Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

elcaliente

#61301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

kuli1961 wrote: 20/05/2026 09:02
elcaliente wrote: 19/05/2026 23:43 po vama iz Banja Luke.
citiram samo ovaj dio- tebi je geografija najbitnija odrednica? ko smo to "mi iz Banjaluke" a ko ste to vi iz (npr. Sarajeva Tuzle...)???
Kod tebe je izgleda na snazi podjela na "naši i vaši, mi i vi"i to je bitan kriterij? Upravo ovo o tebi sve govori.
Kod mene ne važi takva podjela, meni nije bitno odakle je ko. Stvari posmatram, barem se trudim tako, kao cjelinu, ali uzimajući u obzir i interes pojedinaca, kao mase/cjeline, interes privrede cijele BIH, sa čime se nužno prepliće i interes države.
Apsolutno i ja smatram da su političke vlasti iz RS govnarske (neka mi admin ne zamjeri ovaj prostački rječnik, on ovdje najbolje objašnjava stvari), no ni vlasti u FBiH su iste. GFAP je trebalo da posluži kao razumna dobra osnova da svi domaći politički faktori u BIH sjednu za sto i sukcesivno uredjuju državu. Naravno, to je iluzija, došlo se do ostvarenja tada sitnog i pokvarenog finansijskog interesa bandita sa motkama sa jedne strane i minder političara sa druge strane, kojima je motka samo malo ljepše umotana. Uz njih se priključi i masa (glasačka mašina), jer ko je bliže činiji, veća mi je šansa da omasti brke.
I da, jesam iz Banjaluke, i time se ponosim i NE -nisam "vi iz Banjaluke" (usput, malo otvori pravopis i nauči da se ne piše Banja Luke) u smislu u kome ti pišeš, već sam ona "statistička greška" u RS (razumni forumaši će znati na šta mislim), čime se takodje ponosim. I nikada nisam ni rekao, napisao vi iz.. npr. Sarajeva, jer tako NE DIJELIM LJUDE:
Ma pusti se ti te price i pravopisa, znamo ko su nasi tj. BiH i normale snage a ko nije.
Eto mi kao sadal levati, vazan je granicni prelaz za cijelu privredu a sve ostalo nije.
50 posto privednika i putnika uopste ne ide na taj prelaz. A i ti federalci koji tamo idu nemaju kicme, ja tamo feninga ne bi ostavio pa neka umru u svojoj bjedi koju toliko vole.
dr_Evil

#61302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 20/05/2026 13:18 :D

https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... 1955/18506

Veza europske zastave i Blažene Djevice Marije (1955.)

Autor zastave Europske unije izjavio je da mu je inspiracija za dizajn 12 zvijezda došla iz biblijske knjige Otkrivenja.
Pa pocelo je sa 6, kad se 12 poklopilo onda je ostalo - mislim da taj mit ne bi trebao ni biti sporan.

Ali da li je istina za Parlament u Briselu i babilonsku kulu? :D

Image
dr_Evil

#61303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Amidžić odgovara: Uz aplauz naroda, pala još jedna blokada
Amidžić je objavio kako ''Republika Srpska ne čeka i ne staje, već radi i gradi''.
Aferim :thumbup: :thumbup:
MinistarKulture

#61304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MinistarKulture »

dr_Evil wrote: 20/05/2026 13:31
Amidžić odgovara: Uz aplauz naroda, pala još jedna blokada
Amidžić je objavio kako ''Republika Srpska ne čeka i ne staje, već radi i gradi''.
Aferim :thumbup: :thumbup:
Uz malenu pomoc HDZ-a, nije to napomenuo
adelka89

#61305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by adelka89 »

Treba pitat ove iz UINO samo kako je moguce premjestit carinu kad se mijenja adresa? To je isto da ti fiskalnu kasu preneses zbog npr pozara iz jedne ulice u drugu na osnovu interne odluke i dobit ces kaznu jer ti kasa nije na prijavljenoj adresi. Moras osnovat poslovnu jedinicu. Izgleda da kod nas ljudi ne poznaju osnovne zakone, ovo moze obicni balavac osporit i podnijet tuzbu.
dr_Evil

#61306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

adelka89 wrote: 20/05/2026 13:34 Treba pitat ove iz UINO samo kako je moguce premjestit carinu kad se mijenja adresa? To je isto da ti fiskalnu kasu preneses zbog npr pozara iz jedne ulice u drugu na osnovu interne odluke i dobit ces kaznu jer ti kasa nije na prijavljenoj adresi. Moras osnovat poslovnu jedinicu. Izgleda da kod nas ljudi ne poznaju osnovne zakone, ovo moze obicni balavac osporit i podnijet tuzbu.
Dok se mi pitamo kako je moguce oni rade, ebi ga... ovdje je tesko izbjeci cinjenicu i da Prpa nekad pogodi stanje na terenu.
512MB

#61307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 512MB »

House wrote: 19/05/2026 23:21
512MB wrote: 19/05/2026 23:16 Image
Image

rs spašena od finansijskog kolapsa.
Odlicno, sve je jasno.
geoxx

#61308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Nikakvo krivicno djelo nije pocinjeno. Ako cemo realno, a ne botovski.

Sustina iskoristavanja sluzbenog polozaja kao krivicnog djela nije da je djelo protupravno i da si postupio kontra zakona, nego da je ono protivno interesima sluzbe, odnosno javnom interesu. Sto znaci da mozes postupiti i kontra zakona ako je to u korist sluzbe, a ne pribavljanja koristi ili nanosenja stete nekom. Otvaranje granicnog prijelaza je javni interes.

Moze se kukati jer nije uspjelo sa koeficijentima. Biti ljut jer je otvoren prijelaz, bas moras biti zadojen.
dr_Evil

#61309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 20/05/2026 13:37
Odlicno, sve je jasno.
Nazalost tako je vec 150 godina
Trappist

#61310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Trappist »

elcaliente wrote: 20/05/2026 13:25
elcaliente wrote: 19/05/2026 23:43 po vama iz Banja Luke.
citiram samo ovaj dio- tebi je geografija najbitnija odrednica? ko smo to "mi iz Banjaluke" a ko ste to vi iz (npr. Sarajeva Tuzle...)???
Kod tebe je izgleda na snazi podjela na "naši i vaši, mi i vi"i to je bitan kriterij? Upravo ovo o tebi sve govori.
Kod mene ne važi takva podjela, meni nije bitno odakle je ko. Stvari posmatram, barem se trudim tako, kao cjelinu, ali uzimajući u obzir i interes pojedinaca, kao mase/cjeline, interes privrede cijele BIH, sa čime se nužno prepliće i interes države.
Apsolutno i ja smatram da su političke vlasti iz RS govnarske (neka mi admin ne zamjeri ovaj prostački rječnik, on ovdje najbolje objašnjava stvari), no ni vlasti u FBiH su iste. GFAP je trebalo da posluži kao razumna dobra osnova da svi domaći politički faktori u BIH sjednu za sto i sukcesivno uredjuju državu. Naravno, to je iluzija, došlo se do ostvarenja tada sitnog i pokvarenog finansijskog interesa bandita sa motkama sa jedne strane i minder političara sa druge strane, kojima je motka samo malo ljepše umotana. Uz njih se priključi i masa (glasačka mašina), jer ko je bliže činiji, veća mi je šansa da omasti brke.
I da, jesam iz Banjaluke, i time se ponosim i NE -nisam "vi iz Banjaluke" (usput, malo otvori pravopis i nauči da se ne piše Banja Luke) u smislu u kome ti pišeš, već sam ona "statistička greška" u RS (razumni forumaši će znati na šta mislim), čime se takodje ponosim. I nikada nisam ni rekao, napisao vi iz.. npr. Sarajeva, jer tako NE DIJELIM LJUDE:
Ma pusti se ti te price i pravopisa, znamo ko su nasi tj. BiH i normale snage a ko nije.
Eto mi kao sadal levati, vazan je granicni prelaz za cijelu privredu a sve ostalo nije.
50 posto privednika i putnika uopste ne ide na taj prelaz. A i ti federalci koji tamo idu nemaju kicme, ja tamo feninga ne bi ostavio pa neka umru u svojoj bjedi koju toliko vole.
A 50% privrede nije bitno a :-)
skrbavi-admin

#61311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

SEYOboy wrote: 20/05/2026 12:10
skrbavi-admin wrote: 20/05/2026 12:00 Da tvoj problem je sto si placen za nikakav poso i visis na forumu.... Ugrozba nevidjena

Koji zlocin policija FBIH nije rijesila nad katolicima povratnicima?
evo samo za Travnik. i nisu katolici nego Hrvati.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ubojstva_ ... Dkom_kraju
Silovana 70 godisnjakinja, ubijena 90godisnjakinja.... Ne zelim da umanjujem niciju zrtvu al spisak nn likova je impozantan sa te tvoje Wikipedije.... Ala cetnicka posla.... Ubijek Vidojin komsija.... Ovdje lezi komsija Marin....

Prdimahovina..... ponovo kazem ne umanjujem niciju zrtvu..... a zlocine jos manje.... Zlocin ne zastarijeva, prijavi i to je to.
Manje srat.... Bog i rvati.
elcaliente

#61312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

Trappist wrote: 20/05/2026 13:51
elcaliente wrote: 20/05/2026 13:25

A 50% privrede nije bitno a :-)
Milijarda eura nije bitna, 112 nije bitan, moneyval nije bitan ali ako nesto je RS bitno onda i onda cemo naci neki alibi i da je federacjiji bitno jeli to sema?
RtrnOfSalisbury

#61313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by RtrnOfSalisbury »

sto ne metnu balvane na tj granicni jal posalju vojsku :?: i bitno je da se vodi na bejundha :-D
detroit-mercy

#61314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by detroit-mercy »

escobar__ wrote: 19/05/2026 22:50
drug_profi wrote: 19/05/2026 22:48 Nekako se ljudi lako guraju u rat kad znaju da njih neće zakačiti ništa.
Niko normalan ne želi rat, no ono što mene zanima je gdje je vama crvena linija? Narodski kazano, koliko kite još bi "probosanska" strana trebala primit da izbjegava rat, sukobe, održava mir u kući, ne biva remetilačkim faktorom?
A gdje je tebi crevna linija, eto ako imas crvene linije, sto ne nabavis kalas i izrafalas nekoga ili se opases pa u zrak. Jesi vidio kako oni u Afganistanu kad im predjes crvenu liniju. Das primjer drugima kako se postuju crvene linije i ti i masa drugih koji bi eto rjesavali ratom nesto.
Hoces al u kurcu.
Lakse je ovako na forumu, ja bih ovo, ja bih ono.
I onda ide standardna, ja patriota a drugi kukavice, cetnici, ovaki onaki.
Bujrum brate, ne cekaj druge, pokazi inicijativu :skoljka:.
Ovo sto sad gledamo je posljedica 30tog godisnje vladavine stranke koja je u sve pore zivota/drustva uvela partiokratiju, klijentelizam, unistila sve institucije od skolstva pa nadalje dovodjenjem i uvodenjem podobnih. Pravni okvir drzave je dobijen 95e, pamecu je trebalo graditi drzavu, a ne klijentelizmom, rodjackim vezama, stranackim vezama i da ne nabrajam dalje.
Oruzana borba je zavrsena 95, od tada je trebala da pocne borba znanjen i lobiranjem. A kako je voditi kad sve sto je znalo iole misliti svojom glavom je rastjerano a dovedeni su klimoglavci i poltroni koji ce sredjivati stvari i davati glasove.
Licni/stranacki interesi su stavljeni iznad drzavnih/nacionalnih i sta ocekujete.
Ja ne ocekujem od jednog politicara da se razumije i u pravo i u strategiju i u privredu, kratko receno u sve sfere drustvenog zivota. Na politicarima je izaberu najbolja/optimalnija rjesenja. Strucne stvari vode uglavnom timovi i savjetnici za pojedine sektore i oni su ti koji donose politicarima/liderima moguca rjesenja a na njima je da procijene sta i kako.
Ko su kod nas savjetnici, osobe izasle iz razjebanih visokoskolskih ustavnova bez trunke iskustva u vodjenju bilo cega. Obicno stranacko familijarne poveznice. Nek se malom nadje mjesto nek ne sjedi dzabe :skoljka:.
Na svu srecu na drugoj strani su slicni hahari inace bila bi mrka kapa :skoljka:.
dr_Evil

#61315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Evo, pogledajte kako se podize stanje nacionalne svijesti... ako nista valjda on zna

https://bljesak.info/vijesti/politika/m ... ine/562457
palermo

#61316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 20/05/2026 14:31
drug_profi wrote: 19/05/2026 22:48 Nekako se ljudi lako guraju u rat kad znaju da njih neće zakačiti ništa.
Niko normalan ne želi rat, no ono što mene zanima je gdje je vama crvena linija? Narodski kazano, koliko kite još bi "probosanska" strana trebala primit da izbjegava rat, sukobe, održava mir u kući, ne biva remetilačkim faktorom?
A gdje je tebi crevna linija, eto ako imas crvene linije, sto ne nabavis kalas i izrafalas nekoga ili se opases pa u zrak. Jesi vidio kako oni u Afganistanu kad im predjes crvenu liniju. Das primjer drugima kako se postuju crvene linije i ti i masa drugih koji bi eto rjesavali ratom nesto.
Hoces al u kurcu.
Ovo sto sad gledamo je posljedica 30tog godisnje vladavine stranke koja je u sve pore zivota/drustva uvela partiokratiju, klijentelizam, unistila sve institucije od skolstva pa nadalje dovodjenjem i uvodenjem podobnih. Pravni okvir drzave je dobijen 95e, pamecu je trebalo graditi drzavu, a ne klijentelizmom, rodjackim vezama, stranackim vezama i da ne nabrajam dalje.
Oruzana borba je zavrsena 95, od tada je trebala da pocne borba znanjen i lobiranjem. A kako je voditi kad sve sto je znalo iole misliti svojom glavom je rastjerano a dovedeni su klimoglavci i poltroni koji ce sredjivati stvari i davati glasove.
Licni/stranacki interesi su stavljeni iznad drzavnih/nacionalnih i sta ocekujete.
Ja ne ocekujem od jednog politicara da se razumije i u pravo i u strategiju i u privredu, kratko receno u sve sfere drustvenog zivota. Na politicarima je izaberu najbolja/optimalnija rjesenja. Strucne stvari vode uglavnom timovi i savjetnici za pojedine sektore i oni su ti koji donose politicarima/liderima moguca rjesenja a na njima je da procijene sta i kako.
Ko su kod nas savjetnici, osobe izasle iz razjebanih visokoskolskih ustavnova bez trunke iskustva u vodjenju bilo cega. Obicno stranacko familijarne poveznice. Nek se malom nadje mjesto nek ne sjedi dzabe :skoljka:.
Na svu srecu na drugoj strani su slicni hahari inace bila bi mrka kapa :skoljka:.
:thumbup: sreca je pa je jedna noga tronosca maknuta pa su I ove druge dvije na klimavim nogama
dr_Evil

#61317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

@palermo poslusaj nam vrlog Topica, povratak otpisanih vampira
detroit-mercy

#61318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by detroit-mercy »

BAK-eV wrote: 20/05/2026 06:12
seksi_ideje wrote: 20/05/2026 00:59 Poenta je da Bosnjaci nemaju partnera u BiH i nemaju ga ni van BiH. EU je spora, birokraticna i podijeljena. Amerika je sa Rusijom na strani Dodika. Hrvatska je clanica EU i NATO. Srbija naravno podrzava RS. Ne mozes sam protiv svih, dakle sta sada? Lako je sada govoriti da SNSD i HDZ nadigravaju Trojku, a EU podrzava otvaranje GP i samim time podrzava SNSD i HDZ. Kako smo mi od kraja rata dosli u ovu situaciju i kako izaci iz nje?
Za početak kantoni sa bošnjačkom većinom da usvoje zastavu sa ljiljanima.
Promjeniti ime ulica Josipa Broza Tita u neke sa znamenitim Bošnjacima.
Naseliti Mostar, Stolac, Žepče, Petrovac, Prijedor, Doboj sa Bošnjacima i preuzeti opstinsku vlast.
Ukinuti finansiranje KŠC u bošnjačkim sredinama.
Napraviti bosanski brend za čokoladu i slane grickalice a izbaciti SH proizvode. Za početak uvesti halal turske i arapske.
Itd itd
Pezica postaviti za ministra saobracaja i komunikacija, jer mora se vec jednom utvrditi jel zena smije sama od Visokog do RajvaSa a ima i prilicno veliku glasacku bazu, 300k :mrgreen:
BAK-eV

#61319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

detroit-mercy wrote: 20/05/2026 15:11
BAK-eV wrote: 20/05/2026 06:12
seksi_ideje wrote: 20/05/2026 00:59 Poenta je da Bosnjaci nemaju partnera u BiH i nemaju ga ni van BiH. EU je spora, birokraticna i podijeljena. Amerika je sa Rusijom na strani Dodika. Hrvatska je clanica EU i NATO. Srbija naravno podrzava RS. Ne mozes sam protiv svih, dakle sta sada? Lako je sada govoriti da SNSD i HDZ nadigravaju Trojku, a EU podrzava otvaranje GP i samim time podrzava SNSD i HDZ. Kako smo mi od kraja rata dosli u ovu situaciju i kako izaci iz nje?
Za početak kantoni sa bošnjačkom većinom da usvoje zastavu sa ljiljanima.
Promjeniti ime ulica Josipa Broza Tita u neke sa znamenitim Bošnjacima.
Naseliti Mostar, Stolac, Žepče, Petrovac, Prijedor, Doboj sa Bošnjacima i preuzeti opstinsku vlast.
Ukinuti finansiranje KŠC u bošnjačkim sredinama.
Napraviti bosanski brend za čokoladu i slane grickalice a izbaciti SH proizvode. Za početak uvesti halal turske i arapske.
Itd itd
Pezica postaviti za ministra saobracaja i komunikacija, jer mora se vec jednom utvrditi jel zena smije sama od Visokog do RajvaSa a ima i prilicno veliku glasacku bazu, 300k :mrgreen:
Pezica za direktora u Jagomiru.
Prvi slucaj bi bio ti, jer si njime opsjednut.

Pa nek Pezic odluci, da ti uci rukiju, salijeva stravu ili one katode u mozak da ti prikljuci.

Ja mislim da ti ipak nema spasa.
dek

#61320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dek »

Hoces al u kurcu.
To da ali postoji drugi problem a to je sistematsko ispiranje mozga Bošnjacima o ''tri nacionalizma'', znate onu priču o Silajdžiću i Bakiru koji navode vodu na Dodikov mlin.

Pri samom pokušaju vođenja nešto tvrđe politike, Bošnjaci odmah dobiju po prstima, ne od drugih već od ''svojih'', a to su mediji, društvena zajednica i fgr opozicija.

Silajdžić je bio radikal, a i Bakira se počelo tako doživljavati. Nacionalisti koji nas ''svađaju'' sa međunarodnom zajednicom i ''jačaju'' Dodika i Čovića.

Evo imamo Trojku na vlasti pa evo nekak svako ocijeni jesmo li ostvarili neke benefite sa njima i njihovim pristupom.

Dakle, imamo potpisanu ustavnu strukturu koja je takva kakva je i u kojoj važe određena pravila igre za Bošnjake, a potpuno druga za ostale.
Last edited by dek on 20/05/2026 15:37, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#61321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 20/05/2026 14:54 @palermo poslusaj nam vrlog Topica, povratak otpisanih vampira
To onaj zrinjski mora biti hrvatski klub, tako nesto?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#61322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dek wrote: 20/05/2026 15:36

Hoces al u kurcu.
To da ali postoji drugi problem a to je sistematsko ispiranje mozga Bošnjacima o ''tri nacionalizma'', znate onu priču o Silajdžiću i Bakiru koji navode vodu na Dodikov mlin.

Pri samom pokušaju vođenja nešto tvrđe politike, Bošnjaci odmah dobiju po prstima, ne od drugih već od ''svojih'', a to su mediji, društvena zajednica i fgr opozicija.

Silajdžić je bio radikal, a i Bakira se počelo tako doživljavati. Nacionalisti koji nas ''svađaju'' sa međunarodnom zajednicom i ''jačaju'' Dodika i Čovića.

Evo imamo Trojku na vlasti pa evo nekak svako ocijeni jesmo li ostvarili neke benefite sa njima i njihovim pristupom.

Dakle, imamo potpisanu ustavnu strukturu koja je takva kakva je i u kojoj važe određena pravila igre za druga dva ali Bošnjaka važe druga pravila.
Super je ta politika kada se od nje nesto i dobije. Sta je "radikal" silajdzic dobio sa blokadom aprilskog paketa?
dr_Evil

#61323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 20/05/2026 15:37
dr_Evil wrote: 20/05/2026 14:54 @palermo poslusaj nam vrlog Topica, povratak otpisanih vampira
To onaj zrinjski mora biti hrvatski klub, tako nesto?
Taj... ali to je predstavnik jednog sistema
palermo

#61324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Ja Marina znam I uvijek.sam.jednu stvar cijenio kod njega. On je istinski, nepatvoreni hrvatski nacionalista. Ne.kao ovi novokomponovani koji bi sutra bili (kao sto su I bili) komunisti. Marin kaze ono sto.misli. I Marin bi se i zrtvovao za Hrvatsku.

I jos.jedna stvar, Marin nikad nije otisao da bi se moglo govoriti o povratku vampira.

Samo je ucinjen manje vidljivim.Nama.
dr_Evil

#61325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 20/05/2026 15:46
Ja Marina znam I uvijek.sam.jednu stvar cijenio kod njega. On je istinski, nepatvoreni hrvatski nacionalista. Ne.kao ovi novokomponovani koji bi sutra bili (kao sto su I bili) komunisti. Marin kaze ono sto.misli. I Marin bi se i zrtvovao za Hrvatsku.

I jos.jedna stvar, Marin nikad nije otisao da bi se moglo govoriti o povratku vampira.

Samo je ucinjen manje vidljivim.Nama.
Pa dobro, to mudro zboris
Post Reply