Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

MMM1977

#61176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Chmoljo wrote: 20/05/2026 00:42
MMM1977 wrote: 20/05/2026 00:37
Danguba wrote: 20/05/2026 00:27 Eto, da izvucemo pouku, ne prepustiti UIO nikome drugom osim B/B i taziti dopunu pravilnika ''Svakog 1. u mjesecu sastaje se upravni odbor i odredjuju koeficijent i eventualni poravnanje. Koga nema bez njega se moze...' pa ne bi bilo ovakvih saga.
Kada je FBiH dugovala Dodik je digapo sve samo da naplati svoje.

Gdje ces prepustiti ministra finansija u VM, direktora UIO istoj stranci odnosno narodu.
Znao je Dodik kada je zaigrao sa Tegeltijom u VM sta radi.
Dokle god guramo Hrvatima prst u oko biranjem njihovog predstavnika u Predsjedništvo, imat ćemo situaciju 2:1 tamo gdje se donose bitne odluke. Umjesto da se dogovore bošnjački političari i naprave kvalitetan sporazum sa Hrvatima i Hrvatskom mi se svađamo sa jedinim mogućim saveznikom i slavimo Pirove pobjede kao da nas ima 50 miliona i da posjedujemo nuklearno oružje.

Malo se osvrnite oko sebe, pravo i pravda više ne postoje u svijetu nego jači tlači gdje stigne. A nemamo institucije ni državu jer je neko, kada smo imali svu moguću podršku da to napravimo, gledao da krade, pljačka, uspostavlja begovsko-feudalni sistem itd. Sada možemo samo spašavati što se spasiti može, igra se viktorija na naš gol.
problem sa hrvatima je što oni ne žele dogovor. oni žele svoj dio teritorije gdje se za sve pitaju i da budu zastupnici firmi koje će najbolje poslovati u "trokutistanu".

iskreno, ko ih jebe. neka ponude nešto konkretno osim prijetnji maxa primorca jebo im on mater.
Vjerojatno, jer dobro im je i ovako. Ali ne mislim da dogovor nije moguć.

@last mohicans, ja o Dini imam isti stav kao i o ostalim koji su sada, ili su bili, ili će biti u SDA. Jedino što mu priznajem jeste da je nemjerljivo bolji MVP od Bisere Turković.

@Danguba, ovaj video govori dosta toga ko može shvatiti... Blećci bili i ostali
No Mind

#61177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Naravno da ce separatisti koristiti svako nase blokiranje da prikazu nefunkcionalnost drzave (koja svakako nije funkcionalna). Ali meni se cini da nas ovo plutanje pognute glave zbog nepovoljne geopolitike (ili sta je vec trenutni izgovor) i bez povlacenja ikakvih znacajnih poteza, sigurno ne vodi, u po nas, pozitivan ishod. Jednostavno jer nam je tako domet puka reaktivnost. Pa ja bi onda barem pokusao da se nekako oduprem, i ne bi cekao da mi sudbina naroda ovisi o milosti neprijatelja.
seksi_ideje

#61178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by seksi_ideje »

Poenta je da Bosnjaci nemaju partnera u BiH i nemaju ga ni van BiH. EU je spora, birokraticna i podijeljena. Amerika je sa Rusijom na strani Dodika. Hrvatska je clanica EU i NATO. Srbija naravno podrzava RS. Ne mozes sam protiv svih, dakle sta sada? Lako je sada govoriti da SNSD i HDZ nadigravaju Trojku, a EU podrzava otvaranje GP i samim time podrzava SNSD i HDZ. Kako smo mi od kraja rata dosli u ovu situaciju i kako izaci iz nje?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#61179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

seksi_ideje wrote: 20/05/2026 00:59 Poenta je da Bosnjaci nemaju partnera u BiH i nemaju ga ni van BiH. EU je spora, birokraticna i podijeljena. Amerika je sa Rusijom na strani Dodika. Hrvatska je clanica EU i NATO. Srbija naravno podrzava RS. Ne mozes sam protiv svih, dakle sta sada? Lako je sada govoriti da SNSD i HDZ nadigravaju Trojku, a EU podrzava otvaranje GP i samim time podrzava SNSD i HDZ. Kako smo mi od kraja rata dosli u ovu situaciju i kako izaci iz nje?
pronalaskom strateških partnera. orban i dodik npr. ko što su se glabali.

ja bih recimo tipovao na poljake, ozbiljniji su mi od njemačke, a zbog rusije na granici ulažu dosta u vojsku. nisu više ni privreda za potcjenjivanje, a dovoljno veliki i bitni da im se čuje glas u EU.

to podrazumijeva i neku transakciju očito :oops:
MMM1977

#61180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Chmoljo wrote: 20/05/2026 01:03
seksi_ideje wrote: 20/05/2026 00:59 Poenta je da Bosnjaci nemaju partnera u BiH i nemaju ga ni van BiH. EU je spora, birokraticna i podijeljena. Amerika je sa Rusijom na strani Dodika. Hrvatska je clanica EU i NATO. Srbija naravno podrzava RS. Ne mozes sam protiv svih, dakle sta sada? Lako je sada govoriti da SNSD i HDZ nadigravaju Trojku, a EU podrzava otvaranje GP i samim time podrzava SNSD i HDZ. Kako smo mi od kraja rata dosli u ovu situaciju i kako izaci iz nje?

ja bih recimo tipovao na poljake, ozbiljniji su mi od njemačke, a zbog rusije na granici ulažu dosta u vojsku. nisu više ni privreda za potcjenjivanje, a dovoljno veliki i bitni da im se čuje glas u EU.

Nemoguća misija sve dok nismo u dobrim odnosima sa katolicima unutar naše države, Poljaci sve prvo gledaju kroz to. Mislim da su sa Talijanima najbrojniji posjetioci Međugorja, imam jako puno prijatelja Poljaka i uvijek ih moram voditi dole
Chmoljo

#61181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

MMM1977 wrote: 20/05/2026 01:06

Nemoguća misija sve dok nismo u dobrim odnosima sa katolicima unutar naše države, Poljaci sve prvo gledaju kroz to. Mislim da su sa Talijanima najbrojniji posjetioci Međugorja, imam jako puno prijatelja Poljaka i uvijek ih moram voditi dole
i šta ti vele? neće da se druže sa tobom zbog Komšića? :D
MMM1977

#61182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Chmoljo wrote: 20/05/2026 01:07

Družimo se mi, malo im bude čudno u početku ali prihvataju, samo su svi odreda baš tradicionalisti i zadrti katolici (pod tim ne mislim ništa loše) i veoma su im bitne tradicionalne kršćanske vrijednosti (ponovo ne mislim ništa loše o tome. Bolji su ljudi od nas, definitivno
seksi_ideje

#61183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by seksi_ideje »

Poljska je ultrakonzervativna, katolicka drzava. To se moze zaboraviti. Mi jednostavno sada moramo priznati da bosnjacka ili bosanska politika nema sagovornika u svijetu. Amerikanci su krenuli da se svima da nesto, jer njih uvijek zanima profit. Medjutim na jednoj strani se EU protivi JI a na drugoj strani kada je WTC u pitanju Bosnjo nece iz bog zna kakvi razloga. Skeptican sam da ce bilo sta izgraditi na kraju. Dakle, ne postoji vizija i nikad nije postojala.
U Britaniji najpopularnija stranka Reform UK, po anektama u Njemackoj AFD 6 ili 7% ispred konzervativaca. Dakle, svijet se mijenja i mi nemamo partnere. Mi nemamo skim da razgovaramo i gradimo buducnost. A ovi likovi tipa MAGA, AFD ili Reform UK jednostavno nas mrze iz dubine duse. I prije nego sto neko spomene Tursku, zaboravite to.
House

#61184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

kad čujem povratak SDA. :-) :roll:

dabogda propali. SDA je veći dušman bošnjacima od ravnogorskog pokreta, ocam.
Danguba

#61185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Chmoljo

#61186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

MMM1977 wrote: 20/05/2026 01:11

Družimo se mi, malo im bude čudno u početku ali prihvataju, samo su svi odreda baš tradicionalisti i zadrti katolici (pod tim ne mislim ništa loše) i veoma su im bitne tradicionalne kršćanske vrijednosti (ponovo ne mislim ništa loše o tome. Bolji su ljudi od nas, definitivno
pa super. ono što redi neoustašluk u zapadnoj hercegovini je sve samo nije u skladu sa tradiocionalnim kršćanskim vrijednostima. bar ne aktuelnim :D

albanija i italija imaju dugu međusobnu historiju, ali itekako se mogu neki pomaci napraviti. u stvari ovdašnji muslimani im mogu biti putokaz u ono kako islam opstaje bez problema u sekularnoj državi.

naprđujem, znam. ali pitanje je toga da se baci na papir i ono šta se može ponuditi i kome. bez toga svakako nema priče. i bez ljudi koji to mogu raditi bez dnevnopolitičkih igrarija i u podršku lijevo, desno, gore, dole probosanskih opcija.

nazovi ovo neutemeljim optimizmom, ali ja se nadam odjebavanju izetbegovićizma iz sda i sazrijevanju nekog normalnijeg pravca i ljudi u njihovim redovima, neopterećenih ratnom i poratnom pljačkom i opsesivnom željom da se kontroliše sud i tužilaštvo kako bi se ostalo izvan dometa istih. bez toga će teško ići, jer predugo su u halci i oni iz opozicije odlično isto rade blokade i poturaju klipove gdje god misle da će naštetiti trenutnoj vlasti.

drugačije ne može.
No Mind

#61187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

E pa Poljaci bi trebali bi ponajprije gledati u sta gledaju i dokle trenutno mogu dosegnuti Rusi i Rusija (a i gledaju, barem onu koji ih vode). Osim toga i Rusima je neko rekao da su im jako bitne "tradicionalne krscanske vrijednosti", ali kad to udari u tvrdi ekzistencijalni interes, odnosno velikodrzavne ambicije, to sve postane sekundarni folklor.
Last edited by No Mind on 20/05/2026 01:25, edited 1 time in total.
House

#61188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

izjedanje iznutra je najgore. SDA je uništila ekonomiju kod bošnjaka, a to dušmani očekuju!

siromašni bošnjaci...
House

#61189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

toliko govora o trojanskom konju "trojanerima" i sl.

čekamo da krimos fadil spasi federaciju :lol: :roll:
Last edited by House on 20/05/2026 01:28, edited 1 time in total.
I naravno Dzej

#61190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by I naravno Dzej »

House wrote: 20/05/2026 01:20 kad čujem povratak SDA. :-) :roll:

dabogda propali. SDA je veći dušman bošnjacima od ravnogorskog pokreta, ocam.
Tako je ! Dabogda mu Jasmina snaha bila ko želi povratak SDA. Dabogda mu Seka punica bila.
House

#61191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

bolesno.
drug_profi

#61192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

MMM1977 wrote: 20/05/2026 00:37 Umjesto da se dogovore bošnjački političari i naprave kvalitetan sporazum sa Hrvatima i Hrvatskom mi se svađamo sa jedinim mogućim saveznikom
:thumbup:
Ali jok, džaba govorit.
Hrvatska ima interes da ima siguran trbuh. Ako to može dobiti nekim dogovorom bez konfrontacija onda jos bolje.
I ne, to ne mora znaciti da se moras naguziti... samo treba poslati pametne ljude.
Chmoljo

#61193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 20/05/2026 01:30
MMM1977 wrote: 20/05/2026 00:37 Umjesto da se dogovore bošnjački političari i naprave kvalitetan sporazum sa Hrvatima i Hrvatskom mi se svađamo sa jedinim mogućim saveznikom
Ali jok, džaba govorit.
Hrvatska ima interes da ima siguran trbuh. Ako to može dobiti nekim dogovorom bez konfrontacija onda jos bolje.
I ne, to ne mora znaciti da se moras naguziti... samo treba poslati pametne ljude.
što mislite da će hercegovci slušati hrvatsku?
seksi_ideje

#61194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by seksi_ideje »

drug_profi wrote: 20/05/2026 01:30
Ali jok, džaba govorit.
Sa ovim se slazem
House

#61195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

SDA je problem i tačka. zelena sekta jednostavno ne priznaje sabinu čudić

ona je za njih jugoslovenka. a veća bošnjakinja od svih nesretnika u narodnoj skupštini rs
MMM1977

#61196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Chmoljo wrote: 20/05/2026 01:23
MMM1977 wrote: 20/05/2026 01:11

pa super. ono što redi neoustašluk u zapadnoj hercegovini je sve samo nije u skladu sa tradiocionalnim kršćanskim vrijednostima. bar ne aktuelnim :D

albanija i italija imaju dugu međusobnu historiju, ali itekako se mogu neki pomaci napraviti. u stvari ovdašnji muslimani im mogu biti putokaz u ono kako islam opstaje bez problema u sekularnoj državi.

naprđujem, znam. ali pitanje je toga da se baci na papir i ono šta se može ponuditi i kome. bez toga svakako nema priče. i bez ljudi koji to mogu raditi bez dnevnopolitičkih igrarija i u podršku lijevo, desno, gore, dole probosanskih opcija.

nazovi ovo neutemeljim optimizmom, ali ja se nadam odjebavanju izetbegovićizma iz sda i sazrijevanju nekog normalnijeg pravca i ljudi u njihovim redovima, neopterećenih ratnom i poratnom pljačkom i opsesivnom željom da se kontroliše sud i tužilaštvo kako bi se ostalo izvan dometa istih. bez toga će teško ići, jer predugo su u halci i oni iz opozicije odlično isto rade blokade i poturaju klipove gdje god misle da će naštetiti trenutnoj vlasti.

drugačije ne može.
Dobar si, pogotovo sa tom reformom SDA :D I ko će doći? Zahiragić? Softić? Ili mlada nada Halid Genjac? :lol:

Vi u Sarajevu ste ponekad odvojeni od realnosti jer ipak glavni grad, FGR, pismeniji ljudi generalno, treba malo živjeti u drugim mjestima pa da vidiš kako SDA funkcioniše.

Da se razumijemo, NIP izvan Sarajeva je isto katastrofa. Gori od SDA, evo u ZDK su stavili Amru Babić i Mirnesa Fatića, ne može biti veći odron od toga. SDP još uvijek glavnu riječ vode zadrti komunisti, mladi su samo eksponati dok stari određuju šta će se raditi. NS ne postoji a mi smo najbliži Sarajevu a i dok je postojala to su bile takve igranke oko pozicioniranja da bi im i SDA pozavidjela. DF je kod nas kao najnormalniji ali i oni su 98% kao SDA.

Mi, koji se prevashodno osjećamo kao Bosanci a tek onda kao nešto drugo, smo ti ostavljeni na vjetrometini. Nemamo prijatelja, svi nas mrze, SDA najviše. SDA kojoj je vlastita prćija na 1/3 uvijek bila važnija od države, sjetimo se samo onog zar ti je narod važniji od stranke

Chmoljo brate, mi smo propali kao društvo i imamo stranke kakve zaslužujemo. Kažu vole Bosnu? Šta konkretno? Jezera, rijeke, šume? Ok, predivna zemlja. Ali državu Bosnu čine prije svega ljudi a tu smo smeće, što se ponajviše vidi na tim jezerima, rijekama i šumama. Sve što nam se dešava smo (80% makar) zaslužili.

Neki dan pričam sa dobrim drugom, ministrom u federalnoj vladi oko neke situacije gdje hoću da tužim drugog ministra, kaže tuži ako se ne plašiš posljedica. Prijateljski me savjetuje da prešutim korupciju i trgovinu interesom, da se uhinjim i budem pička. Kaže pravda ne postoji.

Drugi ministar, kada mu imenom i prezimenom i audio snimkom sugerišem da mu likovi prodaju poticaje za 20% kaže da su to ostaci SDA sistema i da im ne može ništa. Ministre, jesi prijavio tužilaštvu - nisam.

Mogao bih pisati 24 sata bez prestanka, sve ih znam, aferime im znam ali to su danas ugledni građani našeg društva, diplomirani kurci palci iz Travnika i Sokoca, poneki i magistar a jedan čak i doktor nauka. Sirotinja im se klanja i piše hvalospjeve po društvenim mrežama jer im od toga zavisi kora hljeba a uvijek ima neki ćato koji sve skrinšota.

Propali smo kao društvo a onda i kao država.
Danguba

#61197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Hrvati će biti partneri ako kao prvo dobiju IZ a drugo entitet.
Isplati li se?
Ili čuvati što imaš do boljih vremena.
MMM1977

#61198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

House wrote: 20/05/2026 01:37 SDA je problem i tačka. zelena sekta jednostavno ne priznaje sabinu čudić

ona je za njih jugoslovenka. a veća bošnjakinja od svih nesretnika u narodnoj skupštini rs
Sabina je žena zmaj ali jebiga, toleriše pedere i zbog toga ne valja dok uvaženi SDAovci sa po troje djece redovno uživaju u šupkovima dvadesetogodišnjaka ali to nije ništa što jedna džuma u prvom safu ne bi oprala. Kada se nakupi tih aferima ima umra i hadždž.

Dolazila Sabina u Medžlis IZ Visoko da vidi oko čega može pomoći, posebno je interesovalo kulturno naslijeđe u okviru IZ i lova spremna da se neke stvari obnove i poprave. Glavni Imam oduševljen. Prenijelo medija 0, Glavnom poručeno da se spametuje i pare nisu uzete. Dok se prave detaljne reportaže o tome ko je bio na iftaru koji organizira Gradonačelnik u restoranu svog nosioca liste.

'ta će Sabina...
MMM1977

#61199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Danguba wrote: 20/05/2026 02:00 Hrvati će biti partneri ako kao prvo dobiju IZ a drugo entitet.
Isplati li se?
Ili čuvati što imaš do boljih vremena.
Bolja vremena su iza nas, veoma loša ispred nas. Palestinci su odbijali sve sporazume jer nisu sadržavali cjelovitu Palestinu, sada bi dali sve da im daju pola od nuđenog.

Mi moramo danas odigrati, sa kartama koje imamo u rukama, dok nije kasno. Hrvati su naši historijski prijatelji, nisu im trebali zločini koje su počinili ali mi jednostavno drugih saveznika nemamo. Nisu svi Hrvati ustaše, samo su ustaše najglasniji
Prpa.ba

#61200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

MMM1977 wrote: 20/05/2026 00:37 Dokle god guramo Hrvatima prst u oko biranjem njihovog predstavnika u Predsjedništvo, imat ćemo situaciju 2:1 tamo gdje se donose bitne odluke. Umjesto da se dogovore bošnjački političari i naprave kvalitetan sporazum sa Hrvatima i Hrvatskom mi se svađamo sa jedinim mogućim saveznikom i slavimo Pirove pobjede kao da nas ima 50 miliona i da posjedujemo nuklearno oružje.

Malo se osvrnite oko sebe, pravo i pravda više ne postoje u svijetu nego jači tlači gdje stigne. A nemamo institucije ni državu jer je neko, kada smo imali svu moguću podršku da to napravimo, gledao da krade, pljačka, uspostavlja begovsko-feudalni sistem itd. Sada možemo samo spašavati što se spasiti može, igra se viktorija na naš gol.
Kako vam se samo vise da. :lol:

Svaki put iste tlapnje. Nije mu na glavu pala ustaska granata i odmah sebe smatra velikim strategom i vizionarom..
Post Reply