isto tako je rekao i da je druga varijanta poprilično skuplja, koliko se sjećam.Hajlac wrote: ↑24/02/2026 09:32 Evo sta covjek kaze vezano za novu kontaktnu mrezu za trolejbuse prema Vogosci:
"Iskreno, nije. Vogošća sa količinom stanovnika kakva tamo jeste bi trebala u špici imati trolejbus svakih 7-8 minuta. Opet, moja lična iskustva, trolejbusi u 15-17 sati krcati do plafona. Problem sa trolejbuskom trasom do Vogošće jeste konstantna gužva (previše automobila) te zastarjeli tip kontaktne mreže, baš sam gledao u nevjerici šta su to montirali. Savremeno nije NIKAKO. Vozači trolejbusa se opravdano boje da će im iskočiti šipke na krovu i voze sporo, pa narod opravdano trolejbusima psuje sve po spisku jer usporavaju čitav saobraćaj. Moderna kontaktna mreža za veće brzine plus dvomotorni trolejbusi, u špici svakih 7-8 minuta, van špice 15 minuta, = i bio bi pun pogodak.
Vlasti lažu, jer 1. nema dovoljno trolejbusa (prije rata skoro 100 vozila), ali 2. uglavnom nema dovoljno vozača... vozači autobusa/trola fale svugdje po Evropi."
Gras all about
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9951 Re: Gras all about
- Hajlac
-
HelaS
- Hajlac
#9954 Re: Gras all about
Btw potvrda iz prve ruke za prepotentne pametnjakovice tehnologe elektroinzinjere Nikole Tesle itd. @zilog i @made_in_sarajevo s mjesta nesrece kod Tehnicke skole:
U tih 30-ak metara prije semafora/Y racvanja pruge, gdje je kobni tramvaj naglo dobio veliko ubrzanje, postoji i
1) sklop s kratkim 'mrtvim hodom' na zicama (koji na tramvaju u praksi stvara kratkotrajni prekid napajanja u momentu prolaska pantografom) na kontaktnoj mrezi za razdvajanje tj. iskljucivanje citavog kraka mreze prema okretaljki kod Zeljeznicke stanice,
kao i blize semaforu kod Y raskrsnice
2) dolazak napajanja/struje (podzemni kablovi koji se uz stub penju i spojeni su na kontaktnu mrezu).
Prema tome, dzaba vam pokusaji diskreditovanja vozaca koji je ovo izjavio o postojanju "kontaktera" i "sekcionera" na tom mjestu:
gras-all-about-t86762s9800.html#p20197959
U tih 30-ak metara prije semafora/Y racvanja pruge, gdje je kobni tramvaj naglo dobio veliko ubrzanje, postoji i
1) sklop s kratkim 'mrtvim hodom' na zicama (koji na tramvaju u praksi stvara kratkotrajni prekid napajanja u momentu prolaska pantografom) na kontaktnoj mrezi za razdvajanje tj. iskljucivanje citavog kraka mreze prema okretaljki kod Zeljeznicke stanice,
2) dolazak napajanja/struje (podzemni kablovi koji se uz stub penju i spojeni su na kontaktnu mrezu).
Prema tome, dzaba vam pokusaji diskreditovanja vozaca koji je ovo izjavio o postojanju "kontaktera" i "sekcionera" na tom mjestu:
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 10:15, edited 4 times in total.
- drug_profi
#9955 Re: Gras all about
Pa hajde dajte recite šta nije tačno jbt.
Sud kad sudi ne gleda emocije nego činjenice. Ja vam pokušavam to utuviti. Ali vi ste već donijeli presude i ko je kriv i šta je uzrok.
Sve što znate ispaliti je "bot".
Bot je karakteristika forumaša koji ne diskutuju arguemntima već se i pored argumenata drže neke svoje "istine".
To u ovoj priči nisam ja. Iznio sam fakte koji su dostupni. Video snimak koji smo vidjeli, na kojem se čuju razni zvukovi, ali ne i zvono tramvaja.
Logično je zaključiti da zvono nije uključeno. Ili možda ni ono nije bilo ispravno.
Ja vam govorim da je moje, tvoje, bilo čije mišljenje poptuno nebitno, već je jedino bitno ono što sud uzme da je bitno.
A materijalni dokazi su u depou Grasa, i niko ih ne čuva.
-
BadBoy
#9956 Re: Gras all about
Fazon je što ne koristiš dovoljno boja slova u svojim postovima pa te ne čitaju 
- Chmoljo
#9957 Re: Gras all about
sve super, ali dok istraga ne pokaže, ne može se ni vozač izuzimati od krivice. da ne govorim da ona scena izlaska ispred suda nije bila primjerena.Hajlac wrote: ↑24/02/2026 10:06 Btw potvrda iz prve ruke za prepotentne pametnjakovice tehnologe elektroinzinjere Nikole Tesle itd. @zilog i @made_in_sarajevo s mjesta nesrece kod Tehnicke skole:
blago rečeno.
- Hajlac
- Hajlac
#9959 Re: Gras all about
Covjek se, uprkos onakvom doceku njegovih kolega koji su skandirali i uprkos tome sto se upravo netom prije izborio da ga ne utamnice na 30+30+30+... dana (kako to redovno radi nase "krivosudje"), NIJE nasmijao u momentu izlaska iz zgrade...vec napravio pomalo snuzdenu facu u momentu izlaska pred njih i samo pitao gdje mu je porodica.
Ispravi me ako grijesim.
Vidim da je ljudski fenomen -linca- te lakog manipulisanja masama/javnim narativom i dalje ziv
- drug_profi
#9960 Re: Gras all about
Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Bilo bi mi nadjraže da se ispostavi da nije mogao učiniti ništa. To dokazujem time što stalno potenciram da je jedini izlaz za vozača forenzika tramvaja koja će pokazati da radi niza tehničkih kvarova nije mogao zaustaviti ni usporiti tramvaj.
Samo toliko stvari mora biti naopako na tom tramvaju da bi on izašao nevin.
I Ono što naglašavam stalno - kao da nikom do istine nije stalo jer tramvaj stoji navodno neobezbjeđen već 10 dana.
Samo ti od crvene boje ne vidiš ništa.
Vrijedi ovaj avatar vaše histerije. Itekako.
Bilo bi mi nadjraže da se ispostavi da nije mogao učiniti ništa. To dokazujem time što stalno potenciram da je jedini izlaz za vozača forenzika tramvaja koja će pokazati da radi niza tehničkih kvarova nije mogao zaustaviti ni usporiti tramvaj.
I Ono što naglašavam stalno - kao da nikom do istine nije stalo jer tramvaj stoji navodno neobezbjeđen već 10 dana.
- Chmoljo
#9961 Re: Gras all about
bezobrazni su ti pokušaji guranja riječi u usta koje nisu rečene.Hajlac wrote: ↑24/02/2026 10:53Covjek se, uprkos onakvom doceku njegovih kolega koji su skandirali i uprkos tome sto se upravo netom prije izborio da ga ne utamnice na 30+30+30+... dana (kako to redovno radi nase "krivosudje"), NIJE nasmijao u momentu izlaska iz zgrade...vec napravio pomalo snuzdenu facu u momentu izlaska pred njih i samo pitao gdje mu je porodica.
Ispravi me ako grijesim.
Vidim da je ljudski fenomen -linca- te lakog manipulisanja masama/javnim narativom i dalje ziv![]()
kako je linč konstatovanje činjenice da se bez detaljne istrage vozač ne smije izuzimati od krivice? treba nam biti dovoljna njegova snuždena faca pri izlasku iz suda kao krucijalan dokaz?
svako ko ga izuzima bez ikakvih činjenica koje su utvrđene pravi upravo kontraefekt. njegova je nesreća to što ga je zadesilo, ali ni prvi ni zadnji učesnik u prometu koji ubije nekog. i ne bi bio prvi koji je skrivio tu nesreću, niti bi bio prvi koji nije skrivio tu nesreću.
koliko stvari govori u njegovu korist isto toliko se može reći i na njegovu štetu i zato stalno treba napominjati da bilo kakvo prejudiciranje nije dobro. ni da je kriv, ni da nije.
- nepass1
#9962 Re: Gras all about
Bio mi na poslu lik iz grasa, neki majstor. I reko sta bi ono valjda ce naci sta je uzrok.drug_profi wrote: ↑24/02/2026 11:51 Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Kaze on, znaci ovo je rekla kazala prica, nece nikad nista na tramvaju naci. To je struja udarila i dobio ubrzanje. I ne moze se naknadno vidjeti da je ta struja udarila. Ili koja je vec ispravna rijec. On je koristio terminologiju, ja nisam pamtio.
- pezzar
#9963 Re: Gras all about
A šta ako (ovo pišem samo da potpalim teorije zavjere, pošto to volimo) je vozač lošom reakcijom kriv za izlijetanje tramvaja? Možda nije bio svjestan brzine, možda je mislio da će proći jer ga je zapravo zadnji kraj iznio iz šina.
Možda je zamolio kolegu da malo pobriše snimke koji bi ga mogli okriviti? Ipak je tramvaj završio u krugu GRAS-a, bez nadzora i prošlo je nekoliko dana do izuzimanja hard drajva. Mislite da to nijedan kolega ne bi uradio? O kako slabo poznajete naš narod...
Možda je zamolio kolegu da malo pobriše snimke koji bi ga mogli okriviti? Ipak je tramvaj završio u krugu GRAS-a, bez nadzora i prošlo je nekoliko dana do izuzimanja hard drajva. Mislite da to nijedan kolega ne bi uradio? O kako slabo poznajete naš narod...
- Hajlac
#9964 Re: Gras all about
Ti si taj koji se bavi "guranjem rijeci u usta koje nisu recene" jer fenomen linca nisam spomenuo iz razloga kako poturas "izuzimanja vozaca od krivice" nego zbog insinuiranja prvog tebe da je "onakav izlazak vozaca ispred suda bio neprimjeren", kao i jos nekolicine ovdje na temi likova koji pokusavaju nametnuti narativ KATEGORICKE krivice iskljucivo vozaca na osnovu onog snimka iz privatnog auta (eto nije kocio eto ne cuje se zvono itd.) i kroz pricu kako je ha nemoguce da kontakteri i sekcioneri naprave kurslus u elektrici razjebanog tramvaja ha kako dati sklopovi uopste ni ne postoje na datom komadu kontaktne naponske mreze.Chmoljo wrote: ↑24/02/2026 11:57 bezobrazni su ti pokušaji guranja riječi u usta koje nisu rečene.
kako je linč konstatovanje činjenice da se bez detaljne istrage vozač ne smije izuzimati od krivice? treba nam biti dovoljna njegova snuždena faca pri izlasku iz suda kao krucijalan dokaz?
svako ko ga izuzima bez ikakvih činjenica koje su utvrđene pravi upravo kontraefekt. njegova je nesreća to što ga je zadesilo, ali ni prvi ni zadnji učesnik u prometu koji ubije nekog. i ne bi bio prvi koji je skrivio tu nesreću, niti bi bio prvi koji nije skrivio tu nesreću.
koliko stvari govori u njegovu korist isto toliko se može reći i na njegovu štetu i zato stalno treba napominjati da bilo kakvo prejudiciranje nije dobro. ni da je kriv, ni da nije.
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 12:07, edited 1 time in total.
- drug_profi
#9965 Re: Gras all about
A jel se može vidjeti da li su ostali sistemi koji zaustavljaju tramvaj ispravni? Kočnice npr.nepass1 wrote: ↑24/02/2026 12:02Bio mi na poslu lik iz grasa, neki majstor. I reko sta bi ono valjda ce naci sta je uzrok.drug_profi wrote: ↑24/02/2026 11:51 Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Kaze on, znaci ovo je rekla kazala prica, nece nikad nista na tramvaju naci. To je struja udarila i dobio ubrzanje. I ne moze se naknadno vidjeti da je ta struja udarila. Ili koja je vec ispravna rijec. On je koristio terminologiju, ja nisam pamtio.
- nepass1
#9966 Re: Gras all about
Nemam pojma, ja se u tramvaj razumijem ko mara u kriv q. On je to napricao ugl zakljucna je bila da nece na tramvaju nista naci. Nisam ni ja vise zapitkivao.drug_profi wrote: ↑24/02/2026 12:06A jel se može vidjeti da li su ostali sistemi koji zaustavljaju tramvaj ispravni? Kočnice npr.nepass1 wrote: ↑24/02/2026 12:02Bio mi na poslu lik iz grasa, neki majstor. I reko sta bi ono valjda ce naci sta je uzrok.drug_profi wrote: ↑24/02/2026 11:51 Niko ba vozača ne linčuje, ali ga niko ni ne oslobađa svake krivnje, osim tebe i par ljudi.
Da me ko ne uhvati da nesta tvrdim i pametujem ovo samo prepricavam.
-
tokio25
#9967 Re: Gras all about
pa da se moze i naci vjerobatno je do sada to sklonjeno ili sl
kao sto se pise u depou je bez nadzora
znaci tamo moze ovaj novi tramvaj osvanuti ako zele da sakriju sta krije tramvaj iz nesrece
kao sto se pise u depou je bez nadzora
znaci tamo moze ovaj novi tramvaj osvanuti ako zele da sakriju sta krije tramvaj iz nesrece
-
adnante
-
HelaS
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
adnante
#9971 Re: Gras all about
-
tokio25
#9972 Re: Gras all about
generakno krivica je servisera kontrole sefova nadzornika vozaca i ko je vec tamo sve ukljucen u sami rad gradskog saobracaja
ukratko svi u nizu
ukratko svi u nizu
-
HelaS
-
tokio25
- Hajlac
#9975 Re: Gras all about
Objasni nam mudraČe kako si procitavsi "Radi se o kvaru usljed mehanickog habanja" i "termicki zalijepljeni kontakteri R1 i R2" dosao do revolucionarnog zakljucka da je "na vozacu krivica"?konektovan wrote: ↑24/02/2026 12:20Po ovome, na vozacu je krivica, jesam li dobro shvatio napisano??
Ili volis selektivnu istinu pa si UZROKE naglog/nekontrolisanog ubrzavanja tramvaja izignorisao a ufatio se samo zadnje recenice gdje se Česi ibrete na crni scenario jos i neispravnih kocnica (sto su sami vozaci u dva navrata vec ranije ZADOKUMENTOVALI i sto je objavljeno prethodnih dana - imas na temi visestruko postavljene date snimke) razjebanih, u Sarajevu Jusufranicevom skolom unistenih tramvaja, kupljenih prije 50 godina (ovaj konkretni je proizveden 1977-e)?
Last edited by Hajlac on 24/02/2026 12:31, edited 1 time in total.