Idemo redom:
vet wrote: ↑28/11/2020 01:09
Stvar je objašnjiva ali je nedokaziva.
Pricati o kontroli uma putem nanorobota i to preko ljudskog interfejsa nije "stvar", vec premisa. I u daljnjem tekstu nisi objasnio doslovno nista na tu temu. Ukoliko vec pricas o tome toliko sigurno, onda me zanimaju sve tehnicke specifikacije takve izvedbe, a neke od njih cu postaviti ispod. Ti si se drzao iskljucivo premisa, pretpostavki i nista nisi naveo precizno. Mislim da si jako neozbiljan sagovornik na ovu temu, ali cu se potruditi da odgovorim, cisto da druge ne dovodis u zabludu.
Svaka ljudska ličnost je vještačka kategorija i kao takva, programljiva, reprogramljiva ali nije - deprogramljiva. Odatle, svaka živi u iluziji. Ukoliko joj se naruši integritet „njene“ iluzije (koja joj je obično nametnuta izvana) uz pomoć dokaza, ona će ih negirati ili će se truditi da diskredituje njihov izvor.
Sta znaci to da je ljudska licnost "vjestacka kategorija". Suprotno tome, sta je "prirodna kategorija"? Ljudska licnost nije "programljiva", ne mozes je matematicki, informaticki isprogramirati. Zivi od navika, sa svim svojim vrlinama i manama, ali je nemoguce isprogramirati ponasanje programerskim kodom, a kamo li "reprogramirati". Moguce je jedino ponavljanjem da covjek "isprogramira" set navika. Mi zivimo od navika, vrtimo se u svom ovom anarhicnom skladu i nadamo se najboljem. Ukoliko si mislio na navike, onda ok, ali budi precizniji.
Kad je u pitanju formiranje interfejsa ili sučelja u ljudima, uz pomoć nano-čestica, postoje informacije o tome. To koliko će neko ozbiljno da ih shvati, individualna je stvar. Na primjer, grupa njemačkih naučnika je istraživala sastav kemtrejlsa još prije više od 10-tak godina i oni su utvrdili da su njihove glavne komponente nano-čestice barijum-stroncijum-titanata i tzv.
morgelonska vlakna koja se u čovjekovom organizmu „samosastavljaju“ u jedan organizam sličan parazitu. (Nije li interesantno to da kod lječenja „kovida“ veliki uspjeh pokazuju hlorokvin i ivermektin koji su u suštini anti-parazitici?!) Morgelonsi takođe utiču na čovjekov proces razmišljanja i ponašanja, što je davno otkriveno i u vezi s nekim drugim parazitima kao što je npr. Toxoplasma gondii.
Ovdje imam vise pitanja:
- Koje informacije postoje o tome?
- Koji programerski jezik se koristi za to?
- Koja je arhitektura sistema?
- Zavisi li od 5G i ako da, u kojoj mjeri?
- Na koji nacin se salju podaci?
- Gdje se cuva baza podataka i koja je vrsta baze?
- Koja vrsta protokola bi se koristila za takvu komunikaciju? Teoretski, pretpostavljam da bi morao biti neki HTTP2 protokol, dakle gRPC ili nesto slicno za protok bi-direkcionalnih binarnih podataka.
- Ko bi imao pristup tom "ljudskom interfejsu"?
- Koje bi bile role?
- Kakva bi bila autentikacija, a kakva autorizacija?
- Koja je infrastruktura iza toga?
- Koji procesori su u stanju da vrte to?
- Koji se algoritmi koriste za ovu izdvedbu?
Ovo su samo neka od pitanja zbog kojih je ovo nemoguce trenutno, a jos stotinjak mi ih je na pameti, ovako na prvu. Odgovorno tvrdim da ne potoji tehnologija, da se ne nazire tehnologija, niti da postoji hardverski kapacitet da se bilo sta takvo podrzi. Ta prica o nanorobotima je prica za plasenje obicnog puka. Jednostavno, nemoguca misija, fikcija. Ovdje se ne radi o interpretaciji, niti se radi o tumacenju, radi se o cinjenici takvoj kakva jeste. Ni najmanju sansu ne ostavljam ovoj opciji, nemoguca je. Dok mi ne das odgovor makar na ova osnovna pitanja, necemo nastavljati na ovu temu. Matematika, fizika, informatika su egzaktne nauke i ovdje nema malverzacija, niti dvoznacnih tumacenja. Ovdje se mora biti jako precizan i informacije moraju biti tacne. Tek onda mozemo pricati.
Ukoliko pricamo o umjetnoj inteligenciji, a znam da ljudi kao ti se toga plase nevjerovatno, zbog toga sto veoma malo znaju o njoj, onda hajde da je demistificiramo. Umjetna inteligencija, ili kako god da danas sve to sto vodi njoj vole da zovu ljudi u marketingu koji su od toga napravili famu, deep learning, machine learning, deep science, neural networks, itd., je trenutno i dugo ce biti u velikoj mjeri nista drugo do set algoritama, koji iza sebe imaju tonu if-else uslova i koji imaju setove modela (ispravne i neispravne) koji se stalno treniraju da bi u sto vecoj mjeri mogli da pogode koja vrsta zivotinje se nalazi na slici, ili da procitaju tekst na engleskom sa slike. Da bi se istrenirao model potrebno je jako mnogo vremena, naravno zavisi od kvaliteta ulaza (inputa) i kvantiteta podataka kojim ga "hranimo", a potrebne su i jake masine (resursi), koje su isto tako i jako skupe. Neukim ljudima, kada ovo procitaju zvuci kako se tamo "trenira" neki robot slikama ljudi da bi mogao ubijati. Jedno je prepoznati macku na slici sa 90% uspjesnosti, a drugo je autonomno izvrsavati kompleksne akcije. AI (umjetna inteligencija) je fikcija. Mi trenutno nismo dobacili dalje od prepoznavanja uspjesnosti automobilskih nesreca i brze reakcije na cesti prilikom velikih brzina. I to nakon godina i godina treniranja takvih modela, gdje se moze odrediti sa visokim procentom vjerovatnoca neke situacije i reagovati brze nego sto bi covjek reagovao. Inzinjeri koji su ulozili citav svoj zivot u ovo, u sto spadam i sam, uvjeravam te da nemaju zle planove da osvoje svijet, nego rade iskljucivo u sluzbi covjecanstva. Ideja je da se olaksa zivot, da se produzi zivot, da se napravi bolje okruzenje za sve nas i nesto ostavi takvo onima koji dolaze nakon nas. Ne odbacujem mogucnost da nekada u dalekoj buducnosti nece biti nekakav Terminator, ali to ne zavisi od AI, nego od ljudi. I to nece sigurno biti u sljedecih 100 - 150 godina. Nemoguce je. Previse je ogranicenja, tehnoloskih, fizickih i znanstvenih. Prica o nanorobotima koji upravljaju ljudima preko nekog "ljudskog interfejsa" je jos nevjerovatnija. Da je priblizim, Tony Stark, Ironman iz Marvelove serije stripova je najprimitivniji korak ka tome. A to je daleko stotinama godina i to samo u teoriji. Kada mi odgovoris na pitanja iznad, mozemo nastaviti diskusiju, do tada mislim da samo navodis ljude svjesno ili nesvjesno na paniku. Iza ovoga stojim svojim radom.
Toliko se stvari nisam dohvatio, kontrolu uma nisam ni spomenuo. Mislim da je glupo tu temu i nacinjati. Moguca je jedno na filmovima. Neznanje je najgore, onda se ljudi plase svega i svacega. Nemojte dozvoliti sebi da ne citate. Obrazujte se, obrazujte svoju djecu. Jako je frustrirajuce citati ovo. Javljam se cisto da ne bi neko doveden bio u zabludu, a ovo izazivanje panike treba biti zakonom kaznjivo. Okrenite se konvencionalnom obrazovanju, ono je jedino provjereno i shvatit cete da su ovo sve bajke za malu djecu. Neko je ulozio u ovo citav svoj zivot i jako je uvredljivo citati neuk svijet kako prica o "ljudskom interfejsu" (facepalm), a da pri tom ni ne objasni kako je to moguce. Svi vi koji pricate protiv vakcina, a neko vas poslusa ili uticete na bilo kakav nacin na njihovo misljenje, pa se desi belaj, svi imate krv na rukama. Onda zivite sa tim saznanjem i odgovornoscu, pa cete nadam se, pazljivije birati sta i kako pisete.