Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- muha_sa
#1102 Re: Kruzni tok
Meni je ono totalni promašajSTARx wrote: ↑08/08/2021 00:48 Meni je dobar kruzni na pofalicima, s dvije trake. Dobar je ovaj na dobrinji, dvije trake isto. Onaj na ilidzi i buca potoku je seljacki bas, tu ide na snagu. U halida kajtaza s jednom trakom isto nije los. Onaj veliki na stupu je onako. Velik, pregledan. Jebu oni sto se iskljucuju s autoputa i uleti krvnicki unutrq sa 60-80kmh. Meni licno najbolje lezi ovaj ja pofalicima, a najgori buca potok/buljakovo sta je vec kod hife. Tu vlada teski rokanluk i seljakluk. Na ilidzi sam dozivio da se od dvije naprave tri trake. Divlji zapad isto
-
STARx
#1103 Re: Kruzni tok
Doprinosi guzvi i znatno povecan broj vozila, a i nekoristenje unutrasnje trake. Onda jebe semafor iz pravca merkator prema stanici. Pa onda onaj semafor prema kranjcevicevoj/halida kajtaza. Tu se napravi nenormalna kolona, pogotovo u lijevoj traci koja vodi prema halidu kajtaza. Moze se ukljuciti 3 do 4 auta, a onda se pali zeleno iz kranjceviceve te zbog desne strane ih moras propustiti. To je zapravo najveci razlog guzve. Krupska ima 1 semafor dole kod merkatora, a put zivota 2 na kratkoj relaciji. Kruzni tok na pofalicima je doprinio brzem odvijanjem saobracaja, a ostatak ne dozvoljava. Zato se stvaraju i kolone. Ne znam kad planiraju izgradnju kruznog na spoju put zivota/halida kajtaza/kranjceviceva. Misljenja sam da ce taj kruzni tok da rastereti taj dio saobracajnice znatno i da je ujedno taj dio i razlog najvece guzve. Odnosno skretanje iz put zivota u halida kajtazamuha_sa wrote: ↑08/08/2021 13:34Meni je ono totalni promašajSTARx wrote: ↑08/08/2021 00:48 Meni je dobar kruzni na pofalicima, s dvije trake. Dobar je ovaj na dobrinji, dvije trake isto. Onaj na ilidzi i buca potoku je seljacki bas, tu ide na snagu. U halida kajtaza s jednom trakom isto nije los. Onaj veliki na stupu je onako. Velik, pregledan. Jebu oni sto se iskljucuju s autoputa i uleti krvnicki unutrq sa 60-80kmh. Meni licno najbolje lezi ovaj ja pofalicima, a najgori buca potok/buljakovo sta je vec kod hife. Tu vlada teski rokanluk i seljakluk. Na ilidzi sam dozivio da se od dvije naprave tri trake. Divlji zapad istopošto cesto tom dionicom vozim-od stanice ka Merkatoru-imam osjecaj da se sad stvara veca gužva nego kad su semafori regulisali tu raskrsnicu.
- S4mpion
#1104 Re: Kruzni tok
U Pofalićima je kružni odlično napravljen, kao i kružni na Dobrinji, trake dovoljne širine, kružni dovoljnog prečnika i preglednosti. Onaj kod pennya u Velešićima mi nikad nije zadavao glavobolju, odlično funkcioniše.
Ilidža i Buća City su divlji zapad, tu nikad ne ulazim u unutarnju.
Ilidža i Buća City su divlji zapad, tu nikad ne ulazim u unutarnju.
-
oruzana_pobuna
#1105 Re: Kruzni tok
Zdrav razum, zajedno sa osjecajem ljudskosti lijepo regulisano zakonom bi trebao da preovladava i u kruznom toku....obzirom da se ponasamo ko prpsjecan narod Kandahara ni zakon nam ne pomaze i dzaba gruzni tok
-
STARx
#1106 Re: Kruzni tok
Samo ko u srbiji regulisati. Kamera na svakom koraku.
Snima punu, kruzne tokove, losu procjenu ulaska u raskrsnici a da kroz istu ne mozes izaci. U slucaju sudara ima video snimak. Kad krenu pucat kazne, naucili bi se svi brzo.
Snima punu, kruzne tokove, losu procjenu ulaska u raskrsnici a da kroz istu ne mozes izaci. U slucaju sudara ima video snimak. Kad krenu pucat kazne, naucili bi se svi brzo.
-
noviclan
#1107 Re: Kruzni tok
Ma kada bi svi milili 30km/h tada bisvaki kruzni tok imao smisla sa unutarnjom i vanjskom trakom a ovako daj nam albanska pravila kruznog toka
-
mahalas505
-
foxlife
#1109 Re: Kruzni tok
nama trebaju kamere na svakoj raskrsnici
ko ostane u raskrsnici da stoji kazna
ko ostane u raskrsnici da stoji kazna
-
STARx
#1110 Re: Kruzni tok
To respo, jedna pametna i od tebe. Tako je u beogradu. Ostanes u raskrsnici, kazna odma 
-
channel10
#1111 Re: Kruzni tok
Ne trebas do Srbije ici. Dovoljno je do Zenice, osim ako i ona nije Srbija...
-
STARx
#1112 Re: Kruzni tok
-
channel10
#1113 Re: Kruzni tok
Izgleda jbg..Zao mi je sto je tako...
-
heavyBrick
-
Naslovnica
#1115 Re: Kruzni tok
Jedino što u Zenici imaju tendenciju da serbez parkiraju unutar kružnog (Crkvice) i da mi oduzimaju prednost oni iz unutrašnje, nisam jednom htio zaustaviti auto kada mi se krene uvaliti iz unutrašnje i počne mahati rukama.
-
channel10
#1116 Re: Kruzni tok
Zavisi na kojem ti kruznom oduzimaju.prednost?Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 20:38Jedino što u Zenici imaju tendenciju da serbez parkiraju unutar kružnog (Crkvice) i da mi oduzimaju prednost oni iz unutrašnje, nisam jednom htio zaustaviti auto kada mi se krene uvaliti iz unutrašnje i počne mahati rukama.
Zavisi kad je on usao u kruzni, a.kad.ti?
Zavisi na koji izlaz on izlazi, a na koji si ti usao i gdje zelis izaci?
Znas da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju na svakom ulasku u kruzni koja ti sama sve kaze i ne vodi se onom: uleti u vanjsku i izadji gdje hoces.
-
Naslovnica
#1117 Re: Kruzni tok
Onaj na izlasku iz Crkvica za izlazak na M17 i prema Drvenom mostu.channel10 wrote: ↑08/08/2021 20:42Zavisi na kojem ti kruznom oduzimaju.prednost?Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 20:38
Jedino što u Zenici imaju tendenciju da serbez parkiraju unutar kružnog (Crkvice) i da mi oduzimaju prednost oni iz unutrašnje, nisam jednom htio zaustaviti auto kada mi se krene uvaliti iz unutrašnje i počne mahati rukama.
Znas da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju na svakom ulasku u kruzni koja ti sama sve kaze i ne vodi se onom: uleti u vanjsku i izadji gdje hoces.
Ne zavisi ko je kada ušao. Uzmimo situaciju da on ulazi iz Radakova, i ide unutrašnjom, a ja Crkvica i idem vanjskom. On je ušao prije mene u kružni tok, ali sam ja u vanjskoj i prvi dolazim do izlaza. Hoćeš da kažeš da on ima prednost jer je ušao prije mene?
-
channel10
#1118 Re: Kruzni tok
Hocu da kazem da ti trebas prilagoditi brzinu ulaska u kruzni jer je on odavno bio u kruznom, ako je usao od radakova u unutrasnju, a ako je u unutrasnjoj ide u grad ili nazad u radakovo. Ti ulazis od crkvica u vanjsku jer izlazis odmah prema gradu na prvi izlaz(on izlazi na treci i logicno je da je u unutrasnjoj, jer sta je trebao ici vanjskom na treci izlaz???).Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 20:55Onaj na izlasku iz Crkvica za izlazak na M17 i prema Drvenom mostu.channel10 wrote: ↑08/08/2021 20:42
Zavisi na kojem ti kruznom oduzimaju.prednost?
Ne zavisi ko je kada ušao. Uzmimo situaciju da on ulazi iz Radakova, i ide unutrašnjom, a ja Crkvica i idem vanjskom. On je ušao prije mene u kružni tok, ali sam ja u vanjskoj i prvi dolazim do izlaza. Hoćeš da kažeš da on ima prednost jer je ušao prije mene?
Nije mi se jednom desilo da idem iz Radakova prema drvenom, a neki kreten se ubacuje iz crkvica prije mene(bez obzira sto je vanjskoj) i to nenormalnom brzinom, jer da je usao nekom normalnom brzinom, ne bi bilo uopste problema.
-
STARx
#1119 Re: Kruzni tok
Prosirio sam vidike..
-
Naslovnica
#1120 Re: Kruzni tok
No sikiriki, prilagodim ja brzinu, nisam debil.channel10 wrote: ↑08/08/2021 21:05Hocu da kazem da ti trebas prilagoditi brzinu ulaska u kruzni jer je on odavno bio u kruznom ako je usao od radakova u unutrasnju, a ako je u unutrasnjoj ide u grad ili nazad u radakovo. Ti ulazis od crkvica u vanjsku jer izlazis odmah prema gradu na prvi izlaz(on izlazi na treci i logicno je da je u unutrasnjoj, jer sta je trebao ici vanjskom na treci izlaz???).Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 20:55
Onaj na izlasku iz Crkvica za izlazak na M17 i prema Drvenom mostu.
Nije mi se jednom desilo da idem iz Radakova prema drvenom, a neki kreten se ubacuje iz crkvica prije mene(bez obzira sto je vanjskoj) i to nenormalnom brzinom, jer da je usao nekom normalnom brzinom, ne bi bilo uopste problema.
Ovo se najčešće dešava kada je gužva na kružnom.
Kada je on ušao u kružni, to apsolutno nije relevantno, teoretski možda kruži već 2 sata unutra, što ne znači da ima prednost. Mjerodavno je jedino u kojoj je traci i da mu se ja nisam uvalio dok je davao žmigavac da se isključuje (stvar saobraćajne kulture).
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
-
hd2000
#1121 Re: Kruzni tok
Mislim da je dosta krivice na uputstvima kako se kretati kružnim tokom. Bilo je ranije nekih gifova, i na stranici BiHAMK-a ima neko uputstvo. Po svemu sudeći, ova uputstva nisu tačna. To proizvodi zabunu kod ljudi - misle da imaju prednost prilikom presijecanja vanjske trake.Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 21:14
Ako si u unutrašnjoj, a ja u vanjskoj, ne možeš nikako imati prednost izlaska prema Drvenom u odnosu na mene, da jebe rak raka. Moja je dobra volja da li ću te pustiti da se isključiš ispred mene ili ne. Nema potrebe mahati rukama i jebavati majke.
![]()
Neki kružni tokovi fizički sprečavaju kruženje vanjskom trakom čitavom dužinom, kao ovaj iz Tuzle:

ali to je nešto drugo i nije tema diskusije.
-
Naslovnica
#1122 Re: Kruzni tok
Ovaj kružni u Zenici ima unutrašnju i vanjsku traku, i samo po jedan izlaz.hd2000 wrote: ↑08/08/2021 21:24Mislim da je dosta krivice na uputstvima kako se kretati kružnim tokom. Bilo je ranije nekih gifova, i na stranici BiHAMK-a ima neko uputstvo. Po svemu sudeći, ova uputstva nisu tačna. To proizvodi zabunu kod ljudi - misle da imaju prednost prilikom presijecanja vanjske trake.Naslovnica wrote: ↑08/08/2021 21:14
![]()
Neki kružni tokovi fizički sprečavaju kruženje vanjskom trakom čitavom dužinom, kao ovaj iz Tuzle:
ali to je nešto drugo i nije tema diskusije.
-
channel10
#1123 Re: Kruzni tok
To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?
Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.
A ti nastavi tako, pa kad te neko spuca bice kasno. Onda ces misliti glavom sljedeci put i pitat ces se sto nisi pametnije odigrao jer samo imas trosak koji si vrlo lako mogao izbjeci.
A sto se tice grananja, nema ko vise ne grana rukama. Neka grana kad ima kad, ali treba ispravnom raditi i nece biti problema.
Znaci ides svjesno da ga blokiras jer te boli qrc sto je on u unutrasnjoj, jer si ti u vanjskoj i imas prednost. Ko biva neka kruzi u unutrasnjoj, a ima prednost jer je prije tebe usao i ti trebas da prilagodis brzinu da bi on nastavio kretanje gdje je zamislio jer fino znas i vidis da u Zenici imas horizontalnu signalizaciju koja kaze da vanjska traka sluzi za prva dva izlaza, a unutrasnja za tresi i cetvrti i cim ga vidis u unutrasnjoj, odmah bi trebao znati gdje je naumio i nemas se sta ti ubacivati prije njega jer bi red bio da ga propustis(prilagodis brzinu ulaska i kretanja njemu i njegovoj putanji.
A ti nastavi tako, pa kad te neko spuca bice kasno. Onda ces misliti glavom sljedeci put i pitat ces se sto nisi pametnije odigrao jer samo imas trosak koji si vrlo lako mogao izbjeci.
A sto se tice grananja, nema ko vise ne grana rukama. Neka grana kad ima kad, ali treba ispravnom raditi i nece biti problema.
-
channel10
#1124 Re: Kruzni tok
Kod nas je problem sto naprave dva ulaza i dvije trake u kruznom i samo jedan izlaz. Nema normalnog kruznog. Ali opet ljudi iscrtaju i mnogi se ne pridrzavaju toga. Misle da je vanjska mama i tata saobracaja, a neka onaj u unutrasnjoj kruzi i jebe sve druge ucesnike u saobracaju i neka proizvodi sto veci broj mogucih saobracajki dok kruzi.
Mi smo seljaci i za nas je samo jedan ulaz, jedna traka u kruznom i jedan izlaz. Ne treba nam bolje.
Mi smo seljaci i za nas je samo jedan ulaz, jedna traka u kruznom i jedan izlaz. Ne treba nam bolje.
-
hd2000
#1125 Re: Kruzni tok
Puno si rekao. Nije mi jasno psovanje. Ako nije signalizacijom naglašeno, vozač u vanjskoj ima prednost u odnosu na unutrašnju. Zamisli da voziš po pravcu sa dvije trake. Ima li vozač u susjednoj traci pravo da se zaleti u tebe - nema. Kružni tok je kolovoz sa dvije trake.channel10 wrote: ↑08/08/2021 21:28 To i jest problem nasih vozaca koji misle da ako je u vanjskoj da odmah ima prednost od onoga sto je u unutrasnjoj, a onaj prije njega usao i ovaj sto misli da ima prednost i sto ulazi ko lud u vanjsku glumi glumca. On mora sacekati da vidi gdje je ovaj planirao izaci (ovaj iz unutrasnje) jer je on odavno u kruznom. Ako je on u unutrasnjoj iz Radakova, on je bolan vec na pšola kruznog i sta ti imas koji qrc ulaziti u vanjsku i blokirati ga JER VRLO DOBRO ZNAS DA CE ON PREMA GRADU ILI NAZAD U RADAKOVO. Ne znam koji qrc ulazis u kruzni kad vidis njega na pola kruznog u unutrasnjoj?
Što se tiče ulaska u kružni tok, nije valjda da sugerišeš da ne bih trebao ulaziti ako ima neko u unutrašnjoj traci? Po toj logici, u Sa se nikada ne bih uključio u kružni tok, jer uvijek ima auta.
Što se tiče signalizacije koja se spominje u Zenici već u više postova, moram priznati da takvo nešto nisam primjećivao. Ima li ko sliku koja prikazuje primjer takve signalizacije?