Mazda All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11301 Re: Mazda All About

Post by konektovan »

artur morgan wrote: 30/04/2026 22:59 On je napisao informativno cijene dijelova ali nije napisao da je sve to mijenjao na autu. I nije sve to promijenio.. koliko znam sigurno je promijenio termostate i mozda uradio veliki servis. Eventualno nesto na ovjesu. Ja sam to auto prodao sa 205 kkm i od toga sto je on napisao zamijenio samo termostate...auto je 2014 godiste prodato 2025 godine.
Frajer im napise vrline i mane, i oni automaCki sve potencijalne mane pripisu njemu, da je on to sve mjenjao..?!
Citam i ne vjerujem sta pisu.. :-)
izbjeglica_iz_besmisla

#11302 Re: Mazda All About

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Samo se vi pravite blesavi.

Gori sam i ja sto se raspravljam. Vi bi lakse podnijeli da vam neko u drzavu dirne neg u svabu.

Sa srecom nek je, i parali nek vam bude u zivotu - trebat ce vam.
hopi

#11303 Re: Mazda All About

Post by hopi »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/04/2026 23:14 Samo se vi pravite blesavi.

Gori sam i ja sto se raspravljam. Vi bi lakse podnijeli da vam neko u drzavu dirne neg u svabu.

Sa srecom nek je, i parali nek vam bude u zivotu - trebat ce vam.
Pa ne pravim se blesav. Jbte nabrojah šta je sve bio problem na "švabi" Fordu, ali da, vaša vozila i drugi proizvođači nemaju nikakvih problema.
Tabakmalac

#11304 Re: Mazda All About

Post by Tabakmalac »

Ona famozna "Žena može biti sa sela, ali auto mora biti iz Njemačke."
Ne vrijedi se sa panjevima raspravljati, koliko god ti lijepim pokušao. :mrgreen:
artur morgan

#11305 Re: Mazda All About

Post by artur morgan »

konektovan wrote: 30/04/2026 23:07
artur morgan wrote: 30/04/2026 22:59 On je napisao informativno cijene dijelova ali nije napisao da je sve to mijenjao na autu. I nije sve to promijenio.. koliko znam sigurno je promijenio termostate i mozda uradio veliki servis. Eventualno nesto na ovjesu. Ja sam to auto prodao sa 205 kkm i od toga sto je on napisao zamijenio samo termostate...auto je 2014 godiste prodato 2025 godine.
Frajer im napise vrline i mane, i oni automaCki sve potencijalne mane pripisu njemu, da je on to sve mjenjao..?!
Ma znao je on sta je napisano od pocetka, pokusao manipulisati sa time i nije proslo.

Ne razumijem toliki animozitet prema svabama. Ja ne vidim zaludjenost vec animozitet a imam staza na forumu...

U biti me i ne interesuje :)
House

#11306 Re: Mazda All About

Post by House »

sjajan izbor!

sve grmi! ali zašto nije automatik.
House

#11307 Re: Mazda All About

Post by House »

šteta.
Optimist

#11308 Re: Mazda All About

Post by Optimist »

artur morgan wrote: 30/04/2026 23:57
konektovan wrote: 30/04/2026 23:07
Ma znao je on sta je napisano od pocetka, pokusao manipulisati sa time i nije proslo.

Ne razumijem toliki animozitet prema svabama. Ja ne vidim zaludjenost vec animozitet a imam staza na forumu...

U biti me i ne interesuje :)
Nije animozitet vec ljubomora.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11309 Re: Mazda All About

Post by izvrsni direktor »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/04/2026 22:48
hopi wrote: 30/04/2026 22:21 Post ti je besmislen.
Je li to znači da svi ti pobrojani dijelovi mijenjaju svako malo na tom audiju, dok na drugim markama traju vječno?
Nisi me shvatio ili ne zelis shvatiti.

Ako je svabo sveti presveti jedini koji moze izdrzati 15 godina, da citiram direktora, sta je onda ovo gore?

Ne podcjenjujem ja svabe, po trajanju je meni to bare bare s japancima. Barem sto sam ja u iskustva u porodici imao.

Ovakve izjave gore da je svabo max uber najbolji a ostali talasika, mozete macku o rep okaciti.
Koliko ti licno poznajes ljudi da voze jednu te istu mazdu 15 godina?!
:run:
Tabakmalac

#11310 Re: Mazda All About

Post by Tabakmalac »

Evo ako će ti šta pomoći info, u familiji imam 2012. 3cu hatchback
Sljedeće godine joj 15. :lol:

Ali radi kao Doxa. Nema joj smrti. :mrgreen:
izbjeglica_iz_besmisla

#11311 Re: Mazda All About

E cuj ljubomora. Hah :lol:

Vi ste napisali da SAMO SVABO moze 15 godina izdrzati. I da japanac ne moze.

I onda za tog istog svabu od 12 godina, jos cak premiuma, se na ovom istom forumu pise da se na velikom servisu skida karter i mijenja osovina uljne pumpe. Da ne pominjem ostale stvari.

Vi dakle, ne ja.

A to sto ne mozete spojiti u glavi tu kontradikciju, stvarno vam ne mogu pomoci.

PS moje misljenje je da su japanci i svabe bare bare po dugotrajnosti, ali imaju oboje svojih mana. Ne treba praviti svetost od nijednog brenda ni zemlje, a to vi radite upravo.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 01/05/2026 09:37, edited 2 times in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#11312 Re: Mazda All About

E i da, neki dan sam vidio covjeka kojem sam prodao svoju mazdu 3, sad joj je 19 godina.

Ja sam bio druga ruka, on treca vec evo 9 godina. Kaze da ga slusa, a meni vizuelno izgleda sve isto - nije hrdja nista pojela, sto toj mazdi svi prigovaraju.
Rockefeller

#11313 Re: Mazda All About

Post by Rockefeller »

hrusta wrote: 30/04/2026 19:29
House wrote: 30/04/2026 18:04 mogao je uzeti novi t-roc ili tiguana za iste pare, ali...

sjajan odabir. uzivaj u japanskoj tehnologiji narednih 10 godina. :thumbup:
Izašo nas £24k, sa povlasticom (u rezervnom sam sastavu Britanske vojske i onda se može izganjati dobar popust).
Otkud ba u Velsu?

Mene to vise interesuje nego auto :mrgreen:

Ima li BosnjOko kod tebe? Interesantno.
beco

#11314 Re: Mazda All About

Post by beco »

Zato je u Wellsu da ne bude blizu Bošnja :D
SvjetlosnaGodina

#11315 Re: Mazda All About

Post by SvjetlosnaGodina »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 01/05/2026 09:32 E cuj ljubomora. Hah :lol:

Vi ste napisali da SAMO SVABO moze 15 godina izdrzati. I da japanac ne moze.

I onda za tog istog svabu od 12 godina, jos cak premiuma, se na ovom istom forumu pise da se na velikom servisu skida karter i mijenja osovina uljne pumpe. Da ne pominjem ostale stvari.

Vi dakle, ne ja.

A to sto ne mozete spojiti u glavi tu kontradikciju, stvarno vam ne mogu pomoci.

PS moje misljenje je da su japanci i svabe bare bare po dugotrajnosti, ali imaju oboje svojih mana. Ne treba praviti svetost od nijednog brenda ni zemlje, a to vi radite upravo.
Ja mislim da ti ljudi vole kad se promjeni "pola auta" , vidis da se i pohvale :mrgreen:
hrusta

#11316 Re: Mazda All About

Post by hrusta »

Rockefeller wrote: 01/05/2026 09:48
House wrote: 30/04/2026 18:04 mogao je uzeti novi t-roc ili tiguana za iste pare, ali...

sjajan odabir. uzivaj u japanskoj tehnologiji narednih 10 godina. :thumbup:
Izašo nas £24k, sa povlasticom (u rezervnom sam sastavu Britanske vojske i onda se može izganjati dobar popust).
Otkud ba u Velsu?

Bio sam prevodilac u UN vatrogasnoj jedinici na Čengić Vili gdje sam i odrastao. Cijeli rat u Sarajevu do Aprila 95, onda u ZG UN HQ do Juna 95. Onda mi Ameri ponude da idem u Ameriku da se pridružim Mornarici trebalo im raje koje su znali srpsko/hrvatski/bosanski jezik, ja odbijem tu ponudu i Britanci mi onda ponude. Onda u Britaniju sa 18 god, završim fakultet i vojnu akademiju. Upoznam curu iz Velsa na fakultetu i to je to. Uzeli smo se poslije dugo godina i imamo kćerku polu Bosanka/Velšanka, ali je više Bosanka :D :bih:

https://www.klix.ba/sport/nogomet/upozn ... /260326164

Bogami neprijatelj će me prokužiti znaju ko sam i šta sam, još se riješio Golfa i sad u Mazdi :run: :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11317 Re: Mazda All About

Post by izvrsni direktor »

hrusta wrote: 01/05/2026 13:29

Otkud ba u Velsu?

Bio sam prevodilac u UN vatrogasnoj jedinici na Čengić Vili gdje sam i odrastao. Cijeli rat u Sarajevu do Aprila 95, onda u ZG UN HQ do Juna 95. Onda mi Ameri ponude da idem u Ameriku da se pridružim Mornarici trebalo im raje koje su znali srpsko/hrvatski/bosanski jezik, ja odbijem tu ponudu i Britanci mi onda ponude. Onda u Britaniju sa 18 god, završim fakultet i vojnu akademiju. Upoznam curu iz Velsa na fakultetu i to je to. Uzeli smo se poslije dugo godina i imamo kćerku polu Bosanka/Velšanka, ali je više Bosanka :D :bih:

Bogami neprijatelj će me prokužiti znaju ko sam i šta sam, još se riješio Golfa i sad u Mazdi :run: :lol:
I meni fascinantno bi, prvi put da cujem za nekog naseg u velsu :-D
Zanimkjiva prica, ali boga mi i uspjesna karijera, svaka cast, respekt veliki od mene :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11318 Re: Mazda All About

Post by konektovan »

Otkud ba u Velsu?

Sjecam se dobro vatrogasaca UN, bio onaj fire chief amer Jordan, tako nesto, deba, brada...dosao na mjesto intervencije s automatskom puskom...pravi firefighter. :-)
hrusta

#11319 Re: Mazda All About

Post by hrusta »

konektovan wrote: 01/05/2026 15:12

Otkud ba u Velsu?

Sjecam se dobro vatrogasaca UN, bio onaj fire chief amer Jordan, tako nesto, deba, brada...dosao na mjesto intervencije s automatskom puskom...pravi firefighter. :-)
Aha, Jordan bivši Marinac. Evo ti jedan video iz moje ratne arhive pa pogledaj: https://youtube.com/watch?v=XdbBpjOkLQU&feature=shared
Qwerty1234

#11320 Re: Mazda All About

Post by Qwerty1234 »

hopi wrote: 30/04/2026 22:58
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/04/2026 22:48
hopi wrote: 30/04/2026 22:21 Post ti je besmislen.
Je li to znači da svi ti pobrojani dijelovi mijenjaju svako malo na tom audiju, dok na drugim markama traju vječno?
Nisi me shvatio ili ne zelis shvatiti.

Ako je svabo sveti presveti jedini koji moze izdrzati 15 godina, da citiram direktora, sta je onda ovo gore?

Ne podcjenjujem ja svabe, po trajanju je meni to bare bare s japancima. Barem sto sam ja u iskustva u porodici imao.

Ovakve izjave gore da je svabo max uber najbolji a ostali talasika, mozete macku o rep okaciti.
Ti ne želiš shvatiti i nisi pročitao. Qwerty je napisao šta sve može otići na tom godištu, ne mora značiti da ako kupi dotično vozilo da će sve to biti za zamjenu odmah.
To je recimo za audija, ako kupi vozilo B može otići to i to, ako kupci vozilo C može to i to, ili očekujete da vozilo staro 12 godina neće imati dijelova za mijenjati u budućnosti, naravno ovisno o pređenoj kilometraži, eksploataciji i održavanju.

Prave se ljudi budale ba.

Ja sam, kao i sa svakim autom, odradio domacu zadacu. Majstore ufatio za ruku i pitao sta me interesuje. Pristupe katalozima i cijenama imam svakako.
Niko nije rekao da je sve zamjenjeno, i da je generalno sve problematicno.

Konkrento na tom audiju, taj prednji trap nije problematican uopste...izdrzace dugo ako se vozi kako treba i pazi. Ali sam upozorio covjeka da auto ima 8 ramena i 4 kugle naprijed, i da je reparacija svih 8 (po P.S.u) 2500 sa rukama. Nije to golf sa 2 lafete i 2 kugle...
Motori, ko i svaki drugi moderni dizelas...cak sta vise, sem eko normi, nema nikakvu fabricku falinku.
Kvacilo..nikakva mana, potrosni materijal. Samo ne moze set kvacila za golfa 5 1.9 tdi kostati 1000, a za 2.0 a4ku sa quattro pogonom i start stop sistemom da kosta isto...

Jedino na tom auto sto kazes da je bukvalno mana, i da ce stradat prije 200k km (i ne mozes uticat na to) su ti termostati koji se rijese za 300-400 KM u OEM dijelovima, i miran si godinama.

Ko zeli auto te klase i velicine, sa svim njegovim mogucnostima, ne moze ocekivati odrzavanje od golfa.

Da, kad smo vec krenuli. Nosaci motora su sa strujom. Da da, dobro ste culi.
2 nosaca su 800 KM :)
izbjeglica_iz_besmisla

#11321 Re: Mazda All About

Ni to nije bila tema o kojoj smo diskutovali. Normalno je da ce dijelovi za audija kostati vise od golfa ili toyote.

Da podsjetim, izjava je bila da "samo svabo moze izgurati 15 godina", i ja se s tom izjavom ne slazem.

Da ne bude suplja, evo vam jos jedan post od neki dan - sa iste teme, za taj isti audi a4:

* Ne valjaju benzinci
* Ne valjaju dizeli sa dosta kW
* Ne valjaju CVT automatski mjenjaci
* Kvare se brave na vratima (?!)
* Ima gremlina s elektronikom

Znaci ako si utrefio dizela od 110 kW s manuelcem i ugasis mu ovu ekologiju, dobro je. Sve ostalo ce te zajebavati i u dvanaestoj godini zivota, a kamoli u petanestoj.
xPaco1337 wrote: 27/04/2026 10:18 2.0TDI 105kw CJCA manuelac. Sve ostalo je suvišno, automatici CVT su im loši. Modeli sa više kW su skloni kvarovima. 3.0TDI je dobar, ali samo ako imaš viška para za održavanje. Sad DPF/EGR to je standard, ja sam ugasio kad sam kupio odma, kupiš/skineš app "DPF Monitor for VAG" i uzmeš bilo kakav OBD i možeš skenirati i vidjeti parametre ako te zanima prilikom kupovine.

Benzinac ni jedan ne valja kod njih.

Auta generalno nemaju neke velike kvarove, idu im brave u vratima pa tako provjeri jel rade sva 4 vrata mada to zeza po nekad samo. Mozes ih resetovati da rade neko vrijeme (vozaceva vrata ne mozes).

Elektronika zna zezati po nekad, tipa eto meni kad nije htjeo nedavno upaliti izbacivao grešku ručne i esc. Na dijagnostici pokazuje 20 greški, a u stvari je otišao Relej ispod haube koji je ispod boce za vodu za sajbu pa malo nedostupan u glavnom problem od 18KM a dobijes belaja pravih zbog gluposti.
Qwerty1234

#11322 Re: Mazda All About

Post by Qwerty1234 »

Ma ne znam kakve izjave je ko pravio, i ko sta tvrdi.Te izjave kolko sta moze izdrzati i prepucavanja me totalno ne interesuju i zaobilazim ih. Forum mi sluzi da pomognem nekome, i da pitam nekoga za pomoc.

Sve traje koliko ga odrzavas i kako ga pazis.

Sta ljudi znam sa dizelima i 350k i vise kilometara pa ih nista nije potrefilo. Ni kvacilo, ni turbina, nista...cak i DPF-ova sa 300k koji nisu izvadjeni...

Svi ti gremlini, struja i to, je na nivou statisticke greske kod ovog auta. Desi se jednoj osobi i sad mana...
Automatici su losi jer se ne odrzavaju...
Ja uvijek uzimam verzije sa vise KW i nikakav problem...

Benzinci uistinu nisu neka sreca, ali ko jebe benzince :D
Post Reply