Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#1151 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

channel10 wrote: 09/08/2021 11:11
Naslovnica wrote: 09/08/2021 10:41
:thumbup:
To i ja napisao, i postadoh najgori od svih.
Nisi brate najgori, ali ti jedini ovdje znas kakav je kruzni o kojem govorimo i da ti nije uopste problem sacekati sekundu dvije na ulazu da ovaj iz unutrasnje izadje gdje treba :thumbup:

Mada si ti otpocetka govorio o drugoj situaciji kad su vjerovatno one guzve od tri do pet, kad se blokira skoro svaki kruzni u gradu.
Drug, uvijek ima neko u unutrašnjoj.
Ja ti nikada neću oduzeti prednost kada vidim da se, uz davanje pokazivača pravca, iz unutrašnje prestrojavaš u vanjsku i da izlaziš.
A ako ne daješ žmigavac, nema razloga ni da očekujem da ćeš se isključiti (jer nastavljaš svojom trakom), ja ne vidim nikakav problem da se uključim u vanjsku.
Meni ne pada na pamet da se koristim logikom da onaj ko je prvi ušao u kružni ima prednost i da, dok je neko unutar kružnog, svi drugi koji se eventualno uključe, bukvalno mu oduzimaju prednost. Što naprosto nije tačno.
cor

#1152 Re: Kruzni tok

Post by cor »

https://www.b92.net/automobili/aktuelno ... id=1323337

Za one kojima nije jasno koja su pravila vožnje u kružnom toku. Jednostavno pojašnjeno. Još korisnije za one koji su sigurni da znaju, a nažalost nemaju pojma.
channel10

#1153 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Imas znak prije ulaska da ulazis na cestu sa prvenstvom prolaza. Naravno da neces cekati one sto ulaze od garnizona i one sto tek ulaze od Radakova, ali majka mu stara moras paziti na one sto su u unutrasnoj odmah kontra tebe(dolaze iz radakova ili grada, ali su tu na tvojoj strani kruznog) i na ove iz babine rijeke sto su u vanjskoj.

Znam da ces paziti i da pazis na ovakve slucajeve, ali ne razumijem taj inat, a imas znak koji ti kaze da se zaustavis.
Meni pocesto kad idem iz radakova u grad iz crkvica debili udare po gasu jer ne zele da prilagode brzinu i ne izlaze na izlaz prema gradu, nego idu u radakovo. Znaci on ne vozi do 30, nego udari po gasu usred kruznog da bi proletio prije mene. Dok to radi, sijece obje trake da bi proletio.

Kad bi svi pazili na brzinu ulaska i kretanja u kruznom i kad bi vanjsku koristili za prva dva izlaza, a unutrasnju za treci i cetvrti, ne bi bilo nikakvih problema.
Naslovnica

#1154 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Ja uvijek usporim, i ako je potrebno, stanem. Ne ulijećem u kružni kao debil.

Elem.
Prvo je bila priča da prednost ima onaj ko je prvi ušao u kružni. I da bih ja trebao znati gdje dotični namjerava da se isključi. :-)
To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?
Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.
Pa je onda bukvalno išla priča da, dokle god se neko nalazi u kružnom, niko drugi se ne smije uključiti jer je to oduzimanje prednosti. :-)
mahalas505 wrote: 09/08/2021 01:06 hd2000 wrote: ↑08/08/2021 21:39
Što se tiče ulaska u kružni tok, nije valjda da sugerišeš da ne bih trebao ulaziti ako ima neko u unutrašnjoj traci? Po toj logici, u Sa se nikada ne bih uključio u kružni tok, jer uvijek ima auta.
Pravila govore da ne bi trebao ulaziti, tj. treba ispostovati znak ulaz na put sa pravom prvenstva kao i na bilo kojoj drugoj vrsti raskrsnice gdje je taj znak prisutan.
Ja sam ti već objasnio.
Ako se nalaziš u unutrašnjoj i ne daješ desni pokazivač pravca, naravno da ću se uključiti u vanjsku, taman da si mi na metar.
Ti ideš svojom trakom, ja idem svojom.
Ako vidim da imaš namjeru da se prestrojiš signaliziranjem desnim pokazivačem smjera, naravno da ti se neću uvaljivati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1155 Re: Kruzni tok

Post by Truba »

oko čega se vi nervirate
bitno je samo ne napraviti udes

npr neki dan kod nas na ilidzi kolona od općine svadba lik fino zagradi kolima 2 trake da sva kolona prodje da nema cjepkanja
i niko ništa no stres :sax: :) kružni je to malo odmoriš i idemo dalje
Naslovnica

#1156 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Black swan wrote: 09/08/2021 12:18 oko čega se vi nervirate
bitno je samo ne napraviti udes

npr neki dan kod nas na ilidzi kolona od općine svadba lik fino zagradi kolima 2 trake da sva kolona prodje da nema cjepkanja
i niko ništa no stres :sax: :) kružni je to malo odmoriš i idemo dalje
Pa štaš kad svaki sandžo ima pištolj, da se svađaš?
STARx

#1157 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Naslovnice zapali vozacku ne treba ti svakako.
STARx

#1158 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

channel10 wrote: 09/08/2021 09:53
STARx wrote: 09/08/2021 02:07 Jebo mater kakve ubice sjede za volanom, da se najezis.. on je nepismen, ne zanima ga sto je nepismen.. kakva marva seljacka
O.kome ti govoris i donosis takve zakljucke?
O ovom nepismenjakovicu naslovnici.
channel10

#1159 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Jah... Sumnjam da je nepismen
Naslovnica wrote: 09/08/2021 11:58 Ja uvijek usporim, i ako je potrebno, stanem. Ne ulijećem u kružni kao debil.

Elem.
Prvo je bila priča da prednost ima onaj ko je prvi ušao u kružni. I da bih ja trebao znati gdje dotični namjerava da se isključi. :-)
To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?
Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.
Pa je onda bukvalno išla priča da, dokle god se neko nalazi u kružnom, niko drugi se ne smije uključiti jer je to oduzimanje prednosti. :-)
mahalas505 wrote: 09/08/2021 01:06 hd2000 wrote: ↑08/08/2021 21:39
Što se tiče ulaska u kružni tok, nije valjda da sugerišeš da ne bih trebao ulaziti ako ima neko u unutrašnjoj traci? Po toj logici, u Sa se nikada ne bih uključio u kružni tok, jer uvijek ima auta.
Pravila govore da ne bi trebao ulaziti, tj. treba ispostovati znak ulaz na put sa pravom prvenstva kao i na bilo kojoj drugoj vrsti raskrsnice gdje je taj znak prisutan.
Ja sam ti već objasnio.
Ako se nalaziš u unutrašnjoj i ne daješ desni pokazivač pravca, naravno da ću se uključiti u vanjsku, taman da si mi na metar.
Ti ideš svojom trakom, ja idem svojom.
Ako vidim da imaš namjeru da se prestrojiš signaliziranjem desnim pokazivačem smjera, naravno da ti se neću uvaljivati.
Ma sirilo se svuda i uviejk je tesko upratiti pricu i nije svaka situacija ista(pozicije automobila), pa tako se moze bezveze zakaciti bez razloga. Najbitnije je da ljudi ne svadjaju oko gluposti i da se sve moze raspraviti bez problema. Jbg, svi mi grijesimo u nekim situacijama i treba ispravljati gdje se moze(mislim na sve) i bice svima bolje.

Jos kad bi krenula rasprava o zmigavcima i tome da li i koliko uopste pomoazu na ovim nasim malim kruznim gdje bukvalno milisekunde odlucuju gdje je izbacivac krenuo(da li uopste pomazu ovima sto se misle ukljuciti pri ovim brzinama sa kojim ljudi ulaze u kruzni, recimo kod lamele..). Kako god okrenes, ovi sto ulaze u KT moraju(najbolje bi im bilo) da stanu i onda lagano...
STARx

#1160 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Nego sta nego nepismen. Prvo i osnovno pravilo, nema ulaska u ulicu s pravom prvenstva ako ometas odvijanje saobracaja. Ovo je tip osobe koji sa seoskog sokaka uleti na glavnu, sjebe iza 10 auta i nastavi guslat 40. A mogo se ukljucit iza. Hrokce smije se.
channel10

#1161 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Ma nije, nemoj za.ebavati. A na kraju krajeva, on je govorio o ulasku(cini mi se) kad su guzve i da tad nije pustio nekoga iz drugog pravca, a ja sam prosirio pricu na slicnu situaciju, ali bez te guzve. Zato sam u ovom gore postu napisao, da smo svi krivi i da je tesko upratiti pricu kad svako dodaje i oduzima, pa onda ni shvatanje svih nas nije isto(ono o cemu bi trebali pricati).

Vecina nas se zna ponasati u kruznom i misljenja sam da je najbitnija brzina kretanja u KT(prilagodjavanje brzine ucesnicima u KT) i ono u vezi vanjske i prva dva izlaza, odnosno unutrasnje i treci, cetvrti izlaz. To kad se skonta, odmah ce manje biti problema svima. Od svadje nema nista...
seoBIH

#1162 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Ulazak u kruzni tok s POVECANIM OPREZOM i sporo, ako je automobil u unutrasnjoj traci, BEZ NAMJERE DA SE ISKLJUCI.

Puštanje svih učesnika u kruznom toku, neovisno o traci, ako je pokazao namjeru za promjenom trake, izlaskom, etc. ako mu smetam pri toj radnji ma i na trenutak, jer je to oduzimanje prava prvenstva.

Mislim da je sve jasno.
STARx

#1163 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Ma kakva svadja, samo natezanje i supljaci. Pravila su jasna. Zakonski je odredjen ulazak na ulicu s pravom prvenstva, a isto prvenstvo uvazavaju obje trake unutar kruznog toka. Postoji i kazna za nepostivanje odnosno nepropisno ukljucenje. Jasno da ne cekas da nema ziva roba u kruznom toku pa se onda ukljucujes. Prilazis usporeno, ocijenis situaciju. Ako vidis da neko ima u tvojoj blizini i u naletu je pustas ga. Ako vidis da neko ima, malo dalje je i sporije ide, ukljucis se i gas. Dno dna je sjebat ljude u unutrasnjoj samo zato sto iskoristavas propust o nedokazivanju oduzimanja prednosti prilikom ukljucenja u kruzni tok. U beogradu je to regulisano kamerama, pa ovi uletaci se poslije fataju za glavu. Tako treba i nama. Samo kamera.
Ariel
Vozim: auto

#1164 Re: Kruzni tok

Post by Ariel »

cor wrote: 09/08/2021 11:28 https://www.b92.net/automobili/aktuelno ... id=1323337

Za one kojima nije jasno koja su pravila vožnje u kružnom toku. Jednostavno pojašnjeno. Još korisnije za one koji su sigurni da znaju, a nažalost nemaju pojma.
Ovo boldirano je :-)

Ispade i ne treba unutrasnja traka mozes sve vanjskom furat

Ukoliko izlaziš na poslednjem isključenju, trebalo bi da iz leve trake uđeš u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojiš na vreme pred izlazak. Međutim, nije protiv propisa ni da se direktno uključiš u spoljašnju traku i da njome ideš do željenog isključenja... Istina, tako blokiraš druga vozila koja žele da uđu u kružni tok.
Haris.ba

#1165 Re: Kruzni tok

Post by Haris.ba »

Ariel wrote: 09/08/2021 13:24 . Međutim, nije protiv propisa ni da se direktno uključiš u spoljašnju traku i da njome ideš do željenog isključenja...
Jeste ako je znakovima to zabranjeno.

foxlife

#1166 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

ovaj snimak 072 info i na otprilike 10-oj sekundi je problem sto skoro svi voze kao ovaj u kombiju
STARx

#1167 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Član 236.
(1) Novčanom kaznom od 50,00 KM do 250,00 KM
kazniće se za prekršaj:
8 ) vozač koji se približava raskrsnici tolikom brzinom da ne
može da se zaustavi i propusti vozila koja na raskrsnici imaju
prvenstvo prolaza (član 50. stav (2))
Ariel
Vozim: auto

#1168 Re: Kruzni tok

Post by Ariel »

foxlife wrote: 09/08/2021 10:09
channel10 wrote: 09/08/2021 10:06
Normalno vozis zato sto si u vanjskoj i ides na treci izlaz ili ne daj Boze na cetvrti? Za sta onda sluzi unutrasnja traka i zasto je na nekim dijelovima isprekidana kod drugog izlaza za unutrasnju? Vjerovatno se onaj za.ebo sto je ocrtavao...
ko je rekao da vanjskom idem na treci cetvrti deseti izlaz?
ja kad hocu na treci izlaz udjem iz lijeve trake sa upaljenim lijevim zmigavcem
npr to uvijek radim na kruznom kod kvadranta
iz pravca mosta skrecem prema grasu
Nisam znala to sa lijevim zmigavcem. I ja cu tako raditi ubuduce :thumbup:
-Chesterfield-

#1169 Re: Kruzni tok

Post by -Chesterfield- »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 21:14
channel10 wrote: 08/08/2021 21:05

Hocu da kazem da ti trebas prilagoditi brzinu ulaska u kruzni jer je on odavno bio u kruznom ako je usao od radakova u unutrasnju, a ako je u unutrasnjoj ide u grad ili nazad u radakovo. Ti ulazis od crkvica u vanjsku jer izlazis odmah prema gradu na prvi izlaz(on izlazi na treci i logicno je da je u unutrasnjoj, jer sta je trebao ici vanjskom na treci izlaz???).

Nije mi se jednom desilo da idem iz Radakova prema drvenom, a neki kreten se ubacuje iz crkvica prije mene(bez obzira sto je vanjskoj) i to nenormalnom brzinom, jer da je usao nekom normalnom brzinom, ne bi bilo uopste problema.
No sikiriki, prilagodim ja brzinu, nisam debil.
Ovo se najčešće dešava kada je gužva na kružnom.
Kada je on ušao u kružni, to apsolutno nije relevantno, teoretski možda kruži već 2 sata unutra, što ne znači da ima prednost. Mjerodavno je jedino u kojoj je traci i da mu se ja nisam uvalio dok je davao žmigavac da se isključuje (stvar saobraćajne kulture).
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
Ma ovaj kružni tok nije dobro urađen. Ulaz i izlaz jedna traka a unutra dvije trake.
Ja uvijek pazim da se neću ukrstiti (zelena linija) sa crvenom linijom.
Jednostavnije bi bilo da je i u kružnom samo jedna traka.

Image
Naslovnica

#1170 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

STARx wrote: 09/08/2021 12:48 Naslovnice zapali vozacku ne treba ti svakako.
Oprala mama vozaćku u farmerkama, ionako se ništa ne vidi.
:(
STARx

#1171 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Naslovnica wrote: 09/08/2021 13:34
STARx wrote: 09/08/2021 12:48 Naslovnice zapali vozacku ne treba ti svakako.
Oprala mama vozaćku u farmerkama, ionako se ništa ne vidi.
:(
Nema veze, baci je na rostilj
foxlife

#1172 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

Ariel wrote: 09/08/2021 13:32
foxlife wrote: 09/08/2021 10:09

ko je rekao da vanjskom idem na treci cetvrti deseti izlaz?
ja kad hocu na treci izlaz udjem iz lijeve trake sa upaljenim lijevim zmigavcem
npr to uvijek radim na kruznom kod kvadranta
iz pravca mosta skrecem prema grasu
ma zamislis da je normalna raskrsnica i pokazes zmigavcem gdje ides nikakva nauka
oni oko tebe znaju da se neces uvaljivati u traku za skretanje desno i pravo i puste te
STARx

#1173 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Ariel wrote: 09/08/2021 13:32

U BiH po zakonu nisi duzan-na davati lijevi zmigavac ukoliko nastavljas voznju unutar kruznog toka. Regulisano je zakonski. Ne davanje zmigavca automatski znaci da kruzis unutar kruznog. Koristi se samo desni. Ovo sto su vidjeli po skandinaviji nema veze s nama.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1174 Re: Kruzni tok

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 09/08/2021 13:32
Naslovnica wrote: 08/08/2021 21:14
No sikiriki, prilagodim ja brzinu, nisam debil.
Ovo se najčešće dešava kada je gužva na kružnom.
Kada je on ušao u kružni, to apsolutno nije relevantno, teoretski možda kruži već 2 sata unutra, što ne znači da ima prednost. Mjerodavno je jedino u kojoj je traci i da mu se ja nisam uvalio dok je davao žmigavac da se isključuje (stvar saobraćajne kulture).
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
Ma ovaj kružni tok nije dobro urađen. Ulaz i izlaz jedna traka a unutra dvije trake.
Ja uvijek pazim da se neću ukrstiti (zelena linija) sa crvenom linijom.
Jednostavnije bi bilo da je i u kružnom samo jedna traka.

Image
Ja sam vecinom taj zeleni :D i gledam u desni retrovizor jel ima crvenog i po potrebi po gasu da izletim prije njega a on nek gasa bice kriv u svakom slucaju jer mi nije dopustio da izadjem iz kruznog toka :D.Kad sam crveni gledam lijevo i pratim jel ima zelenog da ga propustim jer ako ga klepim kriv sam. Znam desetine takvih vec slucajeva na tom kruznom gdje policija odredjivala ko je kriv po mom opisu :D.Zeleni ako udari crvenog u lijevu stranu crvenog kriv je, crveni ako udari u desnu stranu zelenog kriv je, tako policija to gleda na tom kruznom.
Naslovnica

#1175 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

STARx wrote: 09/08/2021 12:50
channel10 wrote: 09/08/2021 09:53

O.kome ti govoris i donosis takve zakljucke?
O ovom nepismenjakovicu naslovnici.
Uredu je dr.Klaiću. :kiss:
Post Reply