Pa neće valjda nositi imena muslimana koji su bili uz Poglavnika ili Dražu?
Inače, imena i nazivi sokaka i manjih ulica po Mostaru, posebno njegovom istočnom dijelu nose po prezimenima uglednih mostarskih porodica od kojih su mnoge izumrle.
A sve to drug Tito amninovo i lupio pečat...oooo muke na tebe vaskolike, dobro si iz kuće ikako izlazio .muha_sa wrote: ↑23/11/2024 20:52Kuca mi u Kocicevojanelsol wrote: ↑23/11/2024 20:24U Sarajevu je bilo to baš izraženo, te Stepa, Putnik, Obilić...Zanimljivo mi je kako se to dogodilo. Jesu li te ulice dobile imena za vrijeme Kraljevine, pa ostalo ili u SFRJ?
U Mostaru npr. nije toga bilo, skoro nikako. Ovdje se prije rata furala lokalna priča, poginuli partizani, lokalni pjesnici školama i sl. Ne znam kako je to bilo po drugim gradovima u BiH prije rata.izadjem na ulicu pa krenem lijevo pa cu preko mosta kod Vijecnice
prije mosta pogledam desno ulica Obala Vojvode Stepe--predjem most doceka me ulica Vladimira Gacinovica (Mali Alfakovac)--necu tamo vec smotam desno put uspinjace ulicom Dimitrija Tucovica sad Avdage Šahinagica
![]()
Necu nigdje vec se vrnem nazad u svoju Kocicevu pa cu u Samadzije a iz Samardzija skrenem lijevo u Danila Ilica pa iz nje desno do čaršije pa desno u Miloša Obilica a iz nje u Trifka Gabeža..............i da ne nabrajam dalje--sve u centru čaršije![]()
Obilic nije postojao, Kobilic jestemuha_sa wrote: ↑12/11/2024 20:26U srcu Baščaršije kako znam za sebe bila ulica Miloša Obilica.DebelinJoe wrote: ↑12/11/2024 20:23Zamisli ovo, nazoveš klub po čovjeku koji nikada nije ni postojao...
Samo u Srbiji.
Za razliku od tebe i tebi slicnih nikad nisam bio tim stvarima opterecen--kako tad tako i sad nakon svih zlocina koje su tvoji ucinili i nakon silnog i brutalnog iživljavanja po mom graduradostan dan wrote: ↑26/11/2024 18:16A sve to drug Tito amninovo i lupio pečat...oooo muke na tebe vaskolike, dobro si iz kuće ikako izlazio .muha_sa wrote: ↑23/11/2024 20:52Kuca mi u Kocicevojanelsol wrote: ↑23/11/2024 20:24
U Sarajevu je bilo to baš izraženo, te Stepa, Putnik, Obilić...Zanimljivo mi je kako se to dogodilo. Jesu li te ulice dobile imena za vrijeme Kraljevine, pa ostalo ili u SFRJ?
U Mostaru npr. nije toga bilo, skoro nikako. Ovdje se prije rata furala lokalna priča, poginuli partizani, lokalni pjesnici školama i sl. Ne znam kako je to bilo po drugim gradovima u BiH prije rata.izadjem na ulicu pa krenem lijevo pa cu preko mosta kod Vijecnice
prije mosta pogledam desno ulica Obala Vojvode Stepe--predjem most doceka me ulica Vladimira Gacinovica (Mali Alfakovac)--necu tamo vec smotam desno put uspinjace ulicom Dimitrija Tucovica sad Avdage Šahinagica
![]()
Necu nigdje vec se vrnem nazad u svoju Kocicevu pa cu u Samadzije a iz Samardzija skrenem lijevo u Danila Ilica pa iz nje desno do čaršije pa desno u Miloša Obilica a iz nje u Trifka Gabeža..............i da ne nabrajam dalje--sve u centru čaršije![]()
Ugrozeni su oni gdje god ima i jedan covjek da nije srbin.muha_sa wrote: ↑26/11/2024 18:21Za razliku od tebe i tebi slicnih nikad nisam bio tim stvarima opterecen--kako tad tako i sad nakon svih zlocina koje su tvoji ucinili i nakon silnog i brutalnog iživljavanja po mom graduradostan dan wrote: ↑26/11/2024 18:16A sve to drug Tito amninovo i lupio pečat...oooo muke na tebe vaskolike, dobro si iz kuće ikako izlazio .muha_sa wrote: ↑23/11/2024 20:52
Kuca mi u Kocicevojizadjem na ulicu pa krenem lijevo pa cu preko mosta kod Vijecnice
![]()
Samo nabrojah koliko ste bili ugroženi u srcu Baš-čaršije
Vidi ti to sa trokom, to je stari uljez...
hadalj8 wrote: ↑26/11/2024 17:37Cernica, Brankovac, Šemovac itd. itd. su sve imenovane po starim muslimanskim porodicama iz osmanskog doba, a da ne ulazim u manje sokake raštrkane kroz staru gradsku jezgru
Ulice koje su komunisti preimenovali u Mostaru su većinom bile preimenovane za vrijeme AU/SHS, nije stopostotan procenat ali više su htjeli da se riješe Aleksandrovog trga i šetališta vojvode Mišića nego Alajbegovića, Čerkića, Kresina sokaka itd.
Pusti ti takva poređenja, jer pri tome "drevni Bošnjaci" bogme ne ugrožavaju baš nešto posebno okolne komšije i susjede ,
DebelinJoe wrote: ↑24/11/2024 00:24
Da rezimiramo, Starina Novak svoj, ne baš pošteni život proveo je i završio na području današnje Rumunije. Malo je ratovao, malo više pljačakao i zbog toga ostao bez glave na ramenima. Najvjerovatnije u životu nije vidio ni čuo za Bosnu i Sarajevo, još manje da je po njima i oko njih ratovao.

Mi se piramidama i piramidiotima ismijavamo, za razliku od genocoidnog vilajeta gdje je mitomanija za unutrasnje potrebe odavno unistila zdrav razum.
Sarajevo je imalo ulicu Nikole Šubića Zrinjskog i Obilića, ali ne i svog osnivača bega Isakovića. Plastičan primjer.iz zadnje klupe wrote: ↑26/11/2024 12:40Ne znam na koju istoriju misliš, predosmansku ili osmansku. ako misliš osmansku, ličnosti iz preosmanske perioda imaš, ja se potpuno slažem sa politikom da se stavljaju samo oni koji su svojim djelovanjem nešto dopronijeli Bosni , a ne samo bili turski službenici nasuštrb interesa Bosne ( tipa Sokolovića, a ionako Srbi kažu da je njihov, pa eto im ga, nek mu oni daju ulice), u crvenoj Tuzli glavna ulica je Turalibegova, nisam uspoznat s njegovim djelom ali pretpostavljam da nije bio samo neki bezvezni proturski begU biti, dok su Hrvati imali i pravo na Kralja Tomislava, Nikolu Šubića Zrinjskog, Srbi svakako na Kneževe i Obiliće, Bošnjacima se poručuje da oni nemaju istoriju i da samo postoje zbog zasluga u partizanskom pokretu.
Ja nisam ni znao da su to prezimena, uvijek sam mislio da su to samo imena naselja.hadalj8 wrote: ↑26/11/2024 17:37Cernica, Brankovac, Šemovac itd. itd. su sve imenovane po starim muslimanskim porodicama iz osmanskog doba, a da ne ulazim u manje sokake raštrkane kroz staru gradsku jezgru
Ulice koje su komunisti preimenovali u Mostaru su većinom bile preimenovane za vrijeme AU/SHS, nije stopostotan procenat ali više su htjeli da se riješe Aleksandrovog trga i šetališta vojvode Mišića nego Alajbegovića, Čerkića, Kresina sokaka itd.

Primjeri Hrvatske i Kosova najbolje pokazuju šta je trebalo uraditi da prestane velikosrpsko divljanje,barikade,ucjene...problemnatravunu wrote: ↑01/12/2024 07:29 E da , radi tog zla koje je duboko usađeno u srbijansko društvo , u najprljaviju fašističku velikosrpsku propagandu i nacionalizam ,
i ja sam uvjerenja da je veliki propust slobodoumnog Zapada što tamo pod kraj devedesetih godina nisu bili "bolje sravnjeni sa zemljom" , resetirani , pa da počnu iz pepela kao ono nekada Nijemci![]()
Ja sam svojim ušima slušao Milka Šagolja, koji je kasnije za svoje laži nagrađen pozicijom profesora žurnalizma (tugo naša) kako priča o hordama naoružanih mudžahedina u Ljubuškom na ljeto 1993...nisu Srbi jedini...muha_sa wrote: ↑01/12/2024 07:18 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/38 ... anima.html
BOLNO PODSJEĆANJE NA VELIKOSRPSKU PROPAGANDU: Prije 30 godina Večernje novosti objavile su sliku Uroša Predića iz 1888. godine, okrivivši Bošnjake za nepostojeći zločin u Skelanima
Historijski revizionizam, laži, falsifikovanje i podmetanje tipična je praksa koja je 1990-tih godina bila u srbijanskim i paljanskim medijima
Na današnji dan 1994. godine Večernje novosti su sliku Uroša Predića „Siroče na majčinom grobu“ objavile kao aktuelnu ilustraciju stradanja srpske djece u Bosni i Hercegovini. Slika iz 1888. godine je objavljena u tiražnom dnevnom listu uz tekst:
BOLNO PODSEĆANJE: Najveće žrtve ratova su djeca. Tako je i u ovom, najnovijem, u kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak. Slika koja je prije godinu i po dana obišla svijet, sa groblja kod Skelana, na kojoj ovaj dječak – siroče očajava nad grobom oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani, i dalje potresa sve koji znaju šta je dječja patnja. Dječaka sa slike u međuvremenu usvojila je jedna porodica iz Zvornika, i sada je on učenik prve godine srednje vojne škole.
Ovo je samo jedan, možda najnevjerovatniji, primjer falsifikacije u cilju ratnohuškačke nacionalistički usmjerene propagande tadašnje vlasti i medija koje je kontrolisala. Inače slika Uroša Predića „Siroče na majčinom grobu“, nastala prije tačno 130 godina, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.
U pravu si...prođe 30 godina, dobro da sam samo jedno slovo fulio...
Pomenuti smrad je "otišao" na službeni put u Moskvu da otamo izvještava.Uredno je naplatio avionske karte,dnevnice,hotel...a nije mak'o iz Sarajeva i sa Ciglana "izvještavao" dok ga neko nije izofirao pa bio suspendovan