Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

NediM17

#30426 Re: Sarajevo Construction

Post by NediM17 »

Kad sam krenuo amidzi... :serbo:
Hajlac

#30427 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajlac »

Image
Edmond Offermann, poznati filantrop i jedan od ključnih donatora za obnovu sarajevske žičare, uputio je novo pismo Gradskom vijeću Grada Sarajeva povodom ponovnog razmatranja predloženog Regulacionog plana "Kvadrant C - Marijin Dvor".
Offermann je uime Zaklade "Tri fizičara" podsjetio da su još prije tri mjeseca izrazili duboku zabrinutost zbog opasnosti da Univerzitet u Sarajevu izgubi mogućnost širenja svoje infrastrukture, čime bi se direktno ugrozio razvoj ove ustanove kao istraživačkog centra i pokretača visoko-tehnološke industrije u BiH.

U pismu se ističe razočarenje što gradske vlasti nisu organizovale otvoreni forum niti su pozvale stručnjake i udruženja arhitekata kako bi se javno raspravljalo o prigovorima na planiranu gradnju.

Offermann pretpostavlja da je Vijeće u međuvremenu imalo priliku provesti detaljnu dubinsku analizu planova investitora u nekretnine, koja bi, prema njegovom mišljenju, morala obavezno obuhvatiti potvrdu vlasništva nad zemljištem, posebno obraćajući pažnju na sve transakcije i promjene vlasništva obavljene nakon raspada bivše Jugoslavije.

Zatim je potrebna provjera dugoročnih ugovora o najmu, odnosno analizu da li investitori uopće imaju unaprijed obezbijeđene zakupce za nove uredske prostore, naglašavajući da je gradnja poslovnih prostora "naslijepo" u eri rada na daljinu izuzetno riskantna.

Otišao je i korak dalje ponudivši vijećnicima direktnu pomoć međunarodnih advokatskih ureda u daljoj istrazi ovih pitanja, uz ozbiljno upozorenje.

"Neriješena pitanja mogla bi dovesti do lične i pravne odgovornosti za same članove gradskog vijeća ukoliko glasaju bez potpunih i čistih informacija", upozorava Offermann.

S obzirom na to da bi Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici pred ljetnu pauzu trebalo glasati o izmijenjenom planu, za koji Offermann navodi da sadrži tek nekoliko kozmetičkih promjena, upućen je direktan apel gradskim delegatima.

"Svjestan sam da je Gradsko vijeće sada opterećeno donošenjem odluke koja će imati nacionalne posljedice, dok u ovoj teškoj situaciji akteri na kantonalnom, federalnom i državnom nivou šute. Ovo je vaš trenutak da naciji pokažete da imate savjest i kičmu, baš kao i moj grad New York", zaključio je Offermann u svom pismu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/offerma ... /260723160
Haris033

#30428 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Haris033 wrote: 22/07/2026 22:24 Image

Komplet lokacija očišćena. Zna li ko šta će se praviti ovdje?

Btw, hoće li Rumeni i Muzur konačno nešto uraditi na uređenju korita Miljacke na potezu od Kurta Schorka (Wise) do parka Safet Zajko?
Bilo bi lijepo da umjesto onog rugla i dzungle osvane kakvo šetalište..
Zna li neko sta se desava sa ovom parcelom?
last mohicans

#30429 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Haris033 wrote: 23/07/2026 23:23

Btw, hoće li Rumeni i Muzur konačno nešto uraditi na uređenju korita Miljacke na potezu od Kurta Schorka (Wise) do parka Safet Zajko?
Jaran mi rece da je jedan dio uzeo sportvision, a drugi Bingo. Mislim da je ovo SV, a da je Bingo uzeo gdje Misković bio. Ili je ovo sto ja govorim blize Heci?
tramvajtrojka

#30430 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 23/07/2026 23:32

Jaran mi rece da je jedan dio uzeo sportvision, a drugi Bingo. Mislim da je ovo SV, a da je Bingo uzeo gdje Misković bio. Ili je ovo sto ja govorim blize Heci?
sv je uzeo prostor standarda od miskovica , ovo je prostor od bivse vranice koji ide na prodaju, bingo vec posjeduje prostor feroelektra, i sad je preuzeo sarabon
drug_profi

#30431 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

I u Hifzi Bjelavca parcela prekoputa Fructasa je skroz poravnana.
PeppermintSA

#30432 Re: Sarajevo Construction

Post by PeppermintSA »

Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.
kemoBHP

#30433 Re: Sarajevo Construction

Post by kemoBHP »

PeppermintSA wrote: 24/07/2026 00:36 Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.
Zgrada :)

https://www.akta.ba/investicije/projekt ... KBj0PgO4k6
PeppermintSA

#30434 Re: Sarajevo Construction

Post by PeppermintSA »

kemoBHP wrote: 24/07/2026 00:44
PeppermintSA wrote: 24/07/2026 00:36 Šta se gradi tamo kod Amerikanca prekoputa suda gdje je bio onaj naplatni parking? Čuh da Hamo Granov nešto gradi, ali nečuh šta tačno.
Zgrada :)

https://www.akta.ba/investicije/projekt ... KBj0PgO4k6
Očekivano
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30435 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

tramvajtrojka wrote: 23/07/2026 23:39
last mohicans wrote: 23/07/2026 23:32

sv je uzeo prostor standarda od miskovica , ovo je prostor od bivse vranice koji ide na prodaju, bingo vec posjeduje prostor feroelektra, i sad je preuzeo sarabon
Koja je feroelektro parcela?

Kakvi su im generalno planovi za ovaj prostor zna li se? I njima i SV.
Peacean

#30436 Re: Sarajevo Construction

Post by Peacean »

Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova potpisao je danas s kompanijom "Butmir" ugovor o izgradnji stambene zgrade za mlade "Bijeli dvor" u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija. Vrijednost investicije iznosi devet miliona KM
https://www.klix.ba/biznis/nekretnine/p ... /260723188
izbjeglica_iz_besmisla

#30437 Re: Sarajevo Construction

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Kakav je ovo potez bio.. rijesio se prijevoz ljudima iz hrasnice, kolonije i manjim dijelom iz butmira, napravit ce se nova zona sa nesto povoljnijim stanovima a usput ce se u dzep sigurno namaknuti i kakvih "sivih" para kroz ovu gradnju.

Vuk sit a ovce na broju. Da SDA ima bar malo mozga i da je slicno radila, vladali bi jos 30 godina ovdje.

PS jedino mi je upitno ono oko vodozastitne zone, valjda nece zajebati tu nesto s losom gradnjom
dječak sa šibicama

#30438 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Stambena zgrada za mlade

Mladi

Image
Haris.ba

#30439 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Vlasnik ove padine je tibra?

To je ono sto gradjani nisu htjeli zgrade da se prave?
FOTO/ TVRDE DA NIKO NE REAGUJE
Građani strahuju, prijeti li im novo veliko klizište u Sarajevu: Curi voda, puno smeća, a svaka nova kiša...

"Klizište u ulici Gradačačka, naselje Čengić Vila 2, klizište koje sa gornje strane graniči sa naseljem Anex ponovo se pokrenulo i direktno ugrožava sigurnost ljudi i njihove imovine. Umjesto ozbiljnog plana sanacije, građani ponovo gledaju samo trake upozorenja i prazna obećanja. Načelnik i nadležne službe mjesecima ignorišu upozorenja i apele stanovnika, dok se novac troši na projekte koji služe za slikanje, a ne za rješavanje životnih problema", napisala je tada ona
https://n1info.ba/vijesti/nadlezni-sute ... f6fc9bd38b
Na Čengić Vili planirana izgradnja više stambenih zgrada: Da li će građani ostati bez zelene površine?
Image
Međutim, regulacionim planom se obavezuje na "zadržavanje postojećih zelenih površina" te da se predvidi "30 posto zelene površine od ukupne građevinske parcele". No, i po pitanju koncipiranja zelenih površina kao problem je istaknuto klizište.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-ceng ... /230121104
drug_profi

#30440 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Rumenka ćemo na kraju s katranom i perjem otjerati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30441 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

stanovi od 84 kvadrata za mlade dilere :D
Post Reply