BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

banjaluka078

#7626 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

10 dana im žena leži mrtva u sobi?! 10 dana niko nije čistio sobu, nije skontao da se gošća ne pojavljuje?

https://www.zvornikdanas.com/2026/05/be ... e-zvornik/
Ateista

#7627 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

belfy wrote: 11/05/2026 21:12
Ateista wrote: 11/05/2026 19:05
belfy wrote: 10/05/2026 20:40

ako nisi u pravu ne moras zavrsiti u Crnoj hronici i time sto nisi zavrsio u istoj ne znaci da si u pravu. to samo znaci da nisi napravio do sada nesto za sto bi zavrsio u istoj.

isto tako, ovo zadnje da je "lakse platiti kaznu i voziti dalje po svom" govori dovoljno. to moze dovesti samo da zbog takvih zakoni budu poostreni, a ne ukinuti koliko god tebi "glupo neki" izgledali. dobit ces samo jos one koji ce ti izgledati gluplji, ali nazalost, iste ce dobiti i oni koji se pridrzavaju sadasnjih (pa makar to bilo i to najteze silazenje sa bicikla)...

ili da to pojednostavim. (jer ti stalno pricas kako nikog ne ugrozavas.)

ti ne radis za zajednicu koje si dio, nego protiv nje. ti mozda ne ugrozis pojedinca svojim ponasanjem, ali ti ugrozavas zajednicu. i to tako sto ce ista snositi posljedice tvog ponasanja sa vecim ogranicenjima. a, ako bi zavrsio u Crnoj hronici, onda bi to mozda bilo i bolje po zajednicu, jer bi se pokazalo da zakoni i sprovodjenje istih rade. ovako ti samo pokazujes (platit cu kaznu i nastaviti po svom) da isti nisu dovoljno strogi i restriktivni, te da, u najmanju ruku, ta kazna treba biti povecana. jer kazna tu nije kao stimulacija, nego upravo suprotno.

i stalno pominjes ovo "sve do jednom" i kako do toga nije doslo. da li do toga zaista treba da dodje da bi ti priznao da si u krivu?
Ta prica da nisam do sad napravio, moze se govoriti o par godina voznje, ali ako neko 20 godina vozi uvijek na manje vise isti nacin, i pri tome napravi solidan broj kilometara, onda je tesko govoriti o sreci i slucajnosti.
To da zbog mene ili drugih koji neke stvari ne postoju neko poostrava zakone, ne znam sta bih ti rekao, ne znam koja je logika mijenjati ogranicenja zbog nekog ko i ova ne postuje, ono neko proleti 100 na sat gdje je ogranicenje 50 i oni kao rjesenje smanje na 40, a nije se postovalo ni tih 50. Radi se i to, ali to je glupost i besmislen izgovor za promjene, ne moze nista promijeniti, jedino cime mogu stvarno probati nesto promijeniti je podizanjem visine kazni, pa time kao demotivisati krsenje zakona.

Opet, ne znam zasto se iko od vas koji se zalazete za postovanje zakona buni protiv toga, ako ste za to da se zakon postuje onda vam je svejedno kolike su kazne i kakva su ogranicenja, trebate postovati "struku" i no sto se od vas trazi. :mrgreen:

Jbg, i ja se mogu ljutiti na one koji veze nemaju sa voznjoj, jer se po njima stimaju ogranicenja i oni ne doprinose zajednici jer svojom losom voznjom definisu i ogranicenja koja se odnose i na mene.
pa, zapravo jesi napravio. jer ti bi oduzeta vozacka (samo dio koji znamo)... za ostalo jednostavno nisi bio uhvacen u prekrsaju... (to je onaj dio gdje sam i Japancu odgovorio da se u zatvor ne ide zbog pljacke banke, nego se ide samo ako budes uhvacen zbog istog)

i u potpunosti si pogresno razumio sta sam mislio pod poostravanjem. oni koji su postovali to ogranicenje od 50 ce sada dobiti 40 i time ispastati iako su postovali zakon. a zbog cega? pa onih koji se nisu pridrzavali toga...

i, onda opet pogresno. ne znam da li preskaces napisano ili isto ne razumijes (ili odbijas razumjeti). drugi se samo zapitaju sto im se pravila poostravaju ili uvode novi stroziji zakoni. jer, da se vratimo na onaj predivno napisani post:
Facility wrote: 08/05/2026 12:10 Zakoni se donose zbog budala, a ne zbog pametnih.
Neka od sto biciklista pet ih nemarno projuri preko pješačkog , odmah ide zakon: prije pješačkog je potrebno sići sa bicikla.
Pametan je uvijek bio rob budale, jer se pravila kreiraju prema njoj.
pa ti sada vidi kojem "plemenu" pripadas i sta radis onima koji postuju zakon. jer ti direktno utices na to. i ako ima samo jos par takvih kao ti onda cijela zajednica ispasta...
I ti opet o kaznama i oduzimanju vozacke, ja govorim o konkretnom ugrozavanju nekoga, to sto neko dobije kaznu ili mu oduzmu vozacku ne znaci da je stvarno nekog ugrozio, dovoljno je samo malo i banalno prekoracenje brzine da ti oduzmu vozacku, ako te uhvate naravno.

Nisam pogresno razumio, i sam sam napisao da to nasi "sturcnjaci" rade - zbog prekoracenja brzine smanjuju ogranicenje, i objasnio koliko je to besmisleno, jer ne znam kako ocekuju da to nesto promijeni ako neko i prije toga nije postovao ogranicenja, a to nije do onih koji voze brze nego do onoga ko misli da na taj nacin moze rijesiti problem. Evo koliko fiksnih radara je po gradu i drzavi generalno, a nikad vise nesreca.
Da, tacno je da zbog budala ispastaju normalni, ne znam sta je forumas kojeg si citirao tacno htio reci time, ali ja bih to protumacio kao da zbog budala koji ne znaju voziti i nisu u stanju da odrze auto na nekim sasvim normalnim brzinama, ogranicenja se kroje po njima pa i oni koji znaju normalno voziti, moraju da voze po tim ogranicenjima zbog budala. Tako da to opet nije do onih koji brzo voze, vec onih koji ne znaju voziti. Zbog takvih zajednica ispasta, ne zbog mene. Kad bi ljudi znali voziti i ne bi pravili gluposti na cesti cak i kad brze voze, mozda bi i ogranicenja bila opustenija.
Laplace

#7628 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Ateista wrote: 12/05/2026 08:36
Ateista wrote: 11/05/2026 19:05

Ta prica da nisam do sad napravio, moze se govoriti o par godina voznje, ali ako neko 20 godina vozi uvijek na manje vise isti nacin, i pri tome napravi solidan broj kilometara, onda je tesko govoriti o sreci i slucajnosti.
To da zbog mene ili drugih koji neke stvari ne postoju neko poostrava zakone, ne znam sta bih ti rekao, ne znam koja je logika mijenjati ogranicenja zbog nekog ko i ova ne postuje, ono neko proleti 100 na sat gdje je ogranicenje 50 i oni kao rjesenje smanje na 40, a nije se postovalo ni tih 50. Radi se i to, ali to je glupost i besmislen izgovor za promjene, ne moze nista promijeniti, jedino cime mogu stvarno probati nesto promijeniti je podizanjem visine kazni, pa time kao demotivisati krsenje zakona.

Opet, ne znam zasto se iko od vas koji se zalazete za postovanje zakona buni protiv toga, ako ste za to da se zakon postuje onda vam je svejedno kolike su kazne i kakva su ogranicenja, trebate postovati "struku" i no sto se od vas trazi. :mrgreen:

Jbg, i ja se mogu ljutiti na one koji veze nemaju sa voznjoj, jer se po njima stimaju ogranicenja i oni ne doprinose zajednici jer svojom losom voznjom definisu i ogranicenja koja se odnose i na mene.
pa, zapravo jesi napravio. jer ti bi oduzeta vozacka (samo dio koji znamo)... za ostalo jednostavno nisi bio uhvacen u prekrsaju... (to je onaj dio gdje sam i Japancu odgovorio da se u zatvor ne ide zbog pljacke banke, nego se ide samo ako budes uhvacen zbog istog)

i u potpunosti si pogresno razumio sta sam mislio pod poostravanjem. oni koji su postovali to ogranicenje od 50 ce sada dobiti 40 i time ispastati iako su postovali zakon. a zbog cega? pa onih koji se nisu pridrzavali toga...

i, onda opet pogresno. ne znam da li preskaces napisano ili isto ne razumijes (ili odbijas razumjeti). drugi se samo zapitaju sto im se pravila poostravaju ili uvode novi stroziji zakoni. jer, da se vratimo na onaj predivno napisani post:
Facility wrote: 08/05/2026 12:10 Zakoni se donose zbog budala, a ne zbog pametnih.
Neka od sto biciklista pet ih nemarno projuri preko pješačkog , odmah ide zakon: prije pješačkog je potrebno sići sa bicikla.
Pametan je uvijek bio rob budale, jer se pravila kreiraju prema njoj.
pa ti sada vidi kojem "plemenu" pripadas i sta radis onima koji postuju zakon. jer ti direktno utices na to. i ako ima samo jos par takvih kao ti onda cijela zajednica ispasta...
I ti opet o kaznama i oduzimanju vozacke, ja govorim o konkretnom ugrozavanju nekoga, to sto neko dobije kaznu ili mu oduzmu vozacku ne znaci da je stvarno nekog ugrozio, dovoljno je samo malo i banalno prekoracenje brzine da ti oduzmu vozacku, ako te uhvate naravno.

Nisam pogresno razumio, i sam sam napisao da to nasi "sturcnjaci" rade - zbog prekoracenja brzine smanjuju ogranicenje, i objasnio koliko je to besmisleno, jer ne znam kako ocekuju da to nesto promijeni ako neko i prije toga nije postovao ogranicenja, a to nije do onih koji voze brze nego do onoga ko misli da na taj nacin moze rijesiti problem. Evo koliko fiksnih radara je po gradu i drzavi generalno, a nikad vise nesreca.
Da, tacno je da zbog budala ispastaju normalni, ne znam sta je forumas kojeg si citirao tacno htio reci time, ali ja bih to protumacio kao da zbog budala koji ne znaju voziti i nisu u stanju da odrze auto na nekim sasvim normalnim brzinama, ogranicenja se kroje po njima pa i oni koji znaju normalno voziti, moraju da voze po tim ogranicenjima zbog budala. Tako da to opet nije do onih koji brzo voze, vec onih koji ne znaju voziti. Zbog takvih zajednica ispasta, ne zbog mene. Kad bi ljudi znali voziti i ne bi pravili gluposti na cesti cak i kad brze voze, mozda bi i ogranicenja bila opustenija.
Jednostavno je: ja vozim po ograničenjima, samo ponekad mi se desi da malo prekoračim, jedva par km/h preko tolerancije. Ti redovno voziš 30+ km/h preko ograničenja. Kad su kazne bile niže, tebe bi povremeno uhvatili, ti platiš i OK, mene od tri mala prekoračenja tri puta uhvate i svaki put platim kaznu. Zakonodavci zaključe da su kazne preniske i usvoje duplo veće. Mene rijetke situacije kad na ograničenju 80 vozim 91 uhvate i platim duplo više (jer, baksuza uvijek uhvate), tebe od 100 prekoračenja 30+ uhvate jednom ili nijednom.
Ateista

#7629 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Laplace wrote: 12/05/2026 10:00
Ateista wrote: 12/05/2026 08:36

Jednostavno je: ja vozim po ograničenjima, samo ponekad mi se desi da malo prekoračim, jedva par km/h preko tolerancije. Ti redovno voziš 30+ km/h preko ograničenja. Kad su kazne bile niže, tebe bi povremeno uhvatili, ti platiš i OK, mene od tri mala prekoračenja tri puta uhvate i svaki put platim kaznu. Zakonodavci zaključe da su kazne preniske i usvoje duplo veće. Mene rijetke situacije kad na ograničenju 80 vozim 91 uhvate i platim duplo više (jer, baksuza uvijek uhvate), tebe od 100 prekoračenja 30+ uhvate jednom ili nijednom.
Razumijem sta hoces da kazes to sa visinom kazni, ali budimo realni - glavni motivi za bilo kakve promjene su punjenje budzeta i dokazivanje da se nesto radi.
Prvi motiv je jasan - dize se standard i skontali su da mogu na kaznama uzeti vise para, nema to toliko veze sa tim koliko nas vozi brzo ili ne vozi, cak sta vise da nas je manje mozda bi jos podigli kazne jer ako bi ih bilo manje kolicinski, morali bi nadoknaditi visinom kazni.
Drugi motiv - kad god se desi neka nesreca, pogine pjesak i tako nesto, javnost je usmjerena na to i ocekuje se reakcija, vlastima je najlakse podici kazne i reci kako rade na sigurnosti, tu opet nije problem sto neki voze brze, problem su oni koji naprave nesrecu pa se zbog njih mora pokazati da se radi na sigurnosti.
Vec smo pricali o tome koji su stvarni uzroci vecine nesreca, ali je najlakse skoro sve pripisati neprilagodjenoj brzini, to je najlakse pokusati kontrolisati radarima i sto je bitije na tome je najlakse uzeti pare i pokazati da se nesto radi.
belfy

#7630 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

ja cu za kraj da zavrsim sa dva pitanja. jednim vec napisanim i jednim novim.

1. da li je zaista potrebno da ti napravis nesrecu ili udes sa tezim ili laksim posljedicama da bi priznao da si u krivu?
2. sta je potrebno da se da se uradi, desi ili kaze da bi ti promijenio svoje trenutacno misljenje?
nepass1

#7631 Re: BiH - Crna hronika

Post by nepass1 »

belfy wrote: 12/05/2026 20:37 ja cu za kraj da zavrsim sa dva pitanja. jednim vec napisanim i jednim novim.

1. da li je zaista potrebno da ti napravis nesrecu ili udes sa tezim ili laksim posljedicama da bi priznao da si u krivu?
2. sta je potrebno da se da se uradi, desi ili kaze da bi ti promijenio svoje trenutacno misljenje?
Vala smijesniji ste vi sto se sa njim raspravljate oko iste stvari pet godina
tokio25

#7632 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

nepass1 wrote: 12/05/2026 21:44
belfy wrote: 12/05/2026 20:37 ja cu za kraj da zavrsim sa dva pitanja. jednim vec napisanim i jednim novim.

znas ono kasnije ce biti krivi smo mi sto smo ih pustili
u biti krivi smo za mnogo sto sta sto je pusteno
belfy

#7633 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

mozda si me zamijenio sa nekim. ja sam se samo ukljucio ovih par dana i, evo, napravio zavrsni post. da nisi kvotao pogresan post?
Danguba

#7634 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /260512190

Kako je presao na drugu stranu?

U naslovu, poginuo vozac kamiona a dole fino pise vozac autobusa a vozac kamiona i 9 putnika iz autobusa povriedjeno.
Jadni novinari.
Ateista

#7635 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Ja bih postavio kontra pitanje - koliko godina voznje ili kilometara je potrebno sa moje strane bez da sebe ili nekog drugog ugrozim, pa da vi moralisti i stovaoci svakog zakona, prihvatite da sam ja u pravu? :mrgreen: :run:
nepass1

#7636 Re: BiH - Crna hronika

Post by nepass1 »

belfy wrote: 12/05/2026 22:53

mozda si me zamijenio sa nekim. ja sam se samo ukljucio ovih par dana i, evo, napravio zavrsni post. da nisi kvotao pogresan post?
Ako ima vise od tri recenice ne citam postove od ateiste i respa jer samo isto ponavljaju. vidio ti nesta kratko odgovorio pa replicirao. Upuceno je svima sto ulaze snjima u bilo kakvu raspravu.
To su ljudi koji ce tvrditi da je mlijeko crno, nema nikakve price tu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7637 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

Svi mi za sebe mislimo da znamo voziti, znamo cugati i da znamo sa zenama.

:mrgreen:
drug_profi

#7638 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

Ja znam da ništa ne znam, ali snalazim se...
vjeshalica

#7639 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

banjaluka078 wrote: 11/05/2026 21:48 10 dana im žena leži mrtva u sobi?! 10 dana niko nije čistio sobu, nije skontao da se gošća ne pojavljuje?

https://www.zvornikdanas.com/2026/05/be ... e-zvornik/
Najlogicnije je objasnjenje da ne ciste redovno....
Post Reply