samo pogledas primjer turske i kopiras ovdje. Hoces li reci da su kod nas kvalitetnije gradjene novogradnje nego u turkiji?tramvajtrojka wrote: ↑27/06/2026 10:27 Ali koliko je kod nas ovaj narativ ubacen da je sigurniji u zgradi staroj 50 godina u odnosu na novogradnju koja je kvalitetnije odradjena nego ijedna starogradnja
Zemljotres maloprije..
-
peca777
#9451 Re: Zemljotres maloprije..
-
Naslovnica
#9452 Re: Zemljotres maloprije..
Siguran sam da niti jedna zgrada u Londonu nije prošla tehnički prijem prema standardima koji su vrijedili u vrijeme njihove izgradnje i tehničkog prijema.Hendrix wrote: ↑27/06/2026 12:07 2017 godine u sred Londona 70 ljudi gine od pozara u zgradi Grenfell Tower. Zgrada koja je oznacena kao visoki rizik godinama ranije ali se ucinilo sve da se izbjegne trosenje para na skidanje lako zapaljive fasade.
Posljedica toga su revizije dosta zgrada na zapadu ali se malo toga ucinilo na rektifikaciji. Zna se tacno razlog ali nece niko pare da trosi. Imate gradove u "perfektnim" zapadnim sistemima gdje su liste zgrada sa lako zapaljivim fasadama javne tajne jer bi spale cijene nekretnina. Ono kao eto da se ne objavi javno, propade ekonomija.
Za razliku od Tibre Stup, koja nikada nije ni smjela biti izgrađena onakva kakva jeste. O tehničkom prijemu da i ne govorimo. Hej, bespravno izgradilo kotlovnicu u zgradi.
- tramvajtrojka
#9453 Re: Zemljotres maloprije..
Naravno da jesu al haj nastavi ti trolati i daljepeca777 wrote: ↑27/06/2026 15:02samo pogledas primjer turske i kopiras ovdje. Hoces li reci da su kod nas kvalitetnije gradjene novogradnje nego u turkiji?tramvajtrojka wrote: ↑27/06/2026 10:27 Ali koliko je kod nas ovaj narativ ubacen da je sigurniji u zgradi staroj 50 godina u odnosu na novogradnju koja je kvalitetnije odradjena nego ijedna starogradnja
- aveos
#9454 Re: Zemljotres maloprije..
Bas gledam na klixu kako otac izvuče malu bebu iz rusevina, strasno, knedla u grlu
- Sanjarko
#9455 Re: Zemljotres maloprije..
Kažu neki dan ne znam tačno kako se to kaže da im je zemlja to jeste tlo rastresito pa kada zemljotres se u ovakvim područjima desi ovaj neko valjda seizmolog reče trešnja je izraženija, pod trešnja je mislio vjerojatno na podrhtavanje, ipak iz Hrvatske je se javio.
-
Hendrix
#9456 Re: Zemljotres maloprije..
Pa svjestan sam ja toga da smo mi dzungla. Covjek je u Tibri poginuo radi javasluka i nerada sistema. Ljudi ginu na gradilistima stalno jer nema sistema niti zastite na radu kako treba. Pa onda obicni narod ne veze pojas u autu jer to je vjecni problem i tegoba. Nije sistem sam od sebe vec od naroda koji ga cini.Naslovnica wrote: ↑27/06/2026 15:17Siguran sam da niti jedna zgrada u Londonu nije prošla tehnički prijem prema standardima koji su vrijedili u vrijeme njihove izgradnje i tehničkog prijema.Hendrix wrote: ↑27/06/2026 12:07 2017 godine u sred Londona 70 ljudi gine od pozara u zgradi Grenfell Tower. Zgrada koja je oznacena kao visoki rizik godinama ranije ali se ucinilo sve da se izbjegne trosenje para na skidanje lako zapaljive fasade.
Posljedica toga su revizije dosta zgrada na zapadu ali se malo toga ucinilo na rektifikaciji. Zna se tacno razlog ali nece niko pare da trosi. Imate gradove u "perfektnim" zapadnim sistemima gdje su liste zgrada sa lako zapaljivim fasadama javne tajne jer bi spale cijene nekretnina. Ono kao eto da se ne objavi javno, propade ekonomija.
Za razliku od Tibre Stup, koja nikada nije ni smjela biti izgrađena onakva kakva jeste. O tehničkom prijemu da i ne govorimo. Hej, bespravno izgradilo kotlovnicu u zgradi.
Moj primjer Londona je da i u navodno uredjenim sistemima postoji korupcija i javasluk. Da se onaj pozar desio u Sarajevu prva bi vijest bila eto kako je zemlja sjebana ali kada je u pitanju London, sve se zataskalo na kraju. Familije iz te zgrade i dan danas cekaju pravdu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9457 Re: Zemljotres maloprije..
đe bi u turkiji bilo javašlukapeca777 wrote: ↑27/06/2026 15:02samo pogledas primjer turske i kopiras ovdje. Hoces li reci da su kod nas kvalitetnije gradjene novogradnje nego u turkiji?tramvajtrojka wrote: ↑27/06/2026 10:27 Ali koliko je kod nas ovaj narativ ubacen da je sigurniji u zgradi staroj 50 godina u odnosu na novogradnju koja je kvalitetnije odradjena nego ijedna starogradnja