IRAN

swanfilter

#65151 Re: IRAN

Post by swanfilter »

vee-jay wrote: 20/03/2026 23:42 Nakon 7. oktobra Joe Biden je Netanjahuu porucio: "Ne pravi istu gresku kao sto smo je mi napravili nakon 9/11."
Pitanje je: da li je ta poruka uopste shvacena?

Jer upravo ta greska - napad na Irak, koji je iza sebe ostavio milion mrtvih Iracana - oznacila je pocetak kraja americke globalne dominacije.
Time nije samo prekrseno medjunarodno pravo - time je naruseno povjerenje citavog jednog svijeta.
Muslimanski svijet se prvi poceo okretati od Zapada, a ubrzo zatim i globalni jug. Teziste moci pocelo je da klizi prema istoku.
Od tada pa do danas, uticaj USA slabi - i geostrateski i ekonomski.
To nisu odvojeni procesi, vec dvije strane iste stvarnosti.
U posljednjoj deceniji ta promjena postaje sve vidljivija.

I tada na scenu stupa Trump sa svojom "Make America Great Again" idejom.
Ali Trump nije vizionar.
On ne nudi novu buducnost - on pokusava vratiti proslost.
Njegova logika je jednostavna: ako se svijet vrati 100 godina unazad, u eru imperija i sfera uticaja, Amerika ce opet znati igrati tu igru - i pobijediti.

A kako se svijet vraca unazad?
Agresijom, rusenjem pravnog poretka, odbacivanjem medjunarodnog prava.

U takvoj logici, ljudski zivoti nisu prepreka.
Trump (bogati, dekadentni, fasisticko-rasisticki pedofil) tu ne vidi problem, jer dolazi iz sistema u kojem moc i novac opravdavaju sve.
U tom smislu, on vise lici na vladara iz proslih stoljeca nego na modernog predsjednika - nekoga ko drzavu pretvara u licni projekat moci (pogledati koliko se obogatio u prvoj godini vladavine).
To je krajnja faza hiper-kapitalizma: trenutak kada, da bi prezivio, taj sistem mora da se transformise u nesto drugo.
U istoriji to ime vec postoji --> fasizam.
Ne pisem to iz negativnosti ili pesimizma, nego iz ciste logike.

Ekonomski gledano, izlaz za Ameriku bi mogao lezati u jacanju socijalnih mehanizama i ogranicavanju ekstremnog kapitalizma.
Ali upravo tu lezi paradoks: americko drustvo je toliko duboko oblikovano individualizmom i trzisnom logikom da mu je ideja "socijalne drzave" gotovo strana - kulturno neprihvatljiva, pa samim tim i politicki neostvariva.
U tom kontekstu treba posmatrati i potencijalni sukob sa Iranom.
Kakav god bio njegov ishod, tesko da moze donijeti nesto pozitivno za USA.
Svijet se vec ubrzano preusmjerava prema istoku. Rusija se vraca, Kina raste.
Zato se ovdje ne radi samo o Iranu. Iran je sredstvo. Prava meta je Kina.
Ali upravo tu lezi problem: Kina to ne moze ignorisati. Kao ni Rusija.

Godinama sam mislio da USA postaje ono protiv cega se nekada borila - sistem koji je simbolicki predstavljala Rusija.
Danas mi se cini da je istina neugodnija: mozda su oduvijek bile slicnije nego sto smo htjeli vjerovati.

Mozda je zato Tito bio u pravu mnogo vise nego sto mu se danas priznaje.

Ono sto je, medjutim, jasno jeste sljedece:
bez obzira na konkretan ishod ovih sukoba, medjunarodno pravo je vec ozbiljno naruseno.
Zamijenjeno je necim starijim i opasnijim - "pravom jaceg".
I tu nestaje luksuz ravnodusnosti.

Mozemo reci da nam je svejedno sta se desava u Iranu, Venecueli ili Kubi.
Ali u svijetu u kojem vlada pravo jaceg, ta logika se neminovno vraca i nama - i nasoj drzavi BiH - i nasim susjedima, koji su - objektivno - jaci.
U takvom svijetu, saveznistva postaju roba.
Danasnja podrska (citaj "juzni tok") sutra moze biti zamijenjena za neki drugi interes - za hotel, za rudnik, za ugovor, za trenutnu korist.
Oslanjati se na takav sistem znaci kockati se sa sopstvenom buducnoscu.

Upravo zbog toga "navijam" za Iran i taj stav nije stvar simpatije, nego racuna.
Ako vec postoji nada, onda ona lezi u pukotinama samog sistema - u unutrasnjim kontradikcijama MAGA drustva koje je Trumpa dovelo na vlast.
U dijelu njegove baze koji ce prije reagovati na rast cijene goriva nego na milione ubijenih ljudi od strane njihove vojske daleko od kuce.

Zvuci mozda cinicno - ali u ovom novom Trumpovom svijetu, i te kako racionalno.
Treba se zapitati, zasto od 1979 i plejade predsjednika do Trumpa, niti jedan od njih nije pomislio cackati Iran.

Sve drugo je palamuđenje.
Hajlac

#65152 Re: IRAN

Post by Hajlac »

N.N.

#65153 Re: IRAN

Post by N.N. »

‘Progovara’ se haman u Americi o nekim stvarima, sve vise i vise…probija se izgleda ta neka blokada. Valjda :-D
swanfilter

#65154 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Seawolf wrote: 20/03/2026 23:53
skupljac_zeljeza wrote: 20/03/2026 22:32
QSuzi wrote: 20/03/2026 21:58
Tito nije podržavao, nego je bio nesvrstan
Pokret nesvrstanih nastao je 1956. Tito je Palestinu i Jasera Arafata smatrao iskrenim prijateljima i saveznicima u borbi protiv kolonijalizma i imperijalizma. Jugoslavija je pod njegovim vodstvom bila jedna od ključnih zemalja koja je afirmisala palestinsko pitanje na međunarodnoj sceni, a Arafat je Tita nazivao „najvećim i najodanijim prijateljem Arapa“. U vrijeme Tita je bilo Jugoslovena koji su se priključivali palestinskom pokretu, a među njima se spominje i Nijaz Duraković. On i Rusmir Mahmutćehajić su početkom 1970-ih kao mladići iz Stoca otišli na Bliski istok i pridružili se borbi Palestinaca pod vođstvom Jasera Arafata.

https://nap.ba/qpost/292298/Bonjaci-u-P ... z-Durakovi
Bilo bi mu (Titu) puno pametnije da je uveo Jugoslaviju u Evropsku ekonomsku zajednicu i u NATO, i tako ostavio iza sebe državu koja se neće raspasti jedanaest godina nakon njegove smrti.
Procitaj o Preambuli EZ i danas EU. Zajednica drzava koje gaje tamo neke vrijednosti. Titova Juga bi clanstvo u EZ ili EU docekala kao i Turska.

Sto se Otana ali i VP tice, ocito je vrlo dobro znao cemu to vodi. I danas gledamo ...
ladacoko

#65155 Re: IRAN

Post by ladacoko »

Poljaci isto napustaju nato koaliciju u iraku.

Ovo je bas interestatno, da b ovi mogli dobit nazad drzavu i naftnu kontrolu?
last mohicans

#65156 Re: IRAN

Post by last mohicans »

geralt

#65157 Re: IRAN

Post by geralt »

JovicSA wrote: 20/03/2026 21:30
sumirprimus wrote: 20/03/2026 20:59
dale cooper wrote: 20/03/2026 20:48 Zaginulo ih je preko 40 hiljada u Vijetnamu. Mislim oni ako hoće da bace nuklearku baciće je, razlog će biti ono što Trumpu padne u taj momenat
na pamet.
Da ali nisu imali ovakvu dominaciju na nebu
Skroz drugi sukob, nema ni mobliziacije. Sada je to vec uhodana ratna masina koja ima najvise isksitva i resursa
Ne govorim ja da ce oni moći kontrolirati Iran da li ce bIti pobunjenika, da li ce neko tipa kina aktivno pomagati iran i sl. Samo kazem da su u stanju slomiti iranske OS.
Zivi bili pa vidjeli. Tesko da mogu ovo izdrzati
Grohotom se smijem Damire. Čuj nisu imali "ovakvu" dominaciju na nebu u Vijetnamu. :lol: :lol: :lol: Veću glupost odavno ne pročitah.
Sta je tacno glupost? Amerika je izgubila 3700 aviona u Vijetnamu. Sjeverni Vijetnam je imao vrhunsku lovacku avijaciju i jos bolju PVO, koje su bile aktivne citav rat.
Rejhana

#65158 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Novinska agencija Tasnim: Hitno upozorenje i naredba za evakuaciju građana i stanovnika Ras Al Khaimaha, UAE. Zbog korištenja ovog područja u operacijama usmjerenim na otoke, grad Ras Al Khaimah bit će meta napada u bliskoj budućnosti. Od svih stanovnika se traži da što prije napuste grad ...

Hezbollah ne da smrdljivim epštajnovcima mira

:lol: :lol: :lol:

tzipiripi

#65159 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Hajlac wrote: 21/03/2026 00:12
https://off-guardian.org/2017/01/06/lea ... -in-syria/
On Wednesday, Wikileaks released new evidence of US President-elect Donald Trump’s assertion that Barack Obama was the founder of ISIS – a leaked audio of US Secretary of State John Kerry’s meeting with members of the Syrian opposition at the Dutch Mission of the UN on September 22.
And we know that this was growing, we were watching, we saw that DAESH [the IS] was growing in strength, and we thought Assad was threatened,” Kerry said during the meeting.

“(We) thought, however,” he continued to say, “We could probably manage that Assad might then negotiate, but instead of negotiating he got Putin to support him.

I lost the argument for use of force in Syria,” Kerry concluded.
Earlier the audio was published by the New York Times and CNN, however, the both outlets chose only some its part, reporting on certain aspects, and omitted the most damning comments made by Kerry. In fact, they tried to hide the statements that would allow public to understand what has actually taken place in Syria.

The full audio has never been published by the New York Times; the outlet released only selected snippets.
Billy The Pljuc

#65160 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

skrbavi-admin wrote: 19/03/2026 20:06
Billy The Pljuc wrote: 19/03/2026 20:02 Ma mEre sve, sve dok se oko Saurona ne okrene u našem pravcu. Gdje onda kukavci namjeravate, bezbeli pokriće vas UN Rezolucije. Nadam se da isto neću dočekati i da do tada rahat odem s ovoga svijeta, k'o slobodan čovjek, kakav sam se i rodio.
:thumbup: +1

jos da ti kazem da mi je iskreno zao sto sam dozivio da je jebanje i silovanje djece i pijenje krvi i jedenje djece apsolutno normalna kategorija za oligarske milijardere :(
Ma da nije tragično čovjek bi se i nasmijao na ove pokušaje bošnja u uvlačenju u šupak najvećem zlu na planetu dok im se pred očima upravo odvija teror i genocid koji su i sami iskusili ne tako davno. O tome kako prolaze i kakav tretman imaju Kiflini "strateški partneri" od strane cionista tzv. Izraela i USA, znači mnogo "bitniji muslimani" nego šaka jada koji nastanjuje ove prostore, valjda slijepe oči ne vide. Da ne bude zabune, sve političara što bošnje kao imaju bi isto ovako postupale, nema tu razlike i nevezano kojoj političkoj opciji pripadaju, sve su to ista govna. Narod bez kičme i identiteta, predstavljan onima koji su možda i najgori primjerci istog u momentu kad je svijet na prekretnici i kad je civilizacijska obaveza biti na strani Irana, o Palestini da i ne pišem. Ja se samo pitam šta još treba da nam se desi da naučimo da se USA i tzv. Izraelu ne može vjerovati, o staroj kurvi Evropi je izlišno bilo šta napisati, to smo valjda već naučili. Poenta je da nebitno koliko smo mi spremni "saginjati se", taman i da smo spremni puzati pred istima, naš status se neće promijeniti jer smo jedna muslimanska enklavica na rubu Evrope. Bili smo u fokusu nekad, ne sumnjam da ćemo biti opet i apsolutno je nebitno ko će biti "izvođači radova" a nije da nema kandidata koji čekaju u redu, rekao bih i pomalo nestrpljivo. Kod nas bošnja mnogo toga prolazi maltene neopaženo, o reakciji da se i ne govori, kao da se radi o slučajnostima nastalim trenutnim rasporedom zvijezda. Tupavi nazovi političari nam objašnjavaju da eto turke možemo vidjeti oko Alijinog mezara, nema veze što ne ulažu u nas a još smo im ostavljeni "u amanet". Šta reći o arapima i njihovim investicijama, tim Kiflinim strateškim partnerima, "Beograd na vodi", poljoprivreda, trgovina itd. itd. do upumpavanja milijardi dolara za "budžetsku podršku". Valjda je i pticama na grani jasno gdje dobar dio tih sredstava Srbija troši, samo bošnjama ništa nije jasno. I mogao bih ja ovako još danima ali nema poente ni ovo naše "anonimno" piskaranje po forumu, bez obzira imali ovako ili onako mišljenje i fakat me ne ljuti kad pročitam nešto što je kontra onoga što ja mislim ili osjećam. Valjda smo svi dovoljno zreli da kreiramo sopstveno mišljenje pa makar isto bilo i pogrešno.

Helem, izgubljeni smo u vremenu i prostoru, toliko da nam nažalost nema pomoći.
tzipiripi

#65161 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Tri ratna broda s marincima su isplovila iz mornaričke baze San Diego

https://abcnews.com/Politics/2200-marin ... =131252486

Tako da ovo iz te baze dobija pravi smisao. Uključiti satelite view :roll:
https://maps.app.goo.gl/LsuBUUzs5LpTCCzy5
tzipiripi

#65162 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Billy The Pljuc wrote: 21/03/2026 06:17
skrbavi-admin wrote: 19/03/2026 20:06
Billy The Pljuc wrote: 19/03/2026 20:02 Ma mEre sve, sve dok se oko Saurona ne okrene u našem pravcu. Gdje onda kukavci namjeravate, bezbeli pokriće vas UN Rezolucije. Nadam se da isto neću dočekati i da do tada rahat odem s ovoga svijeta, k'o slobodan čovjek, kakav sam se i rodio.
:thumbup: +1

jos da ti kazem da mi je iskreno zao sto sam dozivio da je jebanje i silovanje djece i pijenje krvi i jedenje djece apsolutno normalna kategorija za oligarske milijardere :(
Ma da nije tragično čovjek bi se i nasmijao na ove pokušaje bošnja u uvlačenju u šupak najvećem zlu na planetu dok im se pred očima upravo odvija teror i genocid koji su i sami iskusili ne tako davno. O tome kako prolaze i kakav tretman imaju Kiflini "strateški partneri" od strane cionista tzv. Izraela i USA, znači mnogo "bitniji muslimani" nego šaka jada koji nastanjuje ove prostore, valjda slijepe oči ne vide. Da ne bude zabune, sve političara što bošnje kao imaju bi isto ovako postupale, nema tu razlike i nevezano kojoj političkoj opciji pripadaju, sve su to ista govna. Narod bez kičme i identiteta, predstavljan onima koji su možda i najgori primjerci istog u momentu kad je svijet na prekretnici i kad je civilizacijska obaveza biti na strani Irana, o Palestini da i ne pišem. Ja se samo pitam šta još treba da nam se desi da naučimo da se USA i tzv. Izraelu ne može vjerovati, o staroj kurvi Evropi je izlišno bilo šta napisati, to smo valjda već naučili. Poenta je da nebitno koliko smo mi spremni "saginjati se", taman i da smo spremni puzati pred istima, naš status se neće promijeniti jer smo jedna muslimanska enklavica na rubu Evrope. Bili smo u fokusu nekad, ne sumnjam da ćemo biti opet i apsolutno je nebitno ko će biti "izvođači radova" a nije da nema kandidata koji čekaju u redu, rekao bih i pomalo nestrpljivo. Kod nas bošnja mnogo toga prolazi maltene neopaženo, o reakciji da se i ne govori, kao da se radi o slučajnostima nastalim trenutnim rasporedom zvijezda. Tupavi nazovi političari nam objašnjavaju da eto turke možemo vidjeti oko Alijinog mezara, nema veze što ne ulažu u nas a još smo im ostavljeni "u amanet". Šta reći o arapima i njihovim investicijama, tim Kiflinim strateškim partnerima, "Beograd na vodi", poljoprivreda, trgovina itd. itd. do upumpavanja milijardi dolara za "budžetsku podršku". Valjda je i pticama na grani jasno gdje dobar dio tih sredstava Srbija troši, samo bošnjama ništa nije jasno. I mogao bih ja ovako još danima ali nema poente ni ovo naše "anonimno" piskaranje po forumu, bez obzira imali ovako ili onako mišljenje i fakat me ne ljuti kad pročitam nešto što je kontra onoga što ja mislim ili osjećam. Valjda smo svi dovoljno zreli da kreiramo sopstveno mišljenje pa makar isto bilo i pogrešno.

Helem, izgubljeni smo u vremenu i prostoru, toliko da nam nažalost nema pomoći.
Koje nas podguzne muhe vode. Čak nisu ni muhe, nego brabonjci istih. Susjedi imaju Milanovića da makar kevće. AP & Co je isto podguzni brabonjak.

Da ima makar neko da ovoj u njušku spiči SIKTER gnjusobo!

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/47 ... svima.html
tzipiripi

#65163 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Sauronovo oko preko palantira je svuda oko nas. Ova guja ambasadorka sotonine sinagoge upravo je pokazala prstom na nas, šta nam se sprema. Čestitati samo albancima bajram nam je poruka, tj najava iz Morodora

U koji smo svijet mi đuture/globalno zapali...
Peter Thiel wrote:Gandalf’s the crazy person who wants to start a war… Mordor is a technological civilization based on reason and science. Outside of Mordor, it’s all sort of mystical and environmental, and nothing works....
AliceInChains

#65164 Re: IRAN

Post by AliceInChains »

Hajlac wrote: 20/03/2026 22:52
Jesu li ove uracunali u zvanični broj poginulih tokom operacije?

Konačno vikend…..za smorprimus-a :mrgreen:
Peacean

#65165 Re: IRAN

Post by Peacean »

Ako ništa drugo Izrael je uspio da ujedini arapske monarhije protiv Irana

Peacean

#65166 Re: IRAN

Post by Peacean »

Hajlac

#65167 Re: IRAN

Post by Hajlac »

SmokingMan

#65168 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Naletih na neku organizaciju za zaštitu Jevreja u svijetu i tako post u kojem se navodi nekolicina zemalja, između ostalog i naša, koje su osudile Iranski režim kao teroristički, i kao pozivaju da se ostale zemlje pridruže politikantskoj farsi od rezolucije. Bio sam na ivici da propadnem u zemlju od stida, kako se ljudi sprdaju sa nama u komentarima. Pa da je taj Iran barem zlostavljao 77 godina svoju neposrednu okolinu da ih se može za mnogo toga držati odgovornim, pa bi čovjek stvarno rekao da ih gumicom treba izbrisati iz istorije.
Bossona

#65169 Re: IRAN

Post by Bossona »

12:03pm: Trump wants ceasefire with Iran
12:05pm: Trump declares victory
12:07pm: Trump is sending marines into Iran
12:08pm: Trump is not putting boots on the ground
12:11pm: Trump does not want ceasefire
12:12pm: Trump says Iran has no people left
12:16pm: Trump declares victory
12:17pm: Trump asks for ceasefire with Iran
12:18pm: Trump asks for help with Iran
12:23pm: Trump says NATO are poo faces
12:29pm: Trump says Iran begging for ceasefire
12:31pm: Trump says everything is perfect
12:36pm: Trump says $500 oil is a good thing
12:37pm: Trump demands Iran opens Hormuz
12:39pm: Trump says Hormuz was never closed
12:41pm: Trump says US not at war with Iran
12:42pm: Trump declares victory in Iran
12:44pm: Trump says war with Iran for nukes
12:45pm: Trump says Iran never had nukes
12:46pm: Trump says objectives very clear
12:47pm: Trump says world owes him thank you
12:51pm: Trump says world are poo faces
12:53pm: Trump gives Trump peace prize
12:57pm: Trump declares victory in Iran
12:59pm: Trump bombs Iran
1:03pm: Trump wants a ceasefire with Iran

*repeats hourly*

Image

:lol: :lol: :mrgreen:
Haris.ba

#65170 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Peacean wrote: 21/03/2026 08:08 Ako ništa drugo Izrael je uspio da ujedini arapske monarhije protiv Irana
Jest. Ko da to do sada nije bilo. :lol:
Sve puno americkih baza, ali tek sada ce se ujediniti protiv Irana...
Tony Soprano

#65171 Re: IRAN

Post by Tony Soprano »

Rejhana wrote: 21/03/2026 01:28
:lol: :lol:
sumirprimus

#65172 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Peacean

#65173 Re: IRAN

Post by Peacean »

Haris.ba wrote: 21/03/2026 08:34
Peacean wrote: 21/03/2026 08:08 Ako ništa drugo Izrael je uspio da ujedini arapske monarhije protiv Irana
Jest. Ko da to do sada nije bilo. :lol:
Sve puno americkih baza, ali tek sada ce se ujediniti protiv Irana...
Na početku rata su se bar pravili neutralni ali sada otvoreno idu protiv Irana i nema nazad.
vee-jay

#65174 Re: IRAN

Post by vee-jay »

swanfilter wrote: 21/03/2026 00:08
vee-jay wrote: 20/03/2026 23:42 Nakon 7. oktobra Joe Biden je Netanjahuu porucio: "Ne pravi istu gresku kao sto smo je mi napravili nakon 9/11."
Pitanje je: da li je ta poruka uopste shvacena?

Jer upravo ta greska - napad na Irak, koji je iza sebe ostavio milion mrtvih Iracana - oznacila je pocetak kraja americke globalne dominacije.
Time nije samo prekrseno medjunarodno pravo - time je naruseno povjerenje citavog jednog svijeta.
Muslimanski svijet se prvi poceo okretati od Zapada, a ubrzo zatim i globalni jug. Teziste moci pocelo je da klizi prema istoku.
Od tada pa do danas, uticaj USA slabi - i geostrateski i ekonomski.
To nisu odvojeni procesi, vec dvije strane iste stvarnosti.
U posljednjoj deceniji ta promjena postaje sve vidljivija.

I tada na scenu stupa Trump sa svojom "Make America Great Again" idejom.
Ali Trump nije vizionar.
On ne nudi novu buducnost - on pokusava vratiti proslost.
Njegova logika je jednostavna: ako se svijet vrati 100 godina unazad, u eru imperija i sfera uticaja, Amerika ce opet znati igrati tu igru - i pobijediti.

A kako se svijet vraca unazad?
Agresijom, rusenjem pravnog poretka, odbacivanjem medjunarodnog prava.

U takvoj logici, ljudski zivoti nisu prepreka.
Trump (bogati, dekadentni, fasisticko-rasisticki pedofil) tu ne vidi problem, jer dolazi iz sistema u kojem moc i novac opravdavaju sve.
U tom smislu, on vise lici na vladara iz proslih stoljeca nego na modernog predsjednika - nekoga ko drzavu pretvara u licni projekat moci (pogledati koliko se obogatio u prvoj godini vladavine).
To je krajnja faza hiper-kapitalizma: trenutak kada, da bi prezivio, taj sistem mora da se transformise u nesto drugo.
U istoriji to ime vec postoji --> fasizam.
Ne pisem to iz negativnosti ili pesimizma, nego iz ciste logike.

Ekonomski gledano, izlaz za Ameriku bi mogao lezati u jacanju socijalnih mehanizama i ogranicavanju ekstremnog kapitalizma.
Ali upravo tu lezi paradoks: americko drustvo je toliko duboko oblikovano individualizmom i trzisnom logikom da mu je ideja "socijalne drzave" gotovo strana - kulturno neprihvatljiva, pa samim tim i politicki neostvariva.
U tom kontekstu treba posmatrati i potencijalni sukob sa Iranom.
Kakav god bio njegov ishod, tesko da moze donijeti nesto pozitivno za USA.
Svijet se vec ubrzano preusmjerava prema istoku. Rusija se vraca, Kina raste.
Zato se ovdje ne radi samo o Iranu. Iran je sredstvo. Prava meta je Kina.
Ali upravo tu lezi problem: Kina to ne moze ignorisati. Kao ni Rusija.

Godinama sam mislio da USA postaje ono protiv cega se nekada borila - sistem koji je simbolicki predstavljala Rusija.
Danas mi se cini da je istina neugodnija: mozda su oduvijek bile slicnije nego sto smo htjeli vjerovati.

Mozda je zato Tito bio u pravu mnogo vise nego sto mu se danas priznaje.

Ono sto je, medjutim, jasno jeste sljedece:
bez obzira na konkretan ishod ovih sukoba, medjunarodno pravo je vec ozbiljno naruseno.
Zamijenjeno je necim starijim i opasnijim - "pravom jaceg".
I tu nestaje luksuz ravnodusnosti.

Mozemo reci da nam je svejedno sta se desava u Iranu, Venecueli ili Kubi.
Ali u svijetu u kojem vlada pravo jaceg, ta logika se neminovno vraca i nama - i nasoj drzavi BiH - i nasim susjedima, koji su - objektivno - jaci.
U takvom svijetu, saveznistva postaju roba.
Danasnja podrska (citaj "juzni tok") sutra moze biti zamijenjena za neki drugi interes - za hotel, za rudnik, za ugovor, za trenutnu korist.
Oslanjati se na takav sistem znaci kockati se sa sopstvenom buducnoscu.

Upravo zbog toga "navijam" za Iran i taj stav nije stvar simpatije, nego racuna.
Ako vec postoji nada, onda ona lezi u pukotinama samog sistema - u unutrasnjim kontradikcijama MAGA drustva koje je Trumpa dovelo na vlast.
U dijelu njegove baze koji ce prije reagovati na rast cijene goriva nego na milione ubijenih ljudi od strane njihove vojske daleko od kuce.

Zvuci mozda cinicno - ali u ovom novom Trumpovom svijetu, i te kako racionalno.
Treba se zapitati, zasto od 1979 i plejade predsjednika do Trumpa, niti jedan od njih nije pomislio cackati Iran.

Sve drugo je palamuđenje.
Hm, vjerovao sam da nisam samo palamudio, nego da sam dao dosta konkretan odgovor.
Ali pokusat cu sa jednostavnijim rjecnikom:

Zasto je Trump sada napao Iran?
--> Trump je napao Iran zato sto mu je obavjestajna sluzba (americka i izraelska) rekla da je sada najbolji trenutak za napad, i da bi, nakon velikog ustanka u Iranu i eventualnog uklanjanja vrha vlasti, narod mogao izaci na ulice, sto bi dovelo do velikih nemira i rusenja vlasti.

Zasto Trump zeli da se vlast svrgne?
--> Zbog nafte.

Zasto zbog nafte, zar nema dovoljno nafte?
--> Da, za sopstvene potrebe USA ima dovoljno nafte. Ali Trumpov cilj je da preuzme kontrolu nad sto vecim dijelom svjetskih naftnih resursa, a posebno nad onima koji su vazni za Kinu.

Zasto Kina?
--> Zato sto Trump na svijet ne gleda ideoloski, nego ekonomski. Kina je iskoristila neoliberalnu globalizaciju pokrenutu 80-ih godina od strane saveza Reagan–Thatcher da od svoje zemlje napravi velesilu koja ekonomski i geostrateski sve vise preuzima dominaciju. To Trump zeli da zaustavi tokom svoje vladavine.

I zbog toga je napao Iran?
--> Da, to mu se cinilo kao dobra prilika da ostvari znacajne koristi. Prije toga nije aktivno razmisljao o napadu na Iran, ali su ga obavjestajne sluzbe uvjerile da bi time mogao ostvariti velike benefite.

Ali nijedan predsjednik prije Trumpa nije napao Iran. Zar nije trebao znati da to nije tako jednostavno?
--> Ne nuzno. Donald Trump ne pripada grupi politicara koji svijet posmatraju kroz istoriju, ideologiju ili teoriju. Uz to, poznat je po narcistickom stepenu samopouzdanja i uvjerenju(!) da su njegovi pristupi ispravni, puno vise nego kod njegovih (glupih) prethodnika.

Puh, hvala Bogu sto mu je mandat jos samo tri godine?
--> Kao prvo, vidis i sam koliko je negativnih posljedica vec nastalo tokom prve godine njegovog mandata. Drugo: ko kaze da mu je mandat samo jos tri godine. :D
Dozer

#65175 Re: IRAN

Post by Dozer »

Hajlac wrote: 21/03/2026 00:12
Jel' moguce da i danas ima neko ko nije shvatio da su WTC, bin Laden, Al-Qeada i rat protiv terorizma sve US proizvodi...
Last edited by Dozer on 21/03/2026 09:12, edited 1 time in total.
Post Reply