Jel to ista ona raja iz Mostara sto je pisala pozitivne stvari za nasilnika i ubicu one zene jer je nnegov babo bio igrac i civija u Veležu
Bojim se da takva carsija nema pravo moralisati ikome ista
Jel to ista ona raja iz Mostara sto je pisala pozitivne stvari za nasilnika i ubicu one zene jer je nnegov babo bio igrac i civija u Veležu
pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.darius_maximus wrote: ↑25/03/2026 12:41Sve su to samo floskule i sve ovisi samo o ishodu.
Kao što rekoh prije, da je rafal ubio nekog na vratima, ona bi vječito razmišljala o tim posljedicama (i sumnjam da bi se smatrala herojem).
Što kažu, kada ti je data mogućnost, biraj bitke u kojima ćeš se boriti.
Nikakav benefit nemaš od ovoga, osim što je na pet minuta postala poznata i izašla u novinama.
Snimak će se pojaviti nakratko na meme stranicama, raja će se malo zajebavati i idemo dalje.
Pojednostavljeno, ne vrijedi tvoj život nikakvih para.
Pare, auto, sve će se namiriti.
Tebe niko više vratiti neće.
Zanimljiv slamnati argument, ali bojim se niko ovo iz tvog posta nije ni sporio.belfy wrote: ↑25/03/2026 22:55pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.darius_maximus wrote: ↑25/03/2026 12:41Sve su to samo floskule i sve ovisi samo o ishodu.
Kao što rekoh prije, da je rafal ubio nekog na vratima, ona bi vječito razmišljala o tim posljedicama (i sumnjam da bi se smatrala herojem).
Nikakav benefit nemaš od ovoga, osim što je na pet minuta postala poznata i izašla u novinama.
Snimak će se pojaviti nakratko na meme stranicama, raja će se malo zajebavati i idemo dalje.
ako se svaki put treba saviti kicma prema onima koji su u stanju da oduzmu zivot naustrb ocuvanja samog zivota ne bi postojali ni ratovi. ona cuvena: "da se niste branili ne bi ni rata bilo". to je vrlo prosto i naivno razmisljanje. imati stav i zauzeti isti znaci imati karakter i integritet. sve dok je u okviru moralnog i samim tim pravednog.
upravo moja poenta. nije ona branila pare, nego svoj zivot. a tada se se ili useres i zaledis ili reagujes... i, naravno da ima razlike.darius_maximus wrote: ↑25/03/2026 23:51Zanimljiv slamnati argument, ali bojim se niko ovo iz tvog posta nije ni sporio.belfy wrote: ↑25/03/2026 22:55pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.darius_maximus wrote: ↑25/03/2026 12:41
Sve su to samo floskule i sve ovisi samo o ishodu.
ako se svaki put treba saviti kicma prema onima koji su u stanju da oduzmu zivot naustrb ocuvanja samog zivota ne bi postojali ni ratovi. ona cuvena: "da se niste branili ne bi ni rata bilo". to je vrlo prosto i naivno razmisljanje. imati stav i zauzeti isti znaci imati karakter i integritet. sve dok je u okviru moralnog i samim tim pravednog.
Život jedino i vrijedi ugroziti za ljude (npr. poginuti da spasiš dijete od nesreće ili smrti, to sam već naveo).
Ako to radiš da zaštitiš šarene komade hartije, nema Kanta koji će me ubijediti da je bolje da te porodica oplakuje, nego da ti nedostaje 300 KM iz džepa.
Materijalne stvari nisu dovoljno bitne same po sebi.
Jedino ako im dodijeliš neke dodatne atribute, ali to nije tema današnje emisije.
Dakle, niko nije sporio da je časno, hrabro i plemenito spasiti nekoga, po cijenu svog života.
Ja samo sporim da je hrabro poginuti (ili slučajno ubiti nekoga drugog) za dnevnicu u granapu.
Čak je i sama žena rekla da se uplašila i da je zgrabila pušku da je ne upuca.
Držala je pušku u strahu da je ne ubije, ne da spasi pazar.
I još jedna stvar u vezi hrabrosti.
Hrabrost sama po sebi nije nikakva pozitivna osobina.
Postoje jako loši ljudi koji su jako hrabri i koji su tu osobinu koristili da počine užasna djela.
ti njemu odgovaras kao da zivi u Hercegovini, a on navija sa sjevernih tribina udaljenih vise od 2000 kilometara...Chmoljo wrote: ↑24/03/2026 15:26Mi, vi. Kakvi zahtjevi? Ispred koga? Bosnjaka, probosanaca, stranke? Trougao? Cijeli HNK?dr_Evil wrote: ↑24/03/2026 13:16Ja sam ti rekao sta se moze uraditi, i kako se moze uraditi. Rekao sam vec da kad iz Hercegovine(znaci lokalno) dodju zahtijevi, da Sarajevo mora odgovoriti na njih... sto ce samo po sebi znaciti da je nesto organizovano lokalno, i da se zna sta se zeli i kako.Chmoljo wrote: ↑24/03/2026 13:09
i opet, izgovori. ima li iko iz trougla da se organizuje?
hoćeš li da sad kačim slike kako su se mala SELA izborila da im se ne prave mini hidrocentrale? direktno proitv kapitala i interesa moćnika? bogami vi ko da ste u južnoj africi koliko prepreka stavljate na bilo kakvo djelovanje.
izvini, ali promjena neće doći od vrha. možeš ti ili ja misliti da je to nepravedno ili da je pravedno, zasluženo, nezasluženo, to ne mijenja činjenicu da će biti tako.
pitanje je šta se može uraditi. a to malo ko postavlja.
Ne pricamo u havu, niti je ovo nesto od jucer, niti nesto sta nije prije pokusano.
A ti stalno okreces mlin na da mi sami nesto, dok vi poslujete sa Draganom i dalje, onda je to druze babina autonomija, makar se ne slagao.
Kanton ima dovoljno nadleznosti da Sarajevo nista ne mora a da vi uradite puno toga kvalitetnog. Isto tako sarajevo se optuzuje da pravi drzavu u drzavi a ima iste ovlasti ko HNK. Kako sarajevo moze, a ne moze HNK?
Dajete stalno zasto se ne moze.
Jeste li svjesni sta se u Sarajevo svalilo nakon rata? Jeste li svjesni da i ovo sto dolazi i nisu sve redom akademici i ljudi sirokih pogleda? Jeste svjesni i da u KS postoje bastioni SDA?
Zasto moze NES u krajini? Zasto moze Fudo u Zenici? Pa na kraju krajeva i PDA u tuzli iako su kriminalci, ali bar su se organizovali.
Zadto mogu svi artikulisati nesto lokalno, a ne moze niko iz HNK? Jesu to sve autonomaske stranke?
Ja ti dajem vrlo konkretan i efektan prijedlog. Ti meni fantaziju i cekas da Rohan pomogne Gondoru.
Ljudi kvalitetnih i sposobnih imate. Bar u privredi. Zasto se to ne preslikava na politiku, trebalo bi biti malo posteniji prema sebi.
Ili da cekate da vas podvelesci brane i nakon rata?![]()
![]()
![]()
Na stranu zajebancija, meni je najgore sto ste vi sebe ubijedili da ste neciji kusur, cak i meni ili dejsliperu. Ako ste vi to sami sebe ubijedili, druze, onda ce to tako i biti.
Helem, vjeruj mi da znam kako je izgledao, mada posteno, skoncao je on u kanalu prije nego sam ja bio u planu. I ne rekoh da je bio opasni tippalermo wrote: ↑25/03/2026 16:17Okle Ene u krimosima jebo ga zivot zemodr_Evil wrote: ↑25/03/2026 14:45Bit ces aBd i aTd docekan i sesti put, ali to ne utice na ono sta rekoh.DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 14:37
Ja svirao u Mostaru 4 puta, sada ću na proljeće peti put.
Svaki put bio dočekan ko najrođeniji.
U kojem je gradu nastalo "'ta će on?"
Jednom davno u Mostaru je zivjela jedna Greta, inace kazu vrhunska koka bila, dama noci svojevremeno, pa onda u WWII bila sa italijanima i raja je prohakala, imala malog sina Enu, kasnije je Eno postao sitni krimos i mislim da je okoncao u Italiji u kakvom kanalu. Helem, kad je Eno bio mali u kinu mu je uvijek govorila "okreni se Eno sine" kad su bile neke scene. Uglavnom to "Eno sine" je postao simbol jednog vremena i spominjalo se po kinima sirom svijeta.
Za sve ostalo pogledati nasu temu o Greti. hercegovina-f127/greta-habiba-t56973.html
Jednostavno fore u Mostaru jednom kad se prime, one ostaju generacijski, i vjerujem da ce nas vrli zabavnjak uskoro dobiti svoju anegdotu koja ce ostati iza njega i pamtiti se.. Znas tri kako je Eno izgledao
....
P.S pust bolan ovu " sarajevsku raju" neka ih, nasi su, doduse nikakve korosti od njih, al sya's sad
Ja takve natpise nisam upratio. ALi vjerujem da ih je bilo, jer'vo kod nas svako ubistvo zene je bilo popraceno komentarima da je to sama iskala, da se pali na takve tipove, sigurno je nesto pogrijesila i slicno. Bojim se da je takva carsija komplet nas Balkan, od granice izmedju SLO/HR pa prema jugu.tramvajtrojka wrote: ↑25/03/2026 17:40Jel to ista ona raja iz Mostara sto je pisala pozitivne stvari za nasilnika i ubicu one zene jer je nnegov babo bio igrac i civija u Veležu
Bojim se da takva carsija nema pravo moralisati ikome ista![]()
Ne znam zašto komplikujemo.belfy wrote: ↑26/03/2026 04:09upravo moja poenta. nije ona branila pare, nego svoj zivot. a tada se se ili useres i zaledis ili reagujes... i, naravno da ima razlike.darius_maximus wrote: ↑25/03/2026 23:51Zanimljiv slamnati argument, ali bojim se niko ovo iz tvog posta nije ni sporio.belfy wrote: ↑25/03/2026 22:55
pa, ovakvim razmisljanjem dodjes do toga da zivot ne vrijedi nicemu. sto bi izbor bio samo pare - zivot? zasto ne postaviti pitanje da li treba spasiti tudje dijete ako ces ugroziti svoj zivot, a i sam imas dijete...? naravno, moze se navesti i stotine drugig primjera. no, tu ima jedna dobra vodilja, a to je Moralni imperativ (koji je Kant lijepo opisao i objasnio). jer, tu ne postoji linija na kojoj se zaustavlja, nego je bezgranican. zivot nema vrijednost, ali isto tako nema vrijednost i onaj koji napadne na isti. sve sto stoji izmedju ta dva stava je moralni kompas.
Život jedino i vrijedi ugroziti za ljude (npr. poginuti da spasiš dijete od nesreće ili smrti, to sam već naveo).
Ako to radiš da zaštitiš šarene komade hartije, nema Kanta koji će me ubijediti da je bolje da te porodica oplakuje, nego da ti nedostaje 300 KM iz džepa.
Materijalne stvari nisu dovoljno bitne same po sebi.
Jedino ako im dodijeliš neke dodatne atribute, ali to nije tema današnje emisije.
Dakle, niko nije sporio da je časno, hrabro i plemenito spasiti nekoga, po cijenu svog života.
Ja samo sporim da je hrabro poginuti (ili slučajno ubiti nekoga drugog) za dnevnicu u granapu.
Čak je i sama žena rekla da se uplašila i da je zgrabila pušku da je ne upuca.
Držala je pušku u strahu da je ne ubije, ne da spasi pazar.
I još jedna stvar u vezi hrabrosti.
Hrabrost sama po sebi nije nikakva pozitivna osobina.
Postoje jako loši ljudi koji su jako hrabri i koji su tu osobinu koristili da počine užasna djela.
a za ovo da hrabrost nije pozitivna osobina se mozemo sporiti i kao da li je noz ili sjekira korisna alatka ili smrtonosno oruzje... (nesto slicno je i Nobel sam rekao) sto, je zapravo besmisleno. koju god osobinu da imas, naravno da je mozes iskoristiti u pogresne svrhe. ali, kao sto vec rekoh u postu prije... tu onda igru odredjuje samo moralni kompas...
jer, pazi, ovdje mozemo reci i da je napadac bio hrabar, jer je pritisnuo obarac i pucao. ali mozemo reci i da je bio u panici, jer nije ocekivao reakciju... i onda se opet zavrtimo u krug "hrabar ili glup"... a odgovor ce se opet nalaziti na istom kraju...
Vidi, sto se mene tice ja bih svakome porucio daj pazar i nek ide svojim putem. Druga je stvar kad se desava cesto ili je neki oblik iznude/reketa, mobinga. Tu imas opciju kupi prnje ili se suprostavi, da se ne lazemo drzava ti pomoci nece.
ne bih ni ja.
Ja mojoj djeci savjetovao da ako osjete u zraku nevolju u kafiću, na ulici, bilo gdje,.. da se polako udalje.
https://youtu.be/TYiJ0ogp_Ik?si=Cmpi_7nwVYEGOcrhCi-Nick wrote: ↑26/03/2026 10:53Ja mojoj djeci savjetovao da ako osjete u zraku nevolju u kafiću, na ulici, bilo gdje,.. da se polako udalje.
Čovjek ne zna kako bi reagovao u njenoj situaciji kao što čovjek ne zna kako bi reagovao u slučaju preljube.
Bio sam u nekoj situaciji prije tri godine. Trebao sam udariti momka kojem skoro da mogu biti djed. Kroz glavu mi u sekundi prošlo hiljadu pitanja i posljedica, od tužbe i suda do toga da će mi maltretirati djecu ili zapaliti auto. Nisam ga udario, udario je on mene, razbio mi arkadu i pobjegao, ja završio na ušivanju i na policiji. Njega nikad nisu našli, niti sam ga kad ponovi sreo, a ja do danas nisam načisto da li sam ga trebao zalijepiti ili je bolje što je on zalijepio mene.
Ti zapravo ovdje govoris da je u zivotu potrebno biti pametan I racionalan a ne hrabar I lud. Nesto sto je u ovom drustvu postala opca vrijednost. Prepoznajemo je vec u recenicama " sto ce ti bolan taj belaj" , " nemoj se sa njim kaciti okoja ti je to', " sta's dobiti ako mu se suprostavis" itd. To je postala svakodnevnica svih sfera naseg zivota. Pa evo I u politici" osudimo Iran, dje's protiva amerike" " uostalom jedna od najpoznatijih I najomijlenijih izreka naseg naroda je " kud svi Turci tu I mali Mujo".darius_maximus wrote: ↑26/03/2026 09:34
Ne znam zašto komplikujemo.
Žena je donijela pogrešnu odluku na osnovu pogrešnih parametara, u panici.
Mislila je da joj je život u opasnosti, a ustvari je lopov nije htio ubiti, nego bi samo pokupio novac i otišao.
Da je htio ubiti, pokušao bi to čim je ušao ili ispred radnje kad joj je oteo pušku.
Svojom odlukom da eskalira, samo je pogoršala situaciju sebi, ali potencijalno i drugim osobama.
Sretna je što se ovako završilo i na tome treba završiti, što bi rekli "Bog je pogledao".
Mogla je ubiti sebe, njega ili nekoga ispred granapa, a sve je mogla riješiti predajom pazara i zvanjem policije.
To je sve što govorim.
Ne treba kasirkama sada na osnovu ovog snimka savjetovati da rade isto, jer će u većini situacija ishod biti puno gori.
Šaka dolara ne vrijedi života i ne treba savjetovati ljudima da za sve žrtvuju svoj život.
Neki su to odvukli na priču o tome šta jeste ili nije hrabrost i kako ne treba popuštati siledžiijama.
Ovo je ključno. Momka se kritikuje što nije pomogao, a budimo pošteni: niko se ne bi volio naći u takvoj situaciji i sumnjam da bi i 1% nas skočilo pomoći, koliko god to sa snimka izgledalo lako (tipa: uletiš klizeći i pokupiš pljačkaša ili šta već).Haris.ba wrote: ↑25/03/2026 13:13Ma totalno nebitno. Ovdje se raspravlja o tome kako je zena reagovala, a ne trazi ostavka komesara sto mu ljudi sa kalasima pljackaju granape i huligani ko u gta pale auta po magistralama.
Imam osjecaj da je nqjveca greska ove zene sto se odvazila nasilniku reci ne.
U drustvu smo u kojem je postalo normalno kada te pljackaju da im das sve.
I cim neko ne pristaje na teror - on postaje problem.
A, ne onaj sto terorise.
DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 13:25Što ne zahakate SDA?
Izvini, morao sam.
Ja priznajem da bih na njenom mjestu prije bio Usain Bolt nego Steven Seagal.vjeshalica wrote: ↑26/03/2026 10:28 Evo dezurnih stivena sigala........ovo je ono je,glupa je,hrabra je,drzite se tastature da ne padnete sa stolice