HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
REDDEVILS

#826 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by REDDEVILS »

Seawolf wrote: 01/05/2026 21:03
REDDEVILS wrote: 01/05/2026 20:47
Seawolf wrote: 01/05/2026 18:02
Kupuo sam kod njih gramofon (u prodavnici u Novom Sadu).

Najbolja su firma za kupiti audio uređaj, na zapadnom Balkanu.
Hvala, namjeravam uzeti Klipsch 7.2.4 u konbinaciji sa Denon AVC-X3800H 9.4 Black.
Lijepo. Niti jedan od 11 izlaza za pasivne zvučnike na pojačalu neće ostati nepopunjen.

Je li taj Klipsch set dolazi sa zvučničkim kablovima?
Ne uzecu ove na metar
Klotz LY225 2×2,5mm² kabl za zvučnike (metar)
Better Man

#827 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Better Man »

REDDEVILS wrote: 01/05/2026 21:17

Hvala, namjeravam uzeti Klipsch 7.2.4 u konbinaciji sa Denon AVC-X3800H 9.4 Black.
Lijepo. Niti jedan od 11 izlaza za pasivne zvučnike na pojačalu neće ostati nepopunjen.

Ne uzecu ove na metar
Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.
Altsa

#828 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Altsa »

Ne uzecu ove na metar
Jesu li ovi kablovi 6 KM/m ?
RJ57

#829 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by RJ57 »

Better Man wrote: 04/05/2026 13:01

Ne uzecu ove na metar
Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.
:D
ne treba bacati pare na kablove, i najjeftiniji pristojan bakarni zvučnički kabl je dovoljan, ne treba ni predebeo biti, nećeš vezat jahtu sa njim.
industrija radi sve da napravi drugu sliku ali to je naravno sve samo prevara.
REDDEVILS

#830 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by REDDEVILS »

Altsa wrote: 04/05/2026 13:18

Ne uzecu ove na metar
Jesu li ovi kablovi 6 KM/m ?
Da
Better Man

#831 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Better Man »

RJ57 wrote: 04/05/2026 15:12
Ne uzecu ove na metar
ne treba bacati pare na kablove, i najjeftiniji pristojan bakarni zvučnički kabl je dovoljan, ne treba ni predebeo biti, nećeš vezat jahtu sa njim.
Imam rođaka koji se još od osnovne škole bavio muzikom. Skupljao ploče, sklopio sebi dobar hi-fi sistem, svirao gitaru i znam kad sam kupovao zvučnike da mi je rekao neka ti ne bude mrsko uzeti dobrog kabla, jer dobar kabl utiče na dobar zvuk.
VladaFBiH

#832 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by VladaFBiH »

REDDEVILS wrote: 01/05/2026 13:06 Razmisljam da si uzmem Denon AVC-X3800H 9.4 Black - AV risiver pa me zanima dali je ova radnja ok i dali je netko sa foruma uzimao AV opremu kod njih :?:
https://www.player.ba/hi-fi/pojacala/av ... av-risiver
kupovao kod njih i ok. su - jedna od 3 ozbiljne radnje u BiH (Sonusart i Artist su druge dvije)

ja sam odustao od ovih surround sistema i vratio se na stereo zvuk 90tih (Sony ES serija) i mogu ti reći da se nisam pokajao...
VladaFBiH

#833 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by VladaFBiH »

Ne uzecu ove na metar
pa nije baš da ne moraš gledati kakav je kabl - prvo moraš gledati debljinu :) i to da je kabl od čistog bakra (OFC) a ostalo je bacanje para dok su kombinacije bakar+aluminij (CCA) loši i osjeti se razlika zbog same lošije provodljivosti i višeg otpora istih (ako imaš lošu opremu onda je i ovaj CCA ok, jer realno nećeš vidjeti nikakve razlike).

Sve preko je bacanje para i marketinški trik jer razliku možda osjeti 0,001% ljudi.
toska

#834 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by toska »

VladaFBiH wrote: 05/05/2026 11:35 ...
ja sam odustao od ovih surround sistema i vratio se na stereo zvuk 90tih (Sony ES serija) i mogu ti reći da se nisam pokajao...
Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?
Drugo je namjenski za kućna kina.

Hi Fi prefiks i dalje znači i podrazumijeva stereo.

Obzirom na napredak elektronike, za kućne sisteme jedina osjetna varijabla je, kao i uvijek, zvučnici, sve drugo je u 5 deka i pitanje kvalitete zvuka zvučnika ostati će vječno i lako primjetno.
Time su i najvažnija investicija.

Kablovi mogu imatii ulogu sam na dužinama od više desetina metara, stara hi fi tema.

Jesam li fulio sta?

Kad se već raspiash...akustika prostorije je na kraju "sve", postoje sad i elektronske korekcije akustike, valjda pomaže, ili što više funkcija i dugmadi time i bolji marketing.
VladaFBiH

#835 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by VladaFBiH »

toska wrote: 05/05/2026 22:17
Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?

Obzirom na napredak elektronike, za kućne sisteme jedina osjetna varijabla je, kao i uvijek, zvučnici, sve drugo je u 5 deka i pitanje kvalitete zvuka zvučnika ostati će vječno i lako primjetno.

Kablovi mogu imatii ulogu sam na dužinama od više desetina metara, stara hi fi tema.

Jesam li fulio sta?

Kad se već raspiash...akustika prostorije je na kraju "sve", postoje sad i elektronske korekcije akustike, valjda pomaže, ili što više funkcija i dugmadi time i bolji marketing.
Nisi fulio 🙂 Surround je dobrim dijelom pregurao marketing i boom kućnih kina 2000ih gdje sam i sam u jednom trenutku nasjeo na njega, dok je stereo ostao “čisti” Hi-Fi. Apsolutno se slažem da su zvučnici i akustika prostorije najveća razlika u zvuku — tu se najviše dobija ili gubi. Samo bih dodao da kabl nije baš potpuno nebitan ni na kraćim dužinama: dobar OFC odgovarajuće debljine pomaže da nemaš nepotreban otpor i gubitke, dok je sve iznad toga uglavnom audiofilski marketing 🙂 Današnje DSP/room correction korekcije stvarno mogu pomoći, pogotovo u problematičnim sobama, ali ne mogu potpuno “popraviti” lošu akustiku ili loše zvučnike.
Hendrix

#836 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Hendrix »

Better Man wrote: 04/05/2026 15:48

Imam rođaka koji se još od osnovne škole bavio muzikom. Skupljao ploče, sklopio sebi dobar hi-fi sistem, svirao gitaru i znam kad sam kupovao zvučnike da mi je rekao neka ti ne bude mrsko uzeti dobrog kabla, jer dobar kabl utiče na dobar zvuk.
Da osjetis razliku u kablu sve ostalo u sistemu mora biti teski high end i tada je razlika vise eksperimentalna i moze se mjeriti instrumentima. A da neko sa recimo 40ak godina osjeti u kablu audio razliku, kada vec zbog godina ne moze da cuje visoke frekvencije kao neko sa 15 godina...to je ba suplja.

I ovo ti govorim kao neko ko se bavi s tim citav zivot i cak i sviram gitaru et. Iduca stepenica je da ljudi priznaju da su ploce truba format, ali to je svetinja i "analogni" zvuk. :D

I da stavis bilo kakvu zicu umjesto kabla 99% sistema ne bi osjetilo razliku. Nemaju svi bas zvucnike tornjeve i po dva subvufera da se treba debeli kabal. Jarana tako nalozili ima ba male zvucnike a kabal iza debel ko da kilovat snage salje. Platio kablove par stotina maraka i kune se da je razlika drasticna. Naravno da jest kad platis toliko, placebo je HiFi bolest.

HiFi je stvarno cudan hobi, kad vidim sta prodaju ljudima...izolatore za struju, tegove za balansiranje CD playera, nekakve misteriozne kristale koji uticu na zvuk kao... :-)
Better Man

#837 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Better Man »

Slažem se s tobom. Ja sam platio 20 KM metar i pol kabla da spojim zvučnike na pojačalo, obzirom da kablovi nisu došli uz zvučnike, a obzirom na postavku zvučnika u sobi, nije mi trebao duži kabl. Uzeo i zvučnike i kabal za njih u Artistu. Trosistemski su Wharfardale diamond 12.3. Odlični zvučnici. Stranica What is Hi Fi, koja već 50 godina se bavi recenzijama muzučkih sistema, opreme i sl. su ih proglasili zvučnicima 2021. godine i najboljim u buget varijanti i rekli su da imaš osjećaj kao da su skupi premijum zvučnici.
Hendrix

#838 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by Hendrix »

Better Man wrote: 10/05/2026 15:01 Slažem se s tobom. Ja sam platio 20 KM metar i pol kabla da spojim zvučnike na pojačalo, obzirom da kablovi nisu došli uz zvučnike, a obzirom na postavku zvučnika u sobi, nije mi trebao duži kabl. Uzeo i zvučnike i kabal za njih u Artistu. Trosistemski su Wharfardale diamond 12.3. Odlični zvučnici. Stranica What is Hi Fi, koja već 50 godina se bavi recenzijama muzučkih sistema, opreme i sl. su ih proglasili zvučnicima 2021. godine i najboljim u buget varijanti i rekli su da imaš osjećaj kao da su skupi premijum zvučnici.
Realno svaki sistem iole onako dobar je 80%-90% zvuka odradjeno. Ko niie nikada imao hifi sistem to je vec razlika nebo-zemlja. Ako te vec uhvati srklet ko i mene davno nekad onda mozes ganjati dalje napredak ali to nikada nece biti tako drasticno kao prelazak sa bezveze auto zvucnika ili TV-a na pravi HiFi. To prvo slusanje je neponovljivo. :-D

Moja jedina preporuka je dodatak subwoofera. To je mozda i jedina najveca stepenica dalje u zvuku. I to polovan, ima par likova u Sarajevu koji se bave polovnom hifi robom. Ja sam uzeo prije 15 godina sub za 300KM koji je kostao preko 2000KM nov i tako je promjenio zvuk nisam mogao vjerovati. Jarani su mi dolazili kuci da slusamo Tool albume ponovo, jednostavno tu definiciju i dubinu bassa nijedan zvucnik osim subw ne moze ostvariti. Kada odvojis frekvencije ispod 80-100Hz na sub i ovi stereo zvucnici bolje i lakse rade i jednostavno se uklopi kompletan sistem kako treba.
stubrijez

#839 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by stubrijez »

VladaFBiH wrote: 07/05/2026 13:09

Jesam li fulio sta?

Nisi fulio 🙂 Surround je dobrim dijelom pregurao marketing i boom kućnih kina 2000ih gdje sam i sam u jednom trenutku nasjeo na njega, dok je stereo ostao “čisti” Hi-Fi. Apsolutno se slažem da su zvučnici i akustika prostorije najveća razlika u zvuku — tu se najviše dobija ili gubi. Samo bih dodao da kabl nije baš potpuno nebitan ni na kraćim dužinama: dobar OFC odgovarajuće debljine pomaže da nemaš nepotreban otpor i gubitke, dok je sve iznad toga uglavnom audiofilski marketing 🙂 Današnje DSP/room correction korekcije stvarno mogu pomoći, pogotovo u problematičnim sobama, ali ne mogu potpuno “popraviti” lošu akustiku ili loše zvučnike.
Surround moze biti Hi-Fi. Hi-Fi je bilo koji zvucni sistem visoke vjernosti. Surround, stereo ili mono itd. su zvucni procesi, svi mogu da budu visoke vjernosti. Prvo je input, drugo output. Ja za processing recordinga i monitoringa npr. koristim Terratec zvucnu kartu sa surround konfiguracijom. Po mom testiranju, nisam vidio razliku izmedju Front kanala surrounda i klasicnog stereo. Za reprodukciju sam koristio razlicite kombinacije zvucnika/pojacala. Trenutno Yamaha MSR300 posto povremeno imam potrebu za jakim stage monitoringom pa to nosim. Kao HiFi mi i u kucnoj varijanti sasvim lijepo zvuci posto imam mikser kroz koji to mogu dodatno obojiti a planiram u dogledno vrijeme i neki EQ da ubacim u jednacinu cisto da se proba mada mislim da nece donijeti nesto wow posto je ovo vise nego OK. Sub u svako slucaju u dogledno vrijeme nece biti viska kako god da okrenes... naravno, ako pustas muziku sa youtuba nema sistema koji ce dobro zvicati.
VladaFBiH

#840 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by VladaFBiH »

stubrijez wrote: 14/05/2026 22:50
VladaFBiH wrote: 07/05/2026 13:09

Jesam li fulio sta?

Surround moze biti Hi-Fi. Hi-Fi je bilo koji zvucni sistem visoke vjernosti. Surround, stereo ili mono itd. su zvucni procesi, svi mogu da budu visoke vjernosti. Prvo je input, drugo output. Ja za processing recordinga i monitoringa npr. koristim Terratec zvucnu kartu sa surround konfiguracijom. Po mom testiranju, nisam vidio razliku izmedju Front kanala surrounda i klasicnog stereo. Za reprodukciju sam koristio razlicite kombinacije zvucnika/pojacala. Trenutno Yamaha MSR300 posto povremeno imam potrebu za jakim stage monitoringom pa to nosim. Kao HiFi mi i u kucnoj varijanti sasvim lijepo zvuci posto imam mikser kroz koji to mogu dodatno obojiti a planiram u dogledno vrijeme i neki EQ da ubacim u jednacinu cisto da se proba mada mislim da nece donijeti nesto wow posto je ovo vise nego OK. Sub u svako slucaju u dogledno vrijeme nece biti viska kako god da okrenes... naravno, ako pustas muziku sa youtuba nema sistema koji ce dobro zvicati.
Po meni je ključna razlika što stereo integrirac iste klase/cijene obično ima daleko jednostavniji signalni put i ozbiljnije napajanje po kanalu nego AVR. Kod surround receivera isti budžet ide na 5–11 kanala, HDMI/video sekciju, DSP, dekodere, room correction itd., pa nije čudo što stereo često zvuči “opuštenije” i prirodnije za muziku.

Ali tehnički gledano, potpuno si u pravu da surround može biti potpuno legit Hi-Fi iako se u svijetu audofila to skoro pa uvijek izjednačava sa stereo zvukom a prvenstveno jer je skoro sva muzika upravo namijenjena/napravljena za taj format.

Ako AVR prebaciš u Pure Direct i koristiš samo front L/R, kvalitetan receiver praktično može raditi kao vrlo korektan stereo amp. Razlike tada često više dolaze od:
- kvaliteta napajanja
- current delivery-a
- damping factora
- noise floor-a
- same analogne izlazne sekcije
nego od samog “surround vs stereo” koncepta a i te razlike su skoro pa zanemarive ako koristiš dobru opremu. Prema meni, već sam ranije napisao, surround koncept za kućne upotrebe je mrtav jer jedina zaista vidljiva prednost njega je gledanje filmova i eventualno za gaming gdje je opet lakše i jeftinije kupiti dobre surrond slušalice ako baš insistiraš na tome jer baš sumnjam da ukučani žele da slušaju tvoje gaming sesije :) .

Takođe se često zanemari da većina problema koje ljudi pripisuju elektronici zapravo dolazi iz sobe. Bas modovi, first reflections, SBIR i positioning naprave veću razliku nego promjena DAC-a ili pojačala. Zato nekad pomjeranje zvučnika 30 cm uradi više nego zamjena elektronike od par hiljada KM 🙂

A za YouTube bih rekao da nije više baš tako crno-bijelo kao prije 15 godina — današnji Opus/AAC codec na višem bitrateu zna zvučati sasvim pristojno (i dalje daleko od savršenog ali sasvim prihvatljivo). Mnogo je veći problem loudness war i loš mastering nego sama platforma. Dobar sistem vrlo brzo pokaže razliku između dobro masterovanog i “zgaženog” snimka.
toska

#841 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by toska »

Gotovo sva muzika snimana je stereo i samo tako može se reprodukovati, sve drugo je pseudo zvuk.
Izvođači i instrumenti naprijed, ispred publike, jedini prirodni način.

Može se prebaciti na stereo mod, ali čemu onda plaćanja dodatnih 5-10 izlaza i elektronike koja pravi taj pseudo zvuk?

Nije isto napraviti dva ili deset kvalitetnih kanala za 1000KM.
Post Reply