BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Danguba

#7451 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

Ateista wrote: 07/05/2026 08:54
Danguba wrote: 06/05/2026 19:27
xPaco1337 wrote: 06/05/2026 12:53

Meni na dnevnoj bazi likovi sa biciklima izlijecu, niko nije sišao sa bicikla ili skutera (još gore) da pređe ulicu to sam možda samo jednom vidio.
Imas dvije vrste pjesackog, sa biciklima i bez bicikala paralelno.
Ako je samo za pjesake ja te na biciklu namjerno trznem da sidju.
Pjesacki je pjesacki a ne biciklisticka staza
Sto bih volio da naletis jednom na mene da me probas trznuti, zadnji bi ti put bilo da pomislis da radis takve gluposti.

A vi ste?
tokio25

#7452 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 07/05/2026 11:51
tokio25 wrote: 07/05/2026 11:19
nepass1 wrote: 07/05/2026 11:14

Haj realno sagledaj sta fali biciklu koje se krece brzinom pjesaka na pjesackom? Evo nit vozim nit posjedujem bajk.
Naravno neces bajkom voziti 20-30km/h preko pjesackog.

Izasao da trcim i idem od bazena prema ap, nedelja ujutro, stoji grupa penzica hoce negdje cekaju bus. Stoje u krug i sad neka baba majke mi petom presla bijelu liniju od biciklisticke. Napominjem 7h ujutro, nedelja. Ide lik na biciklu i zaustavlja se da babi objasni da je seljanka jer je nagazila biciklisticku stazu.

Mozda si ti bio posto ovigledno striktno sve zakone postujes :D
nisam ja bio jer ne vozim bicikl
nije poenta u tome sto pricamo poenta je da ateisti pokazem koliko je dvolican i koliko on trazi da se postuje zakon a on kad ga krsi za to ima izgovor
licno meni sve dok ne ugrozava pjesaka neka voza koliko hoce al neka je svjestan da je na "tudjem" terenu
mene vise dotice kad voze u suprotnom pravcu biciklistickim stazama jer ga ocekuejs sa jedne strane a izleti sa druge i to prvenstveno romobilisti a ne biciklisti
Sa boldiranim se potpuno slazem, ja kad vozim trotoarom svjestan sam da je on namijenjen pjesacima i da sam ja tu gost, iz razloga sto vlast nije sposobna da napravi adevkatnu infrastrukturu, ali jbg dok je tako ja sam gost i na taj nacin se ponasam. Ako je usko, par ljudi se rasirilo ili bilo sta drugo, nikad necu zvoniti da mi se sklone i zalijetati se, znao sam voziti tako iza pjesaka dok se ne otvori prostor da ih obidjem ili me ne vide pa se sami sklone, ali na distanci i bez nekog pritiska. Svjestan sam da imaju prednost i tako se ponasam, taj dio nije sporan, ali ne mogu pametovanja da trebam voziti cestom ili da trebam gurati bicikl, jer je besmisleno. Nikog i nicim ne ugrozavam vozeci trotoarom i sto ne guram preko pjesackog.

Ne prigovaram ja drugima sto ne postuju zakon, vec prigovaram kad ne postuju neku zdravu logiku i kad nisu kolegijalni, bez obzira na zakon. Licno mi nije neki problem kad vidim pjesaka na biciklistickoj, i dalje to smatram bespotrebnim jer uglavnom imaju pored svoj dio, ali nista sad strasno. Vise mi smeta kad se na pjesackim nacrtaju na onaj dio gdje je ivicnjak spusten, sto je predvidjen za tockove raznih vrsta, bilo da je bicikl ili invalidska kolica, smatram to nekolegijalnim prema onima koji su na tockovima. Zakonski nigdje ne pise da ne smiju tu biti, ali nije kolegijalno. Smeta mi sve sto ljudi rade da time druge ugrozavaju, ometaju i slicno, bez obzira da li imaju zakonsko pravo na to ili ne.
al tvoj problem je sto ne vidis kad si ti taj koji smeta
kad si sa biciklom na pjesackom pusti automobil da prodje pa prelazi jer si ti taj koji krsi zakon
i svako ko je na tudjem terenu ne smije se buniti niti smatrati da ima prednost
Ateista

#7453 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Danguba wrote: 07/05/2026 12:02
Danguba wrote: 06/05/2026 19:27

Imas dvije vrste pjesackog, sa biciklima i bez bicikala paralelno.
Ako je samo za pjesake ja te na biciklu namjerno trznem da sidju.
Pjesacki je pjesacki a ne biciklisticka staza
Sto bih volio da naletis jednom na mene da me probas trznuti, zadnji bi ti put bilo da pomislis da radis takve gluposti.

A vi ste?
Rekreativni i iskljucivo suhi biciklista, kad ne pada kisa, ali dovoljno da sam alergican na takve kompleksase za volanom.
Haris.ba

#7454 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Ima ludih i bezobraznih pjesaka i biciklista.

Ali, kad sam sa autom gleda da pustim sve, pa i kad krse zakon. Dzaba. Ja sam jaci u autu i ne zelim da ikoga udarim i povrijedim, a kamoli usmrtim.

Ides na crveno pjesacko, ja cu stati. Ides sa biciklom preko pjesackog, ja cu stati.

U Sarajevu jednostavno nema pjesacke i biciklisticke kulture (nema ni vozacke). Je li nesto u zraku, u vodi - ne znam.
Ateista

#7455 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 07/05/2026 12:05
Ateista wrote: 07/05/2026 11:51
tokio25 wrote: 07/05/2026 11:19

nisam ja bio jer ne vozim bicikl
nije poenta u tome sto pricamo poenta je da ateisti pokazem koliko je dvolican i koliko on trazi da se postuje zakon a on kad ga krsi za to ima izgovor
licno meni sve dok ne ugrozava pjesaka neka voza koliko hoce al neka je svjestan da je na "tudjem" terenu
mene vise dotice kad voze u suprotnom pravcu biciklistickim stazama jer ga ocekuejs sa jedne strane a izleti sa druge i to prvenstveno romobilisti a ne biciklisti
Sa boldiranim se potpuno slazem, ja kad vozim trotoarom svjestan sam da je on namijenjen pjesacima i da sam ja tu gost, iz razloga sto vlast nije sposobna da napravi adevkatnu infrastrukturu, ali jbg dok je tako ja sam gost i na taj nacin se ponasam. Ako je usko, par ljudi se rasirilo ili bilo sta drugo, nikad necu zvoniti da mi se sklone i zalijetati se, znao sam voziti tako iza pjesaka dok se ne otvori prostor da ih obidjem ili me ne vide pa se sami sklone, ali na distanci i bez nekog pritiska. Svjestan sam da imaju prednost i tako se ponasam, taj dio nije sporan, ali ne mogu pametovanja da trebam voziti cestom ili da trebam gurati bicikl, jer je besmisleno. Nikog i nicim ne ugrozavam vozeci trotoarom i sto ne guram preko pjesackog.

Ne prigovaram ja drugima sto ne postuju zakon, vec prigovaram kad ne postuju neku zdravu logiku i kad nisu kolegijalni, bez obzira na zakon. Licno mi nije neki problem kad vidim pjesaka na biciklistickoj, i dalje to smatram bespotrebnim jer uglavnom imaju pored svoj dio, ali nista sad strasno. Vise mi smeta kad se na pjesackim nacrtaju na onaj dio gdje je ivicnjak spusten, sto je predvidjen za tockove raznih vrsta, bilo da je bicikl ili invalidska kolica, smatram to nekolegijalnim prema onima koji su na tockovima. Zakonski nigdje ne pise da ne smiju tu biti, ali nije kolegijalno. Smeta mi sve sto ljudi rade da time druge ugrozavaju, ometaju i slicno, bez obzira da li imaju zakonsko pravo na to ili ne.
al tvoj problem je sto ne vidis kad si ti taj koji smeta
kad si sa biciklom na pjesackom pusti automobil da prodje pa prelazi jer si ti taj koji krsi zakon
i svako ko je na tudjem terenu ne smije se buniti niti smatrati da ima prednost
Ja nikom ne smetam i nikog ne ugrozavam, upravo sam objasnio da se ponasam upravo tako da pjesaci imaju prednost na trotoarima, a sto se tice auta svakako vecina sama stane, ako stane prodjem, ako ne stane sacekam zbog svoje sigurnosti, nemam ja sta pustati auta.
DonieBrasco

#7456 Re: BiH - Crna hronika

Post by DonieBrasco »

Ovi mozgovi na rombilima i slusalicama u i na usima sto lete i izljecu su najgori.
darius_maximus

#7457 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

tokio25 wrote: 07/05/2026 09:58
Ateista wrote: 07/05/2026 08:49

Nisi mi odgovorio na prvi dio, jesi li ikad vozio bicikl i silazis li na pjesackom? Vjerovatno nisi vozio, da jesi bilo bi ti jasno.
kakve veze ima jeli neko vozio biciklo
ako ja nemam sta traziti na biciklistickoj stazi nemas ni ti na trotoaru a i na PJESACKOM moras sici sa bicikla i tacka
zasto tvoje moze zaobici zakon a moje ne moze?
vidis li ti paradoks svog rezonovanja?
Haj realno sagledaj sta fali biciklu koje se krece brzinom pjesaka na pjesackom? Evo nit vozim nit posjedujem bajk.

Izasao da trcim i idem od bazena prema ap, nedelja ujutro, stoji grupa penzica hoce negdje cekaju bus. Stoje u krug i sad neka baba majke mi petom presla bijelu liniju od biciklisticke. Napominjem 7h ujutro, nedelja. Ide lik na biciklu i zaustavlja se da babi objasni da je seljanka jer je nagazila biciklisticku stazu.

Ljudi nikako da shvate da zakoni postoje zbog onih 5-10% kojima nešto nije "naravno".
Ti kažeš da je "naravno da nećeš bajkom voziti 20-30 km/h preko pješačkog", ali ko god kaže da nije vidio bicikliste (pa i vozače romobila, itd.) kako prelaze u punoj brzini preko pješačkog, pa i kroz čitave raskrsnice, taj ili laže ili ne vozi dovoljno po gradu.

I sad ovi "normalni" kažu "ali mi nismo takvi, mi onda ne moramo poštovati taj i taj zakon" (ne govorim uopšte samo o vožnji bicikla).

Generalno će uvijek manjina uništiti sve dobro za većinu i zato i na Zapadu ima milion besmislenih zakona, jer uvijek moraju nadograđivati, jer budale postaju sve gluplje i bezobraznije.
Žao mi je, tako nam je svima za sve, jebi ga.
Ne može nažalost sebi čovjek probrati šta mu odgovara, a ostalo odbaciti (dobro, kod nas još i može, nije da te iko išta pita pretjerano).
Haris.ba

#7458 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

DonieBrasco wrote: 07/05/2026 12:15 Ovi mozgovi na rombilima i slusalicama u i na usima sto lete i izljecu su najgori.
Jedna dobra stvar je sto uglavnom sami sebe skrse. Svakodnevne su musterije gore na kumu. Kaze mi jedan poznanik sto ih gore prima, bolje kupiti kakav jaki motor i bez kacige vozat, nego romobil.
tokio25

#7459 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 07/05/2026 12:16
tokio25 wrote: 07/05/2026 09:58

kakve veze ima jeli neko vozio biciklo
ako ja nemam sta traziti na biciklistickoj stazi nemas ni ti na trotoaru a i na PJESACKOM moras sici sa bicikla i tacka
zasto tvoje moze zaobici zakon a moje ne moze?
vidis li ti paradoks svog rezonovanja?

Ljudi nikako da shvate da zakoni postoje zbog onih 5-10% kojima nešto nije "naravno".
Ti kažeš da je "naravno da nećeš bajkom voziti 20-30 km/h preko pješačkog", ali ko god kaže da nije vidio bicikliste (pa i vozače romobila, itd.) kako prelaze u punoj brzini preko pješačkog, pa i kroz čitave raskrsnice, taj ili laže ili ne vozi dovoljno po gradu.

I sad ovi "normalni" kažu "ali mi nismo takvi, mi onda ne moramo poštovati taj i taj zakon" (ne govorim uopšte samo o vožnji bicikla).

Generalno će uvijek manjina uništiti sve dobro za većinu i zato i na Zapadu ima milion besmislenih zakona, jer uvijek moraju nadograđivati, jer budale postaju sve gluplje i bezobraznije.
Žao mi je, tako nam je svima za sve, jebi ga.
Ne može nažalost sebi čovjek probrati šta mu odgovara, a ostalo odbaciti (dobro, kod nas još i može, nije da te iko išta pita pretjerano).
upravo to
ona upozorenja karikiram nemoj jesti svijecu je postavljeno zbog jednog koji je to uradio ne zato sto to krsi milion ljudi
tako i raznorazni zakoni koji nemaju nekome smisla al imaju jer se to vec desilo nekad negdje
zabranjuje se uvodjenje konja u zgrade institucija i sl
Danguba

#7460 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

Ateista wrote: 07/05/2026 12:10

A vi ste?
Rekreativni i iskljucivo suhi biciklista, kad ne pada kisa, ali dovoljno da sam alergican na takve kompleksase za volanom.
…a ja jos vise na bahate bicikliste jos sa slusalicama u usima.
Jarane, ne znas razliku izmedju prijelaza.
Nauci to dok te neko ne pokupi ni kriv ni duzan.
Ateista

#7461 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Danguba wrote: 07/05/2026 15:00
Ateista wrote: 07/05/2026 12:10

A vi ste?
…a ja jos vise na bahate bicikliste jos sa slusalicama u usima.
Jarane, ne znas razliku izmedju prijelaza.
Nauci to dok te neko ne pokupi ni kriv ni duzan.
Kompleksi su cudo... :run:
TouchMyTip

#7462 Re: BiH - Crna hronika

Post by TouchMyTip »

Obozavam bicikliste i romobiliste il kako se vec zovu iza sebe na trotoaru dok, hodam, jos sto uze to bolje, da se malo prisnije dotaknemo. Jos ako je mali degenerik kojem su tata i mama kupili ajfon i romobil, pa gleda tik toki vozi :kiss:
Ateista

#7463 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Opet kompleksi i izivljavanje, samo se gleda kako nekog zajebati na bilo koji nacin, ne razumijem cemu to.
Kako bi bilo ljepse da umjesto da se gleda kako da druge zajebes ili prepadnes, svi imaju malo vise kolegijalnosti prema drugima.

Neki dan je tako lijepo bilo vidjeti, prilazim biciklom jednom uskom dijelu gdje i pjesak jedva prodje, vidim ide pjesak iz suprotnog smjera i usporavam da ga pustim da prodje, covjek mi mahne i skloni se da ja prodjem, ja mu se zahvalim. Ili kad pustim nekog da se ukljuci pa mi se on zahvali sa sva 4, kad stignem sporije vozilo pa mi on da desni zmigavac da ga preteknem, iako mi to ne treba te sitnice kad neko pokaze kolegijalnost ti poprave dan, u vrijeme kad su svi nervozni i nadrkani i samo gledaju kako nekog da zajebu.
dječak sa šibicama

#7464 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

Stara narodna mudrost iz okoline Rogatice kaze kad si pjesak, nerviraju te vozaci i biciklisti, kad si biciklista nerviraju te pjesaci i vozaci, kad si vozac, nerviraju te pjesaci i biciklisti.
JohnnyS

#7465 Re: BiH - Crna hronika

Post by JohnnyS »

Ja koristim sva tri oblika transporta od tiče a do točke b i mogu reći da su svi s pravom ljuti na druge i treće.
Ateista

#7466 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

I ja koristim sva tri i niko me ne nervira, osim pojedinaca koji se na bilo koji nacin ponasaju ko supci i debili, potpuno nebitno kojoj grupi pripadaju i kojoj grupi ja pripadam u datom momentu.
tokio25

#7467 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 07/05/2026 18:18 I ja koristim sva tri i niko me ne nervira, osim pojedinaca koji se na bilo koji nacin ponasaju ko supci i debili, potpuno nebitno kojoj grupi pripadaju i kojoj grupi ja pripadam u datom momentu.
shvatas li ti da si ti taj supak i debil ostalima?
naravno ti to neces vidjeti jer mislis da si najbolji u sve 3 situacije

tako nazalost vecina misli
Ateista

#7468 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 07/05/2026 18:22
Ateista wrote: 07/05/2026 18:18 I ja koristim sva tri i niko me ne nervira, osim pojedinaca koji se na bilo koji nacin ponasaju ko supci i debili, potpuno nebitno kojoj grupi pripadaju i kojoj grupi ja pripadam u datom momentu.

Znam da ti tako mislis, sto je naravno tvoje pravo da mislis ali ono ne garantuje da si u pravu. :mrgreen:
tokio25

#7469 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 07/05/2026 18:26
tokio25 wrote: 07/05/2026 18:22

Znam da ti tako mislis, sto je naravno tvoje pravo da mislis ali ono ne garantuje da si u pravu. :mrgreen:
bas naprotiv ja ne mislim tako a ovo je samo dokaz da si ti takav
naravno normalno je da se ne slazemo ponekad al ja ne mogu tebe prisiliti da budes u pravu :D
Laplace

#7470 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 03/05/2026 09:18
plain vanilla wrote: 03/05/2026 09:11 https://tuzlanski.ba/vijesti/bih/neodgo ... ji/1011289

Eto lijepo snimak tog maloljetnika, ljubi ga majka
Btw, maloljetnik ima 16 a ne 10 godina
Ko je napisao da maloljetnik ima 10 godina?
Na stranu to sto se moze na normalan nacin objasniti da mu dodje iz guzice u glavu, plus KAZNA.
Samaranje ostavi za svoju kucu ako ti ko dozvoli.
Ne podržavam šamaranje, ali ovakvima se ne može na normalan način objasniti. Praviće se da te slušaju i odmah iza ugla će nastaviti ra rade isto ono zobg čega ih je policija zaustavila. Ne vjerujem ni da će šamar išta promijeniti, jedino ga odvesti kući i roditeljima odvaliti toliku kaznu da moraju dizati kredit da je plate.
Laplace

#7471 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Ateista wrote: 07/05/2026 10:19
muha_sa wrote: 07/05/2026 09:15
Ateista wrote: 07/05/2026 08:53
Ja sam vozio u Italiji u jrdnom gradicu, bilo je dosta biciklista i nisam vidio da iko silazi, kao sto sam vidio i da voze pjesackim gdje nema staze za bicikliste. :mrgreen:
Cak mi i drot jedan njihov mahnuo da mi pokaze gdje je pjesacki prelaz gdje nogu preci cestu. :mrgreen:
Ne znam kako ide sa osiguranjem i ne zanima me puno, ja zbog sebe gledam da budem siguran da me vozac vidio i da mi je stao, jebo osiguranje ako zavrsim u bolnici.
Poštujem :D U Italiji su haman isti MI--ne jebu živu silu :D
Meni je ŠveCka vrh vrhova :thumbup: nema labavo stari moj :-) auto parkiraš na obilježenom mjestu i ako jedan tocak dohvati liniju naci ceš kovertu a nigdje drota :D
Što se biciklanja tice Švede biciklaju po svakom vremenu i nevremenu--i kad naidju na pješacki gdje nema semafora fino sidju pa laganini :thumbup: nisu oni ništa pametniji od nas al kad ih godinama po novcaniku dereš a bez privilegovanih onda dobiješ disciplinu jal vozio auto jal pješak bio jal biciklista.
Naravno, Svecka je uredjena zemlja, uredjenija i od Italije sigurno, postujem to sto su uredjeni ali neke stvari su im pretjerivanje.
Vjerujem da imaju puno vise biciklista i biciklistickih staza pa je samim tim situacija puno drugacija i biciklisti pored obaveza imaju puno vise svojih prava i mogucnosti koje ovdje nemaju, ali to za pjesacenje preko pjesackog mi je bas pretjerano i bez ikakve potrebe.
Ovo sve govorim o dijelovima gdje ima dovoljno prostora, ne o pjesackim zonama gdje je guzva, ne bi mi recimo palo na pamet da Ferhadijom vozim bicikl. :mrgreen:
Cak i iz ugla vozaca, da ja sad stanem nekom biciklisti da ga pustim na pjesackom i on sidje i pocne lagano da hoda poslao bih da u neku stvar i mislio da me zajebava. :lol:
Eto, nek' samo i ovo pročitao pa nek' ide sve u Honduras. Čuj, pješačenje preko pješačkog je pretjerivanje! Zato se i zove pješački, jer se preko njega juri biciklima, logično.
Laplace

#7472 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Truba wrote: 07/05/2026 10:22
JohnnyS wrote: 07/05/2026 09:16 Dosta smo se mi prilagođavali
ako zakon ne valja treba ga mijenjati
ako je zakon protiv ljudi treba ga prilagoditi

silazak s bicikla je pisao neko ko je zadnji put vozio violetu ili ponija 1988.

od tada su bicikla postala ko svemirski brod
Postala su otporna na bočni udar vozila od dvije tone?
Last edited by Laplace on 08/05/2026 08:10, edited 1 time in total.
Laplace

#7473 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Ateista wrote: 07/05/2026 10:40
JohnnyS wrote: 07/05/2026 10:25
Truba wrote: 07/05/2026 10:22

ako zakon ne valja treba ga mijenjati
ako je zakon protiv ljudi treba ga prilagoditi

silazak s bicikla je pisao neko ko je zadnji put vozio violetu ili ponija 1988.

od tada su bicikla postala ko svemirski brod
Da, ali isto tako kad se netko pametan na biciklu zaleti da stigne zeleno na semaforu za pješake ja ako nemam reflekse Juana Pabla Montoye ga vrlo lako mogu udariti čak i pri usporenoj brzini skretanja na raskrižju. Zato je i dalje na snazi taj zakon iz 1988.
Niko normalan dok vozi bicikl se nece samo zaletiti preko pjesackog ako vidi auta koja skrecu, nego ce logicno usporiti i uvjeriti se da ga je vozac vidio pa onda produziti, to se valjda podrazumijeva i samo idiot ce se zaletiti ko muha bez glave.
Zato se zakon moze definisati da se pjesackom prelazu mora prici sa povecanim oprezom i sa manjom brzinom, ali dalje prelaziti hodajuci nema nikakvog smisla i to nema nikakve veze sa sigurnoscu i ta obaveza silazenja bi se morala ukinuti. Kad te vozac jednom vidi i stane, hodati nakon toga je samo zajebavanje vozaca.
Čekaj, jesi li ti vidio snimak vožnje ovog dječaka koji je dobio šamar? Misliš li da će on, kao i hiljade takvih po BiH, usporiti i pješačkom prići sa povećanim oprezom? Neko ko nogom stane na sjedište dok vozi kontra smjerom direktno u auto će oprezno prelaziti pješački prelaz?
Ateista

#7474 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Laplace wrote: 08/05/2026 07:55
muha_sa wrote: 07/05/2026 09:15
Poštujem :D U Italiji su haman isti MI--ne jebu živu silu :D
Meni je ŠveCka vrh vrhova :thumbup: nema labavo stari moj :-) auto parkiraš na obilježenom mjestu i ako jedan tocak dohvati liniju naci ceš kovertu a nigdje drota :D
Što se biciklanja tice Švede biciklaju po svakom vremenu i nevremenu--i kad naidju na pješacki gdje nema semafora fino sidju pa laganini :thumbup: nisu oni ništa pametniji od nas al kad ih godinama po novcaniku dereš a bez privilegovanih onda dobiješ disciplinu jal vozio auto jal pješak bio jal biciklista.
Naravno, Svecka je uredjena zemlja, uredjenija i od Italije sigurno, postujem to sto su uredjeni ali neke stvari su im pretjerivanje.
Vjerujem da imaju puno vise biciklista i biciklistickih staza pa je samim tim situacija puno drugacija i biciklisti pored obaveza imaju puno vise svojih prava i mogucnosti koje ovdje nemaju, ali to za pjesacenje preko pjesackog mi je bas pretjerano i bez ikakve potrebe.
Ovo sve govorim o dijelovima gdje ima dovoljno prostora, ne o pjesackim zonama gdje je guzva, ne bi mi recimo palo na pamet da Ferhadijom vozim bicikl. :mrgreen:
Cak i iz ugla vozaca, da ja sad stanem nekom biciklisti da ga pustim na pjesackom i on sidje i pocne lagano da hoda poslao bih da u neku stvar i mislio da me zajebava. :lol:
Eto, nek' samo i ovo pročitao pa nek' ide sve u Honduras. Čuj, pješačenje preko pješačkog je pretjerivanje! Zato se i zove pješački, jer se preko njega juri biciklima, logično.
Vec smo pricali o tome - jedino sto je stvarno bitno za sigurnost je usporiti pred pjesacki i uvjeriti se da te vozac vidio (ako ima neko sa namjerom da skrene), kad vidis da te vidio i da je stao dalje se moze bez problema nastaviti pedalati i to ne utice ni na koji nacin na sigurnost.
Ako govorimo o sigurnosti pjesaka, zavisi kolika je guzva i koliko je pjesaka, nekad je prazno i moze se bez problema proci, nekad treba dobro usporiti, ali opet silazenje je nebitno. Tacno je da je to pjesacki i da pjesaci imaju prednost, ali uz normalnu voznju se moze pedalati bez ugrozavanja bilo koga, kako na pjesackom tako i generalno na trotoarima kad nema biciklisticke staze.

Da ne citiram i drugi post, vezano za onu djecu - oni su budale, ne sto dizu bicikl i stoje na sjedistu jer su tinejdzeri uvijek radili takve stvari, vec sto to rade na cesti. Takve vratolomije se rade uglavnom po parkovima predvidjenim za to, na primjer u Sarajevu na Hastahani. Zato sam naglasio da niko normalan se nece zaletiti preko pjesackog, oni nisu normalni i uvijek ce se naci neko takav.
Laplace

#7475 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Ateista wrote: 08/05/2026 09:08
Laplace wrote: 08/05/2026 07:55

Vec smo pricali o tome - jedino sto je stvarno bitno za sigurnost je usporiti pred pjesacki i uvjeriti se da te vozac vidio (ako ima neko sa namjerom da skrene), kad vidis da te vidio i da je stao dalje se moze bez problema nastaviti pedalati i to ne utice ni na koji nacin na sigurnost.
Ako govorimo o sigurnosti pjesaka, zavisi kolika je guzva i koliko je pjesaka, nekad je prazno i moze se bez problema proci, nekad treba dobro usporiti, ali opet silazenje je nebitno. Tacno je da je to pjesacki i da pjesaci imaju prednost, ali uz normalnu voznju se moze pedalati bez ugrozavanja bilo koga, kako na pjesackom tako i generalno na trotoarima kad nema biciklisticke staze.

Da ne citiram i drugi post, vezano za onu djecu - oni su budale, ne sto dizu bicikl i stoje na sjedistu jer su tinejdzeri uvijek radili takve stvari, vec sto to rade na cesti. Takve vratolomije se rade uglavnom po parkovima predvidjenim za to, na primjer u Sarajevu na Hastahani. Zato sam naglasio da niko normalan se nece zaletiti preko pjesackog, oni nisu normalni i uvijek ce se naci neko takav.
Pričam o frazi "pješačenje na pješačkom je pretjerano". Samo po sebi zvuči malo glupo.

E, sad, čini se da smo u hroničnom deficitu normalnih.
Post Reply