Imam osjecaj da se mijesa psiholoska intuicija i razumijevanje.toska wrote: ↑14/03/2026 21:27Dovoljno ovako. Konačnost ili beskonačnost prostora i vremena nije shvatljiva.Voddaa wrote: ↑14/03/2026 21:06Ne mislim da smo ista bas “presli”, ali ok, np. Svakako je lakse meni ne pisati, nego tebi ne citati.Sta je primjer “teskog pitanja kosmologije”?Može i ovo sve zajedno. Navodio sam teška pitanja kosmologije kao primjer.
Sta znaci “istinski spoznati”? Ako nesto ima egzaktan opis, sta jos fali?Mogu se praviti modeli, teorije koje drže vodu matematički i čak logički, ali istinski spoznati nije moguće.
Kako mislis da nema nacina za testiranje bilo kojeg modela? Kako je neshvatljiv?Pošto nema nikakav vidljiv način za testiranje bilo kojeg modela, a istovremeno je neshvatljiv, držaću ih samo kao ljudsku prirodu koja se ne predaje i da sve mora biti objašnjivo.
To je kulturniji odgovor, istinski je naivnost, a može biti i izbjegavanje nekih pitanja.
Logički samo uzmeš primjer 1,2,3,4...i tako do beskonačno, ali koga taj odgovor može zadovoljiti?
Odgovor će ići da naš razum nije razvijen za te stvari, ali o čemu onda pričamo uopšte?
To sto nam je tesko intuitivno zamisliti beskonacnost ne znaci da je ne mozemo razumjeti. Matematika se sa beskonacnostima bavi vrlo precizno. Da ne razumijemo ne bi se mogli ni operativno baviti tim pojmovima.
Drugim rijecima, to sto nesto nije intuitivno ne znaci da je neshvatljivo.
A sto se tice “da li nekoga taj odgovor zadovoljava”, to je drugo pitanje. Priroda stvarnosti nije obavezna da bude u skladu sa nasim intuitivnim osjecajem zadovoljstva.