i liberalnih vrijednosti.
Jasno je da su u strahu da nece izgubit prijatelje, poznanike, mozda i poslove...
- don vito
-
Bodkin
#9 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Staznaci nebuloziras? I reci mi, znas li sta je sveto ateistima?Miss_E25 wrote:Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.
-
Bodkin
#10 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Dok su vjernici izrazito tolerantni prema ateistimajapin_mutapi wrote:jedino "pravo" ateista koje je ugroženo i koje im se osporava jeste da vrijeđaju i ponižavaju vjernike
-
Cybernetic
#11 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:44, edited 1 time in total.
- Adrian_M41
#12 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Poslije 2,5 godine braka kaže meni žena što nikad ne ideš na Bajram namaz. Reko, ne vjerujem u duhove.........oči joj zakrvaviše
BELAJ! hoće razvod. Kaže ti si mene prevario, prodo se i tako. nije pričala sa mnom skoro 2 sedmice. Sada par mjeseci poslije ubi me. Jednom mjesečno pokušava da me izvede na "pravi put" nekim bajkama i tako. Uglavnom bolje bi bilo da sam otišao na taj bajram namaz i osto u ormaru
BELAJ! hoće razvod. Kaže ti si mene prevario, prodo se i tako. nije pričala sa mnom skoro 2 sedmice. Sada par mjeseci poslije ubi me. Jednom mjesečno pokušava da me izvede na "pravi put" nekim bajkama i tako. Uglavnom bolje bi bilo da sam otišao na taj bajram namaz i osto u ormaru
- zgembomaratonac
#13 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ako moj dobar prijatelj kaže lošu riječ o mojoj majci, on onda može očekivati udarac. To je normalno. Ne možete provocirati. Ne možete vrijeđati vjeru drugih ljudi. - papa FranjoClassy90 wrote:Jasno je da su u strahu da nece izgubit prijatelje
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/papa- ... /150115103
- cpu_fan
#14 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Najgori tip ljudi su oni koji ne vjeruju ni u šta.
- Rimad
#15 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Evo, ovi u Francuskoj su osuđeni samo zato što su verbalno podržali napade u Parizu:parangal_ wrote:da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/osudj ... /150114096
A gdje je tu sloboda govora?
- šatirana_ljubičica
#16 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
samo sam čekala kad će ova tema 
-
Ripicipi
#17 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Tebi je sloboda govora podrska terorizmu?Rimad wrote:Evo, ovi u Francuskoj su osuđeni samo zato što su verbalno podržali napade u Parizu:parangal_ wrote:da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/osudj ... /150114096
A gdje je tu sloboda govora?
Pa vi ni tako osnovne stvari ne razumijete, klasicno vjernicki
- ferratilis
#18 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
neki dan se zezam s prijateljem kako bi bilo potpuno logično tražit azil u Švedskoj zbog ugroženosti slobode ljudi koji su ateisti
ko zna, možda bi i upalilo
ko zna, možda bi i upalilo
- šatirana_ljubičica
#19 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
parangal_ wrote:gledam nekog bestidnog licemjernog hodzu, nekog profesora sa fakulteta islamskih znanosti ,na tv neki dan koji lupeta o tome kako je evropa "netolerantna" prema muslimanima. a novinar, jadnik, ne smije hodzi da postavi prava pitanja. kao npr - kakva su prava ateista u muslimanskim zemljama? da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
- Lincoln-Burrows
#20 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ovo si poprilično dobro uočio a ja bih rekao da se netolerancija prema muslimanima u Europiparangal_ wrote:gledam nekog bestidnog licemjernog hodzu, nekog profesora sa fakulteta islamskih znanosti ,na tv neki dan koji lupeta o tome kako je evropa "netolerantna" prema muslimanima. a novinar, jadnik, ne smije hodzi da postavi prava pitanja. kao npr - kakva su prava ateista u muslimanskim zemljama? da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
u usporedbi sa netolerancijom muslimana prema ateistima u muslimanskim zemljama predstavlja
taj omjer tolerantne zemlje.
Znači pitanje je dali u Europi 90% muslimana je diskriminirano i čime?
A u recimo Saudijskoj Arabiji dali 90% ateista ima sva prava?
- GAU8
#21 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Vidiš da i ti imaš gadne predrasudejapin_mutapi wrote:nedostatak elementarnog kućnog odgoja i tolerancije ili nešto treće ...
-
daddy-kool
#22 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Nije dobar primjer zato što ne treba uopšte biti diskriminacije.Lincoln-Burrows wrote:
Ovo si poprilično dobro uočio a ja bih rekao da se netolerancija prema muslimanima u Europi
u usporedbi sa netolerancijom muslimana prema ateistima u muslimanskim zemljama predstavlja
Zašto 90% a ne 100%? Šta znači onda ona diskriminacija prema tih 10%?
Druga stvar je da se nećemo valjda ugledati na loše primjere iz svijeta?
- Lincoln-Burrows
#23 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Slažem se u potpunosti da ne smije biti diskriminacije,daddy-kool wrote:Nije dobar primjer zato što ne treba uopšte biti diskriminacije.Lincoln-Burrows wrote:
Ovo si poprilično dobro uočio a ja bih rekao da se netolerancija prema muslimanima u Europi
Zašto 90% a ne 100%? Šta znači onda ona diskriminacija prema tih 10%?
Druga stvar je da se nećemo valjda ugledati na loše primjere iz svijeta?
ali ja nas vidim u ovom prvom primjeru za Europu,
nismo valjda bliski istok i Saudijska Arabija.
- jasko_ba
#24 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Najzezce mi je kad mi kazu, zoves se tako, a ovamo se izjasnio kao agnostik? To je problem probaviti, malo jace teme da ne govorim. 
-
ime123
#25 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Nek si nam ti objasnio zbog cega Bosna nazaduje.
Lazes da ste vi ateisti ugrozeni, nego takvi ko ti su isfrustrirane osobe kojima je najlakse okriviti druge, i imate tu stalnu potrebu da pametujete i agresivni ste sa svojim stavovima, i kad nekom postanete previse dosadni pa vam neko odgovori e onda je prica aaa ugrozen sam. A i sama cinjenica da imate tu potrebu za nekim stalnim raspravama i nametanjem svoje beskrajne mudrosti govori da ni vi sami niste sigurni u sta vjerujete u sta ne.
Lazes da ste vi ateisti ugrozeni, nego takvi ko ti su isfrustrirane osobe kojima je najlakse okriviti druge, i imate tu stalnu potrebu da pametujete i agresivni ste sa svojim stavovima, i kad nekom postanete previse dosadni pa vam neko odgovori e onda je prica aaa ugrozen sam. A i sama cinjenica da imate tu potrebu za nekim stalnim raspravama i nametanjem svoje beskrajne mudrosti govori da ni vi sami niste sigurni u sta vjerujete u sta ne.