Milić Vukašinović
- dječak sa šibicama
#326 Re: Milić Vukašinović
Lipe cvatu je najklasicniji pastirski rock od svih Bregovicevih "rockova".
Gledao sam i slusao najokorjelije seljake sto otkidaju na kalseijske zvuke, kako skacu na tu pjesmu. Znao je Bregovic sta radi.
On i Merlin, rijetko ljigavi ljudi, ali kao autori top plafon. Nebitno sto su lopovi, plagijatori, sto kad vidis Bregu da nosi deset pop rock ploca u rukama znas da BD snima album, ljudi su majstori svog zanata.
Gledao sam i slusao najokorjelije seljake sto otkidaju na kalseijske zvuke, kako skacu na tu pjesmu. Znao je Bregovic sta radi.
On i Merlin, rijetko ljigavi ljudi, ali kao autori top plafon. Nebitno sto su lopovi, plagijatori, sto kad vidis Bregu da nosi deset pop rock ploca u rukama znas da BD snima album, ljudi su majstori svog zanata.
- Point.
#327 Re: Milić Vukašinović
-
milojicabrzi
#328 Re: Milić Vukašinović
Ne može se baš reći da je prosječan, on je natprosječan talenat i glas, ima tu "žicu" naravno uz sve one mane koje smo naveli.
Nikad nije niko za njega tvrdio da je Pavarotti.
Evo Mića je npr. prosječan vokal, ali sasvim dovoljan da otpjeva ono što njemu treba

Evo Mića je npr. prosječan vokal, ali sasvim dovoljan da otpjeva ono što njemu treba
- Edin H.
#329 Re: Milić Vukašinović
Mića veze sa pjevanjem nema.
Tifa najbolji u Jugoslaviji, ali s obzirom da je ljubitelj svega što vole mladi izgubio je glas.
Može li se povratiti ne znam.
- stubrijez
#330 Re: Milić Vukašinović
Uglavnom je tako, nista za Ibret... u svim sistemima, tad crveni, danas zeleni, zavisi ko grije fotelje. Nisu Idoli izuzetak tu. Samo sto i medju tim povlastenim autorima imas smeca i kvaliteta, to vec mijenja stvar.dječak sa šibicama wrote: ↑08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.
Uvijek se nekako guraju takvi. Iako je Divjan po mom ukusu bio solidan kreator, ali cijela ta plejada pretencioznih autora sa naslovima albuma poput "zalazak sunca sa okusom meda" i "posljednji let barsunastog leptira" mi je oduvijek bila ogavna. Sto bi neko pametan rekao "gomila nekakvih ideja nabacanih zbrda zdola".
Ne znam ko su bili Milicevi roditelji, obicni ljudi ili..
- stubrijez
#331 Re: Milić Vukašinović
??????milojicabrzi wrote: ↑08/05/2026 11:46Mićin otac je bio major UDBA-e, majka Bosa vjerovatno domaćica...dječak sa šibicama wrote: ↑08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.
Uvijek se nekako guraju takvi. Iako je Divjan po mom ukusu bio solidan kreator, ali cijela ta plejada pretencioznih autora sa naslovima albuma poput "zalazak sunca sa okusom meda" i "posljednji let barsunastog leptira" mi je oduvijek bila ogavna. Sto bi neko pametan rekao "gomila nekakvih ideja nabacanih zbrda zdola".
Pisali smo o tome kako su djeca vojnih lica prisutna u ex-Yu rocku, imaš par stranica ranije...
Inače, i meni je sva ta priča oko Idola pomalo čudna, za njihov album "Odbrana i posljedni dani" mnogi govore kako je jedan od najznačajnijih albuma novog vala. Čak je i Senad Avdić pisao o njima u superlativima, kao vrlo bitan bend novog talasa, tekstovi duboke dimenzije, kao da su u namjanju ruku Štulić ili EKV...
Meni relativno ok bend, više naginjali nekom pop-zvuku, možda ja u tim nekim pjesmuljicama, ne vidim tu duboku dimenziju.
- dječak sa šibicama
#332 Re: Milić Vukašinović
Istina, ako je on kao umjetnik sin nekog profesora i profesorice, valjda je i neku inteligenciju stekao genetikom. Na stranu sto je tata partijski celnik a mama direktorica gimnazije kroz stranku ili partiju.stubrijez wrote: ↑10/05/2026 14:50Uglavnom je tako, nista za Ibret... u svim sistemima, tad crveni, danas zeleni, zavisi ko grije fotelje. Nisu Idoli izuzetak tu. Samo sto i medju tim povlastenim autorima imas smeca i kvaliteta, to vec mijenja stvar.dječak sa šibicama wrote: ↑08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.
Dojma sam da je u komunizmu ipak veci broj intelektualno kapacitarnih ljudi dolazio na pozicije, nije bilo ovoliko sljama na vlasti.
Pa citam za onog uhapsenog sdaovca iz Zivinica ili odakle je neki dan je uhapsen, pisu komsije njegove, sin psovo Boga i izbacen iz mejtefa pa sa jedva zavrsenom skolom postao psiholog u skoli a ovaj uhapseni u kafanskoj tuci ranjen nozem pa izganjao RVI status.
Takvih je danas previse, a valjda je i kvalitet rada njihovog podmlatka logicno opao u odnosu na komuniste.
- Better Man
#333 Re: Milić Vukašinović
Tifa jeste talenat, ali zbog svog načina života nije nikad iskoristio puni potencijal svog talenta.milojicabrzi wrote: ↑10/05/2026 11:44 Ne može se baš reći da je prosječan, on je natprosječan talenat i glas, ima tu "žicu" naravno uz sve one mane koje smo naveli.
Evo Mića je npr. prosječan vokal, ali sasvim dovoljan da otpjeva ono što njemu treba![]()
![]()
![]()
![]()
- Better Man
#334 Re: Milić Vukašinović
Lipe cvatu se izvorno zove Šta ću nano dragi mi je ljut i napisao ju je za Biseru Veletanlić. A kasnije je promijenio tekst i napravio Lipe cvatu. Plagirao je Šta bi dao da si na mom mjestu, ali je napravio genijalnu pjesmu. Ima anegdota za Šta bi dao da si na mom mjestu. Kad su se vratili iz Londona sa snimanja, jednu večer Bebek u Parkuši i u jednom.trenutku dj., koji je pušta plaće pusti originalnu verziju te pjesme i Bebek sluša i priđe dj.-u i upita ga šta ti je ovo i on mu pokaza. Kad se Brega pojavio u Parkuši Bebek mu priđe i reče jesi li normalan, što si maznuo pjesmu, Brega samo nato reče e jebi ga.dječak sa šibicama wrote: ↑09/05/2026 17:10 Lipe cvatu je najklasicniji pastirski rock od svih Bregovicevih "rockova".
Last edited by Better Man on 11/05/2026 09:21, edited 1 time in total.
- Better Man
#335 Re: Milić Vukašinović
Po svim kritičarima album Idola Odbrana i posljednji dani je proglašen najboljim albumom ex Yu. Vlada Divljan, Zdenko Kolar i bubnjar su bili jedni muzičari u bendu, dok Srđan Šaper i Krstić nisu znali svirati ni jedan instrument. Vlada je bio odličan muzičar i kreativac, a posebno je bio divna osoba. Dosta je radio za pozorište, tv i film.dječak sa šibicama wrote: ↑08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.
-
Osmi Socrates
#336 Re: Milić Vukašinović
Ma ljudi se bezveze "sekiraju" oko Breginog plagiranja. Led Zeppelin je nekoliko puta bio na sudu zbog plagiranja, za neke od svojih najvećih hitova.
Bregoviću se može zamjeriti svašta, ali plagiranje je nigdje veze zamjerka.
Bregoviću se može zamjeriti svašta, ali plagiranje je nigdje veze zamjerka.
- Better Man
#337 Re: Milić Vukašinović
Alen je najbolji bio u Divljim Jagodama ( pjesme koje je pjevao u Dugmetu su potpuno drugačije od onih iz Jagoda, ali ih je otpjevao odlično). Ali bitna stvar za Alena je da je teški profesionalac i pristupa ozbiljno poslu. On i danas može otpjevati kao što je pjevao i prije 40 godina. On izvlači Dugme na ovoj turneji. Eno ima na youtube snimak izvedbe iz Zagrebačke arene Sanjao sam noćas da te nemam i tu se vidi kako Alen s lakoćom pjeva, dok Tifa se napreže da otpjeva.milojicabrzi wrote: ↑09/05/2026 10:18Nije tačno, to su floskule koje narod baca onako napamet. Jesi li snimao / svirao nekada nešto u tonskom studiju. Ja jesam pa znam donekle taj proces, ne možeš ti u studiju puno ako neko ne zna pjevati.
Za one koji su vokalno tanki, najčešće pronalazi se laga (tonalitet koji pjevaču najviše odgovara), pa mu se u toj intonaciji iskomponuje nešto što on može otpjevati.
To rade autori za npr. Sandru Aftiku, Nives Celzijus i takve "pjevačice" pa im sve pjesme liče a one se kao snađu da to nekako i otpjevaju.
Album Kosovka djevojka je po pjesmama izuzetno vokalno zahtjevan, jeste da je pravljen pomalo za Tifin fazon, ali zanatski i vokalno nije jednostavan. NIsu ni Bebekovi ni Alenovi albumi, svaki je zahtjevan na svoj način, zato ih Brega sad i vuče obojicu po svirkama.
Dakle za Tifu se nipošto ne može reći da je loš vokal, može se reći da je nedisciplinovan, da nije školovao glas i radio na toj infrastrukturi pjevača, kao i sve ostalo što smo već rekli.
- Better Man
#338 Re: Milić Vukašinović
Nisu to nikad bili doslovno plagijati, već on uzme dio i napravi svoju pjesmu. Čist primjer je Šta bi bio da si na mom mjestu.Osmi Socrates wrote: ↑10/05/2026 16:40 Ma ljudi se bezveze "sekiraju" oko Breginog plagiranja. Led Zeppelin je nekoliko puta bio na sudu zbog plagiranja, za neke od svojih najvećih hitova.
Bregoviću se može zamjeriti svašta, ali plagiranje je nigdje veze zamjerka.![]()
Last edited by Better Man on 11/05/2026 09:22, edited 1 time in total.
- Altsa
#339 Re: Milić Vukašinović
Ma da je to jedina pa ni po jada. Imamo znaci plagijatora i bofl pjevaca. Sreca pa se zadrzao samo na jednom albumu.Better Man wrote: ↑10/05/2026 16:46Nisu to nikad bili doslovno plagijata, već on uzme dio i napravi svoju pjesmu. Čist primjer je Šta bi bio da si na mom mjestu.Osmi Socrates wrote: ↑10/05/2026 16:40 Ma ljudi se bezveze "sekiraju" oko Breginog plagiranja. Led Zeppelin je nekoliko puta bio na sudu zbog plagiranja, za neke od svojih najvećih hitova.
Bregoviću se može zamjeriti svašta, ali plagiranje je nigdje veze zamjerka.![]()
Last edited by Altsa on 10/05/2026 19:57, edited 1 time in total.
- PixelDrifter
#340 Re: Milić Vukašinović
U Parkuši nikada nisu puštali muziku, samim tim nije bilo nikakvog DJ, pa se anegdota nije ni desila.
Last edited by PixelDrifter on 10/05/2026 18:39, edited 1 time in total.
- Edin H.
#341 Re: Milić Vukašinović
Kada spomeneš Štulića i EKV to znači vrh.stubrijez wrote: ↑10/05/2026 14:54??????milojicabrzi wrote: ↑08/05/2026 11:46Mićin otac je bio major UDBA-e, majka Bosa vjerovatno domaćica...dječak sa šibicama wrote: ↑08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.
Pisali smo o tome kako su djeca vojnih lica prisutna u ex-Yu rocku, imaš par stranica ranije...
Inače, i meni je sva ta priča oko Idola pomalo čudna, za njihov album "Odbrana i posljedni dani" mnogi govore kako je jedan od najznačajnijih albuma novog vala. Čak je i Senad Avdić pisao o njima u superlativima, kao vrlo bitan bend novog talasa, tekstovi duboke dimenzije, kao da su u namjanju ruku Štulić ili EKV...
Meni relativno ok bend, više naginjali nekom pop-zvuku, možda ja u tim nekim pjesmuljicama, ne vidim tu duboku dimenziju.
- dale cooper
#342 Re: Milić Vukašinović
Idoli se apsolutno trebaju spominjati u istom dahu sa EKV i Azrom. Odbrana i Poslednji Dani i Paket Aranžman sa Šarlom i Orgazmom su vjerovatno dva najbolja i najvažnija albuma jugoslovenskog novog talasa i generalno jedni od najboljih albuma ex-Yu rock scene.
Čak bih otišao i korak dalje i rekao da se Idoli mogu porediti rame uz rame sa tadašnjim uradcima inostranog new wavea i post punka. Elvis Costello,
XTC, Talking Heads, Gang Of Four take your pick...Odbrana i Poslednji Dani i Paket Aranžman mogu podnijeti te usporedbe.
Čak bih otišao i korak dalje i rekao da se Idoli mogu porediti rame uz rame sa tadašnjim uradcima inostranog new wavea i post punka. Elvis Costello,
XTC, Talking Heads, Gang Of Four take your pick...Odbrana i Poslednji Dani i Paket Aranžman mogu podnijeti te usporedbe.
- Altsa
#343 Re: Milić Vukašinović
Idoli sa jednim kvalitetnim albumom koji se meni bas i ne svida se ne mogu porediti sa EKV, Azrom. Znatno revolucionarniji su jedini od Šarla, prvi od Kicme, prvi od orgazma i jedini od novosadske Lune koji je za mene najbolji ex yu album.
Ne skrnavi Gang of Four poredeci ih sa Idolima
Ne skrnavi Gang of Four poredeci ih sa Idolima
- PixelDrifter
#344 Re: Milić Vukašinović
Idoli ne mogu stajati u istoj rečenici sa EKV.
- dale cooper
#345 Re: Milić Vukašinović
Šarlov debi je isto na tom tragu. Imaš tih bendova koji imaju samo par albuma, ali imaju jedan koji je nenadjebiv i koji je all time best. Kao recimo
Marquee Moon od Televisiona. Eh takav je Odbrana za naše uslove.
- Altsa
#346 Re: Milić Vukašinović
Pa normalno da ne mogu. Idoli su obicno sranje. U srbiji su im odbranu bezrazlozno izgurali kao najbolji album sto je smijesno.Ima najmanje 10 albuma koji su ispred. Medutim i tu su isplivali nacionalni porivi.
Last edited by Altsa on 10/05/2026 20:12, edited 1 time in total.
- Altsa
#347 Re: Milić Vukašinović
Dobro. Cijenim da je to tvoje misljenje s kojim se uopste ne slazem.dale cooper wrote: ↑10/05/2026 20:09 Šarlov debi je isto na tom tragu. Imaš tih bendova koji imaju samo par albuma, ali imaju jedan koji je nenadjebiv i koji je all time best. Kao recimo
- dale cooper
#348 Re: Milić Vukašinović
Naravno.
- dječak sa šibicama
#349 Re: Milić Vukašinović
Taj je album bio "kontroverzan", zbog kritike Tita i promicanja pravoslavlja.
E sad...
- dale cooper
#350 Re: Milić Vukašinović
Haustor se isto može naći u tim pričama o najboljim. Imaju nekoliko albuma za kandidaturu.