Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TriDe

#33926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Marketinski manager online urednik, onda lektor tekstova za portal, itd.

Moraš znati njemački minimum B2, a još bolje engleski.

I nije nešto ono načuo pa bacam lažnjake. 😉

Sad spoji to, 30 kokoša, vjv kravu i 20 duluma plodne zemlja. :mrgreen:
black

#33927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by black »

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Al kad mi ovakve pokondirene tikve krenu nesto poentirati
Hendrix

#33929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Znaci poenta je zaraditi pare vani i onda zivjeti zdravo na selu. To je super savjet prosjecnom bosancu, samo ulozi kapital brate i malo laptop i to je to.

To je isto kada je moj jaran od malena situiran u babinoj firmi ciji je sada vlasnik nama lupio "Jebote kredit mozes ustedit 20 milja" kada smo pricali o otvaranju firme. I ovo je bilo prije 15ak godina kada je 20 milja bila jebena para.

I standardna prica vani se samo rinta a u Bosni mozes ko hadzija. Pun mi komsiluk hadzija.
Didier

#33930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

black wrote: 22/05/2026 21:22
Bude ovoga, svaki četvrti petak, ako je sunce. :D
drag_gost

#33931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

TriDe wrote: 22/05/2026 20:54 Marketinski manager online urednik, onda lektor tekstova za portal, itd.

Moraš znati njemački minimum B2, a još bolje engleski.

I nije nešto ono načuo pa bacam lažnjake. 😉

Sad spoji to, 30 kokoša, vjv kravu i 20 duluma plodne zemlja. :mrgreen:
Mozes li djecu odskolovati od toga, porodicu odvesti na odmor 2 puta godisnje, ljetovanje i zimovanje, auto isplatiti?
drag_gost

#33932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

TriDe wrote: 22/05/2026 12:03 Ko ode vani iz BiH, osuđen je da prve dvije tri godine živi pasiji život.
Ovo jednostavno nije istina, iz prve ruke.
TriDe

#33933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Moje neko iskustvo i iskustvo par naših ljudi prošle firme, te par nazovimo stranaca iz ove firme.

Pasiji život definicija - sređivanje svega i svačega po dolasku. Usput ko već zna jezik, onda procedura oko klasifikacije, jer odbije te u tom momentu kad ti treba 90 posto skola. Kad prodjes to ides na test.

Tamam kontas u januaru one tamo godine da si nesto ušećerio, jer grna rano malo se grijo na podno grijanje. Onda ti dođe nachzahlung i ode haman bozićnica.

Svaki dan Edeka il Aldi po min 30 eura. Krastavac BIO druga klasa kg 1,8 eura. Hljeb par šnita u kesi slična cijena.

Paradajz liči na sve samo ne na sebe. Neki nizozemski, belgijski Boga pitaj.

Pukne ti plomba, odeš kod zubara kažu aaa Du AOK, treba ti Zusatz osiguranje. I ona tam zabrbla i kae krunica il sta već misle 900 eura. Ti normalno skočiš puna usta vate kazes jok. Aha ok, onda obična žblj plomba min 100.

Internet sa Netflix, RTL plus i jos Disney mislim oko 80 eura, a nemaš gdje tekme pogledat. Hoćeš DAZN ili SkY još min 30. Instaliras i VPN i par osiguraca nek se nađe.

Do posla ideš vozom jer stan pronaći u većem gradu blizu poslodavca tegoba. Istina DB tiket nije skupa. Vazda ali vazda voz kasni, ispada linija te rade pruge. Po mjesec zakapijaju stanicu, i ides alternativom sa par buseva u kojem na dobar dan puknes narkomanu šljagu.

Švabo te tjera ko vjetar maglu. Bez obzira jesil skladiste ili kancelarija. Kad trazis godisnje, sreca pa imas dijete jer bi klinac dobio ljeti. Ovi hudnici samci dobiju kad mraz ubije voće ili u devetom pa lete po Aziji da se izbanjaju.

Ima i dobrih stvari. Ako se šćućuriš tri godine moze ti ostati 10 hiljada eura sa strane, ali da i zena potegne bar teilzeit.

U Francuskoj je i gore, covik jedan kidiso glavom bez obzira.

Po Sloveniji ranije bio ko u zatočeništvu. Radiš CNC u firmi gdje uređaj vidiš nakon par mjeseci. Živiš blizu Ljubljane na satak vremena. Par ljudi u sobi. Pocetna mi je tada bila 980 eura plus topli. Hoćeš mlijeko čekaš da Zuhdo krene sa kombijem, pa mu napišeš listu.

Na sobu ili bolje receno telećnjak se odbijalo 200 eura. Da ne idem dalje.
Glanzer

#33934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Glanzer »

TriDe wrote: 22/05/2026 17:01 Rintaš 170 sati u tuđini. To je dio konteksta pasijeg života vani.

U BiH radiš za sebe ko hadžija. Za godinu zaradiš 10 000 KM sa svog posjeda, sve tvoje do mora.

Plus hraniš se zdravo i lagan tempo života.

Ko voli nek izvoli. Mene je opeklo i reko sam nedo Bog nevolje, nikad više vani.
Nema mi ništa gore od ovih postova, znaci potpuno lupanje, izvini ali govori ti tip koji je do grla u tome. Zivot na selu, nije pljačka nikakva, samo budala(onaj ko drukčije ne zna(ja😁) može zivjeti na selu, para tu nema. Ja i supruga zaposleni, oboje skroz solidne plate 2000+, pored toga imam mali plastenik 30m2 za svoje potrebe, imam 50kokosaka, 6 ovcica, solidnu površinu zasijanu cesnjakom. Kad tebe čitam ispada da sam zestoki gazda, ustvari sam patenik, koji samo presipa iz supljeg u prazno
TriDe

#33935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Stvar je u snalazljivosti kome i gdje prodati proizvod. Da nas stoji država i imamo stabilan te siguran otkup bili bi Austrija. Ali nismo, zato moramo problemu pristupati na drugi nacin.

To je tvoje iskustvo, isto sto je EU moje.

Imaš covjeka zasijao povrsine aronijom, da bi kada je sve doslo na urod počupao zasad, jer nije imao kupce. A sve to vidio od poznanika, koji je na aroniji napravio sprat.

Onda čovjek i žena beru bobe u sezoni. Nose šatore, svrate kući dan dva u pola mjeseca i na teren. Za par mjeseci zaradili preko 20 000 KM plus imaju maline. I taj malinjak je ostavio, iako su otkupne bile vecinom zaklinac. Ali je saznao broj većeg otkupljivaca.

Dok malinari inace propadaju.

Moj otac sad u penziji ima 40 kokosa. Sebe zatrpo jajima i svakog mjeseca (dok ne pođe mitarenje) zaradi blizu 300 KM (minus troskovi). Ne sto želi prodat, nego sto zna i telefon stalno zvoni ima li skoljku viska.

Pa covjek je na plastenickom uzgoju paprika u sred grada napravio kućetinu, dok je drugi jedva sebe opravdao.

Teško će ti neko doći na kućni prag u BiH, jedino mozda da imaš magareće mlijeko ili ono deve. :D

Ja kad kažem pasiji zivot vani, to je ono sto sam ja prozivio, te neki poznanici. Ima ih i vamo zive ko lordovi.

Ne treba na sve gledati - ne valja bacaj, valja uberi. Život je kompleksan i spoj rjesavanja svakodnevnih izazova.

Zato i postoji forum, kao prije neki obori i skupovi, gdje se razmjenjuju iskustva i misljenja.

Meni su priroda, lagan tempo i manjak stresa iznad direktorske plate. Nekom nisu, Boze moj.
konami666

#33936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

TriDe wrote: 23/05/2026 06:49 Moje neko iskustvo i iskustvo par naših ljudi prošle firme, te par nazovimo stranaca iz ove firme.

Pasiji život definicija - sređivanje svega i svačega po dolasku. Usput ko već zna jezik, onda procedura oko klasifikacije, jer odbije te u tom momentu kad ti treba 90 posto skola. Kad prodjes to ides na test.

Tamam kontas u januaru one tamo godine da si nesto ušećerio, jer grna rano malo se grijo na podno grijanje. Onda ti dođe nachzahlung i ode haman bozićnica.

Svaki dan Edeka il Aldi po min 30 eura. Krastavac BIO druga klasa kg 1,8 eura. Hljeb par šnita u kesi slična cijena.

Paradajz liči na sve samo ne na sebe. Neki nizozemski, belgijski Boga pitaj.

Pukne ti plomba, odeš kod zubara kažu aaa Du AOK, treba ti Zusatz osiguranje. I ona tam zabrbla i kae krunica il sta već misle 900 eura. Ti normalno skočiš puna usta vate kazes jok. Aha ok, onda obična žblj plomba min 100.

Internet sa Netflix, RTL plus i jos Disney mislim oko 80 eura, a nemaš gdje tekme pogledat. Hoćeš DAZN ili SkY još min 30. Instaliras i VPN i par osiguraca nek se nađe.

Do posla ideš vozom jer stan pronaći u većem gradu blizu poslodavca tegoba. Istina DB tiket nije skupa. Vazda ali vazda voz kasni, ispada linija te rade pruge. Po mjesec zakapijaju stanicu, i ides alternativom sa par buseva u kojem na dobar dan puknes narkomanu šljagu.

Švabo te tjera ko vjetar maglu. Bez obzira jesil skladiste ili kancelarija. Kad trazis godisnje, sreca pa imas dijete jer bi klinac dobio ljeti. Ovi hudnici samci dobiju kad mraz ubije voće ili u devetom pa lete po Aziji da se izbanjaju.

Ima i dobrih stvari. Ako se šćućuriš tri godine moze ti ostati 10 hiljada eura sa strane, ali da i zena potegne bar teilzeit.

U Francuskoj je i gore, covik jedan kidiso glavom bez obzira.

Po Sloveniji ranije bio ko u zatočeništvu. Radiš CNC u firmi gdje uređaj vidiš nakon par mjeseci. Živiš blizu Ljubljane na satak vremena. Par ljudi u sobi. Pocetna mi je tada bila 980 eura plus topli. Hoćeš mlijeko čekaš da Zuhdo krene sa kombijem, pa mu napišeš listu.

Na sobu ili bolje receno telećnjak se odbijalo 200 eura. Da ne idem dalje.
Ja koliko vidim, problem nije sto vani ne valja život, problem je taj sto si sirotinja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 23/05/2026 08:26
Ja koliko vidim, problem nije sto vani ne valja život, problem je taj sto si sirotinja.
Kako si ti otisao vani?
Jesi li morao odmah raditi ili ti je drzava davala smjestaj, socijalu i kurseve?
BlackRiver

#33938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Ovdje ljudi pretezno idu iz jedne krajnosti u drugu. I najcesce na osnovu licnog iskustva donose zakljucak o tome koje je generalno iskustvo zivota i boravka za nase ljude u EU.

Ako se mucim - onda se svi muce
Ako imam para - onda svi imaju

Istina je negdje izmedju.
konami666

#33939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

_BataZiv_0809 wrote: 23/05/2026 08:46
konami666 wrote: 23/05/2026 08:26
Kako si ti otisao vani?
Jesi li morao odmah raditi ili ti je drzava davala smjestaj, socijalu i kurseve?
Našao posao preko neta i otišao. Čekao vizu, odobrena i otišao da radim. Nikakav smještaj od države, socijala je za one koji ne rade ili ne mogu da rade, kurs jezika je bio placen od drzave ali je za sve koji žive tu ili imaju boravišnu dozvolu. Ustvari čitavo obrazovanje je besplatno osim ako ne ideš na neke specijalizacije i usavršavanja npr.to inače plaćaš privatno ali u najviše slučajeva poslodavac.
Bodkin

#33940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

TriDe wrote: 22/05/2026 13:57 40 posto ljudi u Francuskoj žive ko postanari. U Parizu moš imat kuću ak si Žak Širak. :mrgreen:
Zasto moras imati kucu ako je rentanje jeftino?
Bodkin

#33941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 23/05/2026 06:06
TriDe wrote: 22/05/2026 12:03 Ko ode vani iz BiH, osuđen je da prve dvije tri godine živi pasiji život.
Naravno da nije. Ili trola ili je otisao sa 20 godina ili je otisao grlom u jagode
Bodkin

#33942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konami666 wrote: 22/05/2026 13:30
Bodkin wrote: 22/05/2026 11:40
konami666 wrote: 21/05/2026 22:41

Da su babi muda bila bi deda.

I nema ovoga po Europi.
Ne lupaj ziv bio. Drze djecu po podrumima 20 godina u sres evrope kao roblje
Kružila je priča u balkanskim krugovima od 1990-2010 u sveckoj kako svedi imaju dosta invalida, ljudi u kolicima i slično jer su produkt incesta, dok na brdovitom balkanu toga nema. Istina je sasvim drugačija gdje u sveckoj ljudi, pa i oni sa poteškoćama, se kreću, izlaze vani jer imaju infrastrukturu za to. U Bosni to je strani pojam pa su većinom takvi ljudi stalno kući.
Eh tako i sa tvojim komentarom, vani otkriju te slučajeve i svi čuju šta se desilo, šta i kako. Na balkanu se krije ili bude pojeo vuk magarca.
Ali stvarno valjas gluposti. Jozes fricl ne postoji. Uvijek su mi zanimljivi ti slucajevi bili koji odu i zamrze odakle su
konami666

#33943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bodkin wrote: 23/05/2026 17:47
Bodkin wrote: 22/05/2026 11:40

Ne lupaj ziv bio. Drze djecu po podrumima 20 godina u sres evrope kao roblje
Kružila je priča u balkanskim krugovima od 1990-2010 u sveckoj kako svedi imaju dosta invalida, ljudi u kolicima i slično jer su produkt incesta, dok na brdovitom balkanu toga nema. Istina je sasvim drugačija gdje u sveckoj ljudi, pa i oni sa poteškoćama, se kreću, izlaze vani jer imaju infrastrukturu za to. U Bosni to je strani pojam pa su većinom takvi ljudi stalno kući.
Eh tako i sa tvojim komentarom, vani otkriju te slučajeve i svi čuju šta se desilo, šta i kako. Na balkanu se krije ili bude pojeo vuk magarca.
Ali stvarno valjas gluposti. Jozes fricl ne postoji. Uvijek su mi zanimljivi ti slucajevi bili koji odu i zamrze odakle su
Postoji on ali mnogo je vise bolesnih slučajeva na balkanu
anelsol

#33944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Jbt. jeste se natovarili čovjeku na leđa. Čovjeku se očigledno zgadio život na zapadu, skonto da mu to ne leži i hoće da pokuša nešto drugačije. Neka pokuša, neće ništa izgubiti. Sretno @TriDe
drag_gost

#33945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

konami666 wrote: 23/05/2026 18:03
Bodkin wrote: 23/05/2026 17:47

Postoji on ali mnogo je vise bolesnih slučajeva na balkanu
Odakle je ta statistika? Obisao sam pola svijeta i to nije istina, bolesnih slucajeva ima svugdje, nevezano od nacije.
TriDe

#33946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

anelsol wrote: 23/05/2026 18:06 Jbt. jeste se natovarili čovjeku na leđa. Čovjeku se očigledno zgadio život na zapadu, skonto da mu to ne leži i hoće da pokuša nešto drugačije. Neka pokuša, neće ništa izgubiti. Sretno @TriDe
Hvala druze.

Iskustvo jednog obrazovanog, prosječnog Bošnje koji je otisao sa odličnim znanjem jezika.

Istina prvo u Sloveniju kao pocetnik CNC, kasnije malo Nizozemska i onda Njemačka. U Njemačkoj nisam rintao fizicki, barem ne u sadašnjoj firmi. Početna stepenica je bila li-la, ali sam brzo sve ispolagao i napredovao.

Nisu im tacni vozovi, smijem slobodno reći 60 posto. Možda na nivou cijele drzave malo bolji procenat.

Stanovi skupi, od Hamburga do juga zemlje. Evo ti kila krumpira 2 eura.

Vidi ja nisam neki titiz, stipsa vec sam jeo kao car. Onog momenta kada bilo gdje pođem štedit na jelu za mene znači kraj pustolovine.

Volim kupit familiji, da svi imaju. Nisam rasipnik al' gledam i da pomognem široj porodici, u granici mogućeg.

I onda obrni, okreni, prođe vrijeme, ti od obaveza načet samo tako. Odeš vozom na posao skoro sat vožnje, radis 9 sati i vraćaš se ono ispala linija. Košta te ukupno minimalno 12 sati. I to mjesecno u prosjeku sedmicu tako.

Zima traje 6 mjeseci a ljeto, evo prosle godine jedva dva.
konami666

#33947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

anelsol wrote: 23/05/2026 18:06 Jbt. jeste se natovarili čovjeku na leđa. Čovjeku se očigledno zgadio život na zapadu, skonto da mu to ne leži i hoće da pokuša nešto drugačije. Neka pokuša, neće ništa izgubiti. Sretno @TriDe
Ma nije u tome fazon, i ja mu zaista želim sve najbolje i da zaista uspije u svom naumu i da pokrene biznis u Bosni i da mu uspije.
Nego govori lik eto ne valja vani život samo crncis, robuješ i tako to i onda kaže da mu neko da platu od 5 milja da mu ni to ne bi valjalo. Kao da je 5 milja neka suma, to nije dovoljno u Bosni a ne vani. Sto znaci da se lik pati vani i sad se kao svi pate.
zubi

#33948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

konami666 wrote: 23/05/2026 20:12 Kao da je 5 milja neka suma, to nije dovoljno u Bosni a ne vani.
Ajdeeeee....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 23/05/2026 17:45
drag_gost wrote: 23/05/2026 06:06
Naravno da nije. Ili trola ili je otisao sa 20 godina ili je otisao grlom u jagode
Znaci istina je za one koji odu sa 20 godina i/li grlom u jagode :zjev:
konami666

#33950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

zubi wrote: 23/05/2026 20:15
konami666 wrote: 23/05/2026 20:12 Kao da je 5 milja neka suma, to nije dovoljno u Bosni a ne vani.
Ajdeeeee....
https://www.sssbih.com/sindikalna-potro ... -33550-km/

A gdje je godišnji dvaput pa hobiji pa štednja? Naravno da petak nije dovoljan.
Post Reply