Naslovnica wrote: ↑08/08/2026 16:31
sarajevosa wrote: ↑08/08/2026 01:25
U budućem zakonu za romobile spominje se do 650w bez registracije. Ne gleda se koliko maksimalno može da iskoristi snagu recimo 1200w nego ovaj prvi dio minimalna snaga a to je skoro svaki romobil
Ja nikada nisam stao na romobili.
Elem, imamo u firmi jedan, za po gradu završiti posliće.
Žale se raja da skroz slabo ide uzbrdo, nema snage.
Kolega ima svoj neki mega-giga, nema brda za njega.
Da li veća snaga automatski znači i veću brzinu?
Pitam to ako bih sutra nabavio romobili i odjednom kažu "nemere, max dozvoljena snaga je 650W", iako taj od bubam, nema snage da povuče uzbrdo, a ovaj od recimo 1600W ima snage ali nije dozvoljen?!
Može li mi to neko objasniti?
Mislim da je nemoguće ako je jedan motor, ako su dva ne znam ali ti su preko 2000 KM i prelaze 650w. Uglavnom svi reklamiraju tipa 20-25 nagib da podržava ali u realnosti to je oko 10-15 i još zavisi od tvoje kilaže. Recimo od opštine novi grad može da ide uzbrdo, i ti slične uzbrdice po alipašinu. Jedino neko baš veće brdo nije mogao da izvuče. Kad je velika uzbrdica i ne može ja ga ubacim u walking mod na 6km/h i ide sam uzbrdo ne moram ga vući kao biciko, čak i on mene vuče uzbrdo i olakšava mi

Većina jeste što bolji motor veća brzina, ili barem da ima veću snagu za recimo uzbrdo i da podržava teže vozače. Ali realno može uzbrdo dosta i ovi do 1000 KM, sve zavisi gdje baš moraš, nisam imao puno problema, većinom je to kratka uzbrdica i onda opet nastaviš da voziš. Neki romobili se prave za 25 km/h nebitno kolika mu je jačina motora, a neki prave za veće brzine ali u zavisnosti gdje se prodaju oni ga limitiraju, recimu u eu je 25km/h. Realno to je dovoljna brzina, jedino kad baš ideš po ravnom da bi mogao brže ali računaj ako padneš nećeš dobro proći a pogotovo ako je direktan sudar 25+25. Što se tiče iskustva meni nema ništa praktičnije za kraću vožnju, odma si na putu, parkiraš gdje hoćeš, zaključaš preko mobitela ne moraš ga ni vezati. Pješke preći 1km, romobilom je do 5km Mislim da ti je važnije gdje ćeš ga parkirati i da li ga moraš nositi, ako moraš onda gledaš kilaža da je manja. Također koliko može preći kilometara je bitno da vdiš da li ti odgovara, ako piše recimo 60km to ti je 30km ako voziš brzinom 25km/h.
Kupovao sam dva romobila do sad i oba polovno i svaki je bio kupljen od nekog ko je kupio preko bh telecoma i slično gdje je prvi kupac već dobio jeftinije nego što realno košta i onda možda još niže dobiješ. Očekivao sam da će biti velika kilometraža, ali oba su bila veoma mala kilometraža i još je bila garancija, kao da odustanu od romobila ili možda žele neki bolji.