Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Voddaa

#8176 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

Edouard wrote: 15/03/2026 19:00
Drugim rijecima, iz cinjenice da nesto trenutno nije objasnjeno ili potpuno razumljeno ne slijedi da je principijelno nerazumljivo. To jednostavno nije logicka implikacija.
Također nije logička implikacija da ako nešto trenutno nije objašnjeno ili potpuno razumljeno, da je principijelno razumljivo.
Da, a ko je to tvrdio? Da se samo citiram - “Isto tako ne vidim sta bi bila granica uma.” Nema implikacije niti kategoricne tvrdnje. Kao sto sam vec rekao, very happy to be proven wrong, ali za to treba argument.

Sto se tice pozivanja na autoritete, vec sam vise puta rekao da mi je to bezveze (tebi konkretno kada si se pozivao na Wheeler-a). Ovdje mi je moglo samo biti smijesno kako si opisao i koristio Seana, a da, kako i sam kazes, o njemu znas otprilike 5 minuta kroz brzi Google search, pa onda koristis izvor ako odgovara argumentu.
pa s obzirom da se bavi teorijskom i kvantnom fizikom, valjda ćovjek zna bolje od mene.
samo o kvantnoj ili mozda i o entropiji i evoluciji kompleksnosti… Ok, salim se, smjesno mi, ne zmajeri.

Mislim da smo ovog konja sa ovom pricom vec dovoljno izudarali.

Za drugu (raniju) temu nisam stigao odgovoriti, a jos uvijek nisam nasao nista posebno konkretno u generalnoj teoriji sistema na koju se, kako vidim, dosta pozivas. Salji ako ima konkretan tekst, naci ce se vremena, cak i pored toga sto svi imamo “pametnijeg i vaznijeg” posla…
toska

#8177 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 15/03/2026 17:22
toska wrote: 15/03/2026 17:17
Voddaa wrote: 15/03/2026 01:08

Moguce je da je vrijeme pocelo sa Big Bangom, moguce je da je postojao neki raniji stadij univerzuma, moguce je i da je univerzum dio vece strukture… Nijedna od tih opcija nije logicki kontradiktorna niti principijelno nerazumljiva. Koja je tacna (ili vjerovatnije tacna) pokusava se odrediti empirijski.
Kako bi objasnio postojanje bilo čega ili jasnije, kako bi objasnio postanak ovog našeg svemira, multiverzuma ili koje god ideje o postojanju?

Iz ničega ne može ništa nastati.
Nije jasno zasto bismo pretpostavili da “apsolutno nista” mora biti polazna tacka. Pitanje zasto postoji nesto umjesto nista pretpostavlja da je “nista” prirodnije ili fundamentalnije stanje. Ali nema ociglednog razloga za tu pretpostavku. Moguce je da je univerzum jednostavno dio samokonzistentne strukture koja postoji bez potrebe za spoljnim uzrokom - samokonzistetni modeli postoje (ne kazem da su tacni - ali ovdje govorimo o mogucnosti).

Drugim rijecima, umjesto da trazimo objasnjenje kako je nesto nastalo iz nista, mozda je pravo pitanje zasto uopste mislimo da je “nista” pocetna opcija. Isto ne bih da se ponovo vracam na kauzalnost, ali evo razmisli sta bi trebao biti pojam kauzalnosti bez postojanja vremena.
Pa čini mi se da je moj post išao u drugi stranu, "ništa" nije početna pozicija već "nešto".
To nesto bi onda moralo biti bez početka ili da ima tvorca u nekom trenutku.
Ovdje ne znamo ni sta bi to nešto moglo biti pa tako ni da li je postojalo vrijeme u bilo kakvoj formi.
Teško je povezati postojanje ičega bez prauzroka koji bi trebao biti vanjski faktor.
Vječno postojanje samo od sebe, koje uključuje i neku evoluciju, naš svemir je dokaz, teško je zamisliti.
Ali opet, nemamo pojma o čemu pričamo pa tako ni sta je od naših zakona i znanja primjenjenjivo u tom postojanju "nečega". Vjerovatno ništa.
Voddaa

#8178 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 15/03/2026 21:02 Vječno postojanje samo od sebe, koje uključuje i neku evoluciju, naš svemir je dokaz, teško je zamisliti.
Da, mozda je intuitivno tesko shvatiti, ali smo se vec slozili da intuicija nije neki pouzdan kriterij.
Ali opet, nemamo pojma o čemu pričamo pa tako ni sta je od naših zakona i znanja primjenjenjivo u tom postojanju "nečega". Vjerovatno ništa.
Ne znam na sta mislis. Imamo itekako pojma o cemu pricamo - govorimo o samokonzistentnim i, u konacnici, empirijski motivisanim modelima.
toska

#8179 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 15/03/2026 21:17
toska wrote: 15/03/2026 21:02 Vječno postojanje samo od sebe, koje uključuje i neku evoluciju, naš svemir je dokaz, teško je zamisliti.
Da, mozda je intuitivno tesko shvatiti, ali smo se vec slozili da intuicija nije neki pouzdan kriterij.
Ne znam na sta mislis. Imamo itekako pojma o cemu pricamo - govorimo o samokonzistentnim i, u konacnici, empirijski motivisanim modelima.
Opet intuitivno, izgleda da sam bio u pravu sa poplavom, inflacijom te riječi.
Ne bih sad o mogućim tumačenjima već osnovnom, najprostije, naučeno, ali "zaboravljeno" i smješteno u podsvijest ili nesto sličnog značenja, reaguje prije svjesnog uma.
Zašto ovaj moj upis ne bi mogao biti suhi misaoni, racionalnu proces? Nije sad bitna tačnost.

Ovo drugo, ne znam o kojim modelima govoriš i to jos empirijskim, ja pišem o stvarima koje nam nisu dokucive ni na koji način.
Voddaa

#8180 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 15/03/2026 21:34
Zašto ovaj moj upis ne bi mogao biti suhi misaoni, racionalnu proces? Nije sad bitna tačnost.
Ako nije bitna tacnost, onda ok.. everything goes, I guess (iliti svaka igra). Ako mislis na metodologiju koja se pokazala pouzdanijom, intuicija nije ta. Mislim da je inuticija o kojoj ti govoris u funkciji prezivljavanja, ne spoznaje istine.
Ovo drugo, ne znam o kojim modelima govoriš i to jos empirijskim, ja pišem o stvarima koje nam nisu dokucive ni na koji način.
Beskonacnost univerzuma.
toska

#8181 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 15/03/2026 21:40
toska wrote: 15/03/2026 21:34
Ako nije bitna tacnost, onda ok.. everything goes, I guess (iliti svaka igra). Ako mislis na metodologiju koja se pokazala pouzdanijom, intuicija nije ta. Mislim da je inuticija o kojoj ti govoris u funkciji prezivljavanja, ne spoznaje istine.
Beskonacnost univerzuma.
Pa intuicija, u osnpvnom značenju, I ne može biti pouzdana za bilo šta što traži misaoni proces. Mogli bi je uporediti sa instiktom i refleksom koji su urođeni, a intuicija je naučeno, zajedničko im je brza reakcija.
Edit: sad vidim da si editovao post, znači da se prvo moramo dogovoriti o značenju.

Mislio sam na postojanje "nečega", neke druge stvarnosti ili nekog drugog svijeta (ne vjerskog), prije ili "prije" ovog našeg svemira. Tu je i opcija paralelnog postojanja drugih svjetova, svemira.
Post iznad gdje smo pisali kako postoji bilo šta.
QSuzi

#8182 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

Mrtvi ste i nema ništa poslije
Voddaa

#8183 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 15/03/2026 21:54
Pa intuicija, u osnpvnom značenju, I ne može biti pouzdana za bilo šta što traži misaoni proces. Mogli bi je uporediti sa instiktom i refleksom koji su urođeni, a intuicija je naučeno, zajedničko im je brza reakcija.
Ok, slazemo se onda. Mada ne znam da li sam izgubio poentu negdje :)
Mislio sam na postojanje "nečega", neke druge stvarnosti ili nekog drugog svijeta (ne vjerskog), prije ili "prije" ovog našeg svemira. Tu je i opcija paralelnog postojanja drugih svjetova, svemira.
Post iznad gdje smo pisali kako postoji bilo šta.
Stvarno zavisi na sta specificno mislis. Nisu svi pojmovi “drugih” svjetova / univerzuma isti. Tako isto nisu svi na istom ontoloskom nivou sto se tice empirijske podrske. Dalje, svakako zavisi da li pricamo o vremenskoj, prostornoj ili nekoj drugoj udaljenosti.
Last edited by Voddaa on 15/03/2026 22:13, edited 1 time in total.
toska

#8184 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

QSuzi wrote: 15/03/2026 21:57 Mrtvi ste i nema ništa poslije
Dečko, malo si zalutao, zagrobni život je druga tema.
A i živi smo.
QSuzi

#8185 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

toska wrote: 15/03/2026 22:06
A i živi smo.
Točno sam na pravoj temi
nema nikakvog dizajna
kada umreeš mrtav su
Dozer

#8186 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

A gdje nam ode energija....?
teodati

#8187 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Netočno, tek poslije smrti počinje pravi život zbog kojeg postojiš na Zemlji, uvjeriti ćeš se u to, garant. 8-)
teodati

#8188 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

QSuzi wrote: 15/03/2026 22:17
A i živi smo.
Točno sam na pravoj temi
nema nikakvog dizajna
kada umreeš mrtav su
Nema dizajna kažeš, a ti si cijeli dizajniran, od najmanje čestice koju imaš, do najvećih organa.

Imaš tijelo koje funkcionira po sistemu stroja, imaš upravni dio (mozak), koji koordinira svim ostalim dijelovima (organima), i svaki dio ima svrhu zašto postoji, i ako samo nešto i najmanje ne funkcionira kako treba, ti nećeš više živjeti, samo kažem.

I ti kažeš, nema svrhe, nema dizajna, sve slučajno, a tvoje vlastito tijelo te potpuno demantira, e da! :)
QSuzi

#8189 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

teodati wrote: 16/03/2026 18:11
A i živi smo.
Točno sam na pravoj temi
nema nikakvog dizajna
kada umreeš mrtav su
Nema dizajna kažeš, a ti si cijeli dizajniran, od najmanje čestice koju imaš, do najvećih organa.

Imaš tijelo koje funkcionira po sistemu stroja, imaš upravni dio (mozak), koji koordinira svim ostalim dijelovima (organima), i svaki dio ima svrhu zašto postoji, i ako samo nešto i najmanje ne funkcionira kako treba, ti nećeš više živjeti, samo kažem.

I ti kažeš, nema svrhe, nema dizajna, sve slučajno, a tvoje vlastito tijelo te potpuno demantira, e da! :)
au contraire
da ima ikakve inteligencije, ikakvog dizajna, nebo svi bili kao izbačeni iz kalup mašine
poglej samo te tramp glasače, svi su umno jednoćelijska zaostala bića, a uber vjernici
da li je to svrha, e da

to što neću više živjeti ako mi se syebe mozak i otkaže koordiniranje s tijelom, nije dizajn, nego neurološka disfunkcija, pa ću biti le papa
Ja sam jedino dizajn genetike svojih roditelja, a koja nužno ne određuje da budem išta od te kombinacije.
Tijelo mi ne funkcionira poput stroja jer mogu kontrolirati sve dijelove tijela, osim u slučaju bolesti
ne moram pljeskati ako mi oči vide da svi plješću ili mi mozak nekako naredi da plješčem

O zašto uopće odgovaram, uživaj u gledanju sebe kao nekakvog dizajna
QSuzi

#8190 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

teodati wrote: 16/03/2026 18:05
Netočno, tek poslije smrti počinje pravi život zbog kojeg postojiš na Zemlji, uvjeriti ćeš se u to, garant. 8-)
Da li ću tamo sresti tebe i ostale forumaše?
teodati

#8191 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

QSuzi wrote: 18/03/2026 00:28
Sve koje poznaješ, i one koje ćeš kroz vječnost upoznati, samo kažem.
teodati

#8192 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

QSuzi wrote: 18/03/2026 00:25
teodati wrote: 16/03/2026 18:11

Točno sam na pravoj temi
nema nikakvog dizajna
kada umreeš mrtav su

au contraire
da ima ikakve inteligencije, ikakvog dizajna, nebo svi bili kao izbačeni iz kalup mašine
poglej samo te tramp glasače, svi su umno jednoćelijska zaostala bića, a uber vjernici
da li je to svrha, e da

to što neću više živjeti ako mi se syebe mozak i otkaže koordiniranje s tijelom, nije dizajn, nego neurološka disfunkcija, pa ću biti le papa
Ja sam jedino dizajn genetike svojih roditelja, a koja nužno ne određuje da budem išta od te kombinacije.
Tijelo mi ne funkcionira poput stroja jer mogu kontrolirati sve dijelove tijela, osim u slučaju bolesti
ne moram pljeskati ako mi oči vide da svi plješću ili mi mozak nekako naredi da plješčem

O zašto uopće odgovaram, uživaj u gledanju sebe kao nekakvog dizajna
Krivo razmišljaš, jako površno, nisu tebe tvoji roditelji dizajnirali, jer nitko od roditelja ne određuje ni svoju a još manje djetetovu genetiku, to jendostavno dobiješ, od koga, od zraka, ili Sunca ili Mjeseca, pa mora se razumjeti u genetiku, taj koji daje genetski kod svim živim bićima.

I naše tijelo jeste stroj, ništa ti ne možeš kontrolirati, ako ti nije dano od mozga, ne možeš se ni maknuti, ni izgovoriti bilo koju riječ sam od sebe, to si već morao naučiti da naše tijelo tako funkcionira.

A ovo da ne moraš pljeskati ako svi plješću, samo izgleda kao da ti nešto odlučuješ, a istina je, a što najnoviji naučni eksperimenti na mozgu dokazuju, da mozak prije odluči što ćeš raditi, i tek nekoliko trenutaka kasnije ti to i napraviš, ako mi ne vjeruješ sam si pročitaj o tome.

Tako da si ti, kao i ja samo stroj, daleko starije i naprednije inteligencije od nas ljudi.

A ako je tako, onda se s pravom moramo zapitati zašto su nas napravili, e da! :?
QSuzi

#8193 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

teodati wrote: 18/03/2026 18:21

Što ako vas ne želim sresti, mogu li kupit sebi tamo kuću za dinar i imati kokoši i krave i paradajz
Dozer

#8194 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Nema paradajza, samo krastavci i zelena salata.
QSuzi

#8195 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by QSuzi »

:lol:
e yb7ga mora bit bar cherry onaj mali nikakvi
odakle saft bez paradajz
idem tamo negdje u kreaciju a nema saft a moram da gledam ljude s foruma
ybo tu kreaciju :D
teodati

#8196 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

QSuzi wrote: 18/03/2026 19:17
teodati wrote: 18/03/2026 18:21

Što ako vas ne želim sresti, mogu li kupit sebi tamo kuću za dinar i imati kokoši i krave i paradajz
U vječnom životu imaš sve badava, e da! :)
toska

#8197 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 14/03/2026 11:59 ...

Nemam pojma sta je “vjernik u nauku” :) Ako mi das definiciju, mogu komentarisati.
Dva puta sam uporijebio izraz "vjernik u nauku" i ti si me oba puta pitao za pojašnjenje.
Nisam ti ni jednom odgovorio jer sam, očito pogrešno, mislio da se radi o lako shvatljivom i opšte poznatom.

Obzirom da su se ove dileme proširile i na neke druge teme red je pojasniti.

Scijentizam:
https://en.wikipedia.org/wiki/Scientism ... %20reality.
Voddaa

#8198 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 27/04/2026 17:54
Voddaa wrote: 14/03/2026 11:59 ...

Nemam pojma sta je “vjernik u nauku” :) Ako mi das definiciju, mogu komentarisati.
Dva puta sam uporijebio izraz "vjernik u nauku" i ti si me oba puta pitao za pojašnjenje.
Nisam ti ni jednom odgovorio jer sam, očito pogrešno, mislio da se radi o lako shvatljivom i opšte poznatom.

Obzirom da su se ove dileme proširile i na neke druge teme red je pojasniti.

Scijentizam:
https://en.wikipedia.org/wiki/Scientism ... %20reality.
Ok, hvala.
“ Scientism is the belief that science and the scientific method are the best or only way to render truth about the world and reality”

Nisam. Postoje istine o kojima se nauka ne bavi. 1+1=2 je istina, nauka (po definiciji sa linka) se ne bavi. Sto se tice realnosti, u smislu fizickog svijeta - da, nauka ima najuspjesniji rekord ubjedljivo.
Paul Gascoigne

#8199 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Paul Gascoigne »

apsidejzi wrote: 03/04/2020 11:13
Irsar wrote: 02/04/2020 21:24
belfy wrote: 01/04/2020 22:49 moj zakljucak je bio, na osnovu ovih gore premisa (sada i ponovljenih), da ubijanje od strane ljudi, zivotinja i biljaka (po tvom pisanju) onda jeste zlo i da je to neko organizovao tako da moras ciniti zlo da bi prezivio. da te zivotinje, biljke i, na kraju, ljudi ubijaju da bi sami opstali, a to je zlo. i to zato jer se time nasilno sprjecava volja i zelja drugoga, te se osim direktne patnje i boli uzrokuje i druga vrsta zala.
Ah, sad dolazimo do pitanja relativiteta i Dunjaluka. Da, smrt kao takva nije zlo, jer smrt i život su puke činjenice postojanja života, ali isto tako patnja i bol (pa i smrt) mogu biti zlo, odnosno nešto loše kao širi pojam. Život na Dunjaluku, pogotovo ako si čovjek, je baziran na uništenju drugih stvorenja radi vlastitog dobra.

Stoga relativitet: čovjek da bi opstao i imao dobar život, mora uzrokovati smrt (bol, patnju, uništenje) drugih stvorenja. Za čovjeka je to dobro, a za druge loše ili čak zlo. No na Dunjaluku se to ne može izbjeći, zlo/loše je prosto sastavni dio života i kao takav neizbježno. Postoje razlozi zašto skoro svako društvo i religija imaju i opcije za isključivu ishranu biljkama, jer biljke ako ništa drugo nemaju kapacitet osjećaja boli i patnje.

Vidiš, ja zapravo ne tvrdim da je išta na Dunjaluku čisto/potpuno dobro. Uhvatiti ribu potom je ugušiti, ispeći i napraviti ukusno jelo koje se zatim pojede... je svakako dobro za čovjeka, nema sumnje. Ali dobro je kategorija koja se ne tiče samo jedne individue u svemu ovome, jer za ribu je sve to bilo bolno iskustvo. Otuda neizbježni relativizam i izmiješanost dobrog i lošeg, dobra i zla. Pa postoje i vjerodostojni hadisi koji spominju da onaj koji bez opravdanog razloga uzrokuje patnju životinjama ide u Vatru.

Dakle, djelimičnost/relativnost dobra i zla u relacijama među stvorenjima, kao i neizbježnost i nužnost toga su poenta ovoga svega.

~~~

Eh sad, dobro i zlo jesu moralne kategorije, ali moral kao takav se ne primjenjuje nad onim (stvorenjima) koji izbora nemaju. U prirodi svih živih bića je da gledaju na svoj opstanak i dobrobit prvo, pa tek onda na druge. I ovo je neizbježna činjenica. Kako biljke nemaju svijest, a svijest životinja je pod potpunom kontrolom nagona (primjerice: nagon za samoodržanjem), ove kategorije stvorenja se isključuju od moralnih kvalifikacija.

Jedino ljudi, džini i druga svjesna stvorenja mogu biti moralni ili nemoralni. Čovjek koji ubije i pojede neku životinju je zaista učinio - istovremeno - nešto dobro i loše/zlo, ali da li je u tom činu bio moralan ili ne zavisi od više faktora. Kao primjer je da se u Islamu životinja treba ubiti rezanjem neke velike arterije koja će uzrokovati brzu smrt, dakle minimizirati patnja i zlo; to je moralno, za čovjeka. S druge strane, tu istu životinju ubiti tako što će je se živu spaliti ili skuhati je nešto nemoralno (za čovjeka), iako će čovjek time za sebe prirediti neko dobro. Ovo zato jer Allah brine o svakom svom stvorenju, i čovjeku nije dato pravo da čini baš sve što želi; čovjek jeste namjesnik na Zemlji, ali namjesništvo ima pravila, red i ograničenja.

Dakle, moralnost nije biti besprijekorno dobar, jer to na Dunjaluku svakako nije moguće, već biti dobar koliko ljudska priroda omogućava. A zlo, kao i dobro, je neizbježno. Kao što i ajeti i hadisi govore, da nije Allahove milosti niko ne bi bio sačuvan Vatre niti bi ušao u Džennet, da nije Allahove milosti sav život bi bio uništen i td. Allah je svjestan veličine zla koju ljudi čine, kao i veličine patnje koju stvorenja uzrokuju jedni drugim, ali sve se to na kraju "nivelira" s obzirom na Vječnost i s obzirom na dobra koju On daje svakom stvorenju.
Tvoj problem sa moralom je sto ti na njega gledas kao na eksternu kategoriju. Nesto sto je van covjeka. Nesto sto postoji samo po sebi. GLedas ga na slican nacin na koji mnogi gledaju "ljudska prava". Moral i pravo ne postoje sami po sebi. Moral je rijec latinskog porijekla i u svojoj sustini znaci: "Naucena lekcija" (lessons learned). Moral je set "best practices" tj najboljeg ponasanja koje daje rezultat koji odgovara najvise ljudi. Ne postoji dobro i zlo. To su izmisljeni koncepti kako bi se religijska prica zaokruzila u zatvorenu cjelinu. Nista nije dobro i nista nije zlo, ali sve ima posljedice koje mogu izroditi manje ili vise koristi za grupu.

Umjesto da pricas o moralu, zakonima, pravilima, dobru i zlu, pricaj o posljedicama neke akcije i sve ce ti biti jasno. Covjek koji ubije zivotinju nije ucinio ni dobro ni zlo nego je ucinio ono sto je postojalo od kada zivot postoji. Odrzavao lanac ishrane. Zastitio druge clanove od te zivotinje ako je opasna. Zivot je dinamika i ta konstantna promjena u okruzenju cini da jedinke i grupe non stop moraju da se mijenjaju i prilagodjavaju. Onaj ko se prilagodi opstane onaj ko se ne prilagodi umre. Nestane iz genetskog bazena. TO je pokretac evolucije. Iste one evolucije koja nam je donijela ovu verziju korona virusa izmedju ostalog.

No kao sto rekoh, tvoj problem je sto po svaku cijenu zelis odrzati svog dilera serotonina tj ego i onda pravis konstrukcije poput morala, dobra, zla, vjecne pravde. Nista od toga ne postoji u stvarnom svijetu i nista nije potrebno da stvarni svijet funkcionise. Cak sta vise, kad se desi nesto poput ove pandemije kada stvarni svijet testira tvoje religiozne ideje, nista ti ne preostane nego da zabijes glavu u pijesak i pravis se da ne vidis sta se desava. Upravo to je razlog zasto imas toliko razlicitih misljenja (pogotovo u Islamu) po bilo kojoj temi, a pogotovo temama kada stvarni svijet testira tu religiju. Uzmi bilo koje pitanje u islamu i naces da postoji fetva koja ce pokriti sve i jednu alternativu. To je zato sto nema finalnog odgovora nego postoje konstrukcije koje se mogu savijati i previjati po potrebi. Sve sto trebas uraditi jeste ignorisati one koje ti ne odgovaraju i fokusirati se na one koji ti pasu. Zivio serotinin i njegov diler :)
Covjek koji ubije zivotinju jeste ucinio zlo, jer mu danas nije potrebna da bi prezivio. To je cisto zlo, i naucno se moze dokazati.
Post Reply