Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

palermo

#57726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:28 .....
Dje si bolan zemo....sta ovo bi u Stocu......vidim nikoga preko Bradine to ne zanima....sto bi se rekli, predizborna :D
dr_Evil

#57727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 23/03/2026 09:38
dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:28 .....
Dje si bolan zemo....sta ovo bi u Stocu......vidim nikoga preko Bradine to ne zanima....sto bi se rekli, predizborna :D
Evo vjeruj mi da vas Bajram nisam portala otvorio, citam i ja se pitam sta tacno bi ovdje, ko da su od Mossada ucili cenzuru, nula podataka, morat cu veceras zovnuti malo raje da upitam.

A preko Bradine, nema potrebe ni komentarisat, osim sto ih ne zanimaju vijesti van Marin-dvora, treba im pola godine da skontaju sta se desilo :D Mogli bi ovi izbori koji dolaze biti malo iznenadjenje za Hercegovinu... sve je do zelene stozerne.

Ramazan prosao, pa mogu malo i da kazem koju losu Marindvorcima.
drug_profi

#57728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:36 Eh eto vidite, samo da taj izborni stamburamo, i odmah cemo u EU ::D
Čemu ovo lupetanje druže?
Riječ je, naravno, o zakonima o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te o Sudu BiH, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.
dr_Evil

#57729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 23/03/2026 09:46
dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:36 Eh eto vidite, samo da taj izborni stamburamo, i odmah cemo u EU ::D
Riječ je, naravno, o zakonima o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te o Sudu BiH, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.
Ne kontas druze profi, nadovezah se na komentar sumira o Bosnjacima i Hrvatima koji ne ispunjavaju. Ha ispunimo izborni zakon, odmah ce se Poglavnik pobrinuti da udjemo u EU, i usvojimo sve potrebne izborne zakone, nasa domovina ce uci u zlatno doba. Dok ne usvojimo izborni nista :D
sumirprimus

#57730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Ma necemo ni tada. Ali ako pogledaš moguća scenarija, izborni zakon je najmanje sto mozes izgubiti u budućnosti kako se karte slažu.
U našem je interesu da situaciju na ovom prostorima riješimo mirno jednom za svagda.
I ja bi unitarnu ali ne moze nece srbi i hrvati, sta onda? Sda recept o visedecenijskoj rahat patnji u kojoj smo jedni drugima vec sad stranci?
Last edited by sumirprimus on 23/03/2026 09:56, edited 1 time in total.
sumirprimus

#57731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

On je skoncentrisan na hrvate I nedaj boze da se s nijima nesto dogovori ili popusti. Misli da ce proci maksimalizam kad tad na osnovu brojeva koje mi sad nemamo.
Sama rijec poglavnik ga odaje gdje Hrvate dozivljava kao ustase. Mi smo ba podijeljeno I zatrovano drustvo I davno podijeljeni samo niko nema petlje javno da kaze.
A u isto vrijeme sam zivi na zapadu i trazi od ovo malo sirotinje sto je ostalo da ne odstupa ni jota.
Last edited by sumirprimus on 23/03/2026 10:08, edited 2 times in total.
drug_profi

#57732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Mi idemo u 3pm, svakako.
Jedino što jš možemo birati na koji način.
A možda nam uskoro i taj luksuz nestane.
sumirprimus

#57733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 23/03/2026 09:53 Mi idemo u 3pm, svakako.
To je madner davno napisao, negjde sw moras naget, fazon je dok jos mozes birat.
I to totalno nerazumijevanje trenutne situacije u regiji I svijetu, I nase nereagovanje, rekli bi tipicno nasa posla. Stihijski dok ne udari u glavu
dr_Evil

#57734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 09:51
On je skoncentrisan na hrvate I nedaj boze da se s nijima nesto dogovori ili popusti. Misli da ce proci maksimalizam kad.tad na osnovu brojeva koje mi sad nemamo.
Sama rijec poglavnik ga odaje gdje Hrvate dozivljava kao ustase. Mi smo ba podijeljeno I, zatrovano drystvo I davno podijeljeni samo niko nema petlje javno da kaze.
Au isto vrijeme.sam.zivi na zapadu i trazi od ovo malo sirotinje sto je ostalo da ne odstupa ni jota.
Opet ti svoje stavove krijes iza nacija i narodnosti. Da sam mislio Hrvati napisao Hrvati. Napisao sam Poglavnik, i to Dragan ako ti je lakse, jer HDZ, a pogotovo njegova hercegovacka struja jesu ustase, oni to ne kriju, i oni se time ponose. Hrvati koji nisu ustase su moji sunarodnjaci, suborci i braca. Tako nas uce tekovine titove revolucije.

Dakle, sa Hrvatima se treba sve dogovoriti, kao sto smo se i bili dogovorili one 1943-e prije nego su na scenu dosle ustase(svih religija) i cetnici pa srusili nas drustveni dogovor. Ustasama ne odstupam ni zehre, a ti bruji zbog toga o islamskim teroristima te pozitivnom hrvatskom cvijecu koliko god zelis. Isti odgovor i tebi i Bakiru.
sumirprimus

#57735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Madner je ovd davno rekao najvecu istinu, to sto je mnogim bosnjama to tesko progutati jebga sta da se radi, uvijek moze gore, ko sto ce na kraju haman I bit. :-)
No Mind

#57736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Dirnes u stozernika, koji je je i sam imao aktivni doprinos UZPu i stranku koja ne odustaje od UZP ciljeva -> automatski postajes perfidni mrzitelj Hrvata (kako bi to Novak rekao)

Valjda analogno, kako se lijepi etiketa antisemitizma za svako kritiziranje aktivne genocidne politike Izraela.
ljubijankic

#57737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Pa ovdje je i najbolje da sve ode u 3pm i da 2 strane nestanu iz ove zemlje. Ona koja ostane da uređuje drzavu kako jos odgovara, da li kao suverenu ili kao teriroriju neke druge drzave. Ovako ocito ne ide.
dr_Evil

#57738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

ljubijankic wrote: 23/03/2026 10:33
Pa ovdje je i najbolje da sve ode u 3pm i da 2 strane nestanu iz ove zemlje. Ona koja ostane da uređuje drzavu kako jos odgovara, da li kao suverenu ili kao teriroriju neke druge drzave. Ovako ocito ne ide.
Nasi periodi suzivota i suradnje su makar 1000 godina duzi od nasih perioda ratova i netrepeljivosti, a kao takvi ti losi periodu su uvijek po pravilu bili za necije tudje interese. Ovako svakako da ne ide... i ne znam na koju foru i na koji nacin mogu da se stvari unormale, a da to nije u sklopu opet neke Jugoslavije.
drug_profi

#57739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Nema Jugoslavije. Tu su ideju ubili Srbi.
Jugoslavija nije moguća bez Srba, a paradoksalno nije moguća sa Srbima jer automatski započinje njihova hegemonija i uništava Jugoslaviju.
Ista stvar u budućnosti vjerovatno i sa Hrvatske strane.

Tako da nažalost, ideja o zajedničkom životu svih nas koji govorimo istim jezikom sa različitim imenima, nije više realna.
Osim u EU.
sumirprimus

#57740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:36
Nasi periodi suzivota i suradnje su makar 1000 godina duzi od nasih perioda ratova i netrepeljivosti, a kao takvi ti losi periodu su uvijek po pravilu bili za necije tudje interese. Ovako svakako da ne ide... i ne znam na koju foru i na koji nacin mogu da se stvari unormale, a da to nije u sklopu opet neke Jugoslavije.
Kakav suzivot, pa bili smo jedan narod ovde do osmanske okupacije :-)
No Mind

#57741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Mozda bi to prije bilo moguce u nekom svijetu bez EU...

Kako god, i Srbi i Hrvati su imali druge zamisli, a bez i jednih i drugih to nema smisla. Odoh raditi... :vozdra:
dr_Evil

#57742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 10:50

Kakav suzivot, pa bili smo jedan narod ovde do osmanske okupacije :-)
Lose poznavanje historije kao i uvijek, ako ces se voditi time da smo jedan narod, onda cu se sloziti, i dodati da smo bili jedan narod i tokom perioda osmanske vladavine, vjerovatno do austrougarske okupacije. Ali to sto smo bili jedan narod ne znaci da nismo medjusobno ratovali. Cak je i Kraljevina Bosna vjerovatno izgledala kao BiH danas, mocna vlastela je imala vecu moc od centralne vlasti, kraljevina je bila podijeljana, medjusobni ratovi medju vlastelom, izdaja vlastele, zapravo su Kosace dozvolili ulazak Osmana da napadnu Bosnu, a onda se Hrvoje vadio da je bio neko njegov, a ne on licno.

Vjerske podjele unutar Kraljevine podstaknute Vatikanom, prisilnom pokrstvanje, ubijanje, protjerivanje, odvodjenje u italijansko robovlasnistvo nasih djevojaka - valjda jedan od razloga zasto Bosna sapatom pade.

I ono najvaznije nepostojanje definicije nacije, i narodnosti do francuske revolucije, pripadnost religiji i carstvu.

Ali eto, ti nastavi da trubis o sicanju i SOA pojmovima koje su te poslali da poturas ovdje.
tramvajtrojka

#57743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Al zasto mantras o Jugoslaviji koja je dokazano kroz historiju i sve nase odnose nemoguc projekat i bolje je sto je tako jer niko ziv ne zeli u nikakvu zajednicu sa srbijom makar to bilo i zajednicko udruzenje nana/baba u heklanju
dr_Evil

#57744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 23/03/2026 10:41 Nema Jugoslavije. Tu su ideju ubili Srbi.
Jugoslavija nije moguća bez Srba, a paradoksalno nije moguća sa Srbima jer automatski započinje njihova hegemonija i uništava Jugoslaviju.
Ista stvar u budućnosti vjerovatno i sa Hrvatske strane.

Tako da nažalost, ideja o zajedničkom životu svih nas koji govorimo istim jezikom sa različitim imenima, nije više realna.
Osim u EU.
Dali smo im bozanske ovlasti kada smo rekli da ne mozemo sami, evo vam pravo na kolonijalnog predstavnika. BiH nikad nece u EU, a vrijeme ce pokazati nazalost da kad nas opet pregazi neka cizma brutalno kao u zadnja dva svjetska rata da ce biti Jugoslavija.

Dobrovoljno, i za nasih zivota, slazem se u potpunosti da nece i ne moze biti Juge.
dr_Evil

#57745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 23/03/2026 10:58

Al zasto mantras o Jugoslaviji koja je dokazano kroz historiju i sve nase odnose nemoguc projekat i bolje je sto je tako jer niko ziv ne zeli u nikakvu zajednicu sa srbijom makar to bilo i zajednicko udruzenje nana/baba u heklanju
Zato sto je Jugloslavija jedina bilo moguce prirodno okruzenje slavenskih naroda. Ko ne zeli Jugoslaviju pocini sto bi rekao Mladic ono sito i prosije narod, kako je on sam rekao genocid. Hrvatska je dobila etnicku cistu drzavu kroz genocid i etnicko ciscenje, makar dio njega jeste bio naredjen iz Srbije, Srbija je sa za sebe ocistila prvo Srbiju, a onda pola Bosne, naravno genocid i etnicko ciscenje.

Sad cekamo valjda neki sljedeci nastavak utakmice, da vidimo kako ce da nastavi suzavat zivotni prostor Bosnjaka, i kako ce izgledati buducnost. Bosnjaci 45'-91' sa 788.000 na 2 miliona, ali eto ja mantram o Jugoslaviji, jer vidim gdje ovo ide.
Rejhana

#57746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:44
Evo vjeruj mi da vas Bajram nisam portala otvorio, citam i ja se pitam sta tacno bi ovdje, ko da su od Mossada ucili cenzuru, nula podataka, morat cu veceras zovnuti malo raje da upitam.

A preko Bradine, nema potrebe ni komentarisat, osim sto ih ne zanimaju vijesti van Marin-dvora, treba im pola godine da skontaju sta se desilo :D Mogli bi ovi izbori koji dolaze biti malo iznenadjenje za Hercegovinu... sve je do zelene stozerne.

Dok im @tramvajtrojka i ekipa iskaču iz škripina kamenjarskog foruma i bacaju prašinu u oči o "univerazalnim eUropckim vrijednostima" od ovih sjevernije od Bradine ne treba očekivati ništa. :mrgreen:

I bez toga ne treba očekivati ništa, jer je takva politika koja se vodi iz Sarajeva prema Hercegovini i uopšteno prema Bošnjacima iz Hercegovine kontinuitet. Politika koja se vodi iz Sarajeva je autistična i egocentrična gdje se gleda samo opština Centar, dok su drugi krajevi poput Krajine ili Tuzlanskog kantona zanemareni. Ovima iz Krajine je bliži Zagreb, a jedan kolega iz Tuzle mi reče da je njima bliži Beograd.

A što se tiče kontinuiteta odnosa Sarajeva prema Hercegovini i Mostaru, čitala sam prije par godina Kreševljakovića, i sad čitam dio kada je krenuo ustanak i otpor dolasku Austrougarske vojske u BiH krajem jula i početkom avgusta 1878. godine, postojala je jedna ekipa iz Mostara koja je očekivala pomoć i dolazak 2000 Sarajlija u Mostar. Inače, ova ekipa iz Mostara je na mučki način ubila muftiju Karabega jer nije htio izdati fetvu za borbu i džihad protiv Austrougara jer je uvidio uzaludnost otpora. Način na koji je mostarska rulja ubila muftiju Karabega je opisao Hivzija Hasandedić. Isti ti, što su ubili Karabega nakon para dana su pekli kafe i glancali čizme austrijskim oficirima.

I naravno, ovih 2000 sarajlija nije nikad došlo.

A šta tek reći o 1941. godini. I tu je u mnogočemu Sarajevo zakazalo, samo nije u poslušnosti poglavniku Paveliću u Zagrebu. Više je ustaša bilo u Sarajevu nego Zagrebu tih godina. Centar i baza Crne legije se nalazila na Koševu, pjevalo se "Visok, visok Trebević, na njem' sjedi Pavelić".
Pa ilegalu su im pravili čovjek iz Mostara i čovjek iz Prijepolja. Atentat na Maksa Luburića je pokušao izvršiti mali Nazdrajić, porijeklom iz Hercegovine, iz Jablanice. U Zagrebu je bila najjača ilegala, krema KPJ se nalazila u Zagrebu i mnogi su platili glavom, završili u Lepoglavi i na kraju na nekom od stratišta oko Zagreba. Ima baš odlična serija "Nepokoreni grad" po meni mnogo bolja i realističnija od "Otpisanih", koja prati dokumente i izvore. Ili o "Muslimanskim rezolucijama" o kojima odlično pišu Derviš Sušić i Tarik Haverić, gdje je sarajevska rezolucija oportunistička, nigdje eksplicitno ne osuđuje zločine nad Srbima i Jevrejima, na početku se ističe odanost NDH i pozdravlja Pavelić, izražava zabrinutost zbog nasilja, za razliku od prijedorske i mostarske rezolucije koje otvoreno i eksplicitno osuđuju zločine nad Srbima i Jevrejima. Bošnjaci Hercegovine a posebno Mostara, oko Husage Ćišića, Smail-age Ćemalovića, Ibrahim-ef. Fejića i mnogiih drugih istaknutih ilegalaca i komunista su vodili skoro pa autonomnu i nezavisnu politiku. To je ono što je potrebno Bošnjacima Hercegovine i danas.

Uzmimo i period 1992. i 1993. gdje se također trgovalo Hercegovinom, počevši od Hadžiosmanovića koji se kasnije pravdao da su ga prevarili Izetbegović i kompanija (u što nimalo ne sumnjam), preko onog obraćanja Izetbegovića, 9. maja 1993. gdje "ne može da vjeruje da se ljudi hapse i odvode u logoore" i gdje očekuje od Tuđmana nakon razgovora sa njim da "upotrijebi uticaj i smiri" situaciju u Mostaru. Brojni su dokazi da su minderaši iz Sarajeva prodavali Mostar Tuđmanu na tacni. I sad mi odzvanjaju riječi, kada smo kao srednjoškolska ekskurzija 1996. godine došli u Sarajevo, gdje su nam govorili i pitali "što ste dirali Hrvate".

Kao što sam rekla, kontinuitet politike koja se vodi iz Sarajeva postoji još odavno. Ono je uvijek prema Hercegovini imalo maćehinski odnos, mi smo za njih bili magistrala koja ih treba odvesti do plićaka u Makarskoj. Takvi su svi odreda, Izetbegović, Radončić, Bećirović, Konaković, prodali bi iz idali i oca i mater za malo plićaka u Makarskoj. Zato kažem, Bošnjaci iz Hercegovine moraju voditi slobodniju i nezavisniju politiku i staviti sve zahtjeve i uslove pred ekipu iz sarajevske kotline.

Vidio je to i Ali-paša Rizvanbegović, o kakvom se mentalitetu radi. Zato ustati na noge kad se spomene njegovo ime :izet:

https://www.youtube.com/watch?v=ZGm12BcjWw0&t=10s
drug_profi

#57747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Kako je već više puta rečeno, mi smo ovdje na meniju.
Još uvijek imamo priviliegiju da odaberemo ko će nas pojesti.

Kad će to shvatiti proBiH strana ne znam. Ali što to duže traje, manje će nas se pitati.
ljubijankic

#57748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Pa i u periodu suzivota jedna ili dvije su razmisljale kako preklati trecu. To je bio samo privid. Suzivota među ove 3 nacije, na ovim prostorima, nazalost nema niti ga je bilo.
dr_Evil

#57749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Rejhana wrote: 23/03/2026 11:04
dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:44

Dok im @tramvajtrojka i ekipa iskaču iz škripina kamenjarskog foruma i bacaju prašinu u oči o "univerazalnim eUropckim vrijednostima" od ovih sjevernije od Bradine ne treba očekivati ništa. :mrgreen:

I bez toga ne treba očekivati ništa, jer je takva politika koja se vodi iz Sarajeva prema Hercegovini i uopšteno prema Bošnjacima iz Hercegovine kontinuitet. Politika koja se vodi iz Sarajeva je autistična i egocentrična gdje se gleda samo opština Centar, dok su drugi krajevi poput Krajine ili Tuzlanskog kantona zanemareni. Ovima iz Krajine je bliži Zagreb, a jedan kolega iz Tuzle mi reče da je njima bliži Beograd.

A što se tiče kontinuiteta odnosa Sarajeva prema Hercegovini i Mostaru, čitala sam prije par godina Kreševljakovića, i sad čitam dio kada je krenuo ustanak i otpor dolasku Austrougarske vojske u BiH krajem jula i početkom avgusta 1878. godine, postojala je jedna ekipa iz Mostara koja je očekivala pomoć i dolazak 2000 Sarajlija u Mostar. Inače, ova ekipa iz Mostara je na mučki način ubila muftiju Karabega jer nije htio izdati fetvu za borbu i džihad protiv Austrougara jer je uvidio uzaludnost otpora. Način na koji je mostarska rulja ubila muftiju Karabega je opisao Hivzija Hasandedić. Isti ti, što su ubili Karabega nakon para dana su pekli kafe i glancali čizme austrijskim oficirima.

I naravno, ovih 2000 sarajlija nije nikad došlo.

A šta tek reći o 1941. godini. I tu je u mnogočemu Sarajevo zakazalo, samo nije u poslušnosti poglavniku Paveliću u Zagrebu. Više je ustaša bilo u Sarajevu nego Zagrebu tih godina. Centar i baza Crne legije se nalazila na Koševu, pjevalo se "Visok, visok Trebević, na njem' sjedi Pavelić".
Pa ilegalu su im pravili čovjek iz Mostara i čovjek iz Prijepolja. Atentat na Maksa Luburića je pokušao izvršiti mali Nazdrajić, porijeklom iz Hercegovine, iz Jablanice. U Zagrebu je bila najjača ilegala, krema KPJ se nalazila u Zagrebu i mnogi su platili glavom, završili u Lepoglavi i na kraju na nekom od stratišta oko Zagreba. Ima baš odlična serija "Nepokoreni grad" po meni mnogo bolja i realističnija od "Otpisanih", koja prati dokumente i izvore. Ili o "Muslimanskim rezolucijama" o kojima odlično pišu Derviš Sušić i Tarik Haverić, gdje je sarajevska rezolucija oportunistička, nigdje eksplicitno ne osuđuje zločine nad Srbima i Jevrejima, na početku se ističe odanost NDH i pozdravlja Pavelić, izražava zabrinutost zbog nasilja, za razliku od prijedorske i mostarske rezolucije koje otvoreno i eksplicitno osuđuju zločine nad Srbima i Jevrejima. Bošnjaci Hercegovine a posebno Mostara, oko Husage Ćišića, Smail-age Ćemalovića, Ibrahim-ef. Fejića i mnogiih drugih istaknutih ilegalaca i komunista su vodili skoro pa autonomnu i nezavisnu politiku. To je ono što je potrebno Bošnjacima Hercegovine i danas.

Uzmimo i period 1992. i 1993. gdje se također trgovalo Hercegovinom, počevši od Hadžiosmanovića koji se kasnije pravdao da su ga prevarili Izetbegović i kompanija (u što nimalo ne sumnjam), preko onog obraćanja Izetbegovića, 9. maja 1993. gdje "ne može da vjeruje da se ljudi hapse i odvode u logoore" i gdje očekuje od Tuđmana nakon razgovora sa njim da "upotrijebi uticaj i smiri" situaciju u Mostaru. Brojni su dokazi da su minderaši iz Sarajeva prodavali Mostar Tuđmanu na tacni. I sad mi odzvanjaju riječi, kada smo kao srednjoškolska ekskurzija 1996. godine došli u Sarajevo, gdje su nam govorili i pitali "što ste dirali Hrvate".

Kao što sam rekla, kontinuitet politike koja se vodi iz Sarajeva postoji još odavno. Ono je uvijek prema Hercegovini imalo maćehinski odnos, mi smo za njih bili magistrala koja ih treba odvesti do plićaka u Makarskoj. Takvi su svi odreda, Izetbegović, Radončić, Bećirović, Konaković, prodali bi iz idali i oca i mater za malo plićaka u Makarskoj. Zato kažem, Bošnjaci iz Hercegovine moraju voditi slobodniju i nezavisniju politiku i staviti sve zahtjeve i uslove pred ekipu iz sarajevske kotline.

Vidio je to i Ali-paša Rizvanbegović, o kakvom se mentalitetu radi. Zato ustati na noge kad se spomene njegovo ime :izet:

https://www.youtube.com/watch?v=ZGm12BcjWw0&t=10s
Sve odlicno napisanoi potpisujem, ali nemoj mi Rizvanbegovica i njegovog dobrog ahbaba Njegosa. Ne dijelim tvoju romantiku prema njemu, mislim da je direktno odgovoran prvo za jacanje K faktora u Hercegovini kroz usputke Mlecanima i kasnije Austriji, od svetista u Hrasnom pa do Listice, a drugo ja i dalje posmatram borbu za autonomiju kao pozitivnu.

Ne vjerujem iskreno da bi i da smo se izborili za autonomiju opstali, znas i sama kako su stefanski ugovori zavrsili, ali bi imali mozda bolju poziciju.
dr_Evil

#57750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

ljubijankic wrote: 23/03/2026 11:10

Pa i u periodu suzivota jedna ili dvije su razmisljale kako preklati trecu. To je bio samo privid. Suzivota među ove 3 nacije, na ovim prostorima, nazalost nema niti ga je bilo.
Da je suzivot samo privid, i da u odredjenom trenutku nije postojala kriticna masa koja razmislja kao ja ili Rejhana onda Bosne i Bosnjaka(politicki, i historije kako smo zapamtili) ne bi bilo, kao ni ZAVNOBIH-a, obnove drzavnosti, jednakosti republike u odnosu na ostale, i vracanja Bosnjaka/Muslimana kao politickog naroda na scenu. Bosna je ukinuta, postojala je banovina i srezovi, makar i nisu sazivjeli, a muslimani su bili cvijece i vjerska skupina koja je procentualno najvise stradala u ratu, bez ikakvih institucija.

Ne treba ni praviti krivi privid, i romantiku od toga, niko nikome nista nije dao, zato smo se izborili u WWII kao partizani noseci zastavu brastva i jedinstva, kao sto smo odbranili Mostar u ovom ratu vojno i politicki zalaganjem za jedan grad, jedinstvo i ravnopravnost, protiv politika koje su trazile podjelu i segregaciju.
Post Reply