Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semirsar

#42276 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by semirsar »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2026 21:09
Spoiler
Show
banjaluka078 wrote: 19/04/2026 20:48
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2026 20:36
mama ima novu vezu, tata ne, bar koliko sam čuo. dječak sada živi sa mamom i maminom curom. normalno je da ce pripasti da zivi sa mamom, ko je vidio da dijete zivi sa tatom, kada se roditelji razvedu.

zamisljam na sta liči njegov zivot, kada ga u skoli djeca, prozivaju zbog toga. s druge strane, ne moguce je ni zamisliti da su mu se roditelji razveli, tata ima momka s kojim živi i sud odluči da sin nakon razvoda zivi sa tatom i momkom mu, a mami ide svaki drugi vikend. ko je to vidio.
Mislim da previše brineš o nečemu što nije tvoj problem.
ne brinem ,samo konstatujem neke stvari
sumnjiv si ti meni, da ti nisi licno involviran u to sve?
S obzirom sta si sve pisao u PDF-u Pravni savjeti, ili kak' se vec zove.
Mislim, iako jesi, to je samo tvoja stvar, samo konstatujem, previse si zapeo o ovom slucaju.
suspect_zero

#42277 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by suspect_zero »

semirsar wrote: 19/04/2026 23:44
Spoiler
Show

Mislim, iako jesi, to je samo tvoja stvar, samo konstatujem, previse si zapeo o ovom slucaju.
I ja samo konstatujem da Danak pocesto ne konta neke stvari :oops: :D
semirsar

#42278 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by semirsar »

suspect_zero wrote: 20/04/2026 00:09
Spoiler
Show
Spoiler
Show
i ja konstatujem da je danak izabrao adekvatan nickname na forumu, iako on ima podosta godina na grbaci :mrgreen:
suspect_zero

#42279 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by suspect_zero »

semirsar wrote: 20/04/2026 00:16
Spoiler
Show
i ja konstatujem da je danak izabrao adekvatan nickname na forumu, iako on ima podosta godina na grbaci :mrgreen:
Ja se sjecam I njegove price kako mu je nastao nik....ih kakva su to vremena bila :D
semirsar

#42280 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by semirsar »

suspect_zero wrote: 20/04/2026 00:19
Spoiler
Show
Spoiler
Show
Ja se sjecam I njegove price kako mu je nastao nik....ih kakva su to vremena bila :D
nesto se ne sjecam toga :?
kakavdanakneiskustvu

#42281 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Spoiler
Show

nisam
kakavdanakneiskustvu

#42282 Re: Popularne stvari koje ne kontam

semirsar wrote: 20/04/2026 00:24
suspect_zero wrote: 20/04/2026 00:19
Spoiler
Show
nesto se ne sjecam toga :?
vjeshalica

#42283 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

mama ima novu vezu, tata ne, bar koliko sam čuo. dječak sada živi sa mamom i maminom curom. normalno je da ce pripasti da zivi sa mamom, ko je vidio da dijete zivi sa tatom, kada se roditelji razvedu.

zamisljam na sta liči njegov zivot, kada ga u skoli djeca, prozivaju zbog toga. s druge strane, ne moguce je ni zamisliti da su mu se roditelji razveli, tata ima momka s kojim živi i sud odluči da sin nakon razvoda zivi sa tatom i momkom mu, a mami ide svaki drugi vikend. ko je to vidio.
Nije to briga ni konstatacija, vec osjecaj nemoci,uvrede,ljutnje jer je neko nastavio svoj zivot na tebi neprihvatljiv nacin.
Laplace

#42284 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

semirsar wrote: 15/04/2026 14:09 primjecujem da se sve ucestalije koristi AI u komunikaciji izmedju forumasa na skoro svim PDF-ovima?!
Eklatantan primjer je slucaj bas na ovoj temi, gdje se dobio nekakav cudan odgovor od forumasa.
Dugo sam ovdje i skoro za svakog mogu pretpostaviti kako ce neko odgovoriti na nesto, bilo normalno pitanje bilo na dvosmislenu provokaciju.
Vise nije to TO, jbt, hocemo li to sad sjediti i u kaficima i pitati AI da nam da odgovor na prosto pitanje "kako si, sta se radi?" :-)
Meni kolega šalje upite da mu nešto uradim, ali u stilu da me ne pita nego de facto naređuje (nadređen sam mu). Kaže da mu te upite kreira AI. Kontam, zar nije u stanju sam sasataviti rečenicu "možete li mi isprintati to-i-to"? Zar je sad i to postalo preteško?
Laplace

#42285 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 15/04/2026 20:50
tokio25 wrote: 15/04/2026 19:32
kakavdanakneiskustvu wrote: 15/04/2026 14:19 Moguće je da misli na mene.
najveci korisnik chatgpt ovdje je sanjarko
i on najvise odgovara sa tim odgovorima
druge nisam upratio toliko da pisu kao on
Nema ga nesta?!
Nije produžio pretplatu na ChatGPT. :D
dr_Evil

#42286 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 21/04/2026 09:09
tokio25 wrote: 15/04/2026 19:32

najveci korisnik chatgpt ovdje je sanjarko
i on najvise odgovara sa tim odgovorima
druge nisam upratio toliko da pisu kao on
Nema ga nesta?!
Uh ima ih jos :D pa kad postave analize u top bi ih stavio :D

Ali hajde forumasi, nego slusas ozbiljne profe i akademike na tvu-u, i onda kaze umjetna inteligencija je to ovako definisala :D
Laplace

#42287 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

semirsar wrote: 18/04/2026 17:20
kakavdanakneiskustvu wrote: 18/04/2026 17:00
semirsar wrote: 18/04/2026 16:27

pa mama je mama, a to sto je gej, njen izbor, sto ne znaci da uvjek bjezi od "prave stvari" i caca mere bit gej, sto opet ne znaci da i on nekad ne ubode u "pravu" rupu, et' nako plasticno od mene :mrgreen:
Mama ako je gej,onda je gej,znamo šta je gej,a i tata ako je gej,onda je gej.
logicno, i onda je i kcer gej. :mrgreen:
da li ti to impliciras da je nemoguce homo da bidne bisex ili hetero bidne bisex ili cak skrene u bisex odnosno... gej je samo gej i nista vise?
Iznenadjujes me @danak, ali fakat :lol:

@nepass1 danak nam ima dilemu, ne zajebaji :mrgreen:
Da je ovo pitanje postavio u XI vijeku, pa da razumijemo.
Laplace

#42288 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

problemnatravunu wrote: 19/04/2026 09:51
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2026 09:16
problemnatravunu wrote: 19/04/2026 08:44

jebogati , šta nije jasno , pa i te lezbe žele dijete , jednom se "podmetne" kakvom dobrom prijatelju i eto... sve se dogovori ,
zar ti ne bi "dao ruke" kakvoj kolegici , prijateljici takvog tipa ... :mrgreen: :thumbup:
payel :?:
Pa jbg nije lezbejka ako ima seks sa osobom dugog spola,isto kao što ni ti nisi hetero ako imaš seks sa gejem,onda si biseksualac
Kako ne kontaš , pa jednom to "pregrmi" jer hoće dijete , i lezbe imaju majčinske osjećaje koji su urođeni - instinktivni , baš kao što je i to da je lezba urođeno , instinktivna prirodna pojava ... valjda se oko toga slažemo... :thumbup:

naravno , koje imaju pare , to "odrade" vještačkom oplodnjom
Da, ne mora ni jednom "da pregrmi". Nismo u srednjem vijeku.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Umjetna_oplodnja
Laplace

#42289 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

Lik ne konta da je upravo njegov način razmišljanja uzrok problema koji imaju ta djeca. Kada se ne bi zavirivalo u tuđe krevete, toj djeci homoseksualnost roditelja ne bi uzrokovala nikakve probleme.
banjaluka078
Moderator

#42290 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by banjaluka078 »

Laplace wrote: 21/04/2026 09:49
Lik ne konta da je upravo njegov način razmišljanja uzrok problema koji imaju ta djeca. Kada se ne bi zavirivalo u tuđe krevete, toj djeci homoseksualnost roditelja ne bi uzrokovala nikakve probleme.
Upravo. Plus potreba da se mora imati mišljenje o nekome/nečemu što te se ne tiče.

Live & let live.
Laplace

#42291 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 09:11

Nema ga nesta?!

Ali hajde forumasi, nego slusas ozbiljne profe i akademike na tvu-u, i onda kaze umjetna inteligencija je to ovako definisala :D
Poštovanje. Kako da odgovorim na ovu poruku?

You're giving feedback on a new version of ChatGPT.
Which response do you prefer? Responses may take a moment to load.
ChatGPT
Response 1

Možete odgovoriti na nekoliko načina, zavisno od toga kakav ton želite postići (duhovit, neutralan ili argumentovan). Evo par precizno formulisanih opcija:

1. Blago duhovit, u istom tonu

Ako želite ostati u “forumskom” humoru:

Ma nema straha, još nas nije zamijenila 😄
AI može pomoći oko analize, ali još uvijek ne može zamijeniti razum i iskustvo ljudi koji znaju šta rade.

2. Uravnotežen i razuman odgovor

Ako želite malo ozbiljniji pristup bez konflikta:

AI može biti koristan alat za obradu informacija i brze analize, ali nije izvor autoriteta sam po sebi. Na kraju je i dalje odgovornost na čovjeku da procijeni šta ima smisla, a šta ne.

3. Blago kritičan (ali korektan)

Ako želite suptilno osporiti stav:

Problem nije u tome što se koristi AI, nego kako se koristi. Ako neko samo “prenosi šta je AI rekao” bez razumijevanja, to nije ništa drugačije od prepisivanja bez razmišljanja.

4. Direktniji (ako želite malo “oštriji” odgovor)

AI nije mišljenje, nego alat. Ako neko iza svake rečenice stavlja “AI kaže”, to više govori o toj osobi nego o samoj tehnologiji.

Ako mi kažete kakav stil preferirate (više sarkastično, stručnije, ili baš kratko “u jednoj rečenici”), mogu ga dodatno fino izbrusiti da odgovara vašem načinu pisanja na forumu.

I prefer this response
ChatGPT
Response 2

Možete odgovoriti na nekoliko načina, zavisno od tona koji želite zadržati (neutralno, blago ironično ili argumentovano). Suština je da razdvojite autoritet (profesori/akademici) od alata (AI) i da izbjegnete da diskusija ode u banalno “AI vs. ljudi”.

Evo nekoliko konkretnih varijanti:

1. Smiren, racionalan odgovor (najsigurnija opcija):

AI ništa “ne definiše” samostalno, nego generiše odgovore na osnovu postojećih podataka i modela. Ako se već poziva na AI, onda je bitnije kako je pitanje postavljeno i da li je odgovor provjeren, nego sam autoritet izvora.
Profesori i akademici bi trebali donositi zaključke, a ne pozivati se na AI kao krajnji argument.

2. Blago kritičan, ali i dalje korektan:

Malo je problematično kad se AI koristi kao argument tipa “eto, tako je jer je AI rekao”. AI je alat, ne autoritet. Isto kao što Google nije izvor znanja, nego put do izvora.

3. Sa dozom ironije (ako je takav ton na forumu):

Ako smo došli do toga da “AI kaže” zamjenjuje “istraživanja kažu”, onda smo samo zamijenili jednu vrstu autoriteta drugom — bez puno razmišljanja između. 😄

4. Kratak i direktan:

AI nije izvor, nego alat. Vrijedi onoliko koliko vrijedi način na koji se koristi.

Ako želite, mogu prilagoditi odgovor tačno vašem stilu pisanja ili “nivou oštrine” (npr. više sarkastično ili potpuno diplomatski).
dr_Evil

#42292 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 21/04/2026 10:05

Poštovanje. Kako da odgovorim na ovu poruku?

You're giving feedback on a new version of ChatGPT.
Which response do you prefer? Responses may take a moment to load.
ChatGPT
Response 1

Možete odgovoriti na nekoliko načina, zavisno od toga kakav ton želite postići (duhovit, neutralan ili argumentovan). Evo par precizno formulisanih opcija:

1. Blago duhovit, u istom tonu

Ako želite ostati u “forumskom” humoru:

Ma nema straha, još nas nije zamijenila 😄
AI može pomoći oko analize, ali još uvijek ne može zamijeniti razum i iskustvo ljudi koji znaju šta rade.

2. Uravnotežen i razuman odgovor

Ako želite malo ozbiljniji pristup bez konflikta:

AI može biti koristan alat za obradu informacija i brze analize, ali nije izvor autoriteta sam po sebi. Na kraju je i dalje odgovornost na čovjeku da procijeni šta ima smisla, a šta ne.

3. Blago kritičan (ali korektan)

Ako želite suptilno osporiti stav:

Problem nije u tome što se koristi AI, nego kako se koristi. Ako neko samo “prenosi šta je AI rekao” bez razumijevanja, to nije ništa drugačije od prepisivanja bez razmišljanja.

4. Direktniji (ako želite malo “oštriji” odgovor)

AI nije mišljenje, nego alat. Ako neko iza svake rečenice stavlja “AI kaže”, to više govori o toj osobi nego o samoj tehnologiji.

Ako mi kažete kakav stil preferirate (više sarkastično, stručnije, ili baš kratko “u jednoj rečenici”), mogu ga dodatno fino izbrusiti da odgovara vašem načinu pisanja na forumu.

I prefer this response
ChatGPT
Response 2

Možete odgovoriti na nekoliko načina, zavisno od tona koji želite zadržati (neutralno, blago ironično ili argumentovano). Suština je da razdvojite autoritet (profesori/akademici) od alata (AI) i da izbjegnete da diskusija ode u banalno “AI vs. ljudi”.

Evo nekoliko konkretnih varijanti:

1. Smiren, racionalan odgovor (najsigurnija opcija):

AI ništa “ne definiše” samostalno, nego generiše odgovore na osnovu postojećih podataka i modela. Ako se već poziva na AI, onda je bitnije kako je pitanje postavljeno i da li je odgovor provjeren, nego sam autoritet izvora.
Profesori i akademici bi trebali donositi zaključke, a ne pozivati se na AI kao krajnji argument.

2. Blago kritičan, ali i dalje korektan:

Malo je problematično kad se AI koristi kao argument tipa “eto, tako je jer je AI rekao”. AI je alat, ne autoritet. Isto kao što Google nije izvor znanja, nego put do izvora.

3. Sa dozom ironije (ako je takav ton na forumu):

Ako smo došli do toga da “AI kaže” zamjenjuje “istraživanja kažu”, onda smo samo zamijenili jednu vrstu autoriteta drugom — bez puno razmišljanja između. 😄

4. Kratak i direktan:

AI nije izvor, nego alat. Vrijedi onoliko koliko vrijedi način na koji se koristi.

Ako želite, mogu prilagoditi odgovor tačno vašem stilu pisanja ili “nivou oštrine” (npr. više sarkastično ili potpuno diplomatski).
Jucer sam ga koristio :D shuti, kad god pisem poruku uciteljici koristim ga. Pedagogija mi nije jaca strana, sta god napisem GPT kaze ne mozemo to reci :D
kakavdanakneiskustvu

#42293 Re: Popularne stvari koje ne kontam

vjeshalica wrote: 21/04/2026 08:19

Nije to briga ni konstatacija, vec osjecaj nemoci,uvrede,ljutnje jer je neko nastavio svoj zivot na tebi neprihvatljiv nacin.
To je tvoje mišljenje,koje ja poštujem, ali to nije kod mene u pitanju
semirsar

#42294 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by semirsar »

huh, jbt AI...
Spoiler
Show
prst me zabolio skrolajuci, da bar neko od vas koristi spoiler, zar je tako tesko mjkm :evil:
zigzag

#42295 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by zigzag »

Pa nije ih umjetna intElegencija naučila tako.

Pazi ovo
Dogradonačelnica Beča posjetila Sarajevo, razgovarano i o upotrebi umjetne inteligencije u planiranju budžeta
:lol:
tokio25

#42296 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

posto sve vise se uzimaju americke fraze i sl
javi mi se u DM i sl
sestra mi prica da na faceu sve vise nasi trgovci i kvazi trgovci pisu javite se u DM
sad da li je istina ili nije ne znam al prica je da su se ljdui javljali u DM market i da su cak valjda izdali saopstenje nemamo mi to i sl

je li moguce da su ljudi toliko glupi i ovi sto odu u dm a i ovi sto su poceli sa dm a vjerovatno mnogi i ne znaju sta znaci
problemnatravunu

#42297 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by problemnatravunu »

tokio25 wrote: 22/04/2026 18:02 posto sve vise se uzimaju americke fraze i sl
javi mi se u DM i sl
sestra mi prica da na faceu sve vise nasi trgovci i kvazi trgovci pisu javite se u DM
sad da li je istina ili nije ne znam al prica je da su se ljdui javljali u DM market i da su cak valjda izdali saopstenje nemamo mi to i sl

je li moguce da su ljudi toliko glupi i ovi sto odu u dm a i ovi sto su poceli sa dm a vjerovatno mnogi i ne znaju sta znaci
:pisnuo:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#42298 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Velkoski »

semirsar wrote: 15/04/2026 14:09 primjecujem da se sve ucestalije koristi AI u komunikaciji izmedju forumasa na skoro svim PDF-ovima?!
Eklatantan primjer je slucaj bas na ovoj temi, gdje se dobio nekakav cudan odgovor od forumasa.
Dugo sam ovdje i skoro za svakog mogu pretpostaviti kako ce neko odgovoriti na nesto, bilo normalno pitanje bilo na dvosmislenu provokaciju.
Vise nije to TO, jbt, hocemo li to sad sjediti i u kaficima i pitati AI da nam da odgovor na prosto pitanje "kako si, sta se radi?" :-)
Istina je da se taj osjećaj autentičnosti polako gubi kada više nismo sigurni da li s druge strane ekrana tipka čovjek ili algoritam. Forum je oduvijek bio mjesto gdje su se cijenili specifičan humor, lokalni žargon i ona direktna, nekad i sirova komunikacija koja se ne može vještački replicirati. Kada se u to umiješa generisani tekst, nestaje ona nit koja nas povezuje kao zajednicu jer AI nema životno iskustvo, kafanske priče niti onaj sarajevski duh koji prepoznajemo u odgovorima.

Nekako je poražavajuće zamisliti budućnost u kojoj ćemo za običan razgovor tražiti asistenciju softvera umjesto da budemo ono što jesmo, sa svim svojim manama i originalnim razmišljanjima. Čar foruma je upravo u toj nepredvidivosti i prepoznatljivosti stalne ekipe, a to je nešto što niti jedna mašina ne može istinski zamijeniti koliko god se trudila da zvuči ljudski. Na kraju dana, ako izgubimo taj lični pečat u komunikaciji, ostat će nam samo prazne riječi bez ikakve težine i karaktera.

lp :mrgreen: :lol:
semirsar

#42299 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by semirsar »

Velkoski wrote: 22/04/2026 20:34
Istina je da se taj osjećaj autentičnosti polako gubi kada više nismo sigurni da li s druge strane ekrana tipka čovjek ili algoritam. Forum je oduvijek bio mjesto gdje su se cijenili specifičan humor, lokalni žargon i ona direktna, nekad i sirova komunikacija koja se ne može vještački replicirati. Kada se u to umiješa generisani tekst, nestaje ona nit koja nas povezuje kao zajednicu jer AI nema životno iskustvo, kafanske priče niti onaj sarajevski duh koji prepoznajemo u odgovorima.

Nekako je poražavajuće zamisliti budućnost u kojoj ćemo za običan razgovor tražiti asistenciju softvera umjesto da budemo ono što jesmo, sa svim svojim manama i originalnim razmišljanjima. Čar foruma je upravo u toj nepredvidivosti i prepoznatljivosti stalne ekipe, a to je nešto što niti jedna mašina ne može istinski zamijeniti koliko god se trudila da zvuči ljudski. Na kraju dana, ako izgubimo taj lični pečat u komunikaciji, ostat će nam samo prazne riječi bez ikakve težine i karaktera.

lp :mrgreen: :lol:
et', vidis, taj tekst, to jednostavno nisi ti... :lol: :mrgreen:

Jbg, forum je uvijek bio "digitalna kafana", a ne samo izvor informacija. Uci ovaj AI, uci, jebeno uci :lol:
AI može naučiti fraze poput "bolan", "jarane", ali ne može razumjeti kontekst sarajevskog duha, cinizma koji je pun ljubavi ili nostalgije za nekim vremenima. Taj specifični "štimung" nastaje iz zajedničkog proživljenog iskustva, a ne iz skupa podataka.
Forum su gradili ljudi sa svojim manama, specifičnim stilovima pisanja i autentičnim životnim pričama. AI nudi prosječan, uglađen odgovor, dok su forumi cijenili baš ono što je "sirovo" i jedinstveno.
Kada algoritam počne zamjenjivati taj ljudski faktor, gubi se osjećaj pripadnosti. Ostaje samo razmjena podataka, a ne razmjena ljudskosti.
Nek nam je Bog na pomoci... :run:

P.S. Koji je moj tekst a koji AI, ha... ja kakav god i sta god iz gloove pisao imam svoj nacin pisanja, sve drugo je ... :mrgreen:
banjaluka078
Moderator

#42300 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by banjaluka078 »

Ja još nisam instalirala "umjetničku" inteligenciju. Neka mozak ima šta raditi. Kako idu godine, sve više pišem, umjesto da tipkam, i jako često računam "rukom", ne digitron, ne Excel, ako imam vremena. Ukucavam brojeve kad zovem.
Nije da budem nešto na silu mimo svijet, nego baš trening vijuga.
Post Reply