Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sumirprimus

#57776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 13:00
sumirprimus wrote: 23/03/2026 12:57 Prijatelju moji su odumiruca vrsta, bosanci gradjansko drustvo, propala drzava kao i sama ideja nazalost, i nemam zabluda. Ali za to ste krivi izmedju ostalog i vi bosnjacki nacionalisti sad se nosite sa posljedicama i svojih odluka.
Gradjansko drustvo koje trazi izborni zakon po etnickom predznaku, obojene glasacke kutije, i da se vlast slaze, a ne bira? Aferim :D

Kamo srece da su takvi gradjani koji traze etnicku vlast odumiruca vrsta.

Od citave recenice jedino sta ima smisla je ovo zadnje sta si rekao "sad se nosite sa posljedicama i svojih odluka", nesto slicno je i Karadzic rekao onomad.
Opet pokazujes elementarno nerazumijrvanje napisanog, ili tvrdoglavost zarad drugih ciljeva.
Moji su izgubili big time, prije 35 godina. Bilo je mozda neke.nade iza rata da bi se to vrmeneom moglo u nesto normalno I proevropski izroditi.
Avaj.
Podieljeno drustvo na tri naroda I tri dijela.
Meni je savrseno svejedno da li ce bosnjacki ili hrvatski nacionalisti vladati dijelom federacije, ukoliko to donese neki jompromis da zajedno sa njima udjemo svi nazor u eu.
Ja razumijem da je tebi to kao bosnjaku patrioti, nacionalisti nepojmljivo,.Jer se meni fucka koja ce od feudalne klike vladati dijelom teritorija ja sam svakako nezadovoljan.
Doduse kako vrijeme prolazi moram reci da me vise privlace pop pjesmice uz sir i vino nego peziceve goloseve ili ljakiceve balalajke. Iskreno I bez laganja. I sto bih ja onda podrzavao bosnjacku dominaciju do unedogled ako je to buducnost, ja druge ne vidim???
sumirprimus

#57777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:10
sumirprimus wrote: 23/03/2026 12:57 Prijatelju moji su odumiruca vrsta, bosanci gradjansko drustvo, propala drzava kao i sama ideja nazalost, i nemam zabluda. Ali za to ste krivi izmedju ostalog i vi bosnjacki nacionalisti sad se nosite sa posljedicama i svojih odluka.
Gradjansko drustvo koje trazi izborni zakon po etnickom predznaku, obojene glasacke kutije, i da se vlast slaze, a ne bira? Aferim :D

Od citave recenice jedino sta ima smisla je ovo zadnje sta si rekao "sad se nosite sa posljedicama i svojih odluka", nesto slicno je i Karadzic rekao onomad.
sa njim se ne vrijedi rasprvljati iz jednog prostog razloga - jer nije iskren. sad je li to samo hinjeno za forum ili prosto nije iskren ni prema sebi je druga priča koja me pravo da ti kažem i ne interesuje.

on će guslati svoje i tvrdiće da je u pravu, prosto jer je u svojoj pećini gdje mu je prirodnije čuti zvuk zvona, nego mujezina. ne kažem ni da je šoven, ili da mrzi muslimane, ali barnut je orijentalizmom i islam vidi kao nešto nazadno, to je evidentno. odatle i ovakvi upisi i stavovi.

na ovoj i ostalim temama.

to je mindset kojoj je normalno imati vrtić po vjerskim figurama, stvarnim i mitološkim, a ne znam, sportista koji posti je radikal.

krst/križ u instituciji je obilježje identiteta, a selam je tri mjeseca do samoubilačkog tnt prsluka.

tako da, ja sam odusto. isto ti preporučujem.
Kako sam tacno evo neiskren, lijepo sam napisao..nije u redu nijedno, samo nećemo se praviti da su hrvati nacionalisti a bosnje fgr. Vecinom I realno ista je to mraka.
Last edited by sumirprimus on 23/03/2026 13:13, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#57778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

palermo wrote: 23/03/2026 13:09
DaysleepeR wrote: 23/03/2026 12:42
Rejhana wrote: 23/03/2026 11:04

Dok im @tramvajtrojka i ekipa iskaču iz škripina kamenjarskog foruma i bacaju prašinu u oči o "univerazalnim eUropckim vrijednostima" od ovih sjevernije od Bradine ne treba očekivati ništa. :mrgreen:

I bez toga ne treba očekivati ništa, jer je takva politika koja se vodi iz Sarajeva prema Hercegovini i uopšteno prema Bošnjacima iz Hercegovine kontinuitet. Politika koja se vodi iz Sarajeva je autistična i egocentrična gdje se gleda samo opština Centar, dok su drugi krajevi poput Krajine ili Tuzlanskog kantona zanemareni. Ovima iz Krajine je bliži Zagreb, a jedan kolega iz Tuzle mi reče da je njima bliži Beograd.

A što se tiče kontinuiteta odnosa Sarajeva prema Hercegovini i Mostaru, čitala sam prije par godina Kreševljakovića, i sad čitam dio kada je krenuo ustanak i otpor dolasku Austrougarske vojske u BiH krajem jula i početkom avgusta 1878. godine, postojala je jedna ekipa iz Mostara koja je očekivala pomoć i dolazak 2000 Sarajlija u Mostar. Inače, ova ekipa iz Mostara je na mučki način ubila muftiju Karabega jer nije htio izdati fetvu za borbu i džihad protiv Austrougara jer je uvidio uzaludnost otpora. Način na koji je mostarska rulja ubila muftiju Karabega je opisao Hivzija Hasandedić. Isti ti, što su ubili Karabega nakon para dana su pekli kafe i glancali čizme austrijskim oficirima.

I naravno, ovih 2000 sarajlija nije nikad došlo.

A šta tek reći o 1941. godini. I tu je u mnogočemu Sarajevo zakazalo, samo nije u poslušnosti poglavniku Paveliću u Zagrebu. Više je ustaša bilo u Sarajevu nego Zagrebu tih godina. Centar i baza Crne legije se nalazila na Koševu, pjevalo se "Visok, visok Trebević, na njem' sjedi Pavelić".
Pa ilegalu su im pravili čovjek iz Mostara i čovjek iz Prijepolja. Atentat na Maksa Luburića je pokušao izvršiti mali Nazdrajić, porijeklom iz Hercegovine, iz Jablanice. U Zagrebu je bila najjača ilegala, krema KPJ se nalazila u Zagrebu i mnogi su platili glavom, završili u Lepoglavi i na kraju na nekom od stratišta oko Zagreba. Ima baš odlična serija "Nepokoreni grad" po meni mnogo bolja i realističnija od "Otpisanih", koja prati dokumente i izvore. Ili o "Muslimanskim rezolucijama" o kojima odlično pišu Derviš Sušić i Tarik Haverić, gdje je sarajevska rezolucija oportunistička, nigdje eksplicitno ne osuđuje zločine nad Srbima i Jevrejima, na početku se ističe odanost NDH i pozdravlja Pavelić, izražava zabrinutost zbog nasilja, za razliku od prijedorske i mostarske rezolucije koje otvoreno i eksplicitno osuđuju zločine nad Srbima i Jevrejima. Bošnjaci Hercegovine a posebno Mostara, oko Husage Ćišića, Smail-age Ćemalovića, Ibrahim-ef. Fejića i mnogiih drugih istaknutih ilegalaca i komunista su vodili skoro pa autonomnu i nezavisnu politiku. To je ono što je potrebno Bošnjacima Hercegovine i danas.

Uzmimo i period 1992. i 1993. gdje se također trgovalo Hercegovinom, počevši od Hadžiosmanovića koji se kasnije pravdao da su ga prevarili Izetbegović i kompanija (u što nimalo ne sumnjam), preko onog obraćanja Izetbegovića, 9. maja 1993. gdje "ne može da vjeruje da se ljudi hapse i odvode u logoore" i gdje očekuje od Tuđmana nakon razgovora sa njim da "upotrijebi uticaj i smiri" situaciju u Mostaru. Brojni su dokazi da su minderaši iz Sarajeva prodavali Mostar Tuđmanu na tacni. I sad mi odzvanjaju riječi, kada smo kao srednjoškolska ekskurzija 1996. godine došli u Sarajevo, gdje su nam govorili i pitali "što ste dirali Hrvate".

Kao što sam rekla, kontinuitet politike koja se vodi iz Sarajeva postoji još odavno. Ono je uvijek prema Hercegovini imalo maćehinski odnos, mi smo za njih bili magistrala koja ih treba odvesti do plićaka u Makarskoj. Takvi su svi odreda, Izetbegović, Radončić, Bećirović, Konaković, prodali bi iz idali i oca i mater za malo plićaka u Makarskoj. Zato kažem, Bošnjaci iz Hercegovine moraju voditi slobodniju i nezavisniju politiku i staviti sve zahtjeve i uslove pred ekipu iz sarajevske kotline.

Vidio je to i Ali-paša Rizvanbegović, o kakvom se mentalitetu radi. Zato ustati na noge kad se spomene njegovo ime :izet:

https://www.youtube.com/watch?v=ZGm12BcjWw0&t=10s
Bosna i Hercegovina je Daytonom postala potpuno decentralizirana država i Sarajevo po nadležnostima ništa ne može uraditi i da hoće, ako se već konstatovalo da neće.

Adresa je HNK, Mostar, SDA+HDZ.

Tako su ljudi iz Stoca htjeli i glasali.
U ovom momentu ne postoji niko drugi ko po Ustavu i Zakonu može da se bavi dešavanjima u Stocu.
Sta znaci decentralizovana drzava ? Jel Ramo I moj ministar policije ? Jel Nerko I moj premijer ili je samo mala Gagrina ?
Ako ne znaš šta znači decentralizovana ne znam šta radiš na podforumu politika.
Nema ni Ramo ni FMUP nikakvu nadležnost u Stocu osim ako HNK ne zatraži pomoć.
To i mala djeca znaju. MUP HNK ima apsolutnu nadležnost i moć u Stocu.
Stoga, ne provaljuj se života ti.
palermo

#57779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:11
Sta znaci decentralizovana drzava ? Jel Ramo I moj ministar policije ? Jel Nerko I moj premijer ili je samo mala Gagrina ?
znači da je prvi zeničanin, a drugi tvoj, hercegovac. ali ipak serete kolektivno po sarajevu kako je sarajevocentrično.

biće da su svi nečiji, ali su fekalije za sarajevo i sarajlije.
Kao sto rekoh, boli vas briga za to sta se desilo u Stocu, bitno je braniti politiku od Carsije do Marin dvora....pri cemu se sarajlije, sta ovnici Sarajeva ( koje niko ovdje nije ni jednom u ruznom ili losem kontekstu spomenuo) uzimaju kao nekakav prirucni alat u toj odbrani.
Tuzno...al sta ces..
DaysleepeR

#57780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Lupaš gluposti.
Ovo je drugi odgovor.
Očekujemo od trećeg da se počneš valjati po podu i glumiti žrtvu.
Hajd.
sumirprimus

#57781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Evo dva bosnjaka raspravljau ko koga vise ne moze. I onda. Kao cude se sto ovi treci nece snjima. realno jbe.lud zbunjenog
palermo

#57782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 23/03/2026 13:13
DaysleepeR wrote: 23/03/2026 12:42

Bosna i Hercegovina je Daytonom postala potpuno decentralizirana država i Sarajevo po nadležnostima ništa ne može uraditi i da hoće, ako se već konstatovalo da neće.

Adresa je HNK, Mostar, SDA+HDZ.

Tako su ljudi iz Stoca htjeli i glasali.
U ovom momentu ne postoji niko drugi ko po Ustavu i Zakonu može da se bavi dešavanjima u Stocu.
Znaci, obrati se maloj Gagrinoj da zove Ramu....pa fala ti na informaciji. Doduse nije da mi to ovdje ne znamo, al dobro je kad dodje potvrda iz validnih izvora.
dr_Evil

#57783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:10

sa njim se ne vrijedi rasprvljati iz jednog prostog razloga - jer nije iskren. sad je li to samo hinjeno za forum ili prosto nije iskren ni prema sebi je druga priča koja me pravo da ti kažem i ne interesuje.

on će guslati svoje i tvrdiće da je u pravu, prosto jer je u svojoj pećini gdje mu je prirodnije čuti zvuk zvona, nego mujezina. ne kažem ni da je šoven, ili da mrzi muslimane, ali barnut je orijentalizmom i islam vidi kao nešto nazadno, to je evidentno. odatle i ovakvi upisi i stavovi.

na ovoj i ostalim temama.

to je mindset kojoj je normalno imati vrtić po vjerskim figurama, stvarnim i mitološkim, a ne znam, sportista koji posti je radikal.

krst/križ u instituciji je obilježje identiteta, a selam je tri mjeseca do samoubilačkog tnt prsluka.

tako da, ja sam odusto. isto ti preporučujem.
Samo bih dodao na ovo tvoje, da je i Nele Karajlic studirao orijentalizam... ima nesto u tome, mozda si "ubo" pravu misao.

Nekako, kad god krenem da odustanem, jednostavno pocnu da se mnoze po forumu, ili jedan tip sa vise nickova sta sam sebe quota i tapse po ramenima, ili se dogovore kad imaju sastanak udruge.
palermo

#57784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 23/03/2026 13:18 Lupaš gluposti.
Ovo je drugi odgovor.
Očekujemo od trećeg da se počneš valjati po podu i glumiti žrtvu.
Hajd.

A jok, jok....kakva zrtva, mi ovdje samaramo ako se ne slusa I hoce se skakati bez dozvole......doduse nije europejski al sta's....
dr_Evil

#57785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 23/03/2026 13:19

Znaci, obrati se maloj Gagrinoj da zove Ramu....pa fala ti na informaciji. Doduse nije da mi to ovdje ne znamo, al dobro je kad dodje potvrda iz validnih izvora.
Sustina, koja njima ne moze do glave nikako :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 23/03/2026 13:17
Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:11
znači da je prvi zeničanin, a drugi tvoj, hercegovac. ali ipak serete kolektivno po sarajevu kako je sarajevocentrično.

biće da su svi nečiji, ali su fekalije za sarajevo i sarajlije.
Kao sto rekoh, boli vas briga za to sta se desilo u Stocu, bitno je braniti politiku od Carsije do Marin dvora....pri cemu se sarajlije, sta ovnici Sarajeva ( koje niko ovdje nije ni jednom u ruznom ili losem kontekstu spomenuo) uzimaju kao nekakav prirucni alat u toj odbrani.
Tuzno...al sta ces..
ja opet da napomenem da oni koji su imali stvarnu moć da nešto promijene, tu politiku, njih ste vi i lokalno birali. dosljedno. godinama.

sad ti ja kriv jer po tvojoj "branim" neku lokal politiku.
DaysleepeR

#57787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

palermo wrote: 23/03/2026 13:19

Umi ti Dayton, ima na googletu pa malo pročitaj nadležnosti.
"Marindvorci" je uvredljivo.
Apsolutno ni federalni MUP ni federalna Vlada u svojim nadležnostima nemaju ništa što se veže za lokalne nerede u gradnu nekog od kantona.
Koliko god to polupismeni likovi gurali i čudili se "kako too".
Prpa.ba

#57788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

kako je trojka ustasama isporucila i policiju, moze se ocekivati i zurni dolazak federalne intervencije kada "krimi Bosnje" krenu ciniti nered u uredjenim opstinama hrvatskog juga, ne

uz aplauz cmoljcica i ostalih spavaca, "trazili ste dobili se", ipak oni guraju tek kad dodje do vraca. :mrgreen: ili kad prosvjetna inspekcija Republike Srpske krene ponistavati vss-ove :mrgreen: :mrgreen:
Chmoljo

#57789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 23/03/2026 13:26 kako je trojka ustasama isporucila i policiju, moze se ocekivati i zurni dolazak federalne intervencije kada "krimi Bosnje" krenu ciniti nered u uredjenim opstinama hrvatskog juga, ne

uz aplauz cmoljcica i ostalih spavaca, "trazili ste dobili se", ipak oni guraju tek kad dodje do vraca. :mrgreen:
ma akobogda, kad metla proradi i fadil se vrati, sve će biti bolje. :thumbup:
Prpa.ba

#57790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Pokazali ste da uvijek moze gore, cak i od SDA za koju smo mislili da je dno.

Sad hoce li SDA i DF iznenaditi jos nizim dnom, ili cemo se vratiti na dno prvog podruma, ima da se vidi. Za njihovog vakta je ustaskoj dalekovidnici islo stotinjak hiljada KM naseg novca, vi ste to podigli na milione, plasticnije se opisati ne da. :mrgreen:
Chmoljo

#57791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 23/03/2026 13:29 Pokazali ste da uvijek moze gore, cak i od SDA za koju smo mislili da je dno.

Sad hoce li SDA i DF iznenaditi jos nizim dnom, ili cemo se vratiti na dno prvog podruma, ima da se vidi. Za njihovog vakta je ustaskoj dalekovidnici islo stotinjak hiljada KM naseg novca, vi ste to podigli na milione, plasticnije se opisati ne da. :mrgreen:
ma biće i deset miliona. ali iskreno, da više i tebe neka sinekura zakači, da bar malo toksičnost umanjiš. nije dobra za želudac i polipe.
DaysleepeR

#57792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Teško se ova zapjenjena Seb retorika haplicira na prosječnog glasača.
Tukne malo.
Na SDA glasače, nepogrešivo. Ali slab im koalicioni kapacitet.
Peacean

#57793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Peacean »

Delegati su nakon skoro dva i po sata konačno usvojili dnevni red. No, odmah je uslijedila rasprava - treba li pauza ili ne
:lol:

https://n1info.ba/vijesti/sjednica-doma-naroda/
sumirprimus

#57794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Kako to lijepo zvuci orijentalizam. A vamo najvece tribine drže pezic i pjakic :lol: I hocete o iskrenosti, pitanje je da li ste vi iskreni? Doduse vi ste u dubini duse ubijedjeni da ste iskreni :)
Chmoljo

#57795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 13:46 Kako to lijepo zvuci orijentalizam. A vamo najvece tribine drže pezic i pjakic :lol: I hocete o iskrenosti, pitanje je da li ste vi iskreni? Doduse vi ste u dubini duse ubijedjeni da ste iskreni :)
pezića i ljakića plaćaju i guraju oni čije postupke braniš na bliskom istoku. ko što su forsirali i glavosječe svih fela i naziva.

haj sad otpepaj u svoju pećinu.
sumirprimus

#57796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:52
sumirprimus wrote: 23/03/2026 13:46 Kako to lijepo zvuci orijentalizam. A vamo najvece tribine drže pezic i pjakic :lol: I hocete o iskrenosti, pitanje je da li ste vi iskreni? Doduse vi ste u dubini duse ubijedjeni da ste iskreni :)
pezića i ljakića plaćaju i guraju oni čije postupke braniš na bliskom istoku. ko što su forsirali i glavosječe svih fela i naziva.

haj sad otpepaj u svoju pećinu.
Ma ja guraju ih drugi, poturaju :oops:
Nema pećine chmoljke, jesmo vukojebina al nismo pecina, i zaista ti je odvratan rijecnik. Ono frustracija sta je reci? Kako promjeni pricu za par dana, opusti se jezik na pravo i kaze nije :lol:
Prpa.ba

#57797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 13:31 ma biće i deset miliona
Pa to i govorim, da i ispod dna ima podrum, a u njemu obitavate vi iz trojke.
sumirprimus

#57798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Prpa.ba wrote: 23/03/2026 13:59
Ja fakat ne razumijem Sto vi polemizirate kad ste na istoj strani?lažni SDP i lažna sdfa :lol:
Chmoljo

#57799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

:kiss: :thumbup:
palermo

#57800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 14:00
Ja fakat ne razumijem Sto vi polemizirate kad ste na istoj strani?lažni SDP i lažna sdfa :lol:
Bolan Sumi,.to se.kaze, balija za stolom balija ispod stola.isto ti.misli....pojednostavi taj tvoj izricaj
Post Reply