Cybernetic wrote:
U doba velikih filozofskih i naucnih revolucija, predvecerju i fazi Prosvjetiteljstva, su svoja djela objavljivali "radikali" cije su ideje u Evropi danas sasvim normalne, cak "umjerene". Oni su otvoreno napadali (krscansku) religiju, njezine dogme i institucije, cesto riskirajuci svoje zivote. Ali svijet crkve i monarha se vec ozbiljno poceo urusavati. Prosvjetitelji su taj proces ubrzali i u svom obracunu sa tim svijetom nisu oklijevali. U slucaju da su sami sebe cenzirali i pazili da ne uvrijede krscane, kler, plemice i druge svetinje feudalizma, demokracije, slobode govora i drugih osnovnih ljudskih prava ili ne bi bilo ili bi jako kasnili. Ljudi moraji imati pravo da zastupaju svoje i napadaju druge. Neke stvari kao rasizam ne spadaju u kategoriju ideja. Boja koze nije produkt neke ideje ili licnog izbora. To je kao da mrzis ljude sa debelim obrvama ili zelenim ocima. Dakle, radi se o besmislenoj i iracionalnoj mrznji. Pokusaj islamistickih lobista i njihovih kulturrelativistickih saveznika da svaku raspravu o islamu, kako u javnom diskursu, tako i na akademijama, proglase "islamofobijom" je propao. Mnogi su na toj papagajskoj prici o islamofobiji izgradili karijere. Ne zanima ih da li tamo neki Osman radi ili da li ima od cega zivjeti, ali odma izlijecu u javnost kada se osjecaju uvrijedjeni.
Poredjenje pomalo hramlje....
govoris o vremenu apsolutizma, kada nije postojao "supermarket ideologija" kao danas, pa je bilo normalno da se monopol plemicko - crkvene bande morao rusiti silom. Danas ideja ima na pretek i svako je slobodan da izabere svoju.
Rasizam, fasizam, antisemitizam (i svaki pokret koji ljude smatra manje vrijednim na osnovu nekih urodjenih i nepromjenljivih osobina) nisu ideje, vec nasilje i kao takve se trebaju sasjeci u korijenu.
Slazem se da je mnogo supaka izgradilo karijeru na "islamofobiji", kao sto je mnogo supaka izgradilo karijeru na strahu od "mudzahedina"...
no, kako god... nista ne opravdava vrijedjanje svetinja jedne petine svjetskog stanovnistva. To je nekultura, idiotizam i ponekad dobra doza mrznje.
Ja karikature Muhameda ne smatram konstruktivnom kritikom. One spadaju pod kategoriju slobode umjetnosti i ne moraju slati neku dublju poruku. Mene kao marksistu ne vrijedjaju karikature Marxa. Mogu ih smatrati bezukusnim, glupim, nekada cak i duhovitim. Ali nikada mi ne bi palo napamet da zbog toga ugrozavam neciji zivot. Tesko da se po ovom pitanju danas moze doci do medjusobnog razumijevanja. Kako stvari stoje, biti ce sve gore. Ljudi su podijeljeni, dezorijentirani, prevareni i isfrustrirani. Problem je sto nema nikoga tko ce te frustracije preusmjeriti u medjusobnu solidarnost i prevazilazenje podjela. Umjesto toga se ljudi sve vise zatvaraju u svoj etnicki i "kulturalni" geto od cega profitiraju desnicari. Istovremeno samoprozvani predstavnici vjecno uvrijedjenih stalno dodaju ulje na vatru.
Slazem se da karikature nisu konstruktivne. I ja ih takodje smatram slobodom umjetnosti, iako su cesto zlonamjerne, a nekad i direktno u sluzbi nekih mracnih ideja (kao nacisticke karikature Jevreja npr.).
Daleko od toga da autore istih treba ubijati, ali ih treba diferencirati. Jasno je da "Charlie Hebdo" ne jebe nikog ni 2% i da su njihove karikature subverzivna umjetnost.
No, kako nazvati onu izlozbu u Texasu, zbog koje su vec pale dvije mrtve glave, a bog zna koliko ce jos?
Ne moze me niko ubijediti da se neki krscanski fundamentalisti upravo ne tapsu po ramenu. Cilj ostvaren, opet se nekoliko glupih muslimana upecalo.