Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#33901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam didleru šta pišeš, na foe listi si mi tako da me zaboravi kao sto sam ja tebe. Ljubavi tu nema.
-
Bodkin
#33902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto nema toga u evropi
Bosna samo ima nesrecu da je puna nacionalizma i mrznje. Inace bi bila lijepo mjesto za zivot
Bosna samo ima nesrecu da je puna nacionalizma i mrznje. Inace bi bila lijepo mjesto za zivot
-
snijeg_led
#33903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Covjek je u pravu, mora se poceti od malih stvari. Mi bi trebali imati bolju industriju domace hrane, ali nece niko da radi. Nece da rade ni ono sto trebaju, a kamoli nesto vise. U nasem mentalitetu je problem.detroit-mercy wrote: ↑14/05/2026 13:56Sve ja kontam sta ti pricas, urban farming i off grid living i tako to. Haj ti to penzioneru koji ima 5-6 stoja maraka i kome pola penzije ode na lijekove ispricaj ili nekome ko zivi na sedmo spratu i ima tri saksije zemlje i dvoje-troje djece pricaj o urban farmingu.TriDe wrote: ↑13/05/2026 20:07Taj pasus ne govori o učinkovitosti, već eko stilu života uz što manji trošak. Vodenice su ono za neko privatno imanje i one koje se odluče da su nezavisni, te proizvode svoje pšenično brašno. Jednoj porodici je dovoljno možda tri metra godišnje.detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 15:33
Matori, karikiras malo. Ove vodenice sto melju zito, mogu zadovoljiti potrebe niche trzista. Kojekavih yuppies koji su spremni platiti da im vodenica melje zito. Kad treba nahraniti populaciju od 50, 100 ili 200 miliona u drzavi, druga se prica prica.
Imaš i danas po selima Tirola te još nekim mjestima Austrije. Istina više kao historijsko naslijeđe ali i u pogonu.
Naravno mnogo popularniji i masovno rašireni solarni bojleri, staklenici itd.
Onda, ne tako rijetko vidimo neku poznatu obitelj kako recimo ima malu farmu kokoša.
Pretraži malo Pariz a pogotov Vankuver po pitanju urbane poljoprivrede.
Po Njemačkoj ko je bio, zna da imaju oni hofladeni gdje se izlažu domaći, često i BIO proizvodi, kao neka samousluzna seljačka kuća.
Ne misli da te ja ovdje odvracam od necega, neko moze finu pricu napraviti na tim osnovama ali to su male lokalne price. Veliki broj ljudi ne moze zivjeti od toga. Jer mi kao drustvo ekonomski ne stojimo kao Austrijanci pa da mozemo birati sta i gdje.
Generalno kod nas, poljoprivreda je u kurcu jer kao prvo, mi nemamo jaku industrijsko/proizvodnu bazu koja bi gurala i poljoprivredu i drugo, veliki prehrambeni kombinati su nestali a mala gazdinstva se jos nisu transformisala da bi bila konkurenta.
Fakat dofatili ste se Pariza, Vankuvera i Tirola, najbogatijih gradova/regija u svijetu i kao hajmo to preslikati kod nas.
E jebi ga, ne ide to bas tako.
-
konami666
- Didier
#33905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako je ovo jadno razmišljanje da bilo čega nema u Evropi.
Ne samo da ima, nego ima i mnogo više.
U Londonu preko 20 silovanja dnevno, i onda mi neko kaže "nema toga po Evropi".
Normalno da misliš da nema kad nisi izašao dalje iz svoje vukojebine.
Ne samo da ima, nego ima i mnogo više.
U Londonu preko 20 silovanja dnevno, i onda mi neko kaže "nema toga po Evropi".
Normalno da misliš da nema kad nisi izašao dalje iz svoje vukojebine.
-
Bodkin
#33906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne lupaj ziv bio. Drze djecu po podrumima 20 godina u sres evrope kao roblje
- TriDe
#33907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogledajte statistike ljudi koji su prijavili kriminal, nasilje i vandalizam u EU.
Vidjet ćete da ozbiljne probleme imaju Nizozemska i Francuska.
Pa nije ni Njemačka cvjećka. Malo malo pa se neko zaleti u masu. Frankfurt i Hamburg okupljalište narkomana.
I po Evropi se divlja na cestama, samo što je većinom autoput.
Ko ode vani iz BiH, osuđen je da prve dvije tri godine živi pasiji život.
Rintaš 170 sati mjesečno, za 30 dana godišnjeg gdje se potroši i ono malo ušteđevine.
Najbolje godine prođu u trci, frci, terminima i po doktorima.
U BiH jedna familija može živjeti do 1300 KM mjesečno, ako ima svoju kuću i nema divljih prohtjeva koje je naturio zapad.
Sad će neki reći kako, malo je to novca ali ja kažem može i da nikom normalnom ništa ne fali.
Pa nije ni Njemačka cvjećka. Malo malo pa se neko zaleti u masu. Frankfurt i Hamburg okupljalište narkomana.
Rintaš 170 sati mjesečno, za 30 dana godišnjeg gdje se potroši i ono malo ušteđevine.
U BiH jedna familija može živjeti do 1300 KM mjesečno, ako ima svoju kuću i nema divljih prohtjeva koje je naturio zapad.
Sad će neki reći kako, malo je to novca ali ja kažem može i da nikom normalnom ništa ne fali.
-
konami666
#33908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kružila je priča u balkanskim krugovima od 1990-2010 u sveckoj kako svedi imaju dosta invalida, ljudi u kolicima i slično jer su produkt incesta, dok na brdovitom balkanu toga nema. Istina je sasvim drugačija gdje u sveckoj ljudi, pa i oni sa poteškoćama, se kreću, izlaze vani jer imaju infrastrukturu za to. U Bosni to je strani pojam pa su većinom takvi ljudi stalno kući.
Eh tako i sa tvojim komentarom, vani otkriju te slučajeve i svi čuju šta se desilo, šta i kako. Na balkanu se krije ili bude pojeo vuk magarca.
- 512MB
#33909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mogu i ja u Parizu normala zivit ako imam svoju kucuTriDe wrote: ↑22/05/2026 12:03 Pogledajte statistike ljudi koji su prijavili kriminal, nasilje i vandalizam u EU.
- TriDe
#33910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
40 posto ljudi u Francuskoj žive ko postanari. U Parizu moš imat kuću ak si Žak Širak. 
-
detroit-mercy
#33911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
170 sati mjesecno je normalna radna sedmicaTriDe wrote: ↑22/05/2026 12:03 Pogledajte statistike ljudi koji su prijavili kriminal, nasilje i vandalizam u EU.
Koliko je radna sedmica u BiH
- TriDe
#33912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rintaš 170 sati u tuđini. To je dio konteksta pasijeg života vani.
U BiH radiš za sebe ko hadžija. Za godinu zaradiš 10 000 KM sa svog posjeda, sve tvoje do mora.
Plus hraniš se zdravo i lagan tempo života.
Ko voli nek izvoli. Mene je opeklo i reko sam nedo Bog nevolje, nikad više vani.
U BiH radiš za sebe ko hadžija. Za godinu zaradiš 10 000 KM sa svog posjeda, sve tvoje do mora.
Ko voli nek izvoli. Mene je opeklo i reko sam nedo Bog nevolje, nikad više vani.
-
konami666
#33913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vise sraćke u jednom postu nisam pročitao odavno.TriDe wrote: ↑22/05/2026 12:03 Pogledajte statistike ljudi koji su prijavili kriminal, nasilje i vandalizam u EU.
-
detroit-mercy
#33914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hoces reci da radis za 833km mjesecnoTriDe wrote: ↑22/05/2026 17:01 Rintaš 170 sati u tuđini. To je dio konteksta pasijeg života vani.
Tebi je pasji zivot sto radis neko normalno radno vrijeme.
U kome si ti filmu da mi je znati
- TriDe
#33915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam 15 godina radnog staža, od toga 5 po EU.
U filmu sam da se abd vraćam na dedovinu.
Vidio sam svašta, te shvatio šta mi je prioritet.
Ne radi mi se vise u bilo kakvom robovlasnickom sistemu, gdje prođe život i mladost trčeći za nečim.
Po mojoj procjeni, sam svoj gazda i svakodnevnica sa životinjama, najveća je blagodat koju čovjek sebi može učiniti.
U filmu sam da se abd vraćam na dedovinu.
Vidio sam svašta, te shvatio šta mi je prioritet.
Ne radi mi se vise u bilo kakvom robovlasnickom sistemu, gdje prođe život i mladost trčeći za nečim.
Po mojoj procjeni, sam svoj gazda i svakodnevnica sa životinjama, najveća je blagodat koju čovjek sebi može učiniti.
-
Osmi Socrates
#33916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znači, još si u EU?
- TriDe
#33917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na otkaznom roku, još dvije sedmice abd.
-
Osmi Socrates
#33918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
OK. Pričaš onda napamet.
Ja isto mislim da mi je na Arubi suđeno da živim kad-tad, ali još nisam isprobao.
Za 1309 dolara mjesečno ako Bog da. Pozivam sve da imaju iste ambicije kao i ja.
Ne prosipaj ljudima teorije, nego ako uspiješ u namjeri da živiš kako ovdje maštaš, onda pričaj iskustva. Barem pet godina stiči ta iskustva. Većina ljudi iz BiH bi ti rekla da si puk'o sa svim tim tvrdnjama.
WTF!
Ja isto mislim da mi je na Arubi suđeno da živim kad-tad, ali još nisam isprobao.
Ne prosipaj ljudima teorije, nego ako uspiješ u namjeri da živiš kako ovdje maštaš, onda pričaj iskustva. Barem pet godina stiči ta iskustva. Većina ljudi iz BiH bi ti rekla da si puk'o sa svim tim tvrdnjama.
WTF!
- TriDe
#33919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo su moje ideje i zamisli. Moje procjene. Vidio sam sta ne zelim.
Po medjima većinom kruže tmurne priče jer pijavice od toga zive. Sve crnjaci, nema privrede, ode omladina vani.
Ja ti mogu nabrojati fin broj ljudi, koje dobro znam, a žive na selu. Znam ih barem i 10 sto su se vratili iz EU.
Posebno bi izdvojio porodicnog prijatelja, nema dana radnog staza, gorstak pravi. Gospodin čojk.
Vi trčite po slobodnom trzistu rada, nadmećite se, ganjajte karijere. Nekom će to da bude med i mlijeko.
Meni sad da daš 5000 eura mjesecno i 140 sati u kancelariji ovamo, rekao bi hvala ne.
Po medjima većinom kruže tmurne priče jer pijavice od toga zive. Sve crnjaci, nema privrede, ode omladina vani.
Ja ti mogu nabrojati fin broj ljudi, koje dobro znam, a žive na selu. Znam ih barem i 10 sto su se vratili iz EU.
Posebno bi izdvojio porodicnog prijatelja, nema dana radnog staza, gorstak pravi. Gospodin čojk.
Vi trčite po slobodnom trzistu rada, nadmećite se, ganjajte karijere. Nekom će to da bude med i mlijeko.
Meni sad da daš 5000 eura mjesecno i 140 sati u kancelariji ovamo, rekao bi hvala ne.
-
Osmi Socrates
#33920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvo, nije za svakog život na selu. Nećeš gradsko dijete natjerati na selo da kokoške pečene tamo padaju sa neba.
Drugo, vrlo mi je čudno da si limitirao zaradu na 1300 kmova mjesečno. Jel' shvataš da je to mnogim ljudima čudno?
Pričaš o nečemu što samo veoma malom broju ljudi može biti interesantno.
Život na selu na 1300 kmova mjesečno.
Drugo, vrlo mi je čudno da si limitirao zaradu na 1300 kmova mjesečno. Jel' shvataš da je to mnogim ljudima čudno?
Pričaš o nečemu što samo veoma malom broju ljudi može biti interesantno.
Život na selu na 1300 kmova mjesečno.
Last edited by Osmi Socrates on 22/05/2026 20:19, edited 1 time in total.
-
tokio25
#33921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
imam i ja ideju da ozenim negu staru bogatasicu ona umre i ja uzivam
opet se po sebi svijet ravna
kaze zivis na selu jedes ono sto proizvedes i sl
a sta ja da proizvedem ako ne znam uzgahati nego sam tesar programer ili neki profesor itd
ne mozemo svi biti mala kuca na kraju sela i onda kao u filmu uzivas
opet se po sebi svijet ravna
kaze zivis na selu jedes ono sto proizvedes i sl
a sta ja da proizvedem ako ne znam uzgahati nego sam tesar programer ili neki profesor itd
ne mozemo svi biti mala kuca na kraju sela i onda kao u filmu uzivas
- TriDe
#33922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam limitirao već govorim sa koliko se moze zivjeti.
A zivio sam ja roka na selu. Istina ko malac do 13. godine, ali dovoljno da sam naucio upalit motorku, zavrsit stozinu i naucit osnovno od roditelja o stoki.
Danas sa 20 sati sedmicno ko zna jezika i nesto mal na racunaru moze zaradit fin novac.
A zivio sam ja roka na selu. Istina ko malac do 13. godine, ali dovoljno da sam naucio upalit motorku, zavrsit stozinu i naucit osnovno od roditelja o stoki.
Danas sa 20 sati sedmicno ko zna jezika i nesto mal na racunaru moze zaradit fin novac.
Last edited by TriDe on 22/05/2026 20:21, edited 1 time in total.
-
tokio25
#33923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa mozes ti zivjeti i sa nula maraka ako ides u krajnost
-
Osmi Socrates
#33924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možeš i u minusu komotno.
Ako naučiš iskorištavati kasnu fazu kapitalizma.
Ako naučiš iskorištavati kasnu fazu kapitalizma.
-
detroit-mercy
#33925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta je to malo na racunaruTriDe wrote: ↑22/05/2026 20:20 Nisam limitirao već govorim sa koliko se moze zivjeti.