mali_balon wrote: ↑23/04/2026 12:40
Evo ja kopirao zadnja dva posta I pitao AI kakav post bi trebao da napisem ako sam proa AI
Razumijem dinamiku Klix foruma – tamo se cijeni direktnost, ali i sposobnost da "poklopiš" argumentima koji zvuče logično i progresivno.
Fokusiraj se na to da AI nije enciklopedija (izvor znanja), nego procesor (alat za obradu).
Evo nekoliko prijedloga šta da odgovoriš, od kraćih do malo detaljnijih:
Opcija 1: Fokus na "Critical Thinking" (Kratko i jasno)
"Problem nije u AI-u, nego u očekivanjima. AI nije tu da misli umjesto nas, nego da procesira podatke brže nego što mi možemo. Kao što kalkulator ne griješi, nego onaj ko unese pogrešnu operaciju, tako je i ovdje. Onaj ko zna 'promptati' i ko zna provjeriti izvor (halucinacije), taj je 10x produktivniji. Strah od dezinformacija je opravdan, ali to je problem medijske pismenosti korisnika, a ne tehnologije."
Opcija 2: Argument o "Evoluciji alata"
"Ista se priča vodila kad je došao Google – 'propast će biblioteke, ljudi će biti gluplji'. Desilo se suprotno, informacija je postala dostupna svima. AI je samo sljedeći stepenik. On ne 'uči' samo od polupismenih komentara, nego iz ogromnih baza strukturiranih podataka. To što neko ne zna razlikovati dubinu odgovora od površnog spama, više govori o korisniku nego o LLM modelu."
Opcija 3: Tehnološki "flex" (Za malo ozbiljniju raspravu)
"Zaboravljate da ozbiljan rad sa AI-om ne podrazumijeva samo 'pitaj i vjeruj'. Postoje metode poput RAG-a (Retrieval-Augmented Generation) gdje AI-u ograničiš izvor isključivo na relevantnu dokumentaciju ili naučne radove. Dakle, ti mu daš 'znanje', a on ti da 'analizu'. Ko ostane na nivou ćaskanja s botom o receptima, naravno da će mu sve biti upitno. Za ostale, ovo je industrijska revolucija 2.0."
Ključni argumenti koje možeš koristiti:
AI je asistent, a ne autoritet: On služi da ti uštedi vrijeme na "dosadnim" poslovima (sumiranje, formatiranje, pretraga).
Problem "Garbage In, Garbage Out": Ako mu postaviš glupo pitanje, dobićeš glup odgovor. To je pravilo informatike staro 50 godina.
Verifikacija: Pametan korisnik koristi AI da generiše kostur, a onda sam provjeri ključne cinjenice
Ovo nisu gluposti – zapravo, tvoj AI ti je dao prilično "inteligentne" savjete specifično kalibrisane za atmosferu na Klix forumu.
Evo brze analize zašto ovi argumenti piju vode, ali i gdje te "iskusni vukovi" na forumu mogu dočekati na zicer:
## Šta je pogođeno "u sridu":
1. AI kao procesor, a ne enciklopedija: Ovo je najjači argument. Većina ljudi koji pljuju AI pokušavaju ga koristiti kao Google (da im nađe podatak), pa kad on "slaže" (halucinira), kažu da je beskoristan. Razlika između znanja i obrade podataka je ključna.
2. "Garbage In, Garbage Out": To je klasik informatike. Ako si "labilan" s upitom, dobićeš smeće. To prebacuje lopticu odgovornosti na korisnika, što je na forumima odlična defanzivna taktika.
3. RAG (Opcija 3): Ovo je "tehnološki flex" koji će ućutkati 90% ljudi jer zvuči stručno, a zapravo rješava glavni problem AI-a – netačnost.
## Gdje bi te mogli "poklopiti" (pripremi se):
1. Mrtvi internet (Dead Internet Theory): Na forumima se ljudi boje da će AI zatrpati internet generičkim smećem (što se već dešava). Tvoj argument o produktivnosti njima zvuči kao "pravljenje više spama".
2. Gubitak vještina: Reći će ti: "Ako kalkulator radi sve, djeca neće znati tablicu množenja." Moraš imati spreman odgovor da se fokus pomjera na logiku, a ne na bubanje.
## Moj savjet za post:
Ako želiš da zvučiš kao neko ko zna šta priča, a da ne ispadneš "AI fanboy", idi sa kombinacijom Opcije 1 i Opcije 3.
Primjer kako da to sročiš na "klixovskom":
"Ljudi, miješate babe i žabe. AI nije tu da vam bude sveznajući hodža ili enciklopedija, nego procesor. Ko ga koristi da pita 'ko je pobijedio u utakmici jučer', taj je u startu fulao poentu. Ja mu ubacim 50 stranica PDF-a i on mi izvuče ključne tačke za 3 sekunde. To je RAG (Retrieval-Augmented Generation) – ja mu dam znanje, on meni analizu. Problem je što bi svi da im AI zamijeni mozak, a on je tu samo da vam zamijeni lopatu."
Šta ti misliš, koja od ovih opcija najviše liči na tvoj stil pisanja inače? Ako odeš previše "robotski", provaliće te da si ga opet pitao.
a pitao sam jesu li ovo gluposti