1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- JohnnyS
#326 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Inače zanima me ovi koji Sučiću zamjeraju odabir reprezentacije, zamjeraju li i Bajraktareviću (ako su čuli za njega uopće)
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#327 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Plastično sam ti pojasnio zasto je ofsajd. Sad nastaviDaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:31Nema ofsajda ako je odbrambeni igrač portugala htio da skrene loptu u korner.sime_cipol wrote: ↑03/07/2026 09:30Naučite pravila. Ofsajd je. Nema veze sto je loptu dirao Portugalac.DaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:22
Da je dodirnuo punim glavom, opet nije ofsajd ako je odbrambeni igrač namjerno dotakao loptu nakon toga sa namjerom da je recim opošalje u korner. Dakle nema veze dodir kosom koliko dodir poslije i u tome i jeste kontraverza.
Zamisli situaciju. Igrac suta loptu sa 30m. Golman brani. Iz ofsajda se aktivira drugi igrac i daje gol. Ofsajd je. Tacka.
Ovdje je dosuđeno da ga je lopta pogodila u glavu iako je igrač loptu pratio i došla mu je na glavu nepromijenjene putanje nakon kontakta sa kosom i vidljivo ju je odbio u korner.
-
Osmi Socrates
#328 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Mislim da mnogi ne razumiju ni šta je "deliberate touch", ali mi se ne da više raspravljati.
- JohnnyS
#329 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Još nakon one priče s ofsajdom za Iran sam rekao da na teme vezane uz SP i EP kad bude, moramo obavezno staviti neko eliminacijsko pitanje za objavu posta, nogometni analog pitanja koliko zvjezdica ima zastava, da ne piše o nogometu ko ne zna pravila.Osmi Socrates wrote: ↑03/07/2026 09:43 Mislim da mnogi ne razumiju ni šta je "deliberate touch", ali mi se ne da više raspravljati.
I to nogomet ima relativno malo pravila, što bi da je košarka
-
Osmi Socrates
#330 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Recimo, napadač koji nije u ofsajdu, pokušava dodati loptu suigraču u ofsajdu. Obrambeni igrač svjesno startuje na taj pas, uspije da ga djelimično spriječi, dodirne loptu ali ona opet dođe do igrača koji je u ofsajdu.
Da li je to ofsajd? Da li je to deliberate touch obrambenog igrača?
Da li je to ofsajd? Da li je to deliberate touch obrambenog igrača?
Last edited by Osmi Socrates on 03/07/2026 09:53, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#331 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
sime_cipol wrote: ↑03/07/2026 09:42Plastično sam ti pojasnio zasto je ofsajd. Sad nastaviDaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:31Nema ofsajda ako je odbrambeni igrač portugala htio da skrene loptu u korner.sime_cipol wrote: ↑03/07/2026 09:30
Naučite pravila. Ofsajd je. Nema veze sto je loptu dirao Portugalac.
Zamisli situaciju. Igrac suta loptu sa 30m. Golman brani. Iz ofsajda se aktivira drugi igrac i daje gol. Ofsajd je. Tacka.
Ovdje je dosuđeno da ga je lopta pogodila u glavu iako je igrač loptu pratio i došla mu je na glavu nepromijenjene putanje nakon kontakta sa kosom i vidljivo ju je odbio u korner.
Što kažu pravila?
Senzor na lopti pokazao je da je Matanović dirao loptu. Nakon toga ona je dirala braniča Portugala Renata Veigu. Pravila kažu da ako lopta na putu do napadača u zaleđu namjerno dođe od protivničkog igrača (kontrola, dodavanje, svjesno igranje), zaleđe se poništava, a ako je samo odbijanac ili nesvjesni deflekt, zaleđe ostaje.
Ključna razlika
Nema zaleđa ako branič namjerno igra loptu: kontrolira je, pokušava je presjeći, izbiti, dodati, ali je pritom samo loše odigra pa ona završi kod napadača koji je bio u zaleđu u trenutku prvotnog dodavanja njegova suigrača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ima zaleđa ako je dodir obrambenog igrača samo slučajan: rikošet, odbijanac s tijela ili glave bez kontrole ili vrlo brza reakcija bez stvarnog "igranja" lopte – tada se i dalje gleda trenutak kada je suigrač uputio loptu i napadač se kažnjava za zaleđe.
Što suci gledaju?
Gleda se trenutak upućivanja lopte od suigrača prema naprijed: je li napadač tada bio bliže gol-liniji od lopte i pretposljednjeg braniča. Zatim se procjenjuje je li dodir braniča namjerno igranje (što resetira zaleđe) ili samo dodir/odbijanac (što ne resetira zaleđe).
- Plavo-bijeli
#332 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Top komentar na klixu za ovu utakmicu :
Ali oni igraju, prave sanse, prijete, mi centra ne predjemo citavu utakmicu, odbrana se dodaje sa golmanom, ogromna razlika u igri
samo cemo izignorisati sto u vezi imaju Modrica i Kovacica, a mi ...
Ali oni igraju, prave sanse, prijete, mi centra ne predjemo citavu utakmicu, odbrana se dodaje sa golmanom, ogromna razlika u igri
-
dobar,ti?
- JohnnyS
-
dobar,ti?
#335 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Pa ti si ih uporedio, a nisu isti slucaj..
- Porodice Foht
#336 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Dakle, fakat nema veze sto je loptu dobio od ledja Portugalca a on bio u ofsajdu-priznali bi gol!liaar wrote: ↑03/07/2026 09:37Portugal ide na Španiju a ne na Messija
Da je Matanović nikako nije dirao, gol bi ostao priznat, jer je u momentu centaršuta Sučić čini mi se, ako je on spustio loptu Gvardiolu, bio u dozvoljenoj pozicijiPorodice Foht wrote: ↑03/07/2026 09:35 Ne kontam sva ta pravila zbog nedosljednosti. Hoce li mi neko objasniti da nije ofsajd da onog Hrvata (kosu, sta god) nije dodirnula lopta jer je prije gospodina u "zaledju" dodirnula Portugalca?Pa ja sam se nagledao golova gdje igrac i kad dobije od protivnickog igraca loptu a on u ofsajdu-poniste sudije gol.
![]()
- JohnnyS
- darius_maximus
#338 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Ma ovo je kao ono kada je Alvarez slucajno imao "dupli dodir" kod onog penala u LP, kada se okliznuo.
Nakon toga je promijenjeno to pravilo, jer je bilo debilno, ali džaba kad je tada ispao zbog toga.
Ja sumnjam da je lopta promijenila putanju, a senzor ako je toliko osjetljiv možda je osjetio i udar zraka nastao zamahom glave, bez da je glava dotakla loptu.
U suštini, pitanje je šta je "glava".
Vjerujem da će se pravilo i u ovom slučaju promijeniti da se gleda je li lopta promijenila smjer, a ne je li dotakla kosu ili dres igrača.
Nakon toga je promijenjeno to pravilo, jer je bilo debilno, ali džaba kad je tada ispao zbog toga.
Ja sumnjam da je lopta promijenila putanju, a senzor ako je toliko osjetljiv možda je osjetio i udar zraka nastao zamahom glave, bez da je glava dotakla loptu.
U suštini, pitanje je šta je "glava".
Vjerujem da će se pravilo i u ovom slučaju promijeniti da se gleda je li lopta promijenila smjer, a ne je li dotakla kosu ili dres igrača.
- DaysleepeR
#339 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Zlatan je najbolje rekao
"This is why confidence in VAR is collapsing. It’s no longer fixing obvious mistakes. It’s hunting millimeters that nobody in the stadium can see with their own eyes. That’s not what football is supposed to be.”
- Logovan
-
last mohicans
#341 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
On je odličan golman, puno bolji od Vasilja. Ja još ne mogu svariti kako mu je ona balonka ušla oreko zivog.Bosanski_kralj wrote: ↑03/07/2026 08:01 Hrvatski igrači za reprezentaciju igraju bar 30% bolje nego za klubovoe.
Pogledajte samo Livakovića, ni ne brani za klub a u reprezentaciji rastura.
- JohnnyS
#342 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Ok, ali gdje je granica. Da se stavi da ima tolerancija od 10 cm, onda će netko jest govna kad se VAR aktivira na 10 centimetara i jedan milimetar. Uvijek mora biti granica.DaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:57 Zlatan je najbolje rekao
"This is why confidence in VAR is collapsing. It’s no longer fixing obvious mistakes. It’s hunting millimeters that nobody in the stadium can see with their own eyes. That’s not what football is supposed to be.”
-
dobar,ti?
#343 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Dobro znas da se ne mogu porediti USA i Hrv/Srb, kada je rijec o BiH, a ne bih ulazio u vecu raspravu, svako ima pravo da bira sta hoce i kako hoce. I logicno mi je da ce mi biti drago kad igrac izabere BiH, a ne neku drugu drzavu, kao ovaj papak sto igra kosarku za Tursku.
-
ReymondReddington
#344 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Ofsajd treba ukinuti skroz. Glupo pravilo. Pusti nek ekipe igraju.
- fortaleza
#345 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Jest ako je nenamjerno igrao, ali s namjerom nije ofsajd.sime_cipol wrote: ↑03/07/2026 09:30Naučite pravila. Ofsajd je. Nema veze sto je loptu dirao Portugalac.DaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:22Da je dodirnuo punim glavom, opet nije ofsajd ako je odbrambeni igrač namjerno dotakao loptu nakon toga sa namjerom da je recim opošalje u korner. Dakle nema veze dodir kosom koliko dodir poslije i u tome i jeste kontraverza.Plavo-bijeli wrote: ↑03/07/2026 08:57 Joj nekih teorija zavjere...nebitno jel dodirnuo kosom, dlakom na obrvi, ili necim trecim, sve dok ga je dodirnula po pravilima je od njega isla do njegoovg igraca i to je to....
Pa zato su uveli i tu tehnologiju da tacno se osjeti bilo kakav dodatni dodir, a isto tako poprilicno sam siguran da se sve prati i da tacno znaju u sekundu jel to ono bilo kad je igrac hrvatske dirao ili portugala...
Jeste sve malo pretjerano, ali je posteno...
Da je neki ovako gol USAe ponisten portiv nas, nikome ne bi smetalo, osim onih par kriticara sto bi rekli da smo na srecu prosli![]()
Helem gledam u hrvatskoj koliko znaci kvalitetan vezni, sta bi mi dali za jednog Kovacica ili barem blizu Kovacica...
Ono da ima neko da uzme i prenese i nesto uradi sa loptom - osim da doda do svog ili da pokusa dugom loptom uposlit nekog...
Samo jednog...molim te Spahaaa
P.S iako mi je baka rođena Hrvatica, meni drago sto su ispali...nezz, ne gotivim ih, a najvise zbog ovih nasih komsija koji bi slavili i napadali nase...
Jos pamtim 2006 i onu utakmicu protiv Turske, a tad se na msnu svadjao sa sinom jednog od tad poznatih politicara osudjenih za ratne zlocine...i kad se sjetim sta je tad sve meni pisao protiv Bosne itd sa 12g...eh tako ih nekako pamtim jbg
Zamisli situaciju. Igrac suta loptu sa 30m. Golman brani. Iz ofsajda se aktivira drugi igrac i daje gol. Ofsajd je.
Tako i ovo. Gotovo.
-
Dead Man Walking
#346 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Znaci ako se spic aktivira iz ofsajda golman kad namjerno odbrani nije ofsajd, ali kad slucajno odbrani jeste? A jbt, covjek vam nacrtao scenarij i vi opet tvrdite suprotno.fortaleza wrote: ↑03/07/2026 10:01Jest ako je nenamjerno igrao, ali s namjerom nije ofsajd.sime_cipol wrote: ↑03/07/2026 09:30Naučite pravila. Ofsajd je. Nema veze sto je loptu dirao Portugalac.DaysleepeR wrote: ↑03/07/2026 09:22
Da je dodirnuo punim glavom, opet nije ofsajd ako je odbrambeni igrač namjerno dotakao loptu nakon toga sa namjerom da je recim opošalje u korner. Dakle nema veze dodir kosom koliko dodir poslije i u tome i jeste kontraverza.
Zamisli situaciju. Igrac suta loptu sa 30m. Golman brani. Iz ofsajda se aktivira drugi igrac i daje gol. Ofsajd je.
Tako i ovo. Gotovo.
-
Osmi Socrates
#347 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Nije svaki namjerni dodir jednako deliberate touch. Fino vam je čovjek objasnio kada golman odbrani udarac. On to namjerno radi, ali to nije deliberate touch.
- JohnnyS
#348 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Kontroverza je samo jer je Portugal prošao. Da je prošla tako Argentina ovi koji napadaju odluku bi je branili i obratno.
Ja sam se s pravilom pomirio kad su poništili Realu gol za 1:0 protiv Liverpoola u prvom poluvremenu finala LP 2022. Srećom da je Vini to popravio u drugom poluvremenu.
Ja sam se s pravilom pomirio kad su poništili Realu gol za 1:0 protiv Liverpoola u prvom poluvremenu finala LP 2022. Srećom da je Vini to popravio u drugom poluvremenu.
- Logovan
#349 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Po meni nije problem što je zaigrao za Hrvatsku, problem je kako se ponašao da bi došao do Hrvatske. Ne znam čemu pljuvanje države koja ti je puno toga dala.
-
Osmi Socrates
#350 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska
Deliberate touch podrazumijeva da pokušavaš da uspostaviš kontrolu nad loptom ili je već imaš. Instinktivna odbrambena reakcija da loptu odbiješ što dalje od gola nije deliberate touch. To ne poništava ofsajd.