Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
broj dva wrote: ↑03/12/2024 11:34
Ta "prirodna tvorevin"a je mrtva, udavia se u krvi naroda koji nisu htjeli privatiti velikosrbstvo. I neka je mrtva, nema nama suzivota nikada. Dok postoji spacetime ce bosnjaci morati gledati srbe jednim okom i pratiti njihovu mitomaniju i pozive za svetom zemljom i slicnom sranjima. Nikada srbi nisu daleko od genocida i ratnog zlocina, koji jelte nije zlocin nego osveta radi Muratovog ogrijanja po Kosovu...
Truba wrote: ↑03/12/2024 10:49
Prblem spc je prblem srpskog jezika
Grci nemaju taj problem ni gpc Grcka crkva je dokle je grcki jezik
Eh sad nas je prblem sto se razumijemo i
Sto je jeda ciko rekao 3 vere jedan narod
Meni se učinilo da na Kipru pričaju grčki jezik a crkva im nije grčka...mora da mi se samo pričinilo...vjerovatno je jezik kiparski na jugu , valjda i na sjeveru.
Meni se učinilo da na Kipru pričaju grčki jezik a crkva im nije grčka...mora da mi se samo pričinilo...vjerovatno je jezik kiparski na jugu , valjda i na sjeveru.
Imaju li oni na cipru tri vere a jedan narod kao u srpskim glavama?
Imaju li oni na cipru tri vere a jedan narod kao u srpskim glavama?
E vidiš to mi nije palo na pamet da ih pitam ali samo zbog tebe hoću sledeći put.
Kreta, Atos i još neki dijelovi Grčke gdje se priča grčki jezik ne pripadaju grčkoj crkvi...to bi valjda proučavajući "Vizantiju" ti trebao znati.
Nacionalizmi, nacizmi, fašizmi i mnogi drugi "izmi" su zarazni. Šire se poput kuge. Opasni su i bude reakcije kod svih onih koje po svojoj prirodi i usmjerenosti ugrožavaju. Naročito u ovo doba kada su komunikacijske tehnologije dosegle višestruko opasne razmjere. Odgoj je iz porodice i škole izmješten u virtualne sfere od kojih je teško štititi mlade.
Globalizam briše granice a nakaradne ideologije brišu društvene i moralne norme a širi se gramzivost, pohlepa, želja ta otimačinom, pljačkom, dominacijom i porobljavanjem... Neki jedino u tom vide svoj spas i zadovoljenje svojih potreba i prohtjeva... Hedonizam uzima maha.
U društvima u kojima militantni diktatori svakodnevno kroz sve medije promoviraju te vrijednosti regrutujući tako sebi odane izvršioce svojih ideja i svojih zamisli zaboravljaju da se kontrola nad zavedenim masama za tili čas može izgubiti. Moralno okljaštrene jedinke postaju robovi opijata i povode se za onim ko im trenutno ponudi neophodnu dozu.
escobar__ wrote: ↑10/11/2024 09:23
Ima svijeta i van Srbije, a što se same Srbije tiče mislim da je tu već svakome normalnom sve jasno.
Imamo pamcenje zlatne ribice. Treba stalno obnavljati.
Pored toga sto postoji zestok srpski nacionalizam koji ima svoje ciljeve, najveći poraz nase politike je sto smo odustali od države da sve istocnije od Sarajeva nije nase, ne dam im 24 duluma u focanskom kraju nikada, nedavno sam imao raspravu u Foči povodom toga uskoro mi ide ostavinska rasprava u vezi imovine i trebali mi zk izvodci o imovini dole, nije im jasno kako to neko ganja i zeli da njegova zemlja ostane njegova, zbog pedesetak maraka poreza godisnje ljudi gube dulume i dulume vlastite zemlje i to je nas najveci poraz
Mi smo grdne pare smo bacili u održavanju nasih parcela tamo u zadnjih tridesetak godina iako nismo tamo ne dam im da kazu ovo je naše, sve dok ima nas živih nece biti i tuga je da vecina to ne shvaca i da su davno digli ruke od Foče i čitave istocne Bosne, jer ne zelim im dati onu mogućnost da znaju da su pobijedili i da im ljudi predaju svoje korijenje i zemlju tek tako
treba samo djeci objasniti da oni i kupuju, a i genocid je bio zbog - BLAGA pod zemljom ..... samo šta da se radi - ispu*ili su kao nacija najveću foru u istoriji čovječanstva ......
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/12/2024 19:48
A ruku na srce i nasi o prelascima na islam pisu
To je tek posebna tema. Eno, Ronaldov sin, dijete koje živi u Saudijskoj Arabiji reklo jednu riječ na arapskom, portali se već pitaju je li musliman. Ljudi su opsjednuti religijom.
SmokingMan wrote: ↑10/11/2024 20:17
Bio sam krajem Augusta na takmičenju u NS, ima onih koji tvrde da Beograd neumorno radi na "oblikovanju" Novog Sada u drugi velikosrpski bastion.
Odmah kada izlaziš iz Dunavskog parka na bulevar Mihajla Pupina, prekoputa na onoj zgradi, iznaed kafea Gondola, stoji veliki šešeljev bilboard sa parolom "Srbi nisu genocidan narod".
Novi Sad ne podnosi izbjeglice Srba iz BiH i iz Hrvatske, a ogroman ih je broj. To je prvo narušavanje kulture Novog Sada i šire i Vojvodine. Drugo srozavanje te kulture čine Vučićevci. Oni su vlast u Novom sadu, i sva "Šešeljijada" njihova je zasluga.
Inače, na temu "Srbija, Srbi i srpski nacionalizam..." ne može se pisati da su svi Srbi negativni. Jednostavno, nisu, niti je moguća generalizacija. Tamo živi ogroman broj, pa možda i većina, potpuno "normalnih" ljudi, čak i izuzetno kulturnih, urbanih i evropskih, po mjerama današnjeg doba. Ako neko gaji domoljublje, ako neko ističe svoju nacionalnu pripadnost i želi je imati, zašto je to problem. Nije. Problem su primitivci, Srbi koji žive u prošlim vremenima, naučeni takvi ili po interesima, najintezivnije - interesima SPC. Problem je i njihova politička i demografska agresivnost, nagon za dominacijom nad drugim, što je sve zajedno i upropastilo sistem Federativne Jugoslavije.
da su normalni, kulturni i civilizovani u većini, ne bi plakati šešelja i ostalih ratnih zločinaca visjeli na svakom koraku .....vidjela bi ti koliko su normalni da imaju mogućnost negdje klati paliti i silovati - a da sigurno znaju da neće biti kažnjeni.....
Ono što mene čudi ovdje je to što neki u poređenju srpskog nacionalizma sa drugim narodima navode Grke kao pozitivan primjer.
A Grci u nekim tačkama bulvalno 1/1 kao Srbi, makar istorijski.
Grci na početku 20. stoljeća imali plan da naprave etnički čist grčki prostor od Izmira do Istanbula (Megali Idea=Velika ideja, svaka slučajnost sa nazivom nekog drugog velikodržavničkog projekta je slučajna).
Poznati su i po tome što je pravoslavna crkva alfa i omega u društvu, do te mjere da je 70-ih glavni politički vođa Grka na Kipru bio pop.
A u istoj mjeri u kojoj je tamo Turska napravila separatističku državu, su Grci sa Kipra veći Grci od onih u Atini.
Pa čak i četnici su tamo potekli, nije to neki srpski original.
Ne kažem da je to danas isto, ali je malo smiješno reći da su kao Grci drugačiji, a ustvari su osnovne tekovine srpskog nacionalizma samo kopija onoga što je bilo prije kod Grka.
Općenito, nikad nisam razumio zašto Srbi potenciraju to sa Rusijom, kada su im po mom mišljenju oni puno, puno bliži (mislim, i nama su, ali kod Srba i u smislu politike, uloge vjere i tkd.)
Bio sam krajem Augusta na takmičenju u NS, ima onih koji tvrde da Beograd neumorno radi na "oblikovanju" Novog Sada u drugi velikosrpski bastion.
Odmah kada izlaziš iz Dunavskog parka na bulevar Mihajla Pupina, prekoputa na onoj zgradi, iznaed kafea Gondola, stoji veliki šešeljev bilboard sa parolom "Srbi nisu genocidan narod".
Novi Sad ne podnosi izbjeglice Srba iz BiH i iz Hrvatske, a ogroman ih je broj. To je prvo narušavanje kulture Novog Sada i šire i Vojvodine. Drugo srozavanje te kulture čine Vučićevci. Oni su vlast u Novom sadu, i sva "Šešeljijada" njihova je zasluga.
Inače, na temu "Srbija, Srbi i srpski nacionalizam..." ne može se pisati da su svi Srbi negativni. Jednostavno, nisu, niti je moguća generalizacija. Tamo živi ogroman broj, pa možda i većina, potpuno "normalnih" ljudi, čak i izuzetno kulturnih, urbanih i evropskih, po mjerama današnjeg doba. Ako neko gaji domoljublje, ako neko ističe svoju nacionalnu pripadnost i želi je imati, zašto je to problem. Nije. Problem su primitivci, Srbi koji žive u prošlim vremenima, naučeni takvi ili po interesima, najintezivnije - interesima SPC. Problem je i njihova politička i demografska agresivnost, nagon za dominacijom nad drugim, što je sve zajedno i upropastilo sistem Federativne Jugoslavije.
da su normalni, kulturni i civilizovani u većini, ne bi plakati šešelja i ostalih ratnih zločinaca visjeli na svakom koraku .....vidjela bi ti koliko su normalni da imaju mogućnost negdje klati paliti i silovati - a da sigurno znaju da neće biti kažnjeni.....
Pretpostavljam da često putuješ iz Njemačke u Srbiju, u mnoge gradove i mjesta, pa tako precizno znaš za Šešeljevo plakatiranje na svakom koraku?
escobar__ wrote: ↑10/12/2024 21:00
Normalni, kulturni i civilizirani ljudi kod kojih na jebenom sajmu knjige promovišu četništvo i bolesnu, sektašku ideologiju SPC.
Žene u crnom čuva policija, a na skupovima kojima se obilježava srebrenički genocid po pravilu bude više policijskih službenika nego učesnika.
žene u crnom su na listi za odstrel u srbiji, a jedna je čini mi se i glavom platila ....a to što ih čuva policija - to je samo šminka za evropu....da mogu sami bi ih ti policajci sve smakli ....
no, takve osobe, poput tih žena, meni daju malenu nadu
Svi narodi koji nisu genocidni imaju potrebu to istaknuti na bilboaradu.
I sad stariji rođaci i komšije sa nekom slašću izgovaraju da su nekog sreli ili imali neki važan posao kod parka "Cara Dušana". Džaba ti objašnjavaš da se to mjesto odavno tako ne zove i da pomenuti Car Dušan baš nikakve veze sa Bosnom i Sarajevom nije imao.
Jedini srednjovjekovni portret nekog vladara u Bosni i Hercegovini nalazi se u manastiru Dobrun kod Višegrada. Na njemu je predstavljen Car Dušan sa suprugom Jelenom i mladim kraljevićem, potonjim carem, Urošem Petim.
meni se čini da si ti malo fulao ......ili možda malo više
Ne znam, možda griješim, ali jednom kada sam pogledao ulice Sarajeva, ali i Mostara (koji u istočnom dijelu još uvijek ima stare nazive ulica), primjetio sam da su i ona imena ulica po Bošnjacima uvijek striktno vezana za partizanski pokret.
Pa neće valjda nositi imena muslimana koji su bili uz Poglavnika ili Dražu?
Inače, imena i nazivi sokaka i manjih ulica po Mostaru, posebno njegovom istočnom dijelu nose po prezimenima uglednih mostarskih porodica od kojih su mnoge izumrle.
bošnjaci su na ovim prostorima postojali daleko prije zih spodoba ....ako sam dobro razumjela diskusiju, pitanje glasi zašto se srbima i hrvatima dozvolilo da imaju nazive ulica svojih uglednih građana od vremena prije kpj, pa su čak i u Bosni imali iste, dok se isto to nije dozvolilo Bošnjacima koji također imaju svoje prominentne ličnosti prije kpj, pa čak šta više ni u Bosni nisu mogli da daju nazive ulica po tim istorijskim ličnostima
I sad stariji rođaci i komšije sa nekom slašću izgovaraju da su nekog sreli ili imali neki važan posao kod parka "Cara Dušana". Džaba ti objašnjavaš da se to mjesto odavno tako ne zove i da pomenuti Car Dušan baš nikakve veze sa Bosnom i Sarajevom nije imao.
Jedini srednjovjekovni portret nekog vladara u Bosni i Hercegovini nalazi se u manastiru Dobrun kod Višegrada. Na njemu je predstavljen Car Dušan sa suprugom Jelenom i mladim kraljevićem, potonjim carem, Urošem Petim.
meni se čini da si ti malo fulao ......ili možda malo više
Po ovome bi neko godina za 800godina, kada arheolozi otkriju plakat sa likom Ronalda, mogao reći da je početkom 21.stoljeća Bosna bila pod vlašću Portugala.
DebelinJoe wrote: ↑24/11/2024 00:24
Da rezimiramo, Starina Novak svoj, ne baš pošteni život proveo je i završio na području današnje Rumunije. Malo je ratovao, malo više pljačakao i zbog toga ostao bez glave na ramenima. Najvjerovatnije u životu nije vidio ni čuo za Bosnu i Sarajevo, još manje da je po njima i oko njih ratovao.
Haj to sve, recimo da si i u pravu, ali odakle onda Starine Novaka sa Glasinca i Romanije u antologiji muslimanske književnosti i muslimanskoj epskoj poeziji?
Možda bi pod lupu mogli staviti i likove poput Alije Đerzeleza ili Ličanina Tala, braću Hrnjice, ili shvatiti ipak samo kao narodnu epiku i dio mentaliteta tog vremena.
Meni omiljeni dio iz muslimanskih narodnih epskih pjesama je kada se Alija Đerzelez i Kraljević Marko pobratime