BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#7151 Re: BiH - Crna hronika

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 25/03/2026 13:22
_BataZiv_0809 wrote: 25/03/2026 13:20 Veca muda ima od Anida Cusica :D
Kad te jednom raja zahakaju u Mostaru tesko se ikad vise toga kutarasit. Ovo ce mu visit nad glavom dok je ziv.
Jel to ista ona raja iz Mostara sto je pisala pozitivne stvari za nasilnika i ubicu one zene jer je nnegov babo bio igrac i civija u Veležu

Bojim se da takva carsija nema pravo moralisati ikome ista :zzzz:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7152 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

Sakom utjeruju red oko Starog mosta a njega skrnave natpisima na komadu kartona :-)
belfy

#7153 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

palermo wrote: 25/03/2026 11:40 Hrabri ljudi ginu, ne ginu kukavice. Uglavnom. Al zbog hrabrih ljudi svijet postaje bolji.

Gospodji zato svaka cast I postovanje. Ja bih dao pare, al zato je ona junak a.ja nisam. I treba se to znati I uvazavati.
sva cast za komentar druze palermo.
belfy

#7154 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

darius_maximus wrote: 25/03/2026 12:41
palermo wrote: 25/03/2026 11:40 Hrabri ljudi ginu, ne ginu kukavice. Uglavnom. Al zbog hrabrih ljudi svijet postaje bolji.

Gospodji zato svaka cast I postovanje. Ja bih dao pare, al zato je ona junak a.ja nisam. I treba se to znati I uvazavati.
Sve su to samo floskule i sve ovisi samo o ishodu.
Kao što rekoh prije, da je rafal ubio nekog na vratima, ona bi vječito razmišljala o tim posljedicama (i sumnjam da bi se smatrala herojem).

Što kažu, kada ti je data mogućnost, biraj bitke u kojima ćeš se boriti.
Nikakav benefit nemaš od ovoga, osim što je na pet minuta postala poznata i izašla u novinama.
Snimak će se pojaviti nakratko na meme stranicama, raja će se malo zajebavati i idemo dalje.

Pojednostavljeno, ne vrijedi tvoj život nikakvih para.
Pare, auto, sve će se namiriti.
Tebe niko više vratiti neće.
pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.

ako se svaki put treba saviti kicma prema onima koji su u stanju da oduzmu zivot naustrb ocuvanja samog zivota ne bi postojali ni ratovi. ona cuvena: "da se niste branili ne bi ni rata bilo". to je vrlo prosto i naivno razmisljanje. imati stav i zauzeti isti znaci imati karakter i integritet. sve dok je u okviru moralnog i samim tim pravednog.
darius_maximus

#7155 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

belfy wrote: 25/03/2026 22:55

Kao što rekoh prije, da je rafal ubio nekog na vratima, ona bi vječito razmišljala o tim posljedicama (i sumnjam da bi se smatrala herojem).

Nikakav benefit nemaš od ovoga, osim što je na pet minuta postala poznata i izašla u novinama.
Snimak će se pojaviti nakratko na meme stranicama, raja će se malo zajebavati i idemo dalje.

pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.

ako se svaki put treba saviti kicma prema onima koji su u stanju da oduzmu zivot naustrb ocuvanja samog zivota ne bi postojali ni ratovi. ona cuvena: "da se niste branili ne bi ni rata bilo". to je vrlo prosto i naivno razmisljanje. imati stav i zauzeti isti znaci imati karakter i integritet. sve dok je u okviru moralnog i samim tim pravednog.
Zanimljiv slamnati argument, ali bojim se niko ovo iz tvog posta nije ni sporio. :D

Život jedino i vrijedi ugroziti za ljude (npr. poginuti da spasiš dijete od nesreće ili smrti, to sam već naveo).
Ako to radiš da zaštitiš šarene komade hartije, nema Kanta koji će me ubijediti da je bolje da te porodica oplakuje, nego da ti nedostaje 300 KM iz džepa.
Materijalne stvari nisu dovoljno bitne same po sebi.
Jedino ako im dodijeliš neke dodatne atribute, ali to nije tema današnje emisije.

Dakle, niko nije sporio da je časno, hrabro i plemenito spasiti nekoga, po cijenu svog života.
Ja samo sporim da je hrabro poginuti (ili slučajno ubiti nekoga drugog) za dnevnicu u granapu.
Čak je i sama žena rekla da se uplašila i da je zgrabila pušku da je ne upuca.
Držala je pušku u strahu da je ne ubije, ne da spasi pazar.

I još jedna stvar u vezi hrabrosti.
Hrabrost sama po sebi nije nikakva pozitivna osobina.
Postoje jako loši ljudi koji su jako hrabri i koji su tu osobinu koristili da počine užasna djela.
zigson

#7156 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigson »

Everyone has a plan until they get punched in the mouth
belfy

#7157 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

darius_maximus wrote: 25/03/2026 23:51

Zanimljiv slamnati argument, ali bojim se niko ovo iz tvog posta nije ni sporio. :D

Život jedino i vrijedi ugroziti za ljude (npr. poginuti da spasiš dijete od nesreće ili smrti, to sam već naveo).
Ako to radiš da zaštitiš šarene komade hartije, nema Kanta koji će me ubijediti da je bolje da te porodica oplakuje, nego da ti nedostaje 300 KM iz džepa.
Jedino ako im dodijeliš neke dodatne atribute, ali to nije tema današnje emisije.

Dakle, niko nije sporio da je časno, hrabro i plemenito spasiti nekoga, po cijenu svog života.
Ja samo sporim da je hrabro poginuti (ili slučajno ubiti nekoga drugog) za dnevnicu u granapu.

Postoje jako loši ljudi koji su jako hrabri i koji su tu osobinu koristili da počine užasna djela.
upravo moja poenta. nije ona branila pare, nego svoj zivot. a tada se se ili useres i zaledis ili reagujes... i, naravno da ima razlike.

a za ovo da hrabrost nije pozitivna osobina se mozemo sporiti i kao da li je noz ili sjekira korisna alatka ili smrtonosno oruzje... (nesto slicno je i Nobel sam rekao) sto, je zapravo besmisleno. koju god osobinu da imas, naravno da je mozes iskoristiti u pogresne svrhe. ali, kao sto vec rekoh u postu prije... tu onda igru odredjuje samo moralni kompas...

jer, pazi, ovdje mozemo reci i da je napadac bio hrabar, jer je pritisnuo obarac i pucao. ali mozemo reci i da je bio u panici, jer nije ocekivao reakciju... i onda se opet zavrtimo u krug "hrabar ili glup"... a odgovor ce se opet nalaziti na istom kraju...
belfy

#7158 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 24/03/2026 15:26
dr_Evil wrote: 24/03/2026 13:16
Chmoljo wrote: 24/03/2026 13:09

i opet, izgovori. ima li iko iz trougla da se organizuje?

hoćeš li da sad kačim slike kako su se mala SELA izborila da im se ne prave mini hidrocentrale? direktno proitv kapitala i interesa moćnika? bogami vi ko da ste u južnoj africi koliko prepreka stavljate na bilo kakvo djelovanje.

izvini, ali promjena neće doći od vrha. možeš ti ili ja misliti da je to nepravedno ili da je pravedno, zasluženo, nezasluženo, to ne mijenja činjenicu da će biti tako.

pitanje je šta se može uraditi. a to malo ko postavlja.
Ja sam ti rekao sta se moze uraditi, i kako se moze uraditi. Rekao sam vec da kad iz Hercegovine(znaci lokalno) dodju zahtijevi, da Sarajevo mora odgovoriti na njih... sto ce samo po sebi znaciti da je nesto organizovano lokalno, i da se zna sta se zeli i kako.

Ne pricamo u havu, niti je ovo nesto od jucer, niti nesto sta nije prije pokusano.

A ti stalno okreces mlin na da mi sami nesto, dok vi poslujete sa Draganom i dalje, onda je to druze babina autonomija, makar se ne slagao.
Mi, vi. Kakvi zahtjevi? Ispred koga? Bosnjaka, probosanaca, stranke? Trougao? Cijeli HNK?

Kanton ima dovoljno nadleznosti da Sarajevo nista ne mora a da vi uradite puno toga kvalitetnog. Isto tako sarajevo se optuzuje da pravi drzavu u drzavi a ima iste ovlasti ko HNK. Kako sarajevo moze, a ne moze HNK?

Dajete stalno zasto se ne moze.

Jeste li svjesni sta se u Sarajevo svalilo nakon rata? Jeste li svjesni da i ovo sto dolazi i nisu sve redom akademici i ljudi sirokih pogleda? Jeste svjesni i da u KS postoje bastioni SDA?

Zasto moze NES u krajini? Zasto moze Fudo u Zenici? Pa na kraju krajeva i PDA u tuzli iako su kriminalci, ali bar su se organizovali.

Zadto mogu svi artikulisati nesto lokalno, a ne moze niko iz HNK? Jesu to sve autonomaske stranke?

Ja ti dajem vrlo konkretan i efektan prijedlog. Ti meni fantaziju i cekas da Rohan pomogne Gondoru.

Ljudi kvalitetnih i sposobnih imate. Bar u privredi. Zasto se to ne preslikava na politiku, trebalo bi biti malo posteniji prema sebi.

Ili da cekate da vas podvelesci brane i nakon rata? :oops: :skoljka: :oops:

Na stranu zajebancija, meni je najgore sto ste vi sebe ubijedili da ste neciji kusur, cak i meni ili dejsliperu. Ako ste vi to sami sebe ubijedili, druze, onda ce to tako i biti.
ti njemu odgovaras kao da zivi u Hercegovini, a on navija sa sjevernih tribina udaljenih vise od 2000 kilometara...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7159 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

pa dobro, nema veze, valjda zna kako funkcioniše sistem. ako ne zna, neka pita.
dr_Evil

#7160 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 25/03/2026 16:17
dr_Evil wrote: 25/03/2026 14:45
DaysleepeR wrote: 25/03/2026 14:37

Ja svirao u Mostaru 4 puta, sada ću na proljeće peti put.
Svaki put bio dočekan ko najrođeniji.

U kojem je gradu nastalo "'ta će on?"
Bit ces aBd i aTd docekan i sesti put, ali to ne utice na ono sta rekoh.

Jednom davno u Mostaru je zivjela jedna Greta, inace kazu vrhunska koka bila, dama noci svojevremeno, pa onda u WWII bila sa italijanima i raja je prohakala, imala malog sina Enu, kasnije je Eno postao sitni krimos i mislim da je okoncao u Italiji u kakvom kanalu. Helem, kad je Eno bio mali u kinu mu je uvijek govorila "okreni se Eno sine" kad su bile neke scene. Uglavnom to "Eno sine" je postao simbol jednog vremena i spominjalo se po kinima sirom svijeta.

Za sve ostalo pogledati nasu temu o Greti. hercegovina-f127/greta-habiba-t56973.html

Jednostavno fore u Mostaru jednom kad se prime, one ostaju generacijski, i vjerujem da ce nas vrli zabavnjak uskoro dobiti svoju anegdotu koja ce ostati iza njega i pamtiti se.
Okle Ene u krimosima jebo ga zivot zemo :D . Znas tri kako je Eno izgledao :D ....

P.S pust bolan ovu " sarajevsku raju" neka ih, nasi su, doduse nikakve korosti od njih, al sya's sad
Helem, vjeruj mi da znam kako je izgledao, mada posteno, skoncao je on u kanalu prije nego sam ja bio u planu. I ne rekoh da je bio opasni tip
dr_Evil

#7161 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 25/03/2026 17:40
Kad te jednom raja zahakaju u Mostaru tesko se ikad vise toga kutarasit. Ovo ce mu visit nad glavom dok je ziv.
Jel to ista ona raja iz Mostara sto je pisala pozitivne stvari za nasilnika i ubicu one zene jer je nnegov babo bio igrac i civija u Veležu

Bojim se da takva carsija nema pravo moralisati ikome ista :zzzz:
Ja takve natpise nisam upratio. ALi vjerujem da ih je bilo, jer'vo kod nas svako ubistvo zene je bilo popraceno komentarima da je to sama iskala, da se pali na takve tipove, sigurno je nesto pogrijesila i slicno. Bojim se da je takva carsija komplet nas Balkan, od granice izmedju SLO/HR pa prema jugu.

Ali dobro, vazno je da si ti ispuhao svoje frustracije, jel se sad bolje osjecas, hajde priznaj da jesi.
darius_maximus

#7162 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

belfy wrote: 26/03/2026 04:09
darius_maximus wrote: 25/03/2026 23:51

upravo moja poenta. nije ona branila pare, nego svoj zivot. a tada se se ili useres i zaledis ili reagujes... i, naravno da ima razlike.

a za ovo da hrabrost nije pozitivna osobina se mozemo sporiti i kao da li je noz ili sjekira korisna alatka ili smrtonosno oruzje... (nesto slicno je i Nobel sam rekao) sto, je zapravo besmisleno. koju god osobinu da imas, naravno da je mozes iskoristiti u pogresne svrhe. ali, kao sto vec rekoh u postu prije... tu onda igru odredjuje samo moralni kompas...

jer, pazi, ovdje mozemo reci i da je napadac bio hrabar, jer je pritisnuo obarac i pucao. ali mozemo reci i da je bio u panici, jer nije ocekivao reakciju... i onda se opet zavrtimo u krug "hrabar ili glup"... a odgovor ce se opet nalaziti na istom kraju...
Ne znam zašto komplikujemo.

Žena je donijela pogrešnu odluku na osnovu pogrešnih parametara, u panici.
Mislila je da joj je život u opasnosti, a ustvari je lopov nije htio ubiti, nego bi samo pokupio novac i otišao.
Da je htio ubiti, pokušao bi to čim je ušao ili ispred radnje kad joj je oteo pušku.

Svojom odlukom da eskalira, samo je pogoršala situaciju sebi, ali potencijalno i drugim osobama.
Sretna je što se ovako završilo i na tome treba završiti, što bi rekli "Bog je pogledao".
Mogla je ubiti sebe, njega ili nekoga ispred granapa, a sve je mogla riješiti predajom pazara i zvanjem policije.

To je sve što govorim.
Ne treba kasirkama sada na osnovu ovog snimka savjetovati da rade isto, jer će u većini situacija ishod biti puno gori.
Šaka dolara ne vrijedi života i ne treba savjetovati ljudima da za sve žrtvuju svoj život.

Neki su to odvukli na priču o tome šta jeste ili nije hrabrost i kako ne treba popuštati siledžiijama.
vjeshalica

#7163 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

Evo dezurnih stivena sigala........ovo je ono je,glupa je,hrabra je,drzite se tastature da ne padnete sa stolice
JohnnyS

#7164 Re: BiH - Crna hronika

Post by JohnnyS »

Recite mi iskreno, ko bi od vas svoje dijete učio da postupi kao ova žena? Ja ne bih, da krenem od sebe.
dr_Evil

#7165 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 26/03/2026 10:39 Recite mi iskreno, ko bi od vas svoje dijete učio da postupi kao ova žena? Ja ne bih, da krenem od sebe.
Vidi, sto se mene tice ja bih svakome porucio daj pazar i nek ide svojim putem. Druga je stvar kad se desava cesto ili je neki oblik iznude/reketa, mobinga. Tu imas opciju kupi prnje ili se suprostavi, da se ne lazemo drzava ti pomoci nece.

Dakle varijante susjed postoje. Ovo je klasicna situacija za uradi sta kaze, duboko udahni, i nastavi zivot.

Ovo je sta je ona uradila je za svaku pohvalu, nema potrebe reci nista negativno, isto tako da mu je dala pazar rekli bismo da je ostala smirene glave i uradila ispravno, nema potrebe reci nista negativno.

Jednostavno, sve je ok.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7166 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 26/03/2026 10:39 Recite mi iskreno, ko bi od vas svoje dijete učio da postupi kao ova žena? Ja ne bih, da krenem od sebe.
ne bih ni ja.

ali nije u tome stvar. stvar je u tome ako je već uradila to što jeste, ne mora se pisati i govoriti kako je glupa. na kraju je ispalo da je ona ovo uradila ne da sačuva inventar radnje, nego zbog straha za vlastiti život.

što je opet za respekt. nisam siguran da se ja prvi ne bih samo zaledio taman da uperi u mene.
Ci-Nick

#7167 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

Ja mojoj djeci savjetovao da ako osjete u zraku nevolju u kafiću, na ulici, bilo gdje,.. da se polako udalje.
Čovjek ne zna kako bi reagovao u njenoj situaciji kao što čovjek ne zna kako bi reagovao u slučaju preljube.
Bio sam u nekoj situaciji prije tri godine. Trebao sam udariti momka kojem skoro da mogu biti djed. Kroz glavu mi u sekundi prošlo hiljadu pitanja i posljedica, od tužbe i suda do toga da će mi maltretirati djecu ili zapaliti auto. Nisam ga udario, udario je on mene, razbio mi arkadu i pobjegao, ja završio na ušivanju i na policiji. Njega nikad nisu našli, niti sam ga kad ponovi sreo, a ja do danas nisam načisto da li sam ga trebao zalijepiti ili je bolje što je on zalijepio mene.
ShnjaZZZ

#7168 Re: BiH - Crna hronika

Post by ShnjaZZZ »

Ci-Nick wrote: 26/03/2026 10:53
Ja mojoj djeci savjetovao da ako osjete u zraku nevolju u kafiću, na ulici, bilo gdje,.. da se polako udalje.
Čovjek ne zna kako bi reagovao u njenoj situaciji kao što čovjek ne zna kako bi reagovao u slučaju preljube.
Bio sam u nekoj situaciji prije tri godine. Trebao sam udariti momka kojem skoro da mogu biti djed. Kroz glavu mi u sekundi prošlo hiljadu pitanja i posljedica, od tužbe i suda do toga da će mi maltretirati djecu ili zapaliti auto. Nisam ga udario, udario je on mene, razbio mi arkadu i pobjegao, ja završio na ušivanju i na policiji. Njega nikad nisu našli, niti sam ga kad ponovi sreo, a ja do danas nisam načisto da li sam ga trebao zalijepiti ili je bolje što je on zalijepio mene.
https://youtu.be/TYiJ0ogp_Ik?si=Cmpi_7nwVYEGOcrh
xoklix

#7169 Re: BiH - Crna hronika

Post by xoklix »

Mah ovo nema veze sa glupošću... Instiktivna reakcija u trenucima velikog stresa, žena rođeni borac. To se ne uči iz knjiga :mrgreen:
I ne brani ona ovdje kasu, već dostajanstvo.
Jebiga... ko ovo posmatra matematički, razumjeti neće.
drug_profi

#7170 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

U trenucima kad ti instinkt naloži borbu za opstanak, ne postoji razmisljanje. Vjerujem da ona čak nije ni odlučila ništa, već se jednostavno desilo instiktivno.
Nekome bi taj instinkt naložio bjeg, ali to nije način da se preživi opasnost da te neko ustrijeli na kratkoj distanci. Ovo je zapravo jedino što bilo ko može uraditi kad se nađe neposredno ispred duge cijevi, a da mu daje šanse za preživljavanje.

Druga je stvar kad percipiraš da je u pitanju samo pljačka i onda već možeš donositi odluke.
Ovdje nije bilo razmišljanja. Njoj se učinilo da osoba nešto krade, otišla je da vidi, i suočila se sa kalašom. Tu reakcija prestaje biti vođena razumom.
Ci-Nick

#7171 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

Ovdje je problem što mi nismo trenirani kako da reagujemo u određenoj situaciji i da imamo neki unutrašnji protokol.
U USA trgovac ( pretpostavljam ) prođe obuku kako će reagovati, odnsno kako ne treba reagovati niti učiniti bilo šta da ugrozi svoj život ili život drugih. Roba je osigurana, neka sve polupa ili odnese. Naplatiti će se i gotovo.
palermo

#7172 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

darius_maximus wrote: 26/03/2026 09:34

Ne znam zašto komplikujemo.

Žena je donijela pogrešnu odluku na osnovu pogrešnih parametara, u panici.
Mislila je da joj je život u opasnosti, a ustvari je lopov nije htio ubiti, nego bi samo pokupio novac i otišao.
Da je htio ubiti, pokušao bi to čim je ušao ili ispred radnje kad joj je oteo pušku.

Svojom odlukom da eskalira, samo je pogoršala situaciju sebi, ali potencijalno i drugim osobama.
Sretna je što se ovako završilo i na tome treba završiti, što bi rekli "Bog je pogledao".
Mogla je ubiti sebe, njega ili nekoga ispred granapa, a sve je mogla riješiti predajom pazara i zvanjem policije.

To je sve što govorim.
Ne treba kasirkama sada na osnovu ovog snimka savjetovati da rade isto, jer će u većini situacija ishod biti puno gori.
Šaka dolara ne vrijedi života i ne treba savjetovati ljudima da za sve žrtvuju svoj život.

Neki su to odvukli na priču o tome šta jeste ili nije hrabrost i kako ne treba popuštati siledžiijama.
Ti zapravo ovdje govoris da je u zivotu potrebno biti pametan I racionalan a ne hrabar I lud. Nesto sto je u ovom drustvu postala opca vrijednost. Prepoznajemo je vec u recenicama " sto ce ti bolan taj belaj" , " nemoj se sa njim kaciti okoja ti je to', " sta's dobiti ako mu se suprostavis" itd. To je postala svakodnevnica svih sfera naseg zivota. Pa evo I u politici" osudimo Iran, dje's protiva amerike" " uostalom jedna od najpoznatijih I najomijlenijih izreka naseg naroda je " kud svi Turci tu I mali Mujo".

Al, onda kada mi ovu gospodju proglasavamo ludom I glupom, mi nista drugo ne radimo nego pravdamo sebe. Zato sto nemamo u sebi tu hrabrost, sto smo komformisti, sto ne volimo sebe sto smo takvi. I onda trazimo pomoc u "pameti I racionalnosti".
U zivotu sam napravo stotine tzv.pametnih I racionalnih odluka ( da ne bude zabune,I ja pripadam ovim "racionalistima") I uglavnom se isposyvljalo da su te odluke ono, bile ok. Al svjedocio sam ljudima koji su djelovali ludo, n I hrabro I uvijek sam I'm zavidio na osjecaju slobode koju su sebi stvorili. I uvijek su se zahvaljujuci njima stvari mijenjale. Ne zahvaljujuci meni "pametnom I racionalom". Uostalom, najsvjetliji trenuci BH istorije su bili onda kad nismo bili pametni I racionalni nego hrabri I ludi.

Da sumiram.....Bravo gospodjo, bez obzira koji su motivi bili, suprostavila si se jacem....bravo
Laplace

#7173 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 25/03/2026 13:13
tokio25 wrote: 25/03/2026 13:12 a sta ako je ona vlasnica sto neko rece?
Ma totalno nebitno. Ovdje se raspravlja o tome kako je zena reagovala, a ne trazi ostavka komesara sto mu ljudi sa kalasima pljackaju granape i huligani ko u gta pale auta po magistralama.

Imam osjecaj da je nqjveca greska ove zene sto se odvazila nasilniku reci ne.
U drustvu smo u kojem je postalo normalno kada te pljackaju da im das sve.
I cim neko ne pristaje na teror - on postaje problem.
A, ne onaj sto terorise.
Ovo je ključno. Momka se kritikuje što nije pomogao, a budimo pošteni: niko se ne bi volio naći u takvoj situaciji i sumnjam da bi i 1% nas skočilo pomoći, koliko god to sa snimka izgledalo lako (tipa: uletiš klizeći i pokupiš pljačkaša ili šta već).

Prvo što mi je palo na pamet kad sam vidio snimak je: odakle liku hrabrost da sa automatskom puškom usred dana uđe da pljačka malu trgovinu. Malo je pretjerano naoružan i previše slobodan i tu bi se neko iz pravosuđa trebao malo ozbiljnije zapitati gdje smo i šta smo. Mislim, ako ovo nije znak da se mora nešto drastično poduzeti, onda nas čeka još gore.

Problem više je što je ona reagovala u situaciji kad bismo svi pobjegli a sada može očekivati da joj se idiot, kad ga policija uhapsi a sud pusti, osveti. Ne bih se čudio da sljedeći put odmah sa vrata ispali rafal u nju. Ili, što neko reče, kundak u glavu.
Laplace

#7174 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

DaysleepeR wrote: 25/03/2026 13:25
Što ne zahakate SDA?

Izvini, morao sam.
:lol: :lol: :lol:
Laplace

#7175 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 26/03/2026 10:28 Evo dezurnih stivena sigala........ovo je ono je,glupa je,hrabra je,drzite se tastature da ne padnete sa stolice
Ja priznajem da bih na njenom mjestu prije bio Usain Bolt nego Steven Seagal.
Post Reply