Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9951 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

Hajlac wrote: 24/02/2026 09:32 Evo sta covjek kaze vezano za novu kontaktnu mrezu za trolejbuse prema Vogosci:

"Iskreno, nije. Vogošća sa količinom stanovnika kakva tamo jeste bi trebala u špici imati trolejbus svakih 7-8 minuta. Opet, moja lična iskustva, trolejbusi u 15-17 sati krcati do plafona. Problem sa trolejbuskom trasom do Vogošće jeste konstantna gužva (previše automobila) te zastarjeli tip kontaktne mreže, baš sam gledao u nevjerici šta su to montirali. Savremeno nije NIKAKO. Vozači trolejbusa se opravdano boje da će im iskočiti šipke na krovu i voze sporo, pa narod opravdano trolejbusima psuje sve po spisku jer usporavaju čitav saobraćaj. Moderna kontaktna mreža za veće brzine plus dvomotorni trolejbusi, u špici svakih 7-8 minuta, van špice 15 minuta, = i bio bi pun pogodak.

Vlasti lažu, jer 1. nema dovoljno trolejbusa (prije rata skoro 100 vozila), ali 2. uglavnom nema dovoljno vozača... vozači autobusa/trola fale svugdje po Evropi."
isto tako je rekao i da je druga varijanta poprilično skuplja, koliko se sjećam.
Hajlac

#9952 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

kabal1337 wrote: 24/02/2026 09:41 ovo ti zeleni rekli da napises
Mislis njemu.

Licno Zahiragic mu dao instrukcije :lol:
HelaS

#9953 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Hajlac wrote: 24/02/2026 09:45 ...
U kontekstu "strujnog udara" na tramvaju na onom sekcionom dijelu el-mreže, znajući da se takve situacije dešavale i prije, pretpostavimo da je, umjesto lijeve marindvorske krivine, da je bio pravac, kako bi vozač reagirao. Kako bi zaustavio tramvaj, i gdje...?
Hajlac

#9954 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Btw potvrda iz prve ruke za prepotentne pametnjakovice tehnologe elektroinzinjere Nikole Tesle itd. @zilog i @made_in_sarajevo s mjesta nesrece kod Tehnicke skole:

U tih 30-ak metara prije semafora/Y racvanja pruge, gdje je kobni tramvaj naglo dobio veliko ubrzanje, postoji i

1) sklop s kratkim 'mrtvim hodom' na zicama (koji na tramvaju u praksi stvara kratkotrajni prekid napajanja u momentu prolaska pantografom) na kontaktnoj mrezi za razdvajanje tj. iskljucivanje citavog kraka mreze prema okretaljki kod Zeljeznicke stanice,

kao i blize semaforu kod Y raskrsnice

2) dolazak napajanja/struje (podzemni kablovi koji se uz stub penju i spojeni su na kontaktnu mrezu).

Prema tome, dzaba vam pokusaji diskreditovanja vozaca koji je ovo izjavio o postojanju "kontaktera" i "sekcionera" na tom mjestu:

gras-all-about-t86762s9800.html#p20197959
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 10:15, edited 4 times in total.
drug_profi

#9955 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote: 24/02/2026 04:32 crveni bot
Hajlac wrote: 24/02/2026 09:04
kabal1337 wrote: 24/02/2026 04:32 crveni bot
Bezdusni crveni bot.
:lol:
Pa hajde dajte recite šta nije tačno jbt.
Sud kad sudi ne gleda emocije nego činjenice. Ja vam pokušavam to utuviti. Ali vi ste već donijeli presude i ko je kriv i šta je uzrok.
Sve što znate ispaliti je "bot".

Bot je karakteristika forumaša koji ne diskutuju arguemntima već se i pored argumenata drže neke svoje "istine".
To u ovoj priči nisam ja. Iznio sam fakte koji su dostupni. Video snimak koji smo vidjeli, na kojem se čuju razni zvukovi, ali ne i zvono tramvaja.
Logično je zaključiti da zvono nije uključeno. Ili možda ni ono nije bilo ispravno.
Ja vam govorim da je moje, tvoje, bilo čije mišljenje poptuno nebitno, već je jedino bitno ono što sud uzme da je bitno.
A materijalni dokazi su u depou Grasa, i niko ih ne čuva.
BadBoy

#9956 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

Fazon je što ne koristiš dovoljno boja slova u svojim postovima pa te ne čitaju :D
Chmoljo

#9957 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

Hajlac wrote: 24/02/2026 10:06 Btw potvrda iz prve ruke za prepotentne pametnjakovice tehnologe elektroinzinjere Nikole Tesle itd. @zilog i @made_in_sarajevo s mjesta nesrece kod Tehnicke skole:

U tih 30-ak metara prije semafora/Y racvanja pruge, gdje je kobni tramvaj naglo dobio veliko ubrzanje, postoji i

1) sklop s kratkim 'mrtvim hodom' na zicama (koji na tramvaju u praksi stvara kratkotrajni prekid napajanja u momentu prolaska pantografom) na kontaktnoj mrezi za razdvajanje tj. iskljucivanje citavog kraka mreze prema okretaljki kod Zeljeznicke stanice,

kao i blize semaforu kod Y raskrsnice

2) dolazak napajanja/struje (podzemni kablovi koji se uz stub penju i spojeni su na kontaktnu mrezu).

Prema tome, dzaba vam pokusaji diskreditovanja vozaca koji je ovo izjavio o postojanju "kontaktera" i "sekcionera" na tom mjestu:

gras-all-about-t86762s9800.html#p20197959
sve super, ali dok istraga ne pokaže, ne može se ni vozač izuzimati od krivice. da ne govorim da ona scena izlaska ispred suda nije bila primjerena.

blago rečeno.
Hajlac

#9958 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

BadBoy wrote: 24/02/2026 10:35 Fazon je što ne koristiš dovoljno boja slova u svojim postovima pa te ne čitaju :D
Moracu prilagoditi na boje koje su im ideoloski blize :lol:
Hajlac

#9959 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Chmoljo wrote: 24/02/2026 10:46 sve super, ali dok istraga ne pokaže, ne može se ni vozač izuzimati od krivice. da ne govorim da ona scena izlaska ispred suda nije bila primjerena.

blago rečeno.
Covjek se, uprkos onakvom doceku njegovih kolega koji su skandirali i uprkos tome sto se upravo netom prije izborio da ga ne utamnice na 30+30+30+... dana (kako to redovno radi nase "krivosudje"), NIJE nasmijao u momentu izlaska iz zgrade...vec napravio pomalo snuzdenu facu u momentu izlaska pred njih i samo pitao gdje mu je porodica.

Ispravi me ako grijesim.

Vidim da je ljudski fenomen -linca- te lakog manipulisanja masama/javnim narativom i dalje ziv :roll:
drug_profi

#9960 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Bilo bi mi nadjraže da se ispostavi da nije mogao učiniti ništa. To dokazujem time što stalno potenciram da je jedini izlaz za vozača forenzika tramvaja koja će pokazati da radi niza tehničkih kvarova nije mogao zaustaviti ni usporiti tramvaj.

Samo toliko stvari mora biti naopako na tom tramvaju da bi on izašao nevin.

I Ono što naglašavam stalno - kao da nikom do istine nije stalo jer tramvaj stoji navodno neobezbjeđen već 10 dana.

Samo ti od crvene boje ne vidiš ništa.
Vrijedi ovaj avatar vaše histerije. Itekako.
Chmoljo

#9961 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

Hajlac wrote: 24/02/2026 10:53
Chmoljo wrote: 24/02/2026 10:46 sve super, ali dok istraga ne pokaže, ne može se ni vozač izuzimati od krivice. da ne govorim da ona scena izlaska ispred suda nije bila primjerena.

blago rečeno.
Covjek se, uprkos onakvom doceku njegovih kolega koji su skandirali i uprkos tome sto se upravo netom prije izborio da ga ne utamnice na 30+30+30+... dana (kako to redovno radi nase "krivosudje"), NIJE nasmijao u momentu izlaska iz zgrade...vec napravio pomalo snuzdenu facu u momentu izlaska pred njih i samo pitao gdje mu je porodica.

Ispravi me ako grijesim.

Vidim da je ljudski fenomen -linca- te lakog manipulisanja masama/javnim narativom i dalje ziv :roll:
bezobrazni su ti pokušaji guranja riječi u usta koje nisu rečene.

kako je linč konstatovanje činjenice da se bez detaljne istrage vozač ne smije izuzimati od krivice? treba nam biti dovoljna njegova snuždena faca pri izlasku iz suda kao krucijalan dokaz?

svako ko ga izuzima bez ikakvih činjenica koje su utvrđene pravi upravo kontraefekt. njegova je nesreća to što ga je zadesilo, ali ni prvi ni zadnji učesnik u prometu koji ubije nekog. i ne bi bio prvi koji je skrivio tu nesreću, niti bi bio prvi koji nije skrivio tu nesreću.

koliko stvari govori u njegovu korist isto toliko se može reći i na njegovu štetu i zato stalno treba napominjati da bilo kakvo prejudiciranje nije dobro. ni da je kriv, ni da nije.
nepass1

#9962 Re: Gras all about

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 24/02/2026 11:51 Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Bilo bi mi nadjraže da se ispostavi da nije mogao učiniti ništa. To dokazujem time što stalno potenciram da je jedini izlaz za vozača forenzika tramvaja koja će pokazati da radi niza tehničkih kvarova nije mogao zaustaviti ni usporiti tramvaj.

I Ono što naglašavam stalno - kao da nikom do istine nije stalo jer tramvaj stoji navodno neobezbjeđen već 10 dana.

Bio mi na poslu lik iz grasa, neki majstor. I reko sta bi ono valjda ce naci sta je uzrok.
Kaze on, znaci ovo je rekla kazala prica, nece nikad nista na tramvaju naci. To je struja udarila i dobio ubrzanje. I ne moze se naknadno vidjeti da je ta struja udarila. Ili koja je vec ispravna rijec. On je koristio terminologiju, ja nisam pamtio.
pezzar

#9963 Re: Gras all about

Post by pezzar »

A šta ako (ovo pišem samo da potpalim teorije zavjere, pošto to volimo) je vozač lošom reakcijom kriv za izlijetanje tramvaja? Možda nije bio svjestan brzine, možda je mislio da će proći jer ga je zapravo zadnji kraj iznio iz šina.

Možda je zamolio kolegu da malo pobriše snimke koji bi ga mogli okriviti? Ipak je tramvaj završio u krugu GRAS-a, bez nadzora i prošlo je nekoliko dana do izuzimanja hard drajva. Mislite da to nijedan kolega ne bi uradio? O kako slabo poznajete naš narod...
Hajlac

#9964 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Chmoljo wrote: 24/02/2026 11:57 bezobrazni su ti pokušaji guranja riječi u usta koje nisu rečene.

kako je linč konstatovanje činjenice da se bez detaljne istrage vozač ne smije izuzimati od krivice? treba nam biti dovoljna njegova snuždena faca pri izlasku iz suda kao krucijalan dokaz?

svako ko ga izuzima bez ikakvih činjenica koje su utvrđene pravi upravo kontraefekt. njegova je nesreća to što ga je zadesilo, ali ni prvi ni zadnji učesnik u prometu koji ubije nekog. i ne bi bio prvi koji je skrivio tu nesreću, niti bi bio prvi koji nije skrivio tu nesreću.

koliko stvari govori u njegovu korist isto toliko se može reći i na njegovu štetu i zato stalno treba napominjati da bilo kakvo prejudiciranje nije dobro. ni da je kriv, ni da nije.
Ti si taj koji se bavi "guranjem rijeci u usta koje nisu recene" jer fenomen linca nisam spomenuo iz razloga kako poturas "izuzimanja vozaca od krivice" nego zbog insinuiranja prvog tebe da je "onakav izlazak vozaca ispred suda bio neprimjeren", kao i jos nekolicine ovdje na temi likova koji pokusavaju nametnuti narativ KATEGORICKE krivice iskljucivo vozaca na osnovu onog snimka iz privatnog auta (eto nije kocio eto ne cuje se zvono itd.) i kroz pricu kako je ha nemoguce da kontakteri i sekcioneri naprave kurslus u elektrici razjebanog tramvaja ha kako dati sklopovi uopste ni ne postoje na datom komadu kontaktne naponske mreze.
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 12:07, edited 1 time in total.
drug_profi

#9965 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 24/02/2026 12:02
drug_profi wrote: 24/02/2026 11:51 Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.

Bio mi na poslu lik iz grasa, neki majstor. I reko sta bi ono valjda ce naci sta je uzrok.
Kaze on, znaci ovo je rekla kazala prica, nece nikad nista na tramvaju naci. To je struja udarila i dobio ubrzanje. I ne moze se naknadno vidjeti da je ta struja udarila. Ili koja je vec ispravna rijec. On je koristio terminologiju, ja nisam pamtio.
A jel se može vidjeti da li su ostali sistemi koji zaustavljaju tramvaj ispravni? Kočnice npr.
nepass1

#9966 Re: Gras all about

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 24/02/2026 12:06
nepass1 wrote: 24/02/2026 12:02

A jel se može vidjeti da li su ostali sistemi koji zaustavljaju tramvaj ispravni? Kočnice npr.
Nemam pojma, ja se u tramvaj razumijem ko mara u kriv q. On je to napricao ugl zakljucna je bila da nece na tramvaju nista naci. Nisam ni ja vise zapitkivao.
Da me ko ne uhvati da nesta tvrdim i pametujem ovo samo prepricavam.
tokio25

#9967 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

pa da se moze i naci vjerobatno je do sada to sklonjeno ili sl
kao sto se pise u depou je bez nadzora
znaci tamo moze ovaj novi tramvaj osvanuti ako zele da sakriju sta krije tramvaj iz nesrece
adnante

#9968 Re: Gras all about

Post by adnante »

HelaS wrote: 22/02/2026 23:23 Na PJN nema informacije da je BH TELECOM SOLUTIONS
Znnaci tipican primjer kada neko zeli da raspravlja, ima razne teorije, a ne zna napisati ispravno naziv kompanije. Nevjerovatno.
HelaS

#9969 Re: Gras all about

Post by HelaS »

adnante wrote: 24/02/2026 12:19
HelaS wrote: 22/02/2026 23:23 Na PJN nema informacije da je BH TELECOM SOLUTIONS
Znnaci tipican primjer kada neko zeli da raspravlja, ima razne teorije, a ne zna napisati ispravno naziv kompanije. Nevjerovatno.
Moraš naučiti skakutati, trebat će ti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9970 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Hajlac wrote: 24/02/2026 09:07 Image

Image
Po ovome, na vozacu je krivica, jesam li dobro shvatio napisano??
adnante

#9971 Re: Gras all about

Post by adnante »

HelaS wrote: 24/02/2026 12:20
adnante wrote: 24/02/2026 12:19
Moraš naučiti skakutati, trebat će ti
hehehe, ma ja, to je to. Umjesto da ispravis gresku ti nastavljas :D pravi zadrti starosjedio.
tokio25

#9972 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

generakno krivica je servisera kontrole sefova nadzornika vozaca i ko je vec tamo sve ukljucen u sami rad gradskog saobracaja
ukratko svi u nizu
HelaS

#9973 Re: Gras all about

Post by HelaS »

tokio25 wrote: 24/02/2026 12:24 generakno krivica je servisera kontrole sefova nadzornika vozaca i ko je vec tamo sve ukljucen u sami rad gradskog saobracaja
ukratko svi u nizu
Tramvaj je cijelo jutro uredno prevozio putnike.
tokio25

#9974 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

HelaS wrote: 24/02/2026 12:25
tokio25 wrote: 24/02/2026 12:24 generakno krivica je servisera kontrole sefova nadzornika vozaca i ko je vec tamo sve ukljucen u sami rad gradskog saobracaja
ukratko svi u nizu
Tramvaj je cijelo jutro uredno prevozio putnike.
a to je dokaz za sta?
Hajlac

#9975 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

konektovan wrote: 24/02/2026 12:20
Hajlac wrote: 24/02/2026 09:07 Image

Image
Po ovome, na vozacu je krivica, jesam li dobro shvatio napisano??
Objasni nam mudraČe kako si procitavsi "Radi se o kvaru usljed mehanickog habanja" i "termicki zalijepljeni kontakteri R1 i R2" dosao do revolucionarnog zakljucka da je "na vozacu krivica"?

Ili volis selektivnu istinu pa si UZROKE naglog/nekontrolisanog ubrzavanja tramvaja izignorisao a ufatio se samo zadnje recenice gdje se Česi ibrete na crni scenario jos i neispravnih kocnica (sto su sami vozaci u dva navrata vec ranije ZADOKUMENTOVALI i sto je objavljeno prethodnih dana - imas na temi visestruko postavljene date snimke) razjebanih, u Sarajevu Jusufranicevom skolom unistenih tramvaja, kupljenih prije 50 godina (ovaj konkretni je proizveden 1977-e)?
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 12:31, edited 1 time in total.
Post Reply