Ne uzecu ove na metar
Klotz LY225 2×2,5mm² kabl za zvučnike (metar)
Better Man wrote: ↑04/05/2026 13:01Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.
Imam rođaka koji se još od osnovne škole bavio muzikom. Skupljao ploče, sklopio sebi dobar hi-fi sistem, svirao gitaru i znam kad sam kupovao zvučnike da mi je rekao neka ti ne bude mrsko uzeti dobrog kabla, jer dobar kabl utiče na dobar zvuk.RJ57 wrote: ↑04/05/2026 15:12Better Man wrote: ↑04/05/2026 13:01Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.![]()
ne treba bacati pare na kablove, i najjeftiniji pristojan bakarni zvučnički kabl je dovoljan, ne treba ni predebeo biti, nećeš vezat jahtu sa njim.
industrija radi sve da napravi drugu sliku ali to je naravno sve samo prevara.
kupovao kod njih i ok. su - jedna od 3 ozbiljne radnje u BiH (Sonusart i Artist su druge dvije)REDDEVILS wrote: ↑01/05/2026 13:06 Razmisljam da si uzmem Denon AVC-X3800H 9.4 Black - AV risiver pa me zanima dali je ova radnja ok i dali je netko sa foruma uzimao AV opremu kod njih![]()
https://www.player.ba/hi-fi/pojacala/av ... av-risiver
pa nije baš da ne moraš gledati kakav je kabl - prvo moraš gledati debljinuRJ57 wrote: ↑04/05/2026 15:12Better Man wrote: ↑04/05/2026 13:01Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.![]()
ne treba bacati pare na kablove, i najjeftiniji pristojan bakarni zvučnički kabl je dovoljan, ne treba ni predebeo biti, nećeš vezat jahtu sa njim.
Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?
Nisi fuliotoska wrote: ↑05/05/2026 22:17Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?
Drugo je namjenski za kućna kina.
Hi Fi prefiks i dalje znači i podrazumijeva stereo.
Obzirom na napredak elektronike, za kućne sisteme jedina osjetna varijabla je, kao i uvijek, zvučnici, sve drugo je u 5 deka i pitanje kvalitete zvuka zvučnika ostati će vječno i lako primjetno.
Time su i najvažnija investicija.
Kablovi mogu imatii ulogu sam na dužinama od više desetina metara, stara hi fi tema.
Jesam li fulio sta?
Kad se već raspiash...akustika prostorije je na kraju "sve", postoje sad i elektronske korekcije akustike, valjda pomaže, ili što više funkcija i dugmadi time i bolji marketing.
Da osjetis razliku u kablu sve ostalo u sistemu mora biti teski high end i tada je razlika vise eksperimentalna i moze se mjeriti instrumentima. A da neko sa recimo 40ak godina osjeti u kablu audio razliku, kada vec zbog godina ne moze da cuje visoke frekvencije kao neko sa 15 godina...to je ba suplja.Better Man wrote: ↑04/05/2026 15:48Imam rođaka koji se još od osnovne škole bavio muzikom. Skupljao ploče, sklopio sebi dobar hi-fi sistem, svirao gitaru i znam kad sam kupovao zvučnike da mi je rekao neka ti ne bude mrsko uzeti dobrog kabla, jer dobar kabl utiče na dobar zvuk.RJ57 wrote: ↑04/05/2026 15:12Better Man wrote: ↑04/05/2026 13:01
Zvučnici uvijek dolaze bez kablova i moj savjet je da uzmeš kvalitetan i deblji kabl, jer što bolji kabl bolji zvuk.![]()
Realno svaki sistem iole onako dobar je 80%-90% zvuka odradjeno. Ko niie nikada imao hifi sistem to je vec razlika nebo-zemlja. Ako te vec uhvati srklet ko i mene davno nekad onda mozes ganjati dalje napredak ali to nikada nece biti tako drasticno kao prelazak sa bezveze auto zvucnika ili TV-a na pravi HiFi. To prvo slusanje je neponovljivo.Better Man wrote: ↑10/05/2026 15:01 Slažem se s tobom. Ja sam platio 20 KM metar i pol kabla da spojim zvučnike na pojačalo, obzirom da kablovi nisu došli uz zvučnike, a obzirom na postavku zvučnika u sobi, nije mi trebao duži kabl. Uzeo i zvučnike i kabal za njih u Artistu. Trosistemski su Wharfardale diamond 12.3. Odlični zvučnici. Stranica What is Hi Fi, koja već 50 godina se bavi recenzijama muzučkih sistema, opreme i sl. su ih proglasili zvučnicima 2021. godine i najboljim u buget varijanti i rekli su da imaš osjećaj kao da su skupi premijum zvučnici.
Surround moze biti Hi-Fi. Hi-Fi je bilo koji zvucni sistem visoke vjernosti. Surround, stereo ili mono itd. su zvucni procesi, svi mogu da budu visoke vjernosti. Prvo je input, drugo output. Ja za processing recordinga i monitoringa npr. koristim Terratec zvucnu kartu sa surround konfiguracijom. Po mom testiranju, nisam vidio razliku izmedju Front kanala surrounda i klasicnog stereo. Za reprodukciju sam koristio razlicite kombinacije zvucnika/pojacala. Trenutno Yamaha MSR300 posto povremeno imam potrebu za jakim stage monitoringom pa to nosim. Kao HiFi mi i u kucnoj varijanti sasvim lijepo zvuci posto imam mikser kroz koji to mogu dodatno obojiti a planiram u dogledno vrijeme i neki EQ da ubacim u jednacinu cisto da se proba mada mislim da nece donijeti nesto wow posto je ovo vise nego OK. Sub u svako slucaju u dogledno vrijeme nece biti viska kako god da okrenes... naravno, ako pustas muziku sa youtuba nema sistema koji ce dobro zvicati.VladaFBiH wrote: ↑07/05/2026 13:09Nisi fuliotoska wrote: ↑05/05/2026 22:17Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?
Obzirom na napredak elektronike, za kućne sisteme jedina osjetna varijabla je, kao i uvijek, zvučnici, sve drugo je u 5 deka i pitanje kvalitete zvuka zvučnika ostati će vječno i lako primjetno.
Kablovi mogu imatii ulogu sam na dužinama od više desetina metara, stara hi fi tema.
Jesam li fulio sta?
Kad se već raspiash...akustika prostorije je na kraju "sve", postoje sad i elektronske korekcije akustike, valjda pomaže, ili što više funkcija i dugmadi time i bolji marketing.Surround je dobrim dijelom pregurao marketing i boom kućnih kina 2000ih gdje sam i sam u jednom trenutku nasjeo na njega, dok je stereo ostao “čisti” Hi-Fi. Apsolutno se slažem da su zvučnici i akustika prostorije najveća razlika u zvuku — tu se najviše dobija ili gubi. Samo bih dodao da kabl nije baš potpuno nebitan ni na kraćim dužinama: dobar OFC odgovarajuće debljine pomaže da nemaš nepotreban otpor i gubitke, dok je sve iznad toga uglavnom audiofilski marketing
Današnje DSP/room correction korekcije stvarno mogu pomoći, pogotovo u problematičnim sobama, ali ne mogu potpuno “popraviti” lošu akustiku ili loše zvučnike.
Po meni je ključna razlika što stereo integrirac iste klase/cijene obično ima daleko jednostavniji signalni put i ozbiljnije napajanje po kanalu nego AVR. Kod surround receivera isti budžet ide na 5–11 kanala, HDMI/video sekciju, DSP, dekodere, room correction itd., pa nije čudo što stereo često zvuči “opuštenije” i prirodnije za muziku.stubrijez wrote: ↑14/05/2026 22:50Surround moze biti Hi-Fi. Hi-Fi je bilo koji zvucni sistem visoke vjernosti. Surround, stereo ili mono itd. su zvucni procesi, svi mogu da budu visoke vjernosti. Prvo je input, drugo output. Ja za processing recordinga i monitoringa npr. koristim Terratec zvucnu kartu sa surround konfiguracijom. Po mom testiranju, nisam vidio razliku izmedju Front kanala surrounda i klasicnog stereo. Za reprodukciju sam koristio razlicite kombinacije zvucnika/pojacala. Trenutno Yamaha MSR300 posto povremeno imam potrebu za jakim stage monitoringom pa to nosim. Kao HiFi mi i u kucnoj varijanti sasvim lijepo zvuci posto imam mikser kroz koji to mogu dodatno obojiti a planiram u dogledno vrijeme i neki EQ da ubacim u jednacinu cisto da se proba mada mislim da nece donijeti nesto wow posto je ovo vise nego OK. Sub u svako slucaju u dogledno vrijeme nece biti viska kako god da okrenes... naravno, ako pustas muziku sa youtuba nema sistema koji ce dobro zvicati.VladaFBiH wrote: ↑07/05/2026 13:09Nisi fuliotoska wrote: ↑05/05/2026 22:17
Ne znam kako je od 2000ih došlo do prevagne i faktički dominacije surround sistema, fancy?
Jesam li fulio sta?
Kad se već raspiash...akustika prostorije je na kraju "sve", postoje sad i elektronske korekcije akustike, valjda pomaže, ili što više funkcija i dugmadi time i bolji marketing.Surround je dobrim dijelom pregurao marketing i boom kućnih kina 2000ih gdje sam i sam u jednom trenutku nasjeo na njega, dok je stereo ostao “čisti” Hi-Fi. Apsolutno se slažem da su zvučnici i akustika prostorije najveća razlika u zvuku — tu se najviše dobija ili gubi. Samo bih dodao da kabl nije baš potpuno nebitan ni na kraćim dužinama: dobar OFC odgovarajuće debljine pomaže da nemaš nepotreban otpor i gubitke, dok je sve iznad toga uglavnom audiofilski marketing
Današnje DSP/room correction korekcije stvarno mogu pomoći, pogotovo u problematičnim sobama, ali ne mogu potpuno “popraviti” lošu akustiku ili loše zvučnike.