Sarajevo Construction
-
NediM17
#30426 Re: Sarajevo Construction
Kad sam krenuo amidzi... 
- Hajlac
#30427 Re: Sarajevo Construction

https://www.klix.ba/vijesti/bih/offerma ... /260723160Edmond Offermann, poznati filantrop i jedan od ključnih donatora za obnovu sarajevske žičare, uputio je novo pismo Gradskom vijeću Grada Sarajeva povodom ponovnog razmatranja predloženog Regulacionog plana "Kvadrant C - Marijin Dvor".
Offermann je uime Zaklade "Tri fizičara" podsjetio da su još prije tri mjeseca izrazili duboku zabrinutost zbog opasnosti da Univerzitet u Sarajevu izgubi mogućnost širenja svoje infrastrukture, čime bi se direktno ugrozio razvoj ove ustanove kao istraživačkog centra i pokretača visoko-tehnološke industrije u BiH.
U pismu se ističe razočarenje što gradske vlasti nisu organizovale otvoreni forum niti su pozvale stručnjake i udruženja arhitekata kako bi se javno raspravljalo o prigovorima na planiranu gradnju.
Offermann pretpostavlja da je Vijeće u međuvremenu imalo priliku provesti detaljnu dubinsku analizu planova investitora u nekretnine, koja bi, prema njegovom mišljenju, morala obavezno obuhvatiti potvrdu vlasništva nad zemljištem, posebno obraćajući pažnju na sve transakcije i promjene vlasništva obavljene nakon raspada bivše Jugoslavije.
Zatim je potrebna provjera dugoročnih ugovora o najmu, odnosno analizu da li investitori uopće imaju unaprijed obezbijeđene zakupce za nove uredske prostore, naglašavajući da je gradnja poslovnih prostora "naslijepo" u eri rada na daljinu izuzetno riskantna.
Otišao je i korak dalje ponudivši vijećnicima direktnu pomoć međunarodnih advokatskih ureda u daljoj istrazi ovih pitanja, uz ozbiljno upozorenje.
"Neriješena pitanja mogla bi dovesti do lične i pravne odgovornosti za same članove gradskog vijeća ukoliko glasaju bez potpunih i čistih informacija", upozorava Offermann.
S obzirom na to da bi Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici pred ljetnu pauzu trebalo glasati o izmijenjenom planu, za koji Offermann navodi da sadrži tek nekoliko kozmetičkih promjena, upućen je direktan apel gradskim delegatima.
"Svjestan sam da je Gradsko vijeće sada opterećeno donošenjem odluke koja će imati nacionalne posljedice, dok u ovoj teškoj situaciji akteri na kantonalnom, federalnom i državnom nivou šute. Ovo je vaš trenutak da naciji pokažete da imate savjest i kičmu, baš kao i moj grad New York", zaključio je Offermann u svom pismu.
- Haris033
#30428 Re: Sarajevo Construction
Zna li neko sta se desava sa ovom parcelom?Haris033 wrote: ↑22/07/2026 22:24
Komplet lokacija očišćena. Zna li ko šta će se praviti ovdje?
Btw, hoće li Rumeni i Muzur konačno nešto uraditi na uređenju korita Miljacke na potezu od Kurta Schorka (Wise) do parka Safet Zajko?
Bilo bi lijepo da umjesto onog rugla i dzungle osvane kakvo šetalište..
-
last mohicans
#30429 Re: Sarajevo Construction
Jaran mi rece da je jedan dio uzeo sportvision, a drugi Bingo. Mislim da je ovo SV, a da je Bingo uzeo gdje Misković bio. Ili je ovo sto ja govorim blize Heci?Haris033 wrote: ↑23/07/2026 23:23Zna li neko sta se desava sa ovom parcelom?Haris033 wrote: ↑22/07/2026 22:24
Btw, hoće li Rumeni i Muzur konačno nešto uraditi na uređenju korita Miljacke na potezu od Kurta Schorka (Wise) do parka Safet Zajko?
- tramvajtrojka
#30430 Re: Sarajevo Construction
sv je uzeo prostor standarda od miskovica , ovo je prostor od bivse vranice koji ide na prodaju, bingo vec posjeduje prostor feroelektra, i sad je preuzeo sarabonlast mohicans wrote: ↑23/07/2026 23:32Jaran mi rece da je jedan dio uzeo sportvision, a drugi Bingo. Mislim da je ovo SV, a da je Bingo uzeo gdje Misković bio. Ili je ovo sto ja govorim blize Heci?Haris033 wrote: ↑23/07/2026 23:23Zna li neko sta se desava sa ovom parcelom?Haris033 wrote: ↑22/07/2026 22:24
- drug_profi
#30431 Re: Sarajevo Construction
I u Hifzi Bjelavca parcela prekoputa Fructasa je skroz poravnana.
-
PeppermintSA
#30432 Re: Sarajevo Construction
Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.
-
kemoBHP
#30433 Re: Sarajevo Construction
ZgradaPeppermintSA wrote: ↑24/07/2026 00:36 Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.
https://www.akta.ba/investicije/projekt ... KBj0PgO4k6
-
PeppermintSA
#30434 Re: Sarajevo Construction
OčekivanokemoBHP wrote: ↑24/07/2026 00:44ZgradaPeppermintSA wrote: ↑24/07/2026 00:36 Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.![]()
https://www.akta.ba/investicije/projekt ... KBj0PgO4k6
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30435 Re: Sarajevo Construction
Koja je feroelektro parcela?tramvajtrojka wrote: ↑23/07/2026 23:39sv je uzeo prostor standarda od miskovica , ovo je prostor od bivse vranice koji ide na prodaju, bingo vec posjeduje prostor feroelektra, i sad je preuzeo sarabonlast mohicans wrote: ↑23/07/2026 23:32Jaran mi rece da je jedan dio uzeo sportvision, a drugi Bingo. Mislim da je ovo SV, a da je Bingo uzeo gdje Misković bio. Ili je ovo sto ja govorim blize Heci?
Kakvi su im generalno planovi za ovaj prostor zna li se? I njima i SV.
- Peacean
#30436 Re: Sarajevo Construction
https://www.klix.ba/biznis/nekretnine/p ... /260723188Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova potpisao je danas s kompanijom "Butmir" ugovor o izgradnji stambene zgrade za mlade "Bijeli dvor" u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija. Vrijednost investicije iznosi devet miliona KM
-
izbjeglica_iz_besmisla
#30437 Re: Sarajevo Construction
Kakav je ovo potez bio.. rijesio se prijevoz ljudima iz hrasnice, kolonije i manjim dijelom iz butmira, napravit ce se nova zona sa nesto povoljnijim stanovima a usput ce se u dzep sigurno namaknuti i kakvih "sivih" para kroz ovu gradnju.
Vuk sit a ovce na broju. Da SDA ima bar malo mozga i da je slicno radila, vladali bi jos 30 godina ovdje.
PS jedino mi je upitno ono oko vodozastitne zone, valjda nece zajebati tu nesto s losom gradnjom
Vuk sit a ovce na broju. Da SDA ima bar malo mozga i da je slicno radila, vladali bi jos 30 godina ovdje.
PS jedino mi je upitno ono oko vodozastitne zone, valjda nece zajebati tu nesto s losom gradnjom