Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
STARx

#1101 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

U zenici je krema
muha_sa

#1102 Re: Kruzni tok

Post by muha_sa »

STARx wrote: 08/08/2021 00:48 Meni je dobar kruzni na pofalicima, s dvije trake. Dobar je ovaj na dobrinji, dvije trake isto. Onaj na ilidzi i buca potoku je seljacki bas, tu ide na snagu. U halida kajtaza s jednom trakom isto nije los. Onaj veliki na stupu je onako. Velik, pregledan. Jebu oni sto se iskljucuju s autoputa i uleti krvnicki unutrq sa 60-80kmh. Meni licno najbolje lezi ovaj ja pofalicima, a najgori buca potok/buljakovo sta je vec kod hife. Tu vlada teski rokanluk i seljakluk. Na ilidzi sam dozivio da se od dvije naprave tri trake. Divlji zapad isto
Meni je ono totalni promašaj :-) pošto cesto tom dionicom vozim-od stanice ka Merkatoru-imam osjecaj da se sad stvara veca gužva nego kad su semafori regulisali tu raskrsnicu.
STARx

#1103 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

muha_sa wrote: 08/08/2021 13:34
STARx wrote: 08/08/2021 00:48 Meni je dobar kruzni na pofalicima, s dvije trake. Dobar je ovaj na dobrinji, dvije trake isto. Onaj na ilidzi i buca potoku je seljacki bas, tu ide na snagu. U halida kajtaza s jednom trakom isto nije los. Onaj veliki na stupu je onako. Velik, pregledan. Jebu oni sto se iskljucuju s autoputa i uleti krvnicki unutrq sa 60-80kmh. Meni licno najbolje lezi ovaj ja pofalicima, a najgori buca potok/buljakovo sta je vec kod hife. Tu vlada teski rokanluk i seljakluk. Na ilidzi sam dozivio da se od dvije naprave tri trake. Divlji zapad isto
Meni je ono totalni promašaj :-) pošto cesto tom dionicom vozim-od stanice ka Merkatoru-imam osjecaj da se sad stvara veca gužva nego kad su semafori regulisali tu raskrsnicu.
Doprinosi guzvi i znatno povecan broj vozila, a i nekoristenje unutrasnje trake. Onda jebe semafor iz pravca merkator prema stanici. Pa onda onaj semafor prema kranjcevicevoj/halida kajtaza. Tu se napravi nenormalna kolona, pogotovo u lijevoj traci koja vodi prema halidu kajtaza. Moze se ukljuciti 3 do 4 auta, a onda se pali zeleno iz kranjceviceve te zbog desne strane ih moras propustiti. To je zapravo najveci razlog guzve. Krupska ima 1 semafor dole kod merkatora, a put zivota 2 na kratkoj relaciji. Kruzni tok na pofalicima je doprinio brzem odvijanjem saobracaja, a ostatak ne dozvoljava. Zato se stvaraju i kolone. Ne znam kad planiraju izgradnju kruznog na spoju put zivota/halida kajtaza/kranjceviceva. Misljenja sam da ce taj kruzni tok da rastereti taj dio saobracajnice znatno i da je ujedno taj dio i razlog najvece guzve. Odnosno skretanje iz put zivota u halida kajtaza
S4mpion

#1104 Re: Kruzni tok

Post by S4mpion »

U Pofalićima je kružni odlično napravljen, kao i kružni na Dobrinji, trake dovoljne širine, kružni dovoljnog prečnika i preglednosti. Onaj kod pennya u Velešićima mi nikad nije zadavao glavobolju, odlično funkcioniše.

Ilidža i Buća City su divlji zapad, tu nikad ne ulazim u unutarnju.
oruzana_pobuna

#1105 Re: Kruzni tok

Post by oruzana_pobuna »

Zdrav razum, zajedno sa osjecajem ljudskosti lijepo regulisano zakonom bi trebao da preovladava i u kruznom toku....obzirom da se ponasamo ko prpsjecan narod Kandahara ni zakon nam ne pomaze i dzaba gruzni tok
STARx

#1106 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Samo ko u srbiji regulisati. Kamera na svakom koraku.
Snima punu, kruzne tokove, losu procjenu ulaska u raskrsnici a da kroz istu ne mozes izaci. U slucaju sudara ima video snimak. Kad krenu pucat kazne, naucili bi se svi brzo.
noviclan

#1107 Re: Kruzni tok

Post by noviclan »

Ma kada bi svi milili 30km/h tada bisvaki kruzni tok imao smisla sa unutarnjom i vanjskom trakom a ovako daj nam albanska pravila kruznog toka
mahalas505

#1108 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

noviclan wrote: 08/08/2021 14:36 Ma kada bi svi milili 30km/h tada bisvaki kruzni tok imao smisla sa unutarnjom i vanjskom trakom a ovako daj nam albanska pravila kruznog toka
Samo smjestiti 2-3 kamere po kruznom toku, i svima bi bilo dobro.
foxlife

#1109 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

nama trebaju kamere na svakoj raskrsnici
ko ostane u raskrsnici da stoji kazna
STARx

#1110 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

To respo, jedna pametna i od tebe. Tako je u beogradu. Ostanes u raskrsnici, kazna odma 🤣
channel10

#1111 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

STARx wrote: 08/08/2021 14:33 Samo ko u srbiji regulisati. Kamera na svakom koraku.
Snima punu, kruzne tokove, losu procjenu ulaska u raskrsnici a da kroz istu ne mozes izaci. U slucaju sudara ima video snimak. Kad krenu pucat kazne, naucili bi se svi brzo.
Ne trebas do Srbije ici. Dovoljno je do Zenice, osim ako i ona nije Srbija...
STARx

#1112 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

channel10 wrote: 08/08/2021 20:08
STARx wrote: 08/08/2021 14:33 Samo ko u srbiji regulisati. Kamera na svakom koraku.
Za mene je bosna od sebilja do ilidze..
channel10

#1113 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Izgleda jbg..Zao mi je sto je tako...
heavyBrick

#1114 Re: Kruzni tok

Post by heavyBrick »

STARx wrote: 08/08/2021 20:13

valjda do Marindvora, ne preĆeruj?
Naslovnica

#1115 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Jedino što u Zenici imaju tendenciju da serbez parkiraju unutar kružnog (Crkvice) i da mi oduzimaju prednost oni iz unutrašnje, nisam jednom htio zaustaviti auto kada mi se krene uvaliti iz unutrašnje i počne mahati rukama.
channel10

#1116 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 20:38

Jedino što u Zenici imaju tendenciju da serbez parkiraju unutar kružnog (Crkvice) i da mi oduzimaju prednost oni iz unutrašnje, nisam jednom htio zaustaviti auto kada mi se krene uvaliti iz unutrašnje i počne mahati rukama.
Zavisi na kojem ti kruznom oduzimaju.prednost?

Zavisi kad je on usao u kruzni, a.kad.ti?

Zavisi na koji izlaz on izlazi, a na koji si ti usao i gdje zelis izaci?

Znas da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju na svakom ulasku u kruzni koja ti sama sve kaze i ne vodi se onom: uleti u vanjsku i izadji gdje hoces.
Naslovnica

#1117 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

channel10 wrote: 08/08/2021 20:42
Naslovnica wrote: 08/08/2021 20:38

Znas da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju na svakom ulasku u kruzni koja ti sama sve kaze i ne vodi se onom: uleti u vanjsku i izadji gdje hoces.
Onaj na izlasku iz Crkvica za izlazak na M17 i prema Drvenom mostu.
Ne zavisi ko je kada ušao. Uzmimo situaciju da on ulazi iz Radakova, i ide unutrašnjom, a ja Crkvica i idem vanjskom. On je ušao prije mene u kružni tok, ali sam ja u vanjskoj i prvi dolazim do izlaza. Hoćeš da kažeš da on ima prednost jer je ušao prije mene?
channel10

#1118 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 20:55
channel10 wrote: 08/08/2021 20:42

Ne zavisi ko je kada ušao. Uzmimo situaciju da on ulazi iz Radakova, i ide unutrašnjom, a ja Crkvica i idem vanjskom. On je ušao prije mene u kružni tok, ali sam ja u vanjskoj i prvi dolazim do izlaza. Hoćeš da kažeš da on ima prednost jer je ušao prije mene?
Hocu da kazem da ti trebas prilagoditi brzinu ulaska u kruzni jer je on odavno bio u kruznom, ako je usao od radakova u unutrasnju, a ako je u unutrasnjoj ide u grad ili nazad u radakovo. Ti ulazis od crkvica u vanjsku jer izlazis odmah prema gradu na prvi izlaz(on izlazi na treci i logicno je da je u unutrasnjoj, jer sta je trebao ici vanjskom na treci izlaz???).

Nije mi se jednom desilo da idem iz Radakova prema drvenom, a neki kreten se ubacuje iz crkvica prije mene(bez obzira sto je vanjskoj) i to nenormalnom brzinom, jer da je usao nekom normalnom brzinom, ne bi bilo uopste problema.
STARx

#1119 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

heavyBrick wrote: 08/08/2021 20:15
STARx wrote: 08/08/2021 20:13

valjda do Marindvora, ne preĆeruj?
Prosirio sam vidike..
Naslovnica

#1120 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

channel10 wrote: 08/08/2021 21:05
Naslovnica wrote: 08/08/2021 20:55
Hocu da kazem da ti trebas prilagoditi brzinu ulaska u kruzni jer je on odavno bio u kruznom ako je usao od radakova u unutrasnju, a ako je u unutrasnjoj ide u grad ili nazad u radakovo. Ti ulazis od crkvica u vanjsku jer izlazis odmah prema gradu na prvi izlaz(on izlazi na treci i logicno je da je u unutrasnjoj, jer sta je trebao ici vanjskom na treci izlaz???).

Nije mi se jednom desilo da idem iz Radakova prema drvenom, a neki kreten se ubacuje iz crkvica prije mene(bez obzira sto je vanjskoj) i to nenormalnom brzinom, jer da je usao nekom normalnom brzinom, ne bi bilo uopste problema.
No sikiriki, prilagodim ja brzinu, nisam debil.
Ovo se najčešće dešava kada je gužva na kružnom.
Kada je on ušao u kružni, to apsolutno nije relevantno, teoretski možda kruži već 2 sata unutra, što ne znači da ima prednost. Mjerodavno je jedino u kojoj je traci i da mu se ja nisam uvalio dok je davao žmigavac da se isključuje (stvar saobraćajne kulture).
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
:thumbup:
hd2000

#1121 Re: Kruzni tok

Post by hd2000 »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 21:14
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
Mislim da je dosta krivice na uputstvima kako se kretati kružnim tokom. Bilo je ranije nekih gifova, i na stranici BiHAMK-a ima neko uputstvo. Po svemu sudeći, ova uputstva nisu tačna. To proizvodi zabunu kod ljudi - misle da imaju prednost prilikom presijecanja vanjske trake.

Neki kružni tokovi fizički sprečavaju kruženje vanjskom trakom čitavom dužinom, kao ovaj iz Tuzle:

Image

ali to je nešto drugo i nije tema diskusije.
Naslovnica

#1122 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

hd2000 wrote: 08/08/2021 21:24
Naslovnica wrote: 08/08/2021 21:14
Mislim da je dosta krivice na uputstvima kako se kretati kružnim tokom. Bilo je ranije nekih gifova, i na stranici BiHAMK-a ima neko uputstvo. Po svemu sudeći, ova uputstva nisu tačna. To proizvodi zabunu kod ljudi - misle da imaju prednost prilikom presijecanja vanjske trake.

Neki kružni tokovi fizički sprečavaju kruženje vanjskom trakom čitavom dužinom, kao ovaj iz Tuzle:

Image

ali to je nešto drugo i nije tema diskusije.
Ovaj kružni u Zenici ima unutrašnju i vanjsku traku, i samo po jedan izlaz.
channel10

#1123 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?

Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.

A ti nastavi tako, pa kad te neko spuca bice kasno. Onda ces misliti glavom sljedeci put i pitat ces se sto nisi pametnije odigrao jer samo imas trosak koji si vrlo lako mogao izbjeci.

A sto se tice grananja, nema ko vise ne grana rukama. Neka grana kad ima kad, ali treba ispravnom raditi i nece biti problema.
channel10

#1124 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

Kod nas je problem sto naprave dva ulaza i dvije trake u kruznom i samo jedan izlaz. Nema normalnog kruznog. Ali opet ljudi iscrtaju i mnogi se ne pridrzavaju toga. Misle da je vanjska mama i tata saobracaja, a neka onaj u unutrasnjoj kruzi i jebe sve druge ucesnike u saobracaju i neka proizvodi sto veci broj mogucih saobracajki dok kruzi.

Mi smo seljaci i za nas je samo jedan ulaz, jedna traka u kruznom i jedan izlaz. Ne treba nam bolje.
hd2000

#1125 Re: Kruzni tok

Post by hd2000 »

channel10 wrote: 08/08/2021 21:28 To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?

Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.

A ti nastavi tako, pa kad te neko spuca bice kasno. Onda ces misliti glavom sljedeci put i pitat ces se sto nisi pametnije odigrao jer samo imas trosak koji si vrlo lako mogao izbjeci.

A sto se tice grananja, nema ko vise ne grana rukama. Neka grana kad ima kad, ali treba ispravnom raditi i nece biti problema.
Puno si rekao. Nije mi jasno psovanje. Ako nije signalizacijom naglašeno, vozač u vanjskoj ima prednost u odnosu na unutrašnju. Zamisli da voziš po pravcu sa dvije trake. Ima li vozač u susjednoj traci pravo da se zaleti u tebe - nema. Kružni tok je kolovoz sa dvije trake.

Što se tiče ulaska u kružni tok, nije valjda da sugerišeš da ne bih trebao ulaziti ako ima neko u unutrašnjoj traci? Po toj logici, u Sa se nikada ne bih uključio u kružni tok, jer uvijek ima auta.

Što se tiče signalizacije koja se spominje u Zenici već u više postova, moram priznati da takvo nešto nisam primjećivao. Ima li ko sliku koja prikazuje primjer takve signalizacije?
Post Reply