INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- pepeljara
#28376 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma kukamo malo lihvari digli cijene ko da smo EU sa nasim standardom i tako, mada nema smisla porediti,

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28377 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
E da sad vidim da je slika koju sam vidio stara 8 godina.izvrsni direktor wrote: ↑22/06/2026 22:2812KM desetka u toj cevapari u zivinicama. Kao i u tuzli._BataZiv_0809 wrote: ↑22/06/2026 22:16Cevabdzinica Bulevar Zivinice desetka cevapa 6 KM
Cevabdzinica Hodzic Bascarsija desetka cevapa 14 KM
6 KM je bilo mozda 2012.![]()
I stand corrected.
-
Beli belcan
#28378 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ljudi u KS naravno da su vece cijene kad imate prosjek 3k + platu mjesecno, u svom blizem okruzenju svi manje vise imajiu 3000 KM platu , tako da metropolis se ponekad moze priuštiti. A cijene ce past kad padne potražnja, o očito postoji itekako.
-
last mohicans
#28379 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Večeras svratio s ķćeri na kuglu saldoleda, 4 km, a čokolada 4.5. Opet puno..
- Capajebo
#28380 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tolike su nam plate da mi platimo nekog iz Zavidovica da ide na posao za nas i dajemo njemu platu od te nase plate.Beli belcan wrote: ↑23/06/2026 00:08 Ljudi u KS naravno da su vece cijene kad imate prosjek 3k + platu mjesecno, u svom blizem okruzenju svi manje vise imajiu 3000 KM platu , tako da metropolis se ponekad moze priuštiti. A cijene ce past kad padne potražnja, o očito postoji itekako.
- dječak sa šibicama
#28381 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znam ravno dva covjeka sa platom +3000
Znam ih vise sto cvakaju sa strane
Brat arhitekt nema platu, ide koliko posla toliko para. Nekad za jedan poslic uzme 10k a nekad mjesecno nema ni trecinu tog posla. I smatramo ga imucnim.
Pretjeruje se sa tim "bogatim Sarajlijama" gomila raje radi za milju ipo a to je danas na ovu skupocu, malo.
Ovdje najvise imaju ljudi koji ne rade za platu.
Brat arhitekt nema platu, ide koliko posla toliko para. Nekad za jedan poslic uzme 10k a nekad mjesecno nema ni trecinu tog posla. I smatramo ga imucnim.
Pretjeruje se sa tim "bogatim Sarajlijama" gomila raje radi za milju ipo a to je danas na ovu skupocu, malo.
- Sanjarko
#28382 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Najviše imaju DŠ, penzići i ostali manje, iako ima penzića sa dobrim ino penzijama.dječak sa šibicama wrote: ↑23/06/2026 00:48 Znam ravno dva covjeka sa platom +3000
- banjaluka078
#28383 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
5 maraka fildžan kafe uz Vrbas neki dan. Bila 3 do prije mjesec-dva. Sad sam je platila i to je to. Nabiju cijenu, jer je jedno od najpopularnijih mjesta gdje dijaspora objeduje i izlazi, bukvalno nula ulaganja u objekat, ponudu, uslugu, godinama isti stolovi, stolice, meni, ali godišnje doba je za šišanje ovaca, izgleda.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28384 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
znam likove koji imaju velike plaće (općina pravnik)
uhvatim ih kako se veru obiteljski na lokalnu višnju pored ceste ko majmuni
nemam stida ali s te višnje ne bih jeo jer prolaze automobili a i imam ih gomilu na vikendici
napravio sam đem i sok
ko je ovdje bogat oni koji imaju lovu ili ja koji imam višnje
oni naravno
uhvatim ih kako se veru obiteljski na lokalnu višnju pored ceste ko majmuni
nemam stida ali s te višnje ne bih jeo jer prolaze automobili a i imam ih gomilu na vikendici
napravio sam đem i sok
ko je ovdje bogat oni koji imaju lovu ili ja koji imam višnje
oni naravno
- Ozimician
#28385 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Sjetim se vremena od prije 15-16 god. kad sam studirao, kolega s godine izveo djevojku u Vatru na kafu - i neko ga vidio - cijela godina ga zaje*avala da je teski burzuj, hajd sto su njega muski zezali, nego sto su i tu djevojku njene kolegice zezale kako je nahvatala burzuja.
Eh sad iz ove perspektive, da li bi se to desilo danas?
Isto tako tada 2-3 kolege imali auto, bili djeca bas imucnih roditelja, danas cujem kupuje se djetetu auto da ima cim ici na fakultet i muskim i zenskim. Studenti danas voze auto regulara, to nema ni u Njemackoj.
I pored svega jos cudjenje odakle toliko auta u gradu.
Sjetim se vremena od prije 15-16 god. kad sam studirao, kolega s godine izveo djevojku u Vatru na kafu - i neko ga vidio - cijela godina ga zaje*avala da je teski burzuj, hajd sto su njega muski zezali, nego sto su i tu djevojku njene kolegice zezale kako je nahvatala burzuja.
Isto tako tada 2-3 kolege imali auto, bili djeca bas imucnih roditelja, danas cujem kupuje se djetetu auto da ima cim ici na fakultet i muskim i zenskim. Studenti danas voze auto regulara, to nema ni u Njemackoj.
- VladaFBiH
#28386 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
vozao sam i ja auto dok sam studirao s tim da sam ga sam sebi zaradio i još dodatno gurao starce s lovom tako da ne mora značiti da mu se kupuje auto da čim ima ići na fakultetOzimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Isto tako tada 2-3 kolege imali auto, bili djeca bas imucnih roditelja, danas cujem kupuje se djetetu auto da ima cim ici na fakultet i muskim i zenskim. Studenti danas voze auto regulara, to nema ni u Njemackoj.![]()
- Ozimician
#28387 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kakve to ima veze s bilo cim, ja pricam o rastu standarda, nije bitno ko je kupio auto - bitno da se auto moze kupiti i da je to danas mnogo vise slucaj nego nekada.VladaFBiH wrote: ↑23/06/2026 10:20vozao sam i ja auto dok sam studirao s tim da sam ga sam sebi zaradio i još dodatno gurao starce s lovom tako da ne mora značiti da mu se kupuje auto da čim ima ići na fakultetOzimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Isto tako tada 2-3 kolege imali auto, bili djeca bas imucnih roditelja, danas cujem kupuje se djetetu auto da ima cim ici na fakultet i muskim i zenskim. Studenti danas voze auto regulara, to nema ni u Njemackoj.![]()
- VladaFBiH
#28388 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pa nije ti bila dobra perspektiva ni tada jer nisu uvijek bili mamini i tatini sinovi s autima i vodili djevojku u vatru (dok se nije ofucalaOzimician wrote: ↑23/06/2026 10:21Kakve to ima veze s bilo cim, ja pricam o rastu standarda, nije bitno ko je kupio auto - bitno da se auto moze kupiti i da je to danas mnogo vise slucaj nego nekada.VladaFBiH wrote: ↑23/06/2026 10:20vozao sam i ja auto dok sam studirao s tim da sam ga sam sebi zaradio i još dodatno gurao starce s lovom tako da ne mora značiti da mu se kupuje auto da čim ima ići na fakultetOzimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
slažem se da je standard danas značajno bolji i to se vidi u skoro svakom segmentu života ali ti se ne čini tako jer vidiš da je na "zapadu" bolje i onda ti taj napredak izgleda kao da se nije ni desio
- Isner
#28389 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Golotinja, sirotinja...dječak sa šibicama wrote: ↑23/06/2026 00:48 Znam ravno dva covjeka sa platom +3000
-
dvajt
#28390 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
dok god se kuka dobro je 
- nepass1
#28391 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Problem je sto moras nekad platiti. Ono ne mozes se izolovati od svijeta. Ne mozes dijete izolovati da ga nikad na hamburger ne odvedes ili cevape.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Kad otpremim zenu i dijete na vikendicu pet dana potrosnja mi je tri KM dnevno. Inace 30-50KM
-
Naslovnica
#28392 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
@nepass1 stvarni identitet!nepass1 wrote: ↑23/06/2026 10:43Problem je sto moras nekad platiti. Ono ne mozes se izolovati od svijeta. Ne mozes dijete izolovati da ga nikad na hamburger ne odvedes ili cevape.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Kad otpremim zenu i dijete na vikendicu pet dana potrosnja mi je tri KM dnevno. Inace 30-50KM![]()

- Truba
#28393 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
meni je najveći problem što rastu generacije kojima je normalna cijena snikerska 1.8
ili hambaša koliko veći 12
meni je to i dalje 2 3 km cijena
a snikers 0.8
ili hambaša koliko veći 12
meni je to i dalje 2 3 km cijena
a snikers 0.8
-
Naslovnica
- nepass1
#28395 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam prezivljavao sa 450KM plate tj. 300 kad platim rezije tako da sam navikao na ekstremne uslove. Pet dana napravim 2x hljeb, jaja, sir, argeta, bataci, riza, krompirNaslovnica wrote: ↑23/06/2026 10:55@nepass1 stvarni identitet!nepass1 wrote: ↑23/06/2026 10:43Problem je sto moras nekad platiti. Ono ne mozes se izolovati od svijeta. Ne mozes dijete izolovati da ga nikad na hamburger ne odvedes ili cevape.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 10:10 Dok ima ljudi koji ce to platiti tako ce i da bude.
Kad otpremim zenu i dijete na vikendicu pet dana potrosnja mi je tri KM dnevno. Inace 30-50KM![]()
![]()
-
last mohicans
#28396 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma moze se, ali postane patnja i opterecenje. Hrana je preskupa, jucer sam zeni grmio, eto ti obje plate pa deveraj. Jučer kila ramsteka 28km, nekog povrca i par kg lubenice(2.5km/kg) petoba. Moze se i s manje ručak napraviti, ako ces vrtiti piletinu dok ti na usta ne izađe. Kod nas je i riba postala luksuz, da ne govorim o malo boljim, Orada, losos i sl. Ima pastrmke za manje. O slatkišima djeci, da ne govorim. Vazda im se jede nesta slatko, opet vele nista nemmmaaaa, a ja se satrah donoseci. Nama skoro litar mlijeka treba dnevno, eventualno se rastegne na dva dana.
-
Naslovnica
#28397 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naglasak na riječ preživljavanje.nepass1 wrote: ↑23/06/2026 11:04Ja sam prezivljavao sa 450KM plate tj. 300 kad platim rezije tako da sam navikao na ekstremne uslove. Pet dana napravim 2x hljeb, jaja, sir, argeta, bataci, riza, krompir![]()
Ono, ništa lično, ali postoji li razlog da u 2026 čovjek u Sarajevu preživljava sa 3KM dnevno?
Ono, razumijem stari, nemoćni, penzija, težak život.
Jel' to cijena rješavanja stambenog pitanja, novog auta, školarine za djecu...
Jbte, i kada sam najmanje imao nisam preživljavao.
- dječak sa šibicama
#28398 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije bogat ko puno ima vec kome malo treba 
Imam jednog druga, haj recimo drug rijetko se druzimo, on je na super poziciji naravno gurali su ga ali i sposoban je i nije guran sto je uhljup vec sto je htio da zna uci i radi. Pozicionirao se u jednoj popularnoj instituciji, putuje po Europi, od dnevnica kupio nov automobil od nekakvih 60-70k. Lijepa zena, djeca, sve super reklo bi se.
Ali jaro je svaku noc u kafani, pijan ko leva, pijanica. Ganja zenske, vjv i vara zenu, jednom mu kazem ti si vidno nesretan covjek. Kad je trijezan ide ono ma hajde bogati. Ali kad je pod gasom, ide pjanska "joj u pravu si jarane". Sta njega muci, ko to zna, obicno su takvi ljudi nesretni. U cemu je fora, nemam pojma, nismo mi sa puno manje para nesto ober sretni ali ne ubijam tugu u alkoholu
Imam jednog druga, haj recimo drug rijetko se druzimo, on je na super poziciji naravno gurali su ga ali i sposoban je i nije guran sto je uhljup vec sto je htio da zna uci i radi. Pozicionirao se u jednoj popularnoj instituciji, putuje po Europi, od dnevnica kupio nov automobil od nekakvih 60-70k. Lijepa zena, djeca, sve super reklo bi se.
Ali jaro je svaku noc u kafani, pijan ko leva, pijanica. Ganja zenske, vjv i vara zenu, jednom mu kazem ti si vidno nesretan covjek. Kad je trijezan ide ono ma hajde bogati. Ali kad je pod gasom, ide pjanska "joj u pravu si jarane". Sta njega muci, ko to zna, obicno su takvi ljudi nesretni. U cemu je fora, nemam pojma, nismo mi sa puno manje para nesto ober sretni ali ne ubijam tugu u alkoholu
- Truba
#28399 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pusti tu suplju
bolje biti nesretan s parama nego nesretan bez para
bolje biti nesretan s parama nego nesretan bez para
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu