Sarajevo Construction
- drug_profi
#29226 Re: Sarajevo Construction
Obala je svakako u lošem stanju počev od Skenderije. Kad gledaš slike kako je nekad izgledalo ovo danas je strašno.
Žrtvovanje za automobile.
- Tvrtko II Kotromanić
#29227 Re: Sarajevo Construction
koja je zgrada na tom lokalitetu opcinska da joj odmah moze fasadu uraditi?tramvajtrojka wrote: ↑27/02/2026 09:50Al isto tako u njegovoj nadležnosti je čitav taj lokalitet koji izgleda ocajno sa onakvim fasada, trotoarima koji se raspadaju bez ambijentalnog osvjetljenja umjesto sto pametuje bolje mu je da se prione na posao i sredi onu lokaciju kako bog zapovijedaHaris.ba wrote: ↑27/02/2026 09:48drug_profi wrote: ↑27/02/2026 09:45 Ne znam kako si ti shvatio, ali ovdje ja vidim da kaže da od toga nema ništa.
On prica o problemu da je tesko dobiti dozvole (misli na Komisiju za nacionalne spomenike). Jer, procedura je grozna za ista praviti u tom gore rejonu.
I tu je realan.
Ali, ostavlja mogucnost da se napravi.
- tramvajtrojka
#29228 Re: Sarajevo Construction
drug_profi wrote: ↑27/02/2026 09:55 Obala je svakako u lošem stanju počev od Skenderije. Kad gledaš slike kako je nekad izgledalo ovo danas je strašno.

Sve je ovo u nadležnosti cengica sve ove fasade sto su lose, kablovi koji vise, trotoari koji se raspadaju umjesto da je u zelenih beretki da se postavi kocka u ovoj ulici i digne asfalt srede fasade, nabaci osvjetljenje zgrada, postave barokni stubovu dekorativne rasvjete postave saksije sa cvijecem itd.itd.
Lakse je pametovati i davati izjave kao on i mandic
Mene tuga uhvati kad vidim onaj kvazi parkic ondje kod vinoteke
-
moimoi
#29229 Re: Sarajevo Construction
Izvini molim te… ja se nesto ne sjecam da se u skoli ucilo o detaljima. Nije mi bila namjera da te uvrijedimDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 09:46Jel to molim te pričamo o osnovnoj lektiri?moimoi wrote: ↑27/02/2026 09:40Preporucujem knjigu “to okrutno stoljece” ..poljski je pisac.. zaboravih ime.. knjiga napisana po arhivskim spisima i dokumentima… dakle nije filcija. Zasto ovo govorim.. jer je ferdinand ubijen u tadasnjoj ulici franje josipa a sadasnjoj zelenih beretki, a ne gdje je tabla. Cetiri atentatora su bila kolioo me pamcenje sluzi. Prvo je bomba eksplodirala koja ga nije ni taklaDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 09:05 Postoji realna potreba i logika da se mjesto Sarajevskog Atentata obilježi, i radi turista i radi naše istorije a da ne bude samo iz ugla Mlade Bosne i Gavrila Principa.
Ali, obnavljati podanički, rugobatni, ponižavajući spomenik kakav je bio, apsolutno nema nikakvog smisla i jako je ponižavajuće.Ferdinand krenuo u kafanu kada je skontao da je ovaj jos ziv
![]()
Trebala si čitati knjigu poljskog pisca da naučiš detalje atentata?
Piše li u toj knjizi zašto cijanid nije djelovao kad ga je Čabrinović popio?
Priznajem, moja greska. Tek sada sam skontala da je kafana moriz schiller zapravo danasnji muzej. Mislila sam da je zgrada ispod.
Last edited by moimoi on 27/02/2026 10:25, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#29230 Re: Sarajevo Construction
Nadlezan je za ovo, a ne ko Benjamina trositi budzetski novac na fasade u privatnim zgradama.
bbb) Tekuće održavanje građevine podrazumijeva radove koji ne utiču na konstrukciju građevine, zaštitu okoline, namjenu, promjenu dimenzija i vanjskog izgleda (manji popravci, malterisanje, bojenje fasade i njihovo dovođenje u prvobitno stanje, zamjena i bojenje građevinske stolarije, ustakljivanje postojećih otvora, izrada pokrova i manjih dijelova krovne konstrukcije, zidanje pregradnih zidova, zamjena i opravka oštećenih instalacija, zidanje porušenih dimnjaka i si.) odnosno kojima se ne mijenjaju uvjeti utvrđeni urbanističkom saglasnosti i odobrenjem za građenje..
(1) Inspekcijski nadzor u smislu ovog zakona, podrazumijeva kontrolu nad radom učesnika u građenju, radom organa uprave, izvođenjem radova i kvalitetom građevinskih proizvoda koji se ugrađuju u pogledu primjene ovog zakona i propisa donesenih na osnovu ovog zakona i propisa iz područja normizacije, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije određeno, održavanju građevine, te posebno bespravnom izgradnjom.
(1) U obavljanju inspekcijskog nadzora u oblasti građenja, upotrebe, održavanja i uklanjanja građevine, inspektor ima pravo i dužnost da subjektu nadzora rješenjem naloži slijedeće upravne mjere:
a) naredi otklanjanje nepravilnosti;
- dječak sa šibicama
#29231 Re: Sarajevo Construction
Cenga prrsudio, bice spomenik kupljenim diplomama sa Sokoca 
- DaysleepeR
#29232 Re: Sarajevo Construction
Ja sam učio na fakultetu.moimoi wrote: ↑27/02/2026 10:03Izvini molim te… ja se nesto ne sjecam da se u skoli ucilo o detaljima. Nije mi bila namjera da te uvrijedimDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 09:46Jel to molim te pričamo o osnovnoj lektiri?moimoi wrote: ↑27/02/2026 09:40
Preporucujem knjigu “to okrutno stoljece” ..poljski je pisac.. zaboravih ime.. knjiga napisana po arhivskim spisima i dokumentima… dakle nije filcija. Zasto ovo govorim.. jer je ferdinand ubijen u tadasnjoj ulici franje josipa a sadasnjoj zelenih beretki, a ne gdje je tabla. Cetiri atentatora su bila kolioo me pamcenje sluzi. Prvo je bomba eksplodirala koja ga nije ni taklaFerdinand krenuo u kafanu kada je skontao da je ovaj jos ziv
![]()
Piše li u toj knjizi zašto cijanid nije djelovao kad ga je Čabrinović popio?samo kzem da tabla koja oznacava mjesto ubistva, nije na pravoj lokaciji.
Priznajem, moja greska. Tek sada sam skontala da je kafana moriz schiller zapravo danasnji muzej. Mislila sam da je zgrada ispod.
Učili smo šta umanjuje dejstvo cijanida, a to je šećer.
Čabrinović je bio jako nervozan noć prije, nije spavao i od nervoze je jeo šećer na kašiku.
To je spriječilo da ga cijanid ubije.
Eto.
-
moimoi
#29233 Re: Sarajevo Construction
DaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 10:29Ja sam učio na fakultetu.moimoi wrote: ↑27/02/2026 10:03Izvini molim te… ja se nesto ne sjecam da se u skoli ucilo o detaljima. Nije mi bila namjera da te uvrijedimDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 09:46
Jel to molim te pričamo o osnovnoj lektiri?
Piše li u toj knjizi zašto cijanid nije djelovao kad ga je Čabrinović popio?samo kzem da tabla koja oznacava mjesto ubistva, nije na pravoj lokaciji.
Čabrinović je bio jako nervozan noć prije, nije spavao i od nervoze je jeo šećer na kašiku.
Eto.
-
tokio25
#29234 Re: Sarajevo Construction
Biljeska ne ubijati secerase cijanidomDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 10:29Ja sam učio na fakultetu.moimoi wrote: ↑27/02/2026 10:03Izvini molim te… ja se nesto ne sjecam da se u skoli ucilo o detaljima. Nije mi bila namjera da te uvrijedimDaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 09:46
Jel to molim te pričamo o osnovnoj lektiri?
Eto.
hvala na informaciji
- Tvrtko II Kotromanić
#29235 Re: Sarajevo Construction
pls objasni ili mi nadji neki propis gdje pise da je opcina nadlezna za fasade u privatnom ili drugom vlasnistvu?tramvajtrojka wrote: ↑27/02/2026 10:01drug_profi wrote: ↑27/02/2026 09:55 Obala je svakako u lošem stanju počev od Skenderije. Kad gledaš slike kako je nekad izgledalo ovo danas je strašno.
Sve je ovo u nadležnosti cengica sve ove fasade sto su lose, kablovi koji vise, trotoari koji se raspadaju umjesto da je u zelenih beretki da se postavi kocka u ovoj ulici i digne asfalt srede fasade, nabaci osvjetljenje zgrada, postave barokni stubovu dekorativne rasvjete postave saksije sa cvijecem itd.itd.
Lakse je pametovati i davati izjave kao on i mandic
Mene tuga uhvati kad vidim onaj kvazi parkic ondje kod vinoteke![]()
pritom bio je poziv za sufinansiranje bas fasada na privatnim objektima, NIKO se nije javio
a za ovo ostalo pisi inicijativu kantonalnom ministarstvu saobracaja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#29236 Re: Sarajevo Construction
općina nije nadležna za fasade ili pročelja privatnih stanova
ali postoje zone gdje bi bilo u interesu da sudjeluje i 100% u renoviranju jer dobiva od turista mnogo para
a radom na tim fasadama će se broj turista sigurno povećati
opet više para za općinu
ko je sretan da ima stan u tim zgradama
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan
ali postoje zone gdje bi bilo u interesu da sudjeluje i 100% u renoviranju jer dobiva od turista mnogo para
opet više para za općinu
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan
- dječak sa šibicama
#29237 Re: Sarajevo Construction
A ko je nadlezan za Carevu cupriju? 
-
tomhagen
#29238 Re: Sarajevo Construction
Zašto bi bilo općina, bilo kanton, od naših zajedničkih para finansiralo obnovu fasada na privatnim objektima, koje ce vlasnici tih stanova ili poslovnih prostora poslije obnove cijeniti 600.000-1.000.000 KM? U redu je da opcina/kanton sufinansira jedan dio, narocito ako je u pitanju objekat "pod zastitom" pa se ne moze bas doci s obicnim malterom i kantom jupola i sanirati, nego je obnova fasade nesto skuplja, zahtjevnija i s vise procedure.
Ali narativ "država d'uradi" i sredi fasade/krovove/haustore privatnim objektima na najatraktivnijim lokacijama dok će vlasnici tih nekretnina ubirati masne kirije, a ostalim građanima kurko, je apsolutni dokaz teoreme da je bosanac glup
Ali narativ "država d'uradi" i sredi fasade/krovove/haustore privatnim objektima na najatraktivnijim lokacijama dok će vlasnici tih nekretnina ubirati masne kirije, a ostalim građanima kurko, je apsolutni dokaz teoreme da je bosanac glup
- Tvrtko II Kotromanić
#29239 Re: Sarajevo Construction
grad
koliko znam potpisan je neki sporazum opcine i grada
trebalo bi se to ove godine raditi
i to i cumurija
samo se nadam da nece istovremeno
-
tomhagen
#29240 Re: Sarajevo Construction
Ma sve se to moze srediti da se hoce, ali se kupuje socijalni mir manirom ne barći dok traje.Truba wrote: ↑27/02/2026 11:06 općina nije nadležna za fasade ili pročelja privatnih stanova
opet više para za općinu
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan![]()
Opcina treba u takvim slucajevima da sufinansira i pomogne. Ali sam apsolutno protiv da finansira u potpunosti. Zasto bi "drzava" Kemi na Obali sredila fasadu, a Hami na Bistriku ne bi? Nego jasni kriteriji, koliko, kako, pod kojim uslovima. Vlasnici apliciraju za subvenciju, ali moraju vlasnici odrzavat svoju imovinu. Ne da mu mi svi s opcine placamo fasadu, a on taj stan poslije talne za milion. Kaze neko nece stanari....ima inspekcija, izadje na teren, utvrdi stanje, sta je kriticno sta se mora u roku godine, 3, 5...napravi se plan, prati se, ne reaguju stanari, idu kazne. ili dodje opcina uradi, sve plati i onda optereti zgradu s tim troskom i fino na rate pa placaj, al s kamatama. Da se hoce moze se napraviti sistem. Ne mora ni ovako, mozda ima i bolji negdje pa da se prepise.
Poenta je da ljudi ovdje nece sistem, jedni ce kukati, drugima ce "osoba na poziciji" srediti da im "drzava" obnovi zgradu, a zauzvrat dobiti potpise na dogradnju ili kupiti stan ispod cijene ili neku drugu protuuslugu
- Haris.ba
#29241 Re: Sarajevo Construction
Da li treba da pomogne i sufinansira za fasade privatnih kuca?
Ne slazem se. Ljudi hoce sistem. Ali, pravedan sistem.
Ako onaj u Titovoj ima pravo da mu drzava napravi fasadu, uma pravo i onaj u Lukomiru. Ili imamo svi, ili nema niko.
Dalje, je li normalno da nekome ko ima multimilionsku vrijednost u nekretninama drzava popravlja fasadu? Ako je to normalno, onda drzava treba sirotinji bez kuce pokloniti kucu najmanje da bi dosla do neke pravedne raspodjele.
Last edited by Haris.ba on 27/02/2026 11:42, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#29242 Re: Sarajevo Construction
Ne možeš dati narodu koji živi u milionski iznutra opremljenim kućama a koje su izvana bez fasade da preko upravitelja finansiraju i obnavljaju fasade na svojim zgradama. Nikad se neće obnoviti na taj način. Grad i Općina moraju ostvariti i svoj interes da grad izgleda lijepo i privlačno za turiste i uraditi vanjski izgled prema propisima i uredno.
- Haris.ba
#29243 Re: Sarajevo Construction
Pa vec to ima.DaysleepeR wrote: ↑27/02/2026 11:41 Ne možeš dati narodu koji živi u milionski iznutra opremljenim kućama a koje su izvana bez fasade da preko upravitelja finansiraju i obnavljaju fasade na svojim zgradama. Nikad se neće obnoviti na taj način. Grad i Općina moraju ostvariti i svoj interes da grad izgleda lijepo i privlačno za turiste i uraditi vanjski izgled prema propisima i uredno.
Postavio sam cak i iz zakona clanove.
Samo opcinska inspekcija izadje i nalozi sanaciju fasade.
Sta se ima vise pametovati?
-
tokio25
#29244 Re: Sarajevo Construction
ljudi hoce pravedan sistem kad njima ide u korist kad trebaju platiti nesto onda im taj isti sistem ne valjaHaris.ba wrote: ↑27/02/2026 11:37Da li treba da pomogne i sufinansira za fasade privatnih kuca?
Ne slazem se. Ljudi hoce sistem. Ali, pravedan sistem.
Ako onaj u Titovoj ima pravo da mu drzava napravi fasadu, uma pravo i onaj u Lukomiru. Ili imamo svi, ili nema niko.
Dalje, je li normalno da nekome ko ima multimilionsku vrijednost u nekretninama drzava popravlja fasadu? Ako je to normalno, onda drzava treba sirotinji bez kuce pokloniti kucu najmanje da bi dosla do neke pravedne raspodjele.
- drug_profi
#29245 Re: Sarajevo Construction
Općina jednostavno treba uraditi fasadu i isporučiti račun stanarima u iznosu koliko bi koštala obična fasada.
Pa im opština odobri finansiranje kroz 60 rata npr.
Razliku u cijeni koja je potrošena za ornamente i specifične detalje, iz budžeta pokriti.
Razliku u cijeni koja je potrošena za ornamente i specifične detalje, iz budžeta pokriti.
-
tomhagen
#29246 Re: Sarajevo Construction
Da, sto da ne, ako ima para. Naprave se jasni kriteriji i bodovanje i ko zeli moze da se prijavi. Postenije nego kad Benjamina farba samo fasade svog komsiluka u titovoj ili zgrade u kojima gazde obrcu milionske pazare.
Ma nece prijatelju. Manjina nas je koji hocemo pravedan sistem. Vecina hoce sistem koji ide njemu u korist. Kad sistem kaze ne moze tako onda gleda kako da izigra sistem. Svejedno jel to da zagradi javno parking mjesto, ne plati tramvajsku kartu, podmaze za legalizaciju nelegalnog objekta, isturi ogradu dvorista metar u drzavno zemljiste, namjesti tender rođaku, kumu, prijatelju, ugradi se tamo-il vamo...nastavi niz.
Takodjer, svi na rijecima hoce sistem, ali sistem koji funkcioniše košta. Ne mozes placat 20Kf po m2 odrzavanja zgrade stare 80 godina i ocekivat da je odrzavana.
Vjeruj, manjina nas je koji stvarno zele da postoji pravedan sistem koji funkcionise.
Apsolutno se slažem. Upravo o tome i govorim. Zato sam ranije i napisao da narativ "država d'uradi" i sredi fasade/krovove/haustore privatnim objektima na najatraktivnijim lokacijama dok će vlasnici tih nekretnina ubirati masne kirije, a ostalim građanima kurko, je apsolutni dokaz teoreme da je bosanac glup
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29247 Re: Sarajevo Construction
misliš da bi netko platiodrug_profi wrote: ↑27/02/2026 12:41 Općina jednostavno treba uraditi fasadu i isporučiti račun stanarima u iznosu koliko bi koštala obična fasada.
-
neki
#29248 Re: Sarajevo Construction
netko ne bi, ali neko možda i bi
-
peca777
#29249 Re: Sarajevo Construction
Covjek je dobro napisao i naveo jedino ispravno rjesenje. Ne samo fasadu, vec i krov svakih XY godina. Ne mozes, ili neces platiti? Pa dobro, ima sredstvo prislile 
Prodas stan, kupis kontejner i zivis po svojim pravilima.
Obnova fasade i ispostava fakture je jedini nacin da se to uradi. Svaki drugi nacin je natezenje koje vodi ka tome da se to nece uraditi.
Prodas stan, kupis kontejner i zivis po svojim pravilima.
Obnova fasade i ispostava fakture je jedini nacin da se to uradi. Svaki drugi nacin je natezenje koje vodi ka tome da se to nece uraditi.
-
last mohicans
#29250 Re: Sarajevo Construction
Uradila se Branko Lazić, eno fantazija zgrada, pravi spomenik, uradit će se i Dom armije kojeg je sila načelnika i vlasti gledala u onako ruševnom stanju preko 20 godina. Još Sarajlijicama da srede fasade za stanove koje rentaju u ovim zgradama. Najmanje 4-5 stanova se renta u svakoj od ovih zgrada, a da ne govorim kakav oni javlušluk tu prave sa redanjem kanti, kamenja, rampi, kao jerbo on tu zivi mora imati mjesto.