Električni romobili

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mayab

#1226 Re: Električni romobili

Post by mayab »

sanchopansa1 wrote: 08/08/2026 09:19
sarajevosa wrote: 08/08/2026 01:25 U budućem zakonu za romobile spominje se do 650w bez registracije. Ne gleda se koliko maksimalno može da iskoristi snagu recimo 1200w nego ovaj prvi dio minimalna snaga a to je skoro svaki romobil 8-)
Spoiler
Show
Image
Treba stoku regulisati. Jučer idem stazom BMSa, pored mene prodje cura, ma nije prosla, ona je proletila. Ja idem maksimalnom brzinom od 25, a ona ko metak, išla je brat bratu 80 na sat. Samo sam uspio spaziti da je pokrivena i osjetiti vjetar koji me udario poslije kada je prosla. Ništa vise na njoj nisam ni mogao da spazim jer je jednostavno nestala ispred mene.

Da me kojim slučajem udarila, KUM bi mi bio garantovan.
Ma definitivno bi to trebalo registrirati, motorni je pogon , koliko god bio mali , elektro motori odmah razvijaju pouni obrtni momenat , i to starta i "piči ko ludo" ,
govorim ovo u smislu poređenja sa biciklima , jer mnogi kažu , "šta ima veze pa i bicikli voze 25-30kmh , pa im niko ne traži regidtracije i osiguranje od odgovornosti prema trećim licima"....
A o (ne) poznavanju prometnih propisa balavurdije, opet ću pomenuti obavezu tog nekog ispita, kao nekad u Yugi :roll: ...jebote , pa u toj Jugi je u osnovnim školama bio predmet Opštetehničko obrazovanje i tu se također učili prometni propisi i znakovi
sanchopansa1

#1227 Re: Električni romobili

Post by sanchopansa1 »

mayab wrote: 08/08/2026 09:54
sarajevosa wrote: 08/08/2026 01:25 U budućem zakonu za romobile spominje se do 650w bez registracije. Ne gleda se koliko maksimalno može da iskoristi snagu recimo 1200w nego ovaj prvi dio minimalna snaga a to je skoro svaki romobil 8-)
Spoiler
Show
Image
Treba stoku regulisati. Jučer idem stazom BMSa, pored mene prodje cura, ma nije prosla, ona je proletila. Ja idem maksimalnom brzinom od 25, a ona ko metak, išla je brat bratu 80 na sat. Samo sam uspio spaziti da je pokrivena i osjetiti vjetar koji me udario poslije kada je prosla. Ništa vise na njoj nisam ni mogao da spazim jer je jednostavno nestala ispred mene.

Ma definitivno bi to trebalo registrirati, motorni je pogon , koliko god bio mali , elektro motori odmah razvijaju pouni obrtni momenat , i to starta i "piči ko ludo" ,
govorim ovo u smislu poređenja sa biciklima , jer mnogi kažu , "šta ima veze pa i bicikli voze 25-30kmh , pa im niko ne traži regidtracije i osiguranje od odgovornosti prema trećim licima"....
A o (ne) poznavanju prometnih propisa balavurdije, opet ću pomenuti obavezu tog nekog ispita, kao nekad u Yugi :roll: ...jebote , pa u toj Jugi je u osnovnim školama bio predmet Opštetehničko obrazovanje i tu se također učili prometni propisi i znakovi
Velo jednostavno se to može riješiti. Za električni romobil obavezna je minimalno A kategorija ili viša. Registracija i osiguranje godišnje i posebne naljepnice kao tablice i to je to.

Za bicikla uvesti obavezno polaganje testova kao minimum i također registracija.
Naslovnica

#1228 Re: Električni romobili

Post by Naslovnica »

Image
Ja nikada nisam stao na romobili. :lol:
Elem, imamo u firmi jedan, za po gradu završiti posliće.
Žale se raja da skroz slabo ide uzbrdo, nema snage.
Kolega ima svoj neki mega-giga, nema brda za njega.
Da li veća snaga automatski znači i veću brzinu?
Pitam to ako bih sutra nabavio romobili i odjednom kažu "nemere, max dozvoljena snaga je 650W", iako taj od bubam, nema snage da povuče uzbrdo, a ovaj od recimo 1600W ima snage ali nije dozvoljen?!
Može li mi to neko objasniti?
kakaljin

#1229 Re: Električni romobili

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 08/08/2026 16:31

Image
Pitam to ako bih sutra nabavio romobili i odjednom kažu "nemere, max dozvoljena snaga je 650W", iako taj od bubam, nema snage da povuče uzbrdo, a ovaj od recimo 1600W ima snage ali nije dozvoljen?!
Sarajevo je brdovito i ti od 600w su slabi za uzbrdo tako da tesko ce to proci sa snagom treba brzinu ograniciti kuda se bude vozilo.
Naslovnica

#1230 Re: Električni romobili

Post by Naslovnica »

kakaljin wrote: 08/08/2026 21:24

Image
Sarajevo je brdovito i ti od 600w su slabi za uzbrdo tako da tesko ce to proci sa snagom treba brzinu ograniciti kuda se bude vozilo.
:thumbup:
Moje pitanje i jeste u tom kontekstu.
Čuj ograničenja snage?!
Ograniči brzinu ba, snagu ostavi.
Niđe veze.
sarajevosa

#1231 Re: Električni romobili

Post by sarajevosa »

Image
Mislim da je nemoguće ako je jedan motor, ako su dva ne znam ali ti su preko 2000 KM i prelaze 650w. Uglavnom svi reklamiraju tipa 20-25 nagib da podržava ali u realnosti to je oko 10-15 i još zavisi od tvoje kilaže. Recimo od opštine novi grad može da ide uzbrdo, i ti slične uzbrdice po alipašinu. Jedino neko baš veće brdo nije mogao da izvuče. Kad je velika uzbrdica i ne može ja ga ubacim u walking mod na 6km/h i ide sam uzbrdo ne moram ga vući kao biciko, čak i on mene vuče uzbrdo i olakšava mi :D Većina jeste što bolji motor veća brzina, ili barem da ima veću snagu za recimo uzbrdo i da podržava teže vozače. Ali realno može uzbrdo dosta i ovi do 1000 KM, sve zavisi gdje baš moraš, nisam imao puno problema, većinom je to kratka uzbrdica i onda opet nastaviš da voziš. Neki romobili se prave za 25 km/h nebitno kolika mu je jačina motora, a neki prave za veće brzine ali u zavisnosti gdje se prodaju oni ga limitiraju, recimu u eu je 25km/h. Realno to je dovoljna brzina, jedino kad baš ideš po ravnom da bi mogao brže ali računaj ako padneš nećeš dobro proći a pogotovo ako je direktan sudar 25+25. Što se tiče iskustva meni nema ništa praktičnije za kraću vožnju, odma si na putu, parkiraš gdje hoćeš, zaključaš preko mobitela ne moraš ga ni vezati. Pješke preći 1km, romobilom je do 5km Mislim da ti je važnije gdje ćeš ga parkirati i da li ga moraš nositi, ako moraš onda gledaš kilaža da je manja. Također koliko može preći kilometara je bitno da vdiš da li ti odgovara, ako piše recimo 60km to ti je 30km ako voziš brzinom 25km/h.

Kupovao sam dva romobila do sad i oba polovno i svaki je bio kupljen od nekog ko je kupio preko bh telecoma i slično gdje je prvi kupac već dobio jeftinije nego što realno košta i onda možda još niže dobiješ. Očekivao sam da će biti velika kilometraža, ali oba su bila veoma mala kilometraža i još je bila garancija, kao da odustanu od romobila ili možda žele neki bolji.
Last edited by sarajevosa on 09/08/2026 02:42, edited 5 times in total.
sarajevosa

#1232 Re: Električni romobili

Post by sarajevosa »

Image

Pored mene je neka prošla isto tako brzo neki dan, možda da je 35-45. Znam uglavnom da kad prođe neko malo brže bude možda oko 30km/h i pomalo odmiče a ova je baš brže odmicala. Imala je kacigu možda crnu nisam siguran, nije bila pokrivena, možda plavuša, ali možda mi je prvi put da vidim da tako neko vozi brzo.
sarajevosa

#1233 Re: Električni romobili

Post by sarajevosa »

Bobi wrote: 08/08/2026 09:32 Ima nesreca tim romobilima na hiljade samo sto se sve javno ne objavljuje.
A tek izbjegnutih nesreća, mene jedan na rošlama zakačio, bila blaga nizbrdica i taman stao i spustio noge na zemlju i za par sekundi on se za mene uhvatio da stane, sreća pa su noge bile na betonu. Znači nije baš ni odma nego se sigurno zaletio pa nije mogao stati ili nije gledao ispred sebe. Kad sam tek nabavio romobil požurio da prođem kroz zeleno i nisam gledao lijevo da li će neko auto da skrene samo pratio semafor na drugoj strani ceste i on skrenuo taman i stao iz čista mira baš gdje ja trebam proći, a nikog nije bilo na cesti i jedva sam zakočio :D Od tad gledam prvo da li neko skreće prije nego što počnem prelaziti cestu i još malo usporim a ne punom brzinom..
sanchopansa1

#1234 Re: Električni romobili

Post by sanchopansa1 »

sarajevosa wrote: 09/08/2026 02:23

Image

Pored mene je neka prošla isto tako brzo neki dan, možda da je 35-45. Znam uglavnom da kad prođe neko malo brže bude možda oko 30km/h i pomalo odmiče a ova je baš brže odmicala. Imala je kacigu možda crnu nisam siguran, nije bila pokrivena, možda plavuša, ali možda mi je prvi put da vidim da tako neko vozi brzo.
Ova nije imala kacigu. Zapamtio je upravo zato što je tako brzo vozila i što je pokrivena i baš neobično mi taku osobu vidjeti da vozi tako brzo. Obično su pokrivene cure malo i povučenije, stidljivije i ono, nisu jednostavno taj tip osobe da divljaju, ali ova brate, proleti bukvalno.

Nije išla 30 ili 40. Nema šanse, išla je sigurno preko 60 jer znam ti koji idu tako 30-40 prodju normalno i odmiču, a ova kao da je motor vozila.
sanchopansa1

#1235 Re: Električni romobili

Post by sanchopansa1 »

A ima budala koje tipkaju mobitel i voze romobil. Ima i onih koji ne gledaju ispred sebe, nego gledaju u asfalt, možda metar ispred prednjeg točka. Nikad mi nije jasno bilo zašto to rade. Vidim iz daljine ide ravno prema meni, vozi a ne vidi me jer gleda u asfalt i tek kad zazvonim podigne kratko glavu i prođe pored mene. Isto tako, mnogi voze u fantomkama, kao da idu u pljačku. Od svih romobilista koje sretnem, nekih 40% su u fantomkama. Koji je fazon toga, nije mi jasno.

A na Ilidži u Velikom parku je katastrofa zbog onih arapčadi, a i naših ima. To sve nema 9-10 godina, voze oko ljudi, a oni pored im iznajmljuju.

Ovaj Zakon vapi da se uvede. Mada nije baš dobar, trebalo je uvesti A ili B kategoriju kao minimum da možeš voziti ovo.
kakaljin

#1236 Re: Električni romobili

Post by kakaljin »

sarajevosa wrote: 09/08/2026 02:09

Image
Mislim da je nemoguće ako je jedan motor, ako su dva ne znam ali ti su preko 2000 KM i prelaze 650w. Uglavnom svi reklamiraju tipa 20-25 nagib da podržava ali u realnosti to je oko 10-15 i još zavisi od tvoje kilaže. Recimo od opštine novi grad može da ide uzbrdo, i ti slične uzbrdice po alipašinu. Jedino neko baš veće brdo nije mogao da izvuče. Kad je velika uzbrdica i ne može ja ga ubacim u walking mod na 6km/h i ide sam uzbrdo ne moram ga vući kao biciko, čak i on mene vuče uzbrdo i olakšava mi :D Većina jeste što bolji motor veća brzina, ili barem da ima veću snagu za recimo uzbrdo i da podržava teže vozače. Ali realno može uzbrdo dosta i ovi do 1000 KM, sve zavisi gdje baš moraš, nisam imao puno problema, većinom je to kratka uzbrdica i onda opet nastaviš da voziš. Neki romobili se prave za 25 km/h nebitno kolika mu je jačina motora, a neki prave za veće brzine ali u zavisnosti gdje se prodaju oni ga limitiraju, recimu u eu je 25km/h. Realno to je dovoljna brzina, jedino kad baš ideš po ravnom da bi mogao brže ali računaj ako padneš nećeš dobro proći a pogotovo ako je direktan sudar 25+25. Što se tiče iskustva meni nema ništa praktičnije za kraću vožnju, odma si na putu, parkiraš gdje hoćeš, zaključaš preko mobitela ne moraš ga ni vezati. Pješke preći 1km, romobilom je do 5km Mislim da ti je važnije gdje ćeš ga parkirati i da li ga moraš nositi, ako moraš onda gledaš kilaža da je manja. Također koliko može preći kilometara je bitno da vdiš da li ti odgovara, ako piše recimo 60km to ti je 30km ako voziš brzinom 25km/h.

Kupovao sam dva romobila do sad i oba polovno i svaki je bio kupljen od nekog ko je kupio preko bh telecoma i slično gdje je prvi kupac već dobio jeftinije nego što realno košta i onda možda još niže dobiješ. Očekivao sam da će biti velika kilometraža, ali oba su bila veoma mala kilometraža i još je bila garancija, kao da odustanu od romobila ili možda žele neki bolji.
Zato sam ja kupio Segway ZT3 pro da me po Sarajevu moze uzvuci da ne razmisljam hoce li moci otici negdje gdje trebam.
sarajevosa

#1237 Re: Električni romobili

Post by sarajevosa »

sanchopansa1 wrote: 09/08/2026 10:22 A ima budala koje tipkaju mobitel i voze romobil. Ima i onih koji ne gledaju ispred sebe, nego gledaju u asfalt, možda metar ispred prednjeg točka. Nikad mi nije jasno bilo zašto to rade. Vidim iz daljine ide ravno prema meni, vozi a ne vidi me jer gleda u asfalt i tek kad zazvonim podigne kratko glavu i prođe pored mene. Isto tako, mnogi voze u fantomkama, kao da idu u pljačku. Od svih romobilista koje sretnem, nekih 40% su u fantomkama. Koji je fazon toga, nije mi jasno.

A na Ilidži u Velikom parku je katastrofa zbog onih arapčadi, a i naših ima. To sve nema 9-10 godina, voze oko ljudi, a oni pored im iznajmljuju.

Ovaj Zakon vapi da se uvede. Mada nije baš dobar, trebalo je uvesti A ili B kategoriju kao minimum da možeš voziti ovo.
Ne gledaju baš toliko blizu ali gledaju bliže jer moraš da pratiš ima li neka rupa i slično, nije kao biciklo jer imaju manje točkove. Fantomku nose zbog vjetra jer ipak biciklo ide oko 12-15-ak km/h a romobil 25 a možda ti i brže idu što nose, plus ako je duža vožnja izgoriš na suncu. Ja sam vidio možda samo jednom da neko nosi fantomku, možda brkaš burku jer ih na ilidži ima dosta... :D Da ima djece što veze jer su im roditelji dali, voze se po dvoje i slično, a ima i roditelja koje voze djecu i sve je bez kacige. To će tako biti osim ako ne počnu kažnjavati.
sarajevosa

#1238 Re: Električni romobili

Post by sarajevosa »

kakaljin wrote: 09/08/2026 14:59 Zato sam ja kupio Segway ZT3 pro da me po Sarajevu moze uzvuci da ne razmisljam hoce li moci otici negdje gdje trebam.
Treba se malo i protrudit inače ćemo biti svi ovakvi

Image
Post Reply