Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Locked
DebelinJoe

#1 Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Prošlog mjeseca sam nakon nešto duže pauze bio u Beogradu, bio sajam knjiga, bolja polovina mog života hoće na sajam, pa nevoljko pristadoh, ali hajde. Sajam kao sajam, izbor knjiga i nije nešto, zagrebački Interliber je bolji izbor, ali nećemo o tome.

Prvo što mi je za bosansko oko na tom sajmu i okolo njega jesu ogromni plakati Šešelja, gdje on reklamira neke svoje knjižurine u kojima relativizira i rat i genocid u Srebrenici. Izdavačka kuća mu se zove Velika Srbija doo. Na sajmu nesnosna gužva, u prolazu vidim Vuka Draškovića i onog ludog doktora koji je tvrdio da je korona najbezopasnija bolest na svijetu. Duša moja kaže da smo se mimoišli sa Šešeljom. Nemam neku želju da ga upoznam, iskreno. U jednoj od sala sajma gostuje Kusturica, čujem ga kako govori nebuloze o nekom novom svjetskom poretku. Na sajmu svoj paviljon ima i vlada RS -a, tu je bio skup na kojem se govorilo kako sa obje strane Drine živi isti narod, kako Drina nije granica itd...

Čovjek dođe na sajam knjiga i očekuje sajam knjiga, a upadne na nešto što bih nazvao festivalom srpskog nacionalizma: Karađorđe, ikone, Kosovo, zavjere sveta protiv Srba, Njegoš i istrage poturica, Srbi i Rusi kao braća, Srbi i Kinezi u zajedničkoj borbi protiv američko - njemačko - vatikanskog nacionalizma, Krajina, probijanje Koridora, pa još malo Kosova, pa još malo manastira, pa knjige u kojima Nele Karajlić sere protiv Sarajeva, pa nekakav skup posvećen Miliću od Mačve.

Imam jak želudac i rijetko me šta može i iznenaditi i iznervirati, ali sam požalio jer sam došao na taj "sajam". Jer to nije sajam knjiga, to je sajam srpskog nacionalizma, iskrenije, to je sajam četništva umotanog u razne tkanine i razne boje.

Muka mi bila od tog kao sajma, hajmo ljubavi u "grad", hajmo malo da vidimo Kalemegdan, Knez Mihajlovu, hoće draga u tržni centar Ušće. Hajd. Idemo hodati po Beogradu, kao da tu posljednjih 20 godina nisam bio minimalno 25 puta. Posljednji put u BG sam bio 2021, bila korona pa se jedino tamo moglo otići, bez onih korona mjera i gluposti.

Ovaj BG kojim sam hodao dva dana u oktobru 2024 drugačiji je od BG kojim sam hodao 2001. i 2021. U gradu i među ljudima je čudna atmosfera, neki sveopšti grč, kao da se čeka nešto veliko. Nešto u čemu će BG i Srbija učestvovati. Kao da se čeka rat, a atmosfera u BG kao da je u nekom primirju. Recimo kao primirje koje je bilo u Sarajevu 1994. ili tromjesečno primirje koje smo imali početkom 1995. Srpko radovanje pobjedi Trumpa nije slučajno.

Beograd, Srbi i Srbija nešto čekaju. Šta? Čekaju priliku da se obračunaju sa onima koje smatraju svojim neprijateljima, da dovrše "posao" u Bosni, da vrate Krajinu, da se ponovo obračunaju sa Albancima, ali da se obračunaju sa svim onima koje srpska politika i nacionalizam smatraju svojim neprijateljima. To nisu samo Bošnjaci ili Albanci, srpski nacionalizam imaju vrlo neprijateljski stav i prema drugim pravoslavnim narodima, prema Vlasima odnosno Cincarima (pripadnici tog naroda dežurni su krivci za sve loše što se desi u Srbiji, za kriminal, za alkoholizam, inceste, ljenost), u medijima se ismijavaju Rumuni i Bugari kao lijeni loši i glupi ljudi. U posljednje vrijeme srpski nacionalizam ismijava i napada na Grke i Ukrajince, podgrijavajući mržnju prema ovim narodima. Najvažnije za nas: Službena Srbija pogonjena otrovnim nacionalizmom neprekino podriva Bosnu i Hercegovinu i ne odustaje od toga. Zašto?

Zašto? Šta je to srpski nacionalizam i šta ga podgrijava? I djetetu od sedam godina je jasno: Srbija i srpski nacionalizam glavni su generator nestabilnosti u ovom dijelu svijeta već više od 200 godina. Svi ostali nacionalizmi i "- izmi" samo su reakcija na srpski nacionalizam koji ne popušta i ne odustaje od svojih ciljeva i pravaca.

Evo recimo jednog primjera. Nekad ljetos u Srbiji je održana "naučna konferencija" o srpskom Dubrovniku. Mrtvi - 'ladni u Srbiju se okupili učeni ljudi i utvrdili da je Dubrovnik zapravo srpski grad, da se u njemu oduvijek govorio srpski jezik, da su njegovi naučnici i umjetnici zapravo bili Srbi i da je u tom Dubrovniku sve bilo i ostalo - srpsko.

Mi ovdje znamo da se sa srpskim nacionalizmom nije šaliti. Vidjeli smo to 1992-1995. Ali da ga pokušamo razumjeti.

Evo nečega što vrijedi poslušati.

Nisam nikada nešto razmišaljao do ljetos o Svetom Savi, mislio da je bio svetac iz ranih vijekova kršćanstava, ali nije. Sveti Sava ili Rastko Nemanjić živio je u doba Kulina Bana, nije bio neki svetac, nego pravnik, moj kolega. On je za potrebe crkve u Srbiji preveo i prilogodio vizanstijske zakone i tako je nastala knjiga "Nomokanon". Ta knjiga "Nomokanon" ili Zakonopravilo jeste "manual" srpske pravoslavne crkve i svih srpskih nacionalalističkih pokreta i političkih stranka. Šta piše u toj knjizi od skoro 900 strana? Pa piše da su katolici, jevreji i muslimani jeretici. A aa sa jereticima ne treba postupati nježno.

https://milos.io/savino-zakonopravilo-2-mac-istine/

U verziji kršćanstva koju predstavlja Sveti Sava, Isus nosi mač. Ta simbolika nije slučajna. Danas bi možda nosio Sijač smrti ili vozi tenk M84.

https://www.dialogos.ba/sta-je-sveti-sa ... muhammedu/

U svom Zakonopravilu, za kojeg dr. Miodrag M. Petrović, historičar kanonolog kaže: “Srbi nemaju ništa vrednije od te knjige Savine, bilo šta da uzmemo. Ništa ne postoji što bi ovu knjigu moglo da nadraste. Ona je najveća srpska knjiga.”
Nedavno objavljena knjiga profesora Dragana Veselinova, profesora s Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Moj Bog – pitajte popa, uzburkala je srpsku javnost, a u svom gostovanju na Mondu, rasgolićujući mitove o svetom Savi kazao je sljedeće: “Sveti Sava nije bio Srbin niti je bio velikosrbin, nije je rekao za sebe da je bio patrijarh ili pravoslavac, o tome govore samo ljudi koji učestvuju u izgradnji kulta ‘Sveti Sava’. On nije ono što se uči u školama, nije stvorio prosvetu, nije stvorio školski sistem, nije opismenjavao narod, nije bio teolog. On je bio hrišćanski nacionalista.”

Sveti Sava je “predavao patricističku verziju hrišćanstva ̶ to znači, to vam saopštavam i u to nema sumnje, a ko sumnja ubiću ga. Odmah ide anatema. E to je problem pravoslavnog hrišćanstva što ne trpi sumnju i rivalitet. Odmah napada.” – izjavio je profesor Veselinov za Mondo.
Zanimljivo da kod drugih pravoslavnih naroda, kod Bugara, Grka, Makedonaca, Ukrajinaca, Rumuna nema ekvivalenta kulta Svetog Save niti nacionalizma pogonjenog religijom, što je je otprilike ekvivalent onoga što se naziva "politički islam".

Što se mene i BG tiče, imao sam čudan osjećaj da ljudi u Srbiji kao da čekaju neki signal da obuku uniforme, uzmu oružje i krenu u rat.

Šta vi mislite o ovome?
mayab

#2 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by mayab »

Ja samo vidim da sa njima svjetska civilizacija nije završila posao 1999. ,
i znam da zvuči grozno, ali je šteta što tada nisu bili "poravnati" kao nekada nacistička Njemačka...
escobar__

#3 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by escobar__ »

I dalje mi je fascinantna ta potreba ljudi zapadno od Drine da idu posjećivat bilo šta u toj zemlji koja ne samo da se nikad nije suočila s vlastitom prošlošću, priznala greške i izvinula se već aktivno (već decenijama) radi na podrivanju UPP u našoj zemlji, potiče nacionalšovinizam i destabilizira praktično cijeli region.

I ono ide tamo na sajam knjige i obilazi Zlatibor... :lol:
Haris.ba

#4 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote: 10/11/2024 08:54 I dalje mi je fascinantna ta potreba ljudi zapadno od Drine da idu posjećivat bilo šta u toj zemlji koja ne samo da se nikad nije suočila s vlastitom prošlošću, priznala greške i izvinula se već aktivno (već decenijama) radi na podrivanju UPP u našoj zemlji, potiče nacionalšovinizam i destabilizira praktično cijeli region.

Ne treba biti samo u svom ataru. Treba otici i vidjeti i cuti svojim ocima i usima.
escobar__

#5 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by escobar__ »

Haris.ba wrote: 10/11/2024 09:18
escobar__ wrote: 10/11/2024 08:54 I dalje mi je fascinantna ta potreba ljudi zapadno od Drine da idu posjećivat bilo šta u toj zemlji koja ne samo da se nikad nije suočila s vlastitom prošlošću, priznala greške i izvinula se već aktivno (već decenijama) radi na podrivanju UPP u našoj zemlji, potiče nacionalšovinizam i destabilizira praktično cijeli region.

Ne treba biti samo u svom ataru. Treba otici i vidjeti i cuti svojim ocima i usima.
Ima svijeta i van Srbije, a što se same Srbije tiče mislim da je tu već svakome normalnom sve jasno.
Haris.ba

#6 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote: 10/11/2024 09:23 Ima svijeta i van Srbije, a što se same Srbije tiče mislim da je tu već svakome normalnom sve jasno.
Imamo pamcenje zlatne ribice. Treba stalno obnavljati.
DebelinJoe

#7 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Eto ja sam sebi kazem da smo bili budale i ostavili pare u zemlji koja udara u ratni bubanj i koja sprema nešto loše za moju drzavu i mene kao Bosanca.

Ono što je je dobro u sve lošem jeste to što čovjek ode pa se uvjeri da oni tamo nešto spremaju i spremni su i čekaju priliku da nam prerežu vrat.

I ne odustaju.
mayab

#8 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by mayab »

Haris.ba wrote: 10/11/2024 09:18

Imam tamo više prijatelja, za sviju znam na "kom su fonu", a to je da bih za njih krv dao , a sigurno i oni za mene ,
neka prijateljstva idu od sredine osamdesetih iz tadašnje JNA,
dolazili su oni u Sa , i ja sam njih posjeto barem jednom ....znam kako su jedva živu glavu izvlačili devedestih po Bg ,
u nastojanju da ih ne pošalju "dobrovoljno" u BiH , Hr i Kosovo ...naravno , njih bi mi bilo žao da im se šta desi u bilo kom pogledu,
ali kako gore napisah , često u afetku , izrevoltiran otvoreno huškačkim potezima srbijanske vlasti i onog laktaškog buzdovana ,
kažem da je šteta što nisu 1999. poravnati.
Možda bi se onda pojavio barem tračak kajanja i katarze , i nestalo želje da sve vrijeme , pa i dan danas otvoreno podrivaju sviju oko sebe,
a ponajmanje rovare po Hrvatskoj koji su ih "satrali" , što zorno pokazuje da bi ideja "ravnanja 1999. " bila povoljna po situaciju u svijetu.
I naravno, treba pratiti, gledati šta rade , ne ponašati se kao da nam nisu prve komšije...
tramvajtrojka

#9 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 10/11/2024 09:26
escobar__ wrote: 10/11/2024 09:23 Ima svijeta i van Srbije, a što se same Srbije tiče mislim da je tu već svakome normalnom sve jasno.
Pored toga sto postoji zestok srpski nacionalizam koji ima svoje ciljeve, najveći poraz nase politike je sto smo odustali od države da sve istocnije od Sarajeva nije nase, ne dam im 24 duluma u focanskom kraju nikada, nedavno sam imao raspravu u Foči povodom toga uskoro mi ide ostavinska rasprava u vezi imovine i trebali mi zk izvodci o imovini dole, nije im jasno kako to neko ganja i zeli da njegova zemlja ostane njegova, zbog pedesetak maraka poreza godisnje ljudi gube dulume i dulume vlastite zemlje i to je nas najveci poraz

Mi smo grdne pare smo bacili u održavanju nasih parcela tamo u zadnjih tridesetak godina iako nismo tamo ne dam im da kazu ovo je naše, sve dok ima nas živih nece biti i tuga je da vecina to ne shvaca i da su davno digli ruke od Foče i čitave istocne Bosne, jer ne zelim im dati onu mogućnost da znaju da su pobijedili i da im ljudi predaju svoje korijenje i zemlju tek tako
PM72

#10 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PM72 »

I to će prestat za 20-30 godina kad pomru takvi ko ti i ja...a omladinu kuri bolac za zemljom i zapuštenim imanjima...sve će to biti prodato u bescjenje
Haris.ba

#11 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 10/11/2024 10:03
Haris.ba wrote: 10/11/2024 09:26
Pored toga sto postoji zestok srpski nacionalizam koji ima svoje ciljeve, najveći poraz nase politike je sto smo odustali od države da sve istocnije od Sarajeva nije nase, ne dam im 24 duluma u focanskom kraju nikada, nedavno sam imao raspravu u Foči povodom toga uskoro mi ide ostavinska rasprava u vezi imovine i trebali mi zk izvodci o imovini dole, nije im jasno kako to neko ganja i zeli da njegova zemlja ostane njegova, zbog pedesetak maraka poreza godisnje ljudi gube dulume i dulume vlastite zemlje i to je nas najveci poraz

Mi smo grdne pare smo bacili u održavanju nasih parcela tamo u zadnjih tridesetak godina iako nismo tamo ne dam im da kazu ovo je naše, sve dok ima nas živih nece biti i tuga je da vecina to ne shvaca i da su davno digli ruke od Foče i čitave istocne Bosne, jer ne zelim im dati onu mogućnost da znaju da su pobijedili i da im ljudi predaju svoje korijenje i zemlju tek tako
Vidi, ja nekih 5 godina vucem jedan slucaj. Istocna Bosna.
Sustina problema je da nekih 50ak godina zemlja nije podjeljena.

A toga sam se nagledao. Tacno se vidi ko je koje nacije prema odnosu prema vlasnistu. Tuzno je reci. Ali, fakat se vidi.

I sada, ne mogu se dogovoriti. Zasto. Zato sto neki koji tu zive kradu sumu, lakse im birati po citavoj zajednickoj parceli, nego da ima samo svoje 1/1. Pa onda rodjak rodjaku zove policiju RS za kradju.
Entitet RS je vec uzeo nekih 200 duluma. I sada zbog nezainteresovanosti nekih da se imovina podjeli, blokira se i trazenje te oduzete imovine.

I najjace mi je bilo kada se pojavi neko sa zk izvatkom iz 50ineke i kaze evo, ovo je moje. A, u izvatku upisan pradjeda. 7, 8 familija vec ima na tom pradjedi.
PM72

#12 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PM72 »

A srbi koriste zapuštena imanja ,napasaju svoju stoku,kose livade,beru voće...ne kaže se džaba-čije ovce tog je i planina
tramvajtrojka

#13 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by tramvajtrojka »

PM72 wrote: 10/11/2024 10:06 I to će prestat za 20-30 godina kad pomru takvi ko ti i ja...a omladinu kuri bolac za zemljom i zapuštenim imanjima...sve će to biti prodato u bescjenje
Protiv srpskog nacionalizma se bori sistematski i sa tacno definisanim odredbama samo sto smo mi previse ususkani i boli nas briga za sve pa nam se sranja dese svakih pedesetak godina, svaka porodica je osjetila dio srpskog nacionalizma i sta su uradili samo u zadnjih stotinjak godina, posebno po istočnim područjima nase drzave gdje u jednoj generaciji su doživjeli dva puta da ih kolju cetnici na kucnom pragu njegovu dvojicu brace i daidzu su cetnici 41 zaklali na kucnom pragu ostatak porodice se krio po šumama mjesecima, pedesetak godina kasnije njegova majka koja je izgubila dvoje sinova i brata tada nju su i ostalih osam staraca zapalili žive u štali i ta tijela su bog zna gdje zavrsila jer tijela niti bilo kakvi ostatci nisu pronađeni do dana današnjeg i on je u junu umro u 89oj godini života a da nije pronasao kosti svoje majke da je sahrani pored oca

Iako je od prije rata zivio u Sarajevu nikada nismo odustali od te zemlje, pod satorima sa pratnjom UN je isao 96-97 dole da se bori za svoja prava i zemlju, al narodu je vaznije da ima šupu u okolini Sarajeva i da za sicu proda svu svoju historiju i korijene :run:

A da ne spominjem činjenicu da je ta osoba bila od 92-96 bila u aktivnoj službi u armiji RBiH i da nije mogla biti ukopana u aleji veterana u vlakovu gdje mu je bila zelja da bude ukupan jer je 93 imao prekid veci od desetak dana u armiji kad je padalo sve na istoku, i dodje ti cata na kovačima i kaze ti posprdno gdje si bio kad je bilo najteže u tom stilu nije ga bilo u armiji desetak dana 93e i ne meres jarane ici na taj dio mezarja
tuitamo

#14 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by tuitamo »

Ono što srpski nacionalisti u BiH ne razumije je da, ta težnja da se identifikuju sa Srbijom je jedan spori put iseljevanja bosanskih pravoslavaca iz BiH. Čovjek po prirodi ide tamo gdje sebi predstavi da pripada.
Centri poput Novog Sada i Bg će iseliti sve osim Banja Luke. Barem ono što ne ode za inostranstvo. 700.000 je toliko mali broj da će se za 10ak godina uz ovu nacionalističku kampanju smanjiti za 20%.

Kad progovori vidi sam da je Bosanac. O tome je pričao i Ðindić

https://youtu.be/OfCGm_VCtvg?si=y-nm1OU82jAsS_2u
broj dva

#15 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by broj dva »

Četnički vilajet. Bodljikavu žicu i minsko polje oko granice. Eventualno dopustiti im još par genocida u budućnosti.
Ko zna, možda se nekada i uljude te prestanu maštati o velikoj Srbiji punoj masovnih grobnica ali sumnjam.
costacurta

#16 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by costacurta »

Imaju strah od katarze i skrivanje krimnala.
Ovi sto sada vladaju bili su kreatori politike 90.tih, jedan od najvećih zlotvora trenutno gostuje na Prvoj tv inače tv sa nacionalnom frekv koju država izdašno financira što će reći i podržava gostovanje PRESUĐENOG ratnog zločinca.
Idiot trenutno priča o diverziji kao posljedici pada nadstrešnice u NSu. Na isti ovaj način i metodama su doveli do rehabilitacije Draže Mihajlovića iako je odgovoran za ubistvo ni egzekuciju Srba. Jbte grom kome je ta konjina relevantna, osim ovoj voditeljici bosanskog podrijetla koja ga pušta da priča sve nebuloze i prostakluke.
Treba pogledati ovo s vremena na vrijeme, da nas drži budnim :bih:
Ali hajd da mi prvo vidimo šta ćemo sa našim ološem :sad:
Last edited by costacurta on 10/11/2024 11:00, edited 1 time in total.
Haris.ba

#17 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 10/11/2024 10:54 Treba pogledati ovo s vremena na vrijeme, da nas drži budnim
Ali hajd da mi prvo vidimo šta ćemo sa našim ološem
Pa mi nesta malo mijenjamo na izborima. Ali, to je sve nekako sjasi murta da uleti kurta. Do naroda je.
nepass1

#18 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by nepass1 »

Ni ja ne kontam. U biti nikakav kontakt, nit bih kad otisao, nit sta pratim od njihovih medija. Ma ne kupujem knjigu ako je na ekavici
costacurta

#19 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by costacurta »

Haris.ba wrote: 10/11/2024 10:59
costacurta wrote: 10/11/2024 10:54 Treba pogledati ovo s vremena na vrijeme, da nas drži budnim
Pa mi nesta malo mijenjamo na izborima. Ali, to je sve nekako sjasi murta da uleti kurta. Do naroda je.
Ne mislim na to, već na krimnalce koji su odgovorni za ubistvo 19 Jablaničana a mjesec i po kasnije nikakvih reakcija niti hapšenja nema.
Valencija gori od protesta, mi saburamo. :evil:
Haris.ba

#20 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 10/11/2024 11:02
Haris.ba wrote: 10/11/2024 10:59
Ne mislim na to, već na krimnalce koji su odgovorni za ubistvo 19 Jablaničana a mjesec i po kasnije nikakvih reakcija niti hapšenja nema.
Valencija gori od protesta, mi saburamo. :evil:
Pa kako ces protestovati? Kada onda ides protiv Amerike i EU. A, gdje ces to...

Strasne su poruke poslane nakon izbora u Jablanici. I fakticki niko nista.

Nema pravednih principa. Prvo se pogleda je li nas, pa tek onda se nastimaju reakcije.
Princip je samo moj interes i to je to.

Meni je strasna bila vijest da je na proteste dosao novi nacelnik, a nije stari (koji je jos nacelnik). Ko ono, niste me izabrali, ko vas...
svi u napad

#21 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by svi u napad »

Mi smo toliko izbuseni od strane njihovih obavjestajnih organa da iskreno se pitam da li postoji i jedan nas politicar da nije u kolu sa njima ili sa susjedima. Mi nismao nikad za ovih 30 godina poslija rata radili na jacanju drzave niti na patriotizmu. Na nasu politicku scenu su dosli ljudi koji se nikad nisu bavili politikom niti su bili dovoljno intelektualno jaki da bi nesto stvorili u korist naroda i drzave. Od svih partijskih lidera jedino je Zlaja bio politicar no zahvaljujuci svojoj narcisoidnosti i on je dao dusmanima Zakon o drzavljanstvu i tako i sam doprinjeo rastakanju drzave. Neiskustvo i politicka neobrazovanost se vidjela od samog starta. Bosnjacki clanovi Predsjednistva su se npr. usrali od srece kad su im dusmani dosli sa prijedlogom da svaki clan Predsjednistva bira svoje ambasadore. Ko klenovi su progutali taj mamac misleci samo kako ce na taj nacin uhljebiti rodbinu i prijatelje na divna ambasadorska mjesta ne razmisljajuci o posljedicama. Sta smo dobili zahvaljuci tome. Naravno dobili smo da 2/3 ambasadora ne radi za drzavu i da ih samo njihove vodje mogu smjeniti. Umjesto da se kaze okej idemo birati ambasadore i konzule po kljucu ali prvo broj istih se donosi po procentu stanovnistva/naroda kako je to bilo i u staroj Yugi pa Bosna nije imala isti broj ambasadora kao Srbija a onda nakon provjera saglasnost za imenovanje daju sva tri clana Predsjednistva. No kao sto rekoh zinu guzica da ubacim dajdzincu, kuma blizu i dalju rodbinu i jarane pa jebes drzavu.
Sto se tice Srbije situacija je gotovo beznadezna. I kad bi doslo da intervencije Zapada i mjenjanja politickog sistema trebalo bi najmanje 100 godina da izbacis mitove iz njihovih glava a za to nema niko volje. Pa ljudi moji ko ce njima izbiti iz glave bitku na Kosovu. Dzaba fakti da sv. Sava nije bio nikakav prosvetitelj da Marko kraljevic nije bio nikakav heroj i drugi argumenti o njihovim mitovima jer oni slusaju i citaju druge fakte i oni su zakon. Pa kolika je njihova bila moc u vezi toga navest cu primjer Marka kraljevica o kojem smo mi malo stariji ucili u nasim skolama u bivsoj Yugi. Znaci komunisti su takodjer pustili da se njihovi mitovi uce u skolama. Sve su to omogucili njihovi kadrovi koji su u vecini slucajeva bili ruralnog porijekla i koji su odrasli na tim mitovima. Ti isti kadrovi koji su se kleli Titi na vjernost su promjenili dresove i od komunista postali cetnici. Pogledajte sastav njihovih politicara i sve ce vam biti jasno. Pa oni su od Cosica napravili disidenta a covjek se vozao Galebom sa Titom i bio njegov vjerni slugan.
Dakle sto se tice njihovog nacionalizma on je gotovo neunistiv a da bi se unistio potrebno je puno godina i truda a zato niko u svijetu nema vremena. Mene vise brine nas problem a to je da li ce se nekad pojaviti neki politicar ili stranka koji bi poveli ovu drzavu u pravom smjeru. Ovo sada sto se nalazi na nasem politickom tlu je nedorasla interesna grupa koja bezdusno unistava zemlju. Sa ovim sto nam se nudi sada mi nemamo nikakve sanse za napredak. Zivjeli
PM72

#22 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PM72 »

broj dva wrote: 10/11/2024 10:49 Četnički vilajet. Bodljikavu žicu i minsko polje oko granice. Eventualno dopustiti im još par genocida u budućnosti.
Ko zna, možda se nekada i uljude te prestanu maštati o velikoj Srbiji punoj masovnih grobnica ali sumnjam.
To bi oni i htjeli
DebelinJoe

#23 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Meni je fascinantno kod Srba koliko oni poznaju svoju historiju, makar i izmišljenu. Svaki Srbin od pet do 105 godina zna svaki detalj o ova srpska ustanka, zna kakav je ogrtač nosio Karađorđe, zna kakvih je konja jahao Miloš Obilić, zna kakav je mač imao car Lazar. Bitka na Mišaru, na Marici, na Ceru, na Kolubari, sve znaju...

Da se vratimo na onaj lažni sajam knjiga...Sretnem na ulazu u Sajam rođaka, 18 mu je godina, došao sa drugarima na sajam, puta mene gdje moze zamijeniti pare. Ispred nas ogroman Šešeljev bilbord, 15 metara dug. Pitam rođaka i njegove jarane da li znaju ko je lik sa bilborda.

Kažu da ne znaju.

Već danas generacija Bošnjaka rođena poslije 2000. Nema pojma ko je bio Šešelj i slični njemu.
tuitamo

#24 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by tuitamo »

To je tvoja percepcija njihovog poznavanja.

Generacije su iste. Nesainteresovane ali povodljive. Nažalost spremne ponoviti iste greške svojih predaka. Nije to tako samo kod nas. Ljudi smo. Rađamo se bez znanja i spoznaje a učimo najbolje iz svog iskustva.
Vjecita_zavrzlama

#25 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Vjecita_zavrzlama »

DebelinJoe wrote: 10/11/2024 02:31 Prošlog mjeseca sam nakon nešto duže pauze bio u Beogradu, bio sajam knjiga, bolja polovina mog života hoće na sajam, pa nevoljko pristadoh, ali hajde. Sajam kao sajam, izbor knjiga i nije nešto, zagrebački Interliber je bolji izbor, ali nećemo o tome.

Prvo što mi je za bosansko oko na tom sajmu i okolo njega jesu ogromni plakati Šešelja, gdje on reklamira neke svoje knjižurine u kojima relativizira i rat i genocid u Srebrenici. Izdavačka kuća mu se zove Velika Srbija doo. Na sajmu nesnosna gužva, u prolazu vidim Vuka Draškovića i onog ludog doktora koji je tvrdio da je korona najbezopasnija bolest na svijetu. Duša moja kaže da smo se mimoišli sa Šešeljom. Nemam neku želju da ga upoznam, iskreno. U jednoj od sala sajma gostuje Kusturica, čujem ga kako govori nebuloze o nekom novom svjetskom poretku. Na sajmu svoj paviljon ima i vlada RS -a, tu je bio skup na kojem se govorilo kako sa obje strane Drine živi isti narod, kako Drina nije granica itd...

Čovjek dođe na sajam knjiga i očekuje sajam knjiga, a upadne na nešto što bih nazvao festivalom srpskog nacionalizma: Karađorđe, ikone, Kosovo, zavjere sveta protiv Srba, Njegoš i istrage poturica, Srbi i Rusi kao braća, Srbi i Kinezi u zajedničkoj borbi protiv američko - njemačko - vatikanskog nacionalizma, Krajina, probijanje Koridora, pa još malo Kosova, pa još malo manastira, pa knjige u kojima Nele Karajlić sere protiv Sarajeva, pa nekakav skup posvećen Miliću od Mačve.

Imam jak želudac i rijetko me šta može i iznenaditi i iznervirati, ali sam požalio jer sam došao na taj "sajam". Jer to nije sajam knjiga, to je sajam srpskog nacionalizma, iskrenije, to je sajam četništva umotanog u razne tkanine i razne boje.

Muka mi bila od tog kao sajma, hajmo ljubavi u "grad", hajmo malo da vidimo Kalemegdan, Knez Mihajlovu, hoće draga u tržni centar Ušće. Hajd. Idemo hodati po Beogradu, kao da tu posljednjih 20 godina nisam bio minimalno 25 puta. Posljednji put u BG sam bio 2021, bila korona pa se jedino tamo moglo otići, bez onih korona mjera i gluposti.

Ovaj BG kojim sam hodao dva dana u oktobru 2024 drugačiji je od BG kojim sam hodao 2001. i 2021. U gradu i među ljudima je čudna atmosfera, neki sveopšti grč, kao da se čeka nešto veliko. Nešto u čemu će BG i Srbija učestvovati. Kao da se čeka rat, a atmosfera u BG kao da je u nekom primirju. Recimo kao primirje koje je bilo u Sarajevu 1994. ili tromjesečno primirje koje smo imali početkom 1995. Srpko radovanje pobjedi Trumpa nije slučajno.

Beograd, Srbi i Srbija nešto čekaju. Šta? Čekaju priliku da se obračunaju sa onima koje smatraju svojim neprijateljima, da dovrše "posao" u Bosni, da vrate Krajinu, da se ponovo obračunaju sa Albancima, ali da se obračunaju sa svim onima koje srpska politika i nacionalizam smatraju svojim neprijateljima. To nisu samo Bošnjaci ili Albanci, srpski nacionalizam imaju vrlo neprijateljski stav i prema drugim pravoslavnim narodima, prema Vlasima odnosno Cincarima (pripadnici tog naroda dežurni su krivci za sve loše što se desi u Srbiji, za kriminal, za alkoholizam, inceste, ljenost), u medijima se ismijavaju Rumuni i Bugari kao lijeni loši i glupi ljudi. U posljednje vrijeme srpski nacionalizam ismijava i napada na Grke i Ukrajince, podgrijavajući mržnju prema ovim narodima. Najvažnije za nas: Službena Srbija pogonjena otrovnim nacionalizmom neprekino podriva Bosnu i Hercegovinu i ne odustaje od toga. Zašto?

Zašto? Šta je to srpski nacionalizam i šta ga podgrijava? I djetetu od sedam godina je jasno: Srbija i srpski nacionalizam glavni su generator nestabilnosti u ovom dijelu svijeta već više od 200 godina. Svi ostali nacionalizmi i "- izmi" samo su reakcija na srpski nacionalizam koji ne popušta i ne odustaje od svojih ciljeva i pravaca.

Evo recimo jednog primjera. Nekad ljetos u Srbiji je održana "naučna konferencija" o srpskom Dubrovniku. Mrtvi - 'ladni u Srbiju se okupili učeni ljudi i utvrdili da je Dubrovnik zapravo srpski grad, da se u njemu oduvijek govorio srpski jezik, da su njegovi naučnici i umjetnici zapravo bili Srbi i da je u tom Dubrovniku sve bilo i ostalo - srpsko.

Mi ovdje znamo da se sa srpskim nacionalizmom nije šaliti. Vidjeli smo to 1992-1995. Ali da ga pokušamo razumjeti.

Evo nečega što vrijedi poslušati.

Nisam nikada nešto razmišaljao do ljetos o Svetom Savi, mislio da je bio svetac iz ranih vijekova kršćanstava, ali nije. Sveti Sava ili Rastko Nemanjić živio je u doba Kulina Bana, nije bio neki svetac, nego pravnik, moj kolega. On je za potrebe crkve u Srbiji preveo i prilogodio vizanstijske zakone i tako je nastala knjiga "Nomokanon". Ta knjiga "Nomokanon" ili Zakonopravilo jeste "manual" srpske pravoslavne crkve i svih srpskih nacionalalističkih pokreta i političkih stranka. Šta piše u toj knjizi od skoro 900 strana? Pa piše da su katolici, jevreji i muslimani jeretici. A aa sa jereticima ne treba postupati nježno.

https://milos.io/savino-zakonopravilo-2-mac-istine/

U verziji kršćanstva koju predstavlja Sveti Sava, Isus nosi mač. Ta simbolika nije slučajna. Danas bi možda nosio Sijač smrti ili vozi tenk M84.

https://www.dialogos.ba/sta-je-sveti-sa ... muhammedu/

U svom Zakonopravilu, za kojeg dr. Miodrag M. Petrović, historičar kanonolog kaže: “Srbi nemaju ništa vrednije od te knjige Savine, bilo šta da uzmemo. Ništa ne postoji što bi ovu knjigu moglo da nadraste. Ona je najveća srpska knjiga.”
Nedavno objavljena knjiga profesora Dragana Veselinova, profesora s Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Moj Bog – pitajte popa, uzburkala je srpsku javnost, a u svom gostovanju na Mondu, rasgolićujući mitove o svetom Savi kazao je sljedeće: “Sveti Sava nije bio Srbin niti je bio velikosrbin, nije je rekao za sebe da je bio patrijarh ili pravoslavac, o tome govore samo ljudi koji učestvuju u izgradnji kulta ‘Sveti Sava’. On nije ono što se uči u školama, nije stvorio prosvetu, nije stvorio školski sistem, nije opismenjavao narod, nije bio teolog. On je bio hrišćanski nacionalista.”

Sveti Sava je “predavao patricističku verziju hrišćanstva ̶ to znači, to vam saopštavam i u to nema sumnje, a ko sumnja ubiću ga. Odmah ide anatema. E to je problem pravoslavnog hrišćanstva što ne trpi sumnju i rivalitet. Odmah napada.” – izjavio je profesor Veselinov za Mondo.
Zanimljivo da kod drugih pravoslavnih naroda, kod Bugara, Grka, Makedonaca, Ukrajinaca, Rumuna nema ekvivalenta kulta Svetog Save niti nacionalizma pogonjenog religijom, što je je otprilike ekvivalent onoga što se naziva "politički islam".

Što se mene i BG tiče, imao sam čudan osjećaj da ljudi u Srbiji kao da čekaju neki signal da obuku uniforme, uzmu oružje i krenu u rat.

Šta vi mislite o ovome?
sta srbijanci misle kad dodju u Sarajevo? Ojacan islam u javnom zivotu itd itd

To je njihovo vidjenje.Svi mi mislimo kako smo mi super, a oni anamo cudjaci freakovi
Locked