Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
milojicabrzi

#301 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

DaysleepeR wrote: 08/05/2026 09:36
milojicabrzi wrote: 07/05/2026 10:42 Da, a bubanj u tom prvom "Tifa bendu", svirao Dino Stanković (ne znam šta je nakon rata bilo sa njim, nisam vidio da aktivno svira, barem po BiH).
Bio je ljevoruk, pa je bio noćna mora toncima, na grupnim svirkama, za njega se morao "okretati" kompletan bubanj :D

Ima na Youtube nekoliko snimaka koncerata te ekipe sa početka '90-ih, nekako pred sam rat.

Zanimljiva je to bila ekipa i bend.

Inače, čudi me da Brega, koji je za razne instrumentaliste znao "potegnuti" i izvan BiH, Lazu Ristovskog je doveo iz Kragujevca, nije malo proširio bazen potrage, pa možda našao Galeta iz Kerbera, Borisa iz Smaka, ili nekog od boljih vokala iz tog vremena....ali, onda to ne bi bilo Bijelo Dugme, previše bi podsjećalo na njihov prethodni bend, a album Kosovka djevojka ne bi ušao u legendu kao sa Tifom.

Sve je sudbina i nijedna saradnja nije slučajna :run: :thumbup: :bih:
Dino Stanković drži restoran "U Pavouka" u Pragu, možda najjači restoran tamo.
Hajde, lijepo je čuti da se snašao, znači i on je vjerovatno iz one grupe Sarajlija, koji su početkom rata utočište našli u Češkoj. Mislim da se jedino u Češku i Mađarsku moglo bez vize, pa je to vjerovatno bio razlog. Znam jedno 10-ak porodica koje su se tamo skrasile i svi su neki dobri privatnici (tad je u Češkoj bila privatizacija, pa se svako sa nešto para i iole sposoban, mogao solidno ostvariti).

Svira li Dino još ili je batalio palice (u Češkoj je svojevremeno bio i pok. bubnjar Bolera Z.Grabovac).
DaysleepeR

#302 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

milojicabrzi wrote: 08/05/2026 09:42
DaysleepeR wrote: 08/05/2026 09:36
milojicabrzi wrote: 07/05/2026 10:42 Da, a bubanj u tom prvom "Tifa bendu", svirao Dino Stanković (ne znam šta je nakon rata bilo sa njim, nisam vidio da aktivno svira, barem po BiH).
Bio je ljevoruk, pa je bio noćna mora toncima, na grupnim svirkama, za njega se morao "okretati" kompletan bubanj :D

Ima na Youtube nekoliko snimaka koncerata te ekipe sa početka '90-ih, nekako pred sam rat.

Zanimljiva je to bila ekipa i bend.

Inače, čudi me da Brega, koji je za razne instrumentaliste znao "potegnuti" i izvan BiH, Lazu Ristovskog je doveo iz Kragujevca, nije malo proširio bazen potrage, pa možda našao Galeta iz Kerbera, Borisa iz Smaka, ili nekog od boljih vokala iz tog vremena....ali, onda to ne bi bilo Bijelo Dugme, previše bi podsjećalo na njihov prethodni bend, a album Kosovka djevojka ne bi ušao u legendu kao sa Tifom.

Sve je sudbina i nijedna saradnja nije slučajna :run: :thumbup: :bih:
Dino Stanković drži restoran "U Pavouka" u Pragu, možda najjači restoran tamo.
Hajde, lijepo je čuti da se snašao, znači i on je vjerovatno iz one grupe Sarajlija, koji su početkom rata utočište našli u Češkoj. Mislim da se jedino u Češku i Mađarsku moglo bez vize, pa je to vjerovatno bio razlog. Znam jedno 10-ak porodica koje su se tamo skrasile i svi su neki dobri privatnici (tad je u Češkoj bila privatizacija, pa se svako sa nešto para i iole sposoban, mogao solidno ostvariti).

Svira li Dino još ili je batalio palice (u Češkoj je svojevremeno bio i pok. bubnjar Bolera Z.Grabovac).
Dosta sarajevskih muzičara je u Pragu i svi drže ili kafane ili restorane.
Ne svira koliko ja znam ništa.
milojicabrzi

#303 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Pametan :D
Toffee karamela

#304 Re: Milić Vukašinović

Post by Toffee karamela »

toska wrote: 06/05/2026 22:45
Edin H. wrote: 06/05/2026 22:11 Tifa je ozbiljan rock and roll pjevač, prekucao je sa onim samostalnim albumom, Alen je sluhista i odličan pop/folk pjevač.
Tifa je mislim 96. i 98. u Skenderiji imao solo koncerte i ne sjećam se pucanja glasa, ima i na YT nešto, ne bi čudilo da je danas drugačije.
a pišem zbog Alena, kada su Bregu pitali što uze njega kaže: sviđa mu se njegov seljački prizvuk :D

edit: evo dva cijela koncetra Tife 2001. i 2007. u Sa, ko ima volje nek traži mane:

https://www.youtube.com/watch?v=D90Wwm8flTM
https://www.youtube.com/watch?v=w6APzmBFuIc
prvo za ovo boldano, e baš tako :lol: i sama sam tako uvijek mislila. ne kažem da mu boja glasa nije lijepa ali stvarno malo podvikuje i ojka kao da ga je trenirao u poslu s ovcama

ove gluposti o Tifinom pucanju glasa nakon 2 pjesme su takva niska podmetanja da nemam riječi. zbog opijata i sveg ostalog zna ga nekada zanijeti pa raja valjda i to smješta u rubriku "pucanje glasa"

zanimljivo da za "pucanje glasa nakon 2 pjesme" u novije doba optužuju famoznu Senidahu

Gino Banana je kriještalo i bez ikakve konkurencije najbezveznija pojava na muzičkoj sceni predratnog SA!

sad se predstavlja punim imenom i prezimenom ko novopečeni Amerikanac i nakva autohtona zvijezda ali mi to ne može poništiti sjećanje na njega kao kompletnog bezveznjaka! jel iko ikad zapjevušio neku njegovu pjesmu, je li imao hit, jel išta?
dječak sa šibicama

#305 Re: Milić Vukašinović

Post by dječak sa šibicama »

Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.

Uvijek se nekako guraju takvi. Iako je Divjan po mom ukusu bio solidan kreator, ali cijela ta plejada pretencioznih autora sa naslovima albuma poput "zalazak sunca sa okusom meda" i "posljednji let barsunastog leptira" mi je oduvijek bila ogavna. Sto bi neko pametan rekao "gomila nekakvih ideja nabacanih zbrda zdola".

Ne znam ko su bili Milicevi roditelji, obicni ljudi ili..
Altsa

#306 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Nakon jedinog albuma sa BD Brega je morao na koncertima da prearanzira pjesme kako bi pjevac to mogao da otpjeva, a da lici na nesto. Simpatije prema pjevacu jer je bio u SA tokom rata ne znace automatski da je dobar pjevac što on i nije. U studiju se i od žabe moze napraviti solidna pjevacica pa je pravo mjerilo zivi nastup. A on je bio loš uvijek. To što mnogi njegovo loše pjevanje opravdavaju njegovim lošim život ne pije vode. Primjera je na desetine da to ne mora biti razlog.
A Đino ni sa bananom nije bio pjevac, a ni sada.
milojicabrzi

#307 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

dječak sa šibicama wrote: 08/05/2026 11:37 Slusam nedavno pricu i za cuvene Idole, elem i oni su listom djeca crvene burzoazije, povlastena crvena mladez, roditelji ili vojna lica ili partijski velikasi makar na opcinskom nivou Palilule.

Uvijek se nekako guraju takvi. Iako je Divjan po mom ukusu bio solidan kreator, ali cijela ta plejada pretencioznih autora sa naslovima albuma poput "zalazak sunca sa okusom meda" i "posljednji let barsunastog leptira" mi je oduvijek bila ogavna. Sto bi neko pametan rekao "gomila nekakvih ideja nabacanih zbrda zdola".

Ne znam ko su bili Milicevi roditelji, obicni ljudi ili..
Mićin otac je bio major UDBA-e, majka Bosa vjerovatno domaćica...
Pisali smo o tome kako su djeca vojnih lica prisutna u ex-Yu rocku, imaš par stranica ranije...

Inače, i meni je sva ta priča oko Idola pomalo čudna, za njihov album "Odbrana i posljedni dani" mnogi govore kako je jedan od najznačajnijih albuma novog vala. Čak je i Senad Avdić pisao o njima u superlativima, kao vrlo bitan bend novog talasa, tekstovi duboke dimenzije, kao da su u namjanju ruku Štulić ili EKV...

Meni relativno ok bend, više naginjali nekom pop-zvuku, možda ja u tim nekim pjesmuljicama, ne vidim tu duboku dimenziju.
dječak sa šibicama

#308 Re: Milić Vukašinović

Kasnije su se poklali Divjan i Saper i ono smece Krstic Nebojsa.

Koliko ja pratim, Saper i Krstic rezimske kujice oduvijek, a Divjan alternativa.

Slusao sam Idole ali da su neka vrijednost, vala i nisu. Stulic, kojeg ne volim niti sam volio Azru, za Idole je gigant. U umjetnickom smislu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#309 Re: Milić Vukašinović

Post by Chmoljo »

Toffee karamela wrote: 08/05/2026 11:25
toska wrote: 06/05/2026 22:45
Edin H. wrote: 06/05/2026 22:11 Tifa je ozbiljan rock and roll pjevač, prekucao je sa onim samostalnim albumom, Alen je sluhista i odličan pop/folk pjevač.
Tifa je mislim 96. i 98. u Skenderiji imao solo koncerte i ne sjećam se pucanja glasa, ima i na YT nešto, ne bi čudilo da je danas drugačije.
a pišem zbog Alena, kada su Bregu pitali što uze njega kaže: sviđa mu se njegov seljački prizvuk :D

edit: evo dva cijela koncetra Tife 2001. i 2007. u Sa, ko ima volje nek traži mane:

https://www.youtube.com/watch?v=D90Wwm8flTM
https://www.youtube.com/watch?v=w6APzmBFuIc
prvo za ovo boldano, e baš tako :lol: i sama sam tako uvijek mislila. ne kažem da mu boja glasa nije lijepa ali stvarno malo podvikuje i ojka kao da ga je trenirao u poslu s ovcama

ove gluposti o Tifinom pucanju glasa nakon 2 pjesme su takva niska podmetanja da nemam riječi. zbog opijata i sveg ostalog zna ga nekada zanijeti pa raja valjda i to smješta u rubriku "pucanje glasa"

zanimljivo da za "pucanje glasa nakon 2 pjesme" u novije doba optužuju famoznu Senidahu

Gino Banana je kriještalo i bez ikakve konkurencije najbezveznija pojava na muzičkoj sceni predratnog SA!

sad se predstavlja punim imenom i prezimenom ko novopečeni Amerikanac i nakva autohtona zvijezda ali mi to ne može poništiti sjećanje na njega kao kompletnog bezveznjaka! jel iko ikad zapjevušio neku njegovu pjesmu, je li imao hit, jel išta?
haj kolko je velka Amerka.
Osmi Socrates

#310 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Na sklonost ka pretjerivanju u tvrdnjama sam navikao otkad sam počeo zalaziti na bosanske forume. Od potpunog nipodaštavanja jednog čovjeka od strane jednog forumaša do kovanja u zvijezde od strane drugog.

Ne bih se složio da u studiju i od žabe možeš napraviti dobrog pjevača. Pa tako niti je Tifa bio žaba, niti je Bregović od njega "napravio" dobrog pjevača. Poznata je Bregina izjava iz tog vremena da na miksanje ploče ne troši puno para, jer prosječan slušaoc Bijelog Dugmeta nema para da kupi mašineriju potrebnu da se u potpunosti uživa u čarima savršeno tehnološki odrađene ploče. A oni koji imaju para ionako ne slušaju Bijelo Dugme. :lol:

Ništa on nije "napravio" od Tife na toj ploči. To što čuješ, to je to. I zvuči na momente odlično. Nikako žaba.

Svejedno, da bi bio značajan, ne moraš ni biti dobar pjevač. Ni na ploči ni uživo. Recimo, Houra na Heroju Ulice (na ploči) zvuči tragi-komično. Mislim da nije bilo lošije izvedbe pjesme u jugoslavenskoj muzici. Prosto rečeno, užas.

Ali... Upravo to i jeste poenta pjesme. Da je on lik koji ni u jednom scenariju, nikad, ali fucking nikad, ne može biti neko ko će zainteresirati djevojku koju voli (ili idealizira). Da je nezgrapan, ne pripada u njen svijet, izvan je njene lige, totalni autsajder. Creep, što bi rek'o Yorke. Pa, između ostalog, i katastrofalan pjevač. :lol:

Kad se to ima u vidu, Heroj Ulice postaje jedna od najiskrenijih izvedbi jugoslovenske muzike. Skoro da i nema konkurenta. Iskrenost je veoma važna u popularnoj muzici, barem meni. Prva stavka.

Izvinjavam se na digresiji. :lol:

Naravno da je bendu poput Dugmeta bilo važno da im pjevač zvuči dobro uživo na svakom koncertu. Ali to je bila njihova tadašnja briga. Ono što mi imamo danas je Tifa na ploči, i na tom albumu na momente zvuči fantastično. Kakva žaba, jbg. :?
PixelDrifter

#311 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Tifa je imao odlican glas, koji nikada do kraja nije valorizirao, niti je naucio tehniku pjevanja. Nije dobar uzivo upravo zbog toga + supstance. Gino Banana je onako lik, ono sto je radio u prijeratnom Sarajevu je bilo totalno bezveze, ovo danas sa Kultur Shock je daleko bolje, ali mi se licno ne dopada. Nisam nikada bio ljubitelj Dugmeta, EKV, Leb i Sol, Atomsko Skloniste su bili daleko bolji bendovi. Idoli - beogradsko sminkersko prenemaganje, Elektricni Orgazam je bio milion puta bolji.
dječak sa šibicama

#312 Re: Milić Vukašinović

I to Srdjanovo zavijanje aj aj ajaja kolko je velika Amerika, neko je gurao po radio stanicama, tv kucama, pa se i culo.

Ima kamara autora koje niko ne gura. U jugi je bilo kao i svugdje, meni stara pricala kako su Muradif i onaj Nedin pogurali njihove karijere, bili jarani sa urednicima novina radio stanica i tako to ide.

Ko zna koliko talenata nikad nije imalo priliku, ili sto kaze jedan ko zna koliko svjetski talentovanih tenisera nikad ne uzme reket u ruke jer nemaju para za tu muziku.
DaysleepeR

#313 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

dječak sa šibicama wrote: 08/05/2026 11:49 Kasnije su se poklali Divjan i Saper i ono smece Krstic Nebojsa.

Koliko ja pratim, Saper i Krstic rezimske kujice oduvijek, a Divjan alternativa.

Slusao sam Idole ali da su neka vrijednost, vala i nisu. Stulic, kojeg ne volim niti sam volio Azru, za Idole je gigant. U umjetnickom smislu.
Vlada Divjan je bio divan čovjek.
Imao samo zadovoljstvo da ga upoznam i da se družimo u Sarajevu.
Pričao mi o dogodovštinama kada je išao da gleda Black Sabbath nekad osamdesetih u Budimpešti.
Osmi Socrates

#314 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Nema se Idolima šta prigovoriti na Paket Aranžmanu (tri pjesme) i Odbrana i Poslednji Dani.

Električni Orgazam je isto dobar na Paket Aranžmanu. Onda su valjda odlučili postati pitkiji. Distorziju uvijek rado slušam.
Osmi Socrates

#315 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Pardon, četiri pjesme Idola na Paket Aranžmanu. Plastika je vrh. :thumbup:
milojicabrzi

#316 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

dječak sa šibicama wrote: 08/05/2026 11:49 Kasnije su se poklali Divjan i Saper i ono smece Krstic Nebojsa.

Inače, Vlada je Divljan kod nas u BiH ima prezime Divjan, pa ljudi često griješe.

Šta ja znam, zanimljiv autor, volim par pjesama, Rusija je posebno simpatična, imao je dobrih radova i kad je sarađivao sa Maksom Juričićem i onim bendom "Nevladina organizacija".
Point.

#317 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Altsa wrote: 08/05/2026 11:39 Nakon jedinog albuma sa BD Brega je morao na koncertima da prearanzira pjesme kako bi pjevac to mogao da otpjeva, a da lici na nesto. Simpatije prema pjevacu jer je bio u SA tokom rata ne znace automatski da je dobar pjevac što on i nije. U studiju se i od žabe moze napraviti solidna pjevacica pa je pravo mjerilo zivi nastup. A on je bio loš uvijek. To što mnogi njegovo loše pjevanje opravdavaju njegovim lošim život ne pije vode. Primjera je na desetine da to ne mora biti razlog.
Ti to iz navijačkog kuta tako misliš.
Altsa

#318 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Point. wrote: 08/05/2026 15:55
Altsa wrote: 08/05/2026 11:39 Nakon jedinog albuma sa BD Brega je morao na koncertima da prearanzira pjesme kako bi pjevac to mogao da otpjeva, a da lici na nesto. Simpatije prema pjevacu jer je bio u SA tokom rata ne znace automatski da je dobar pjevac što on i nije. U studiju se i od žabe moze napraviti solidna pjevacica pa je pravo mjerilo zivi nastup. A on je bio loš uvijek. To što mnogi njegovo loše pjevanje opravdavaju njegovim lošim život ne pije vode. Primjera je na desetine da to ne mora biti razlog.
Jok iz svecke.
Altsa

#319 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Osmi Socrates wrote: 08/05/2026 12:14 Na sklonost ka pretjerivanju u tvrdnjama sam navikao otkad sam počeo zalaziti na bosanske forume. Od potpunog nipodaštavanja jednog čovjeka od strane jednog forumaša do kovanja u zvijezde od strane drugog.

Ne bih se složio da u studiju i od žabe možeš napraviti dobrog pjevača. Pa tako niti je Tifa bio žaba, niti je Bregović od njega "napravio" dobrog pjevača. Poznata je Bregina izjava iz tog vremena da na miksanje ploče ne troši puno para, jer prosječan slušaoc Bijelog Dugmeta nema para da kupi mašineriju potrebnu da se u potpunosti uživa u čarima savršeno tehnološki odrađene ploče. A oni koji imaju para ionako ne slušaju Bijelo Dugme. :lol:

Ništa on nije "napravio" od Tife na toj ploči. To što čuješ, to je to. I zvuči na momente odlično. Nikako žaba.

Svejedno, da bi bio značajan, ne moraš ni biti dobar pjevač. Ni na ploči ni uživo. Recimo, Houra na Heroju Ulice (na ploči) zvuči tragi-komično. Mislim da nije bilo lošije izvedbe pjesme u jugoslavenskoj muzici. Prosto rečeno, užas.

Ali... Upravo to i jeste poenta pjesme. Da je on lik koji ni u jednom scenariju, nikad, ali fucking nikad, ne može biti neko ko će zainteresirati djevojku koju voli (ili idealizira). Da je nezgrapan, ne pripada u njen svijet, izvan je njene lige, totalni autsajder. Creep, što bi rek'o Yorke. Pa, između ostalog, i katastrofalan pjevač. :lol:

Kad se to ima u vidu, Heroj Ulice postaje jedna od najiskrenijih izvedbi jugoslovenske muzike. Skoro da i nema konkurenta. Iskrenost je veoma važna u popularnoj muzici, barem meni. Prva stavka.

Izvinjavam se na digresiji. :lol:

Naravno da je bendu poput Dugmeta bilo važno da im pjevač zvuči dobro uživo na svakom koncertu. Ali to je bila njihova tadašnja briga. Ono što mi imamo danas je Tifa na ploči, i na tom albumu na momente zvuči fantastično. Kakva žaba, jbg. :?
Ocito da nisi shvatio citavu poentu oko zabe. Jbg sta cu ti ja. U studiju od duduka mozes napraviti pjevaca. To je Brega od Tife napravio. Da si gledao BD na turneji nakon kosovke i sam bi se uvjerio u pjevacke (ne)sposobnosti Tife. Jel bio pijan ili nadrogiran zivo mi se jebe. Ali je bio los do zla boga.
Btw. Heroj ulice je odlican album i pored Hourinog falšanja i njanjavog glasa.
Osmi Socrates

#320 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Al' zato im je spot za Lipe Cvatu...vrhunski. :lol:

Početak posljednje faze soc-realizma. Kad žena ustade da zaigra na po pjesme skoro sam eksir'o litar viljamovke. :lol: Znao je Brega dobro šta radi. Tu mu se u plan ne bi uklapao ni Bebek ni Alen. :lol:
Point.

#321 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Altsa wrote: 08/05/2026 19:58
Jok iz svecke.
Znaš da sam u pravu. Iz ugla pitara gdje će Tifa, pjevać Grbavice, da zna pjevat' i ima glas, pa jel.
milojicabrzi

#322 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Altsa wrote: 08/05/2026 20:05 Ocito da nisi shvatio citavu poentu oko zabe. Jbg sta cu ti ja. U studiju od duduka mozes napraviti pjevaca.
Nije tačno, to su floskule koje narod baca onako napamet. Jesi li snimao / svirao nekada nešto u tonskom studiju. Ja jesam pa znam donekle taj proces, ne možeš ti u studiju puno ako neko ne zna pjevati.

Za one koji su vokalno tanki, najčešće pronalazi se laga (tonalitet koji pjevaču najviše odgovara), pa mu se u toj intonaciji iskomponuje nešto što on može otpjevati.

To rade autori za npr. Sandru Aftiku, Nives Celzijus i takve "pjevačice" pa im sve pjesme liče a one se kao snađu da to nekako i otpjevaju.

Album Kosovka djevojka je po pjesmama izuzetno vokalno zahtjevan, jeste da je pravljen pomalo za Tifin fazon, ali zanatski i vokalno nije jednostavan. NIsu ni Bebekovi ni Alenovi albumi, svaki je zahtjevan na svoj način, zato ih Brega sad i vuče obojicu po svirkama.

Dakle za Tifu se nipošto ne može reći da je loš vokal, može se reći da je nedisciplinovan, da nije školovao glas i radio na toj infrastrukturi pjevača, kao i sve ostalo što smo već rekli.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#323 Re: Milić Vukašinović

Post by sime_cipol »

Osmi Socrates wrote: 08/05/2026 23:11 Al' zato im je spot za Lipe Cvatu...vrhunski. :lol:

Početak posljednje faze soc-realizma. Kad žena ustade da zaigra na po pjesme skoro sam eksir'o litar viljamovke. :lol: Znao je Brega dobro šta radi. Tu mu se u plan ne bi uklapao ni Bebek ni Alen. :lol:
Mislim da je sve spotove za album Lipe Cvatu radio Ademir Kenović
Altsa

#324 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Point. wrote: 09/05/2026 07:27
Altsa wrote: 08/05/2026 19:58
Jok iz svecke.
Znaš da sam u pravu. Iz ugla pitara gdje će Tifa, pjevać Grbavice, da zna pjevat' i ima glas, pa jel.
Fulio si debelo. Meni je pjesma Grbavica super. I solidno je otpjevao. Medutim da se ne ponavljam Tifa je prosjecan pjevac.
Altsa

#325 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

milojicabrzi wrote: 09/05/2026 10:18
Altsa wrote: 08/05/2026 20:05 Ocito da nisi shvatio citavu poentu oko zabe. Jbg sta cu ti ja. U studiju od duduka mozes napraviti pjevaca.
Nije tačno, to su floskule koje narod baca onako napamet. Jesi li snimao / svirao nekada nešto u tonskom studiju. Ja jesam pa znam donekle taj proces, ne možeš ti u studiju puno ako neko ne zna pjevati.

Za one koji su vokalno tanki, najčešće pronalazi se laga (tonalitet koji pjevaču najviše odgovara), pa mu se u toj intonaciji iskomponuje nešto što on može otpjevati.

To rade autori za npr. Sandru Aftiku, Nives Celzijus i takve "pjevačice" pa im sve pjesme liče a one se kao snađu da to nekako i otpjevaju.

Album Kosovka djevojka je po pjesmama izuzetno vokalno zahtjevan, jeste da je pravljen pomalo za Tifin fazon, ali zanatski i vokalno nije jednostavan. NIsu ni Bebekovi ni Alenovi albumi, svaki je zahtjevan na svoj način, zato ih Brega sad i vuče obojicu po svirkama.

Dakle za Tifu se nipošto ne može reći da je loš vokal, može se reći da je nedisciplinovan, da nije školovao glas i radio na toj infrastrukturi pjevača, kao i sve ostalo što smo već rekli.
Nemoram ti nista objasnjavati osim toga da sam proveo dosta vremena u studiju pa cak nesto i snimio. Sve sto si naveo za Tifu potvrduje da je pa hajde da kazem prosjrcan pjevac.Tolko od mene.
Post Reply