Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PixelDrifter

#1126 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

JovicSA wrote: 22/02/2026 22:43 Kažu snimljeno sa 4K kamerom negdje u Meksiku mislim. Šta je ovo?

Image
Preradjena mutna fotografija balona, dok AI nije dodao vjestacke detalje.

orginalni balon za kupiti: https://www.instaballoons.com/products/ ... on-anagram

Orginalna fotka:

https://www.reddit.com/media?url=https% ... f236ec3f1c

Prva AI obrada:
https://www.reddit.com/media?url=https% ... 4fea7626aa
dječak sa šibicama

#1127 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

Sukob UFOfila sa religijom je interesantan, ruganje vjernicima jer "vjeruju u nesto sto ne vide" a oni su UFO vidjeli nikada, a vjeruju :D
Hakiz

#1129 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Hakiz »

Arminovski wrote: 23/02/2026 14:57
JovicSA wrote: 23/02/2026 13:47 Za sve ovdje ja imam jedan misoni eksperiment.

Pitanje je, kako znate da ste rođeni? Rekli vam mama i tata? Gledali ste namještene filmove porađanja djece? namještene fotografije? Jeste li svoje rođenje mogli vidjeti vlastitim očima? Niste!

Kako onda možete biti sigurni da ste rođeni kako su vam rekli, možda ste napravljeni u vanzemaljskom labaratoriju i priključeni na ogromnu neuronsku mrežu koja simulira svijet i svijest?

Eto ja vas izazivam da dokažete da ste rođeni a ne da ste na neuronskoj mreži kao u Matrixu. :mrgreen:
Ja ne znam za vas ali ja sam rođen prošli četvrtak.
Kaže Dave Allen, ako je Isus živio od Božića do Uskrsa, nije baš dugo živio :-D
Sanjarko

#1130 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Sanjarko »

Panspermia je vjerojatno uzrok života na Zemlji, sad šta su ovi objekti ne znam i ne znamo, ali svi ih narodi prije nas spominju na neki način.

Manje po meni bitno je od onoga šta se dešava danas.

Ratovi itd.
Arminovski

#1131 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Arminovski »

Hakiz wrote: 23/02/2026 16:43

Pitanje je, kako znate da ste rođeni? Rekli vam mama i tata? Gledali ste namještene filmove porađanja djece? namještene fotografije? Jeste li svoje rođenje mogli vidjeti vlastitim očima? Niste!

Kako onda možete biti sigurni da ste rođeni kako su vam rekli, možda ste napravljeni u vanzemaljskom labaratoriju i priključeni na ogromnu neuronsku mrežu koja simulira svijet i svijest?

Eto ja vas izazivam da dokažete da ste rođeni a ne da ste na neuronskoj mreži kao u Matrixu. :mrgreen:
I umro je zbog tebe. 😬
Dozer

#1132 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

joint union wrote: 23/02/2026 14:06
JohnnyS wrote: 23/02/2026 13:32
joint union wrote: 23/02/2026 13:17
Ima nelosa BBC-eva serija na ovu temu.
Potražit ću, hvala :thumbup:
Evo da se ne mucis :)

Pogledah. Sladunjavo. Osim sto smo opet prikazani kao klasicni nerazumni divljaci, sto i jesmo.

I onda se cudimo sto nam se niko ne pokazuje. :lol:
Hakiz

#1133 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Hakiz »

Arminovski wrote: 23/02/2026 19:56
Hakiz wrote: 23/02/2026 16:43

I umro je zbog tebe. 😬
Zbog mojih grijehova. Prije 2.000 godina :shock:
DonieBrasco

#1134 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

joint union wrote: 23/02/2026 14:06
Po ovom traileru ovaj lik i "zenska neko bice" padaju u ljubav, dok je sve opci haos ?

Eto sta nam servira zapad a mi kao hocemo da nam kazu da nismo sami u Univerzumu.

:lol:
PixelDrifter

#1135 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Izmučio tata sina do smrti zbog nas, jer nas voli.
Haris.ba

#1136 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Haris.ba »

DonieBrasco wrote: 23/02/2026 20:44
Po ovom traileru ovaj lik i "zenska neko bice" padaju u ljubav, dok je sve opci haos ?

Eto sta nam servira zapad a mi kao hocemo da nam kazu da nismo sami u Univerzumu.

Ja sam siguran da se vanzemaljci pojave u Sarajevu da bi bilo likova koji gledaju da sta odrade.
dječak sa šibicama wrote: 23/02/2026 15:52 Sukob UFOfila sa religijom je interesantan, ruganje vjernicima jer "vjeruju u nesto sto ne vide" a oni su UFO vidjeli nikada, a vjeruju :D
I najsmjesnije je da uopce nema introspekcije. Da skontaju sa kakvih polazista idu.
PixelDrifter

#1137 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Ova britanska serija je križanac riblje pijace i osiguravajućeg društva pred bankrotom. Gdje ćeš to gledati, kukala ti majka...
drag_gost

#1138 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

PixelDrifter wrote: 23/02/2026 15:06
DonieBrasco wrote: 23/02/2026 15:02

Prije par godina jedna grupa naucnika koja se bavi istrazivanjem DNK je dobila nobelovu nagradu za neko istrazivanje u tom podruciju - neko veliko otkrice su saznali.

I jedan od tih naucnika je govori kako je DNK danas nevjerovatna stvar i jos nije ni pocelo istrazivanje, da doslovno izgleda "kao da je neko to sve napravio" - nakon te izjave ove kurve iz Vatikana su se oglasile naravno braneci da je zivot i sve od Boga.

Dalje je taj naucnik dodao da u buducnosti kada tehnologija dobije napredak da ce covijek moci direktno da mnipulra DNK bas zbog toga sto izgleda ka kao da je neko to sve napravi, i da time doslvno covjeka oslobodi bolesti, da zivot bude duzi, da samo organizam dozivi evoluciju na novom nivou.
Sa naukom imamo sanse da religiju posaljemo u istoriju, bez nauke i obrazovanja, vracaju se mracna vremena praznovjerja, straha i tame.
Ja bih rekao da imamo sansu da religiju shvatimo i da je potvrdimo. To je neka druga tema.
DonieBrasco

#1139 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

Haris.ba wrote: 23/02/2026 20:47
DonieBrasco wrote: 23/02/2026 20:44

Ja sam siguran da se vanzemaljci pojave u Sarajevu da bi bilo likova koji gledaju da sta odrade.
Skinuli bi im retkape sa broda. :lol:
DonieBrasco

#1140 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

PixelDrifter wrote: 23/02/2026 20:52 Ova britanska serija je križanac riblje pijace i osiguravajućeg društva pred bankrotom. Gdje ćeš to gledati, kukala ti majka...
To ti je lobiji koji ima neogranicen buđet u novcu i svemu da zaglupljuje svijet.
DonieBrasco

#1141 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

drag_gost wrote: 23/02/2026 20:57 Ja bih rekao da imamo sansu da religiju shvatimo i da je potvrdimo. To je neka druga tema.
Kako mislis Bogove, poslanike, sto je zapisano u svetim knjigama potvrditi - dokazati.

Ozbiljno pitama za diskusije je.
drag_gost

#1142 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 23/02/2026 14:15
drag_gost wrote: 23/02/2026 13:55
Dozer wrote: 23/02/2026 13:25 Interesantno. Btw, izbacujes AI rezultate, al' nema veze.

Prefornulisacu pitanje - da li studije pokazuju da ljudi pod hipnozom u vecini slucajeva govore istinu?
Skraticu ti vrijeme za AI...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8040488 ... 0criterion.

89% hipnotisanih ispunjava kriterije istinitosti.

Ako ovo primijenimo na temu, kako objasnjavas da desetine ljudi iz raznih dijelova planete, koji se apsolutno ne poznaju, a koji tvrde da su bili otimani i laboratorijski/medicinski ispitivani, mnogi i cipovani, pod hipnozom opisuju iste stvari,? Od prostora u kojem se nalaze, do bica koja vide.
Je li ovo za mene? Nemoj sada da se vrijedjamo, AI (meh, napuhan, sales izraz koji mi se poceo gaditi, jer nije istinit, ali ok) koristim za mnogo, mnogo, mnogo ozbiljnije stvari od diskusije o teorijama zavjera. I LLM, ako mislis na isti, nemoj da nazivas AI-jem, nemoj da vrijedjamo AI. Znam kakvo je smece ispod i sta je decoder iz Transformer arhitekture, medjutim to je neka druga tema, odoh predaleko. Uglavnom, ne koristim LLM za diskusiju sa tobom, ne vjerujem LLM-u, a ni LLM ne vjeruje meni.

Na linku kaze i to je kljucno:

“Do the verbal reports of deeply hypnotized Ss truthfully reflect their subjective experiences of hypnotic suggestions?”
Oni ne ispituju da li hipnotisani govore objektivnu istinu o realnim dogadjajima. Oni ispituju da li hipnotisani iskreno prijavljuju svoje subjektivno iskustvo hipnotickih sugestija.

Dakle, 89% hipnotisanih je govorilo istinu o tome sta su oni subjektivno dozivjeli tokom sesije. Ako ti pod hipnozom dozivis da si lebdio i iskreno to prijavis, SCR moze pokazati da ne lazes. Ali to ne znaci da si stvarno lebdio, nego znaci da iskreno opisujes subjektivno iskustvo. Zato se ta 89% cifra cesto zloupotrebljava u raspravama o otmicama i slicno. Oni u hipnozi ono sto dozivljavaju kao istinu. Osoba moze biti potpuno uvjerena u ono sto prica, bez namjere da laze, a da sadrzaj bude netacan. U forenzickoj psihologiji to je odavno poznato. Uvjerljivost nije dokaz istinitosti. Napisao sam vec, ali nije zgoreg ponoviti. To je jedan od razloga zazto je hipnoza kao forenzicki alat uglavnom napustena i to je sve dokumentovano. Mogu ti linkovati na ovaj jedan barem 10 clanaka koji pobijaju objektivnu istinitost hipnoze. Nisi valjda u hipnozu ugurao svu svoju argumentaciju. Hipnoza nije serum istine.

Evo par clanaka:
- https://www.researchgate.net/publicatio ... emory_Test - Hipnoza moze povecati lazno sjecanje
- https://www.sciencedirect.com/science/a ... 8612001057 - Hipnoza ne poboljsava sjecanje generalno
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39968201/ - Formiranje laznih sjecanja kroz hipnozu

Ima toga koliko hoces...
Sve to znam, i OK je, ali ne pricam o tome nego o izvlacenju traumatoloskih sjecanja. Vecina ovih ljudi u svjesnom stanju ima samo djelice o tome.

Mislim da mozes naci dosta snimaka tih sesija, u kojima se razlicite ljude u rasponu od vise godina hipnotizira, a zatim ih se samo navodi na sjecanje. I svi opisuju skoro identicbe stvari.
Iz mnogih od njih su izvadjeni sitni implantati za koje se nije mogla utvrditi ni svrha ni porijeklo, a cesto ni tacna vrsta materijala.

Mnogi su imali i cudne oziljke od uboda ili malih rezova, za koje nisu znali odakle im dok pod hipnozom nisu ispricali da su bili ubadani iglama ili rezani.
Ima more ovih slucajeva, i medicinski dokumentovanih.

Onda, imamo poznate mutilacije stoke, kojoj cesto nedostaju reproduktivni organi, ili drugi dijelovi tijela, ali su rezovi na tim zivotinjama hirurski, i nikad nema krvi oko njih. Takodjer, ni prirodni predatori (vukovi, lisice, medvjedi) ne diraju te zivotinje, cak im ni ne prilaze.

Kako bi ti sve ovo objasnio?
Dakle, ako znamo, a znamo da je memorija rekonstruktivna, ne reproduktivna, ti kada pod hipnozom vracas sjecanje, ti ga zapravo ponovo konstruises. Ako osoba ima fragment, mozak ce popuniti praznine. A kad je prisutan kulturni sablon (siva bica, medicinski stol, svjetla, paraliza), mozak ce koristiti upravo taj sablon. Radi se o saturaciji sablonom.

To sto vise ljudi opisuje slicne scene nije dokaz realnosti. To je dokaz zajednickog kulturnog modela. Prije 1960-ih ljudi su pod paralizom sna vidjeli demone i inkube. Nakon Hila (Beti i Barni Hil), vide greye. Obrazac je isti, naratis se prilagodjava vremenu i trendu.

Vezano za implatante, do danas nijedan takozvani implantat nije prosao nezavisnu, recenziranu, forenzicku analizu koja bi pokazala da je nepoznatog porijekla. Svaki koji je ozbiljno analiziran ispostavio se kao metalni fragment, staklo, plastika, bioloski kalcifikat ili komadic industrijskog otpada

Doslovno, ne postoji nijedan laboratorijski rad (meni nije poznat) koji je potvrdio nepoznatu leguru ili vanzemaljski materijal. Ako imas, linkuj, ali da nije neka stomatoloska ordinacija u Meksiku gdje u slobodno vrijeme rade i estetske operacije i operacijen na mozgu.

Oziljci, mi kao smotani ljudi svakodnevno dobijamo mikroposjekotine, ogrebotine, ubode, urasle dlake, dermatoloske promjene. Vecina nas nema pojma kako su nastali. Kad osoba vec vjeruje da je otimanja bilo, hipnoza ce tim oziljcima dati narativ. To nije dokaz uzroka, to je retroaktivna interpretacija, dodaj kulturni model i eto vanzemaljaca.

Sto se tice mutilacije stoke, FBI je 70ih godina radio sveobuhvatno istrazivanje (https://vault.fbi.gov/Animal%20Mutilation). Zakljucii su da su uzroci raspadanje tkiva nakon smrti, nadimanje, pucanje koze, prirodno povlacenje krvi gravitacijom i insekti i mali predatori koji ciljaju meka tkiva (naucno dokazano). Rezovi djeluju hirurski jer kad se koza povuce i osusi, ivice izgledaju glatko. Nema krvi oko tijela jer se krv sliva unutar trupa ili iscuri prije nego sto se tijelo nadje (reproducirano u laboratoriji). Tvrdnja da predatori ne prilaze, jednostavno nije tacna u sistematskim studijama. Lesevi se vrlo brzo ukljuce u prirodni lanac razgradnje. Historijski pregledi pokazuju da su raniji alarmi o mutilacijama cesto bili uzrokovani medijskim senzacijama i kolektivnim strahovima, a ne stvarnim neobicnim uzrocima. Mnoge smrti goveda jednostavno su bile nepravilno interpretirane uslijed ekonomskih, ekoloskih i drustvenih napetosti, pa su se teorije sirile bez cvrstih dokaza. Izvor: https://daily.jstor.org/the-1970s-cow-m ... n-mystery/.
drag_gost

#1143 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

DonieBrasco wrote: 23/02/2026 21:13
drag_gost wrote: 23/02/2026 20:57 Ja bih rekao da imamo sansu da religiju shvatimo i da je potvrdimo. To je neka druga tema.
Kako mislis Bogove, poslanike, sto je zapisano u svetim knjigama potvrditi - dokazati.

Ozbiljno pitama za diskusije je.
Vidi, pored nauke, ja zaista postujem vjerovanje. Temelj slobode covjeka je pravo na nezavisno opredjeljenje, vjerovanje i zivot bez straha od inkvizije u svom izboru. Zato se trudim da sa Dozerom diskutujem, a ne da ismijavam neke stvari, jer covjek ako vjeruje u to sto pise, a vjerujem da vjeruje, onda se treba ispostovati i pricati onako kako bismo mi zeljeli da prica neko sa nama. Ista stvar za vjeru, ili religiju kao skup ponasanja i normi oko vjerovanja. Mi kroz nase postojanje, od prvog covjeka koji je stavio prst na celo i pomislio "Sta cu ja ovdje?' pa do dan-danas, trudimo se da pronadjemo smisao naseg postojanja. Imamo nauku, imamo vjerske knjige, prirucnike, imamo mastu, imamo zavjere i teorije zavjera, a imamo i nesto sto zaista leti oko nas, ne znamo jesu li vanzemaljci ili nisu. I naravno, ima tu jako dosta "buke" od raznoraznih oportunista, lesinara. Kako god, vjerujemo u nesto, vjerujemo da imamo ili da nemamo neki smisao, tragamo za tim otkricem i sa svakim naucnim dostignucem, koliko god on mali bio, vjerujem da smo blize tom otkricu. Sto se tice tvog pitanja, treba imati otvoren, objektivan um, a ne poci sa unaprijed definisanim stavom. Kako i sta, ne mislim da cu ja dokazati, ali pravo na vjerovanje u nesto bolje ili u to da nema nista je i dalje pravo koje zelim da je zasticeno. Nadam se da nisam bio previse apstraktan, nije tema ove teme, ali ako bude neka tema odvojena za ovo, pokusao bih se ukljuciti.
joint union

#1144 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by joint union »

PixelDrifter wrote: 23/02/2026 20:52 Ova britanska serija je križanac riblje pijace i osiguravajućeg društva pred bankrotom. Gdje ćeš to gledati, kukala ti majka...
Koliko sam skontao, serija pokazuje pravu prirodu covjeka sa akcentom na ekologiju. Pogledam sve sto Briti nude, vecinom je viseslojno, neki nazalost ne skontaju poentu.
Dozer

#1145 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 23/02/2026 21:17
Dakle, ako znamo, a znamo da je memorija rekonstruktivna, ne reproduktivna, ti kada pod hipnozom vracas sjecanje, ti ga zapravo ponovo konstruises. Ako osoba ima fragment, mozak ce popuniti praznine. A kad je prisutan kulturni sablon (siva bica, medicinski stol, svjetla, paraliza), mozak ce koristiti upravo taj sablon. Radi se o saturaciji sablonom.
Samo i jedino pod uslovom ako ta osoba ima neko znanje ili informacije o tom "kulturnom sablonu". Sta cemo ako nema to?
To sto vise ljudi opisuje slicne scene nije dokaz realnosti. To je dokaz zajednickog kulturnog modela. Prije 1960-ih ljudi su pod paralizom sna vidjeli demone i inkube. Nakon Hila (Beti i Barni Hil), vide greye. Obrazac je isti, naratis se prilagodjava vremenu i trendu.
Isto kao i gore - sta ako osoba nema nikakva znanja o tom kulturnom modelu, a pod hipnozom opisuje isto kao osoba na drugom kraju svijeta?
Pretpostavljam da mislis na ovakva istrazivanja, ali ovdje je vise nego jasno, cak to i pise, da su istrazivaci u sve usli potpuno ubijedjeni da se ne radi o otmicama. S takvim predubjedjenjem oni su u samom startu sebi postavili cilj da negiraju ono sto ljudi tvrde, i sasvim je onda logicno da ce rezultat biti onakvi kakvi istrazivaci smatraju da su tacni, ali to nije nuzno i zaista tacno.
https://news.harvard.edu/gazette/story/ ... xamined-2/
Vezano za implatante, do danas nijedan takozvani implantat nije prosao nezavisnu, recenziranu, forenzicku analizu koja bi pokazala da je nepoznatog porijekla. Svaki koji je ozbiljno analiziran ispostavio se kao metalni fragment, staklo, plastika, bioloski kalcifikat ili komadic industrijskog otpada
Fascinantno, zar ne? I u potpunosti se uklapa u sablon zataskavanja svega vezanog za tematiku.
Doslovno, ne postoji nijedan laboratorijski rad (meni nije poznat) koji je potvrdio nepoznatu leguru ili vanzemaljski materijal. Ako imas, linkuj, ali da nije neka stomatoloska ordinacija u Meksiku gdje u slobodno vrijeme rade i estetske operacije i operacijen na mozgu.
Ne znam otkad pratis ovu tematiku, ali ja je pratim podugo, cca.20 g., i mogu ti reci da je u zadnjih 10-ak godina s interbeta nestalo more sadrzaja koji su se bavili ovime. Poput Lacerta file-a, recimo. Nekad je sve vrvilo clancima i klipovima sa svjedocenjima ljudi, analizama, novinskim clancima, itd., a sad se te stvari mogu naci tu i tamo na placenim ili kojekakvim klj portalima, a cca. 90% toga je jednostavno nestalo.
Oziljci, mi kao smotani ljudi svakodnevno dobijamo mikroposjekotine, ogrebotine, ubode, urasle dlake, dermatoloske promjene. Vecina nas nema pojma kako su nastali. Kad osoba vec vjeruje da je otimanja bilo, hipnoza ce tim oziljcima dati narativ. To nije dokaz uzroka, to je retroaktivna interpretacija, dodaj kulturni model i eto vanzemaljaca.
Razumijem ja tebe u potpunosti, kao i narativ kojeg se drzis, medjutim velika vecina tih ljudi nikad nije dobila ni trazila centa za svoje svjedocenje, mnogi nikad nisu ni htjeli svjedociti, ali je svima zajednicka trauma.
Mislim da su tu ovakva objasnjenja o "popunjavanju rupa u memoriji" na bazi "kulturnog modela" besmislena, al' OK, svako ima pravo na svoje misljenje.
Sto se tice mutilacije stoke, FBI je 70ih godina radio sveobuhvatno istrazivanje (https://vault.fbi.gov/Animal%20Mutilation). Zakljucii su da su uzroci raspadanje tkiva nakon smrti, nadimanje, pucanje koze, prirodno povlacenje krvi gravitacijom i insekti i mali predatori koji ciljaju meka tkiva (naucno dokazano). Rezovi djeluju hirurski jer kad se koza povuce i osusi, ivice izgledaju glatko. Nema krvi oko tijela jer se krv sliva unutar trupa ili iscuri prije nego sto se tijelo nadje (reproducirano u laboratoriji). Tvrdnja da predatori ne prilaze, jednostavno nije tacna u sistematskim studijama. Lesevi se vrlo brzo ukljuce u prirodni lanac razgradnje. Historijski pregledi pokazuju da su raniji alarmi o mutilacijama cesto bili uzrokovani medijskim senzacijama i kolektivnim strahovima, a ne stvarnim neobicnim uzrocima. Mnoge smrti goveda jednostavno su bile nepravilno interpretirane uslijed ekonomskih, ekoloskih i drustvenih napetosti, pa su se teorije sirile bez cvrstih dokaza. Izvor: https://daily.jstor.org/the-1970s-cow-m ... n-mystery/.
Necu nista komentarisati, samo cu postaviti par modernijih slika od 1970., jer sve se to desava i danas, a ti, i ostali, sami zakljucite koliko gornje objasnjenje ima smisla u odnosu na slike.
Oregon:
Image

Montana:
Image

Evo i frisko, 2025.
https://www.opb.org/article/2025/03/26/ ... -of-blood/
Itd.itd.

Evo i jedan mozda inteesantan sadrzaj s dosta info i linkova.
https://www.pbs.org/newshour/science/7- ... ed-science
drag_gost

#1146 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

drag_gost wrote: 23/02/2026 21:17
Dozer wrote: 23/02/2026 22:58 Samo i jedino pod uslovom ako ta osoba ima neko znanje ili informacije o tom "kulturnom sablonu". Sta cemo ako nema to?
drag_gost wrote:To sto vise ljudi opisuje slicne scene nije dokaz realnosti. To je dokaz zajednickog kulturnog modela. Prije 1960-ih ljudi su pod paralizom sna vidjeli demone i inkube. Nakon Hila (Beti i Barni Hil), vide greye. Obrazac je isti, naratis se prilagodjava vremenu i trendu.
Dozer wrote: 23/02/2026 22:58 Isto kao i gore - sta ako osoba nema nikakva znanja o tom kulturnom modelu, a pod hipnozom opisuje isto kao osoba na drugom kraju svijeta?
Pretpostavljam da mislis na ovakva istrazivanja, ali ovdje je vise nego jasno, cak to i pise, da su istrazivaci u sve usli potpuno ubijedjeni da se ne radi o otmicama. S takvim predubjedjenjem oni su u samom startu sebi postavili cilj da negiraju ono sto ljudi tvrde, i sasvim je onda logicno da ce rezultat biti onakvi kakvi istrazivaci smatraju da su tacni, ali to nije nuzno i zaista tacno.
Ova dva cu spojiti u jedan odgovor. Kako moze da nema, pored pristupa internetu, saturacije svakog aspekta zivota o vanzemaljskim otmicama i o tome kako izgledaju. Ispitivali su ljude najvise iz srednje klase, dakle ljude prosjecnog obrazovanja vecinom i pristupa tim informacijama.

Sto se tice izvora, nisam mislio na taj. U tom Harvard Gazette tekstu se jasno navodi da istrazivaci nisu smatrali da se radi o stvarnim otmicama i da im nije bila namjera potvrditi vanzemaljsko porijeklo prica. Medjutim, nigdje ne pise da je metodologija koncipirana da potkopa vjerovanje ispitanika, vec pise da je cilj bio istraziti emocionalne i fizioloske reakcije u okviru psihologije, a ne potvrditi stvarne tektonske vanzemaljske događaje. Bitna nijansa.

Mislim na ovakve:

- https://www.nspb.net/index.php/nspb/article/view/288
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12150421/
drag_gost wrote:Vezano za implatante, do danas nijedan takozvani implantat nije prosao nezavisnu, recenziranu, forenzicku analizu koja bi pokazala da je nepoznatog porijekla. Svaki koji je ozbiljno analiziran ispostavio se kao metalni fragment, staklo, plastika, bioloski kalcifikat ili komadic industrijskog otpada
Dozer wrote: Fascinantno, zar ne? I u potpunosti se uklapa u sablon zataskavanja svega vezanog za tematiku.
Nije fascinantno, veoma je logicno. Uklapa se tamam toliko koliko se uklapa da je Hilari Klinton reptil koji se kupa u supi od cvekle. Medjutim, istina jej da nijedan takozvani implatant nije prosao recenzirane forenzicke analize koje bi pokazale nepoznato porijeklo. Pricamo o vise drzava, vise kontinenata i vise razlicitih vlada i politika.
drag_gost wrote:Doslovno, ne postoji nijedan laboratorijski rad (meni nije poznat) koji je potvrdio nepoznatu leguru ili vanzemaljski materijal. Ako imas, linkuj, ali da nije neka stomatoloska ordinacija u Meksiku gdje u slobodno vrijeme rade i estetske operacije i operacijen na mozgu.
Dozer wrote: Ne znam otkad pratis ovu tematiku, ali ja je pratim podugo, cca.20 g., i mogu ti reci da je u zadnjih 10-ak godina s interbeta nestalo more sadrzaja koji su se bavili ovime. Poput Lacerta file-a, recimo. Nekad je sve vrvilo clancima i klipovima sa svjedocenjima ljudi, analizama, novinskim clancima, itd., a sad se te stvari mogu naci tu i tamo na placenim ili kojekakvim klj portalima, a cca. 90% toga je jednostavno nestalo.
Pratim dugo. Ovo je klasicna zamjena teza, cisto da bi se narativ na zor uklopio nekako.

Ako je nesto zaista bilo laboratorijski analizirano i pokazalo nepoznatu leguru ili nepoznatu strukturu materijala, onda to ne moze nestati sa interneta tek tako. Takav nalaz mora postojati u recenziranom naucnom radu, laboratorijskom izvjestaju, univerzitetskoj arhivi, patentnoj bazi ili fizickom uzorku koji se moze ponovo analizirati. Internet klipovi mogu nestati, youtube kanali mogu biti obrisani, ali spektrometrijski nalaz nepoznate legure ne nestaje jer je neko obrisao web stranicu.

Ako je postojala analiza koja je pokazala elemente ili izotopne omjere koji nisu zemaljski, to bi bio najveci naucni dogadjaj u istoriji. Takav rad bi bio citiran, repliciran, osporavan, branjen. Ne bi zivio samo na forumima i u Lacerta pdf-u.

Taj argument "nestalo je sa interneta" je slab iz jednog prostog razloga sto internet nikad nije bio arhiva nauke. Nauka se cuva u bazama podataka, bibliotekama, DOI sistemu, fizickim uzorcima.

Ako postoji ijedan naziv laboratorije, ime istrazivaca, godina analize, metoda testiranja (SEM, mass spec, XRF, ICP-MS) ili DOI broj, onda ga daj, ali posto toga nema, svo vrijeme ovdje onda pricas o digitalnom folkloru, ne o materijalnoj nauci.

Takodjer, i ta tvrdnja da je 90 posto nestalo zapravo znaci da je vecina sadrzaja bila neformalna, nerecenzirana i oslonjena na web hosting, ne na nauku. Dok ne postoji uzorak koji moze proci kroz nezavisnu analizu u vise laboratorija i dati isti rezultat, nemamo dokaz.

Sve ostalo je prica o tome da je nekad bilo puno klipova.
drag_gost wrote:Oziljci, mi kao smotani ljudi svakodnevno dobijamo mikroposjekotine, ogrebotine, ubode, urasle dlake, dermatoloske promjene. Vecina nas nema pojma kako su nastali. Kad osoba vec vjeruje da je otimanja bilo, hipnoza ce tim oziljcima dati narativ. To nije dokaz uzroka, to je retroaktivna interpretacija, dodaj kulturni model i eto vanzemaljaca.
Dozer wrote:Razumijem ja tebe u potpunosti, kao i narativ kojeg se drzis, medjutim velika vecina tih ljudi nikad nije dobila ni trazila centa za svoje svjedocenje, mnogi nikad nisu ni htjeli svjedociti, ali je svima zajednicka trauma.
Mislim da su tu ovakva objasnjenja o "popunjavanju rupa u memoriji" na bazi "kulturnog modela" besmislena, al' OK, svako ima pravo na svoje misljenje.
"Narativ" je naucan i empirijski, tvoj je produkt popunjavanja rupa. Postujem. Nikada nisam ni tvrdio da je neko trazio novac. To sto neko nije trazio novac ne znaci da je iskustvo objektivno tacno. Ljudi mogu iskreno dozivjeti nesto traumaticno bez svjesne lazi i bez ikakve koristi. Trauma ne dokazuje uzrok, ona dokazuje da je osoba dozivjela jak subjektivni dogadjaj. Zajednicka trauma ne znaci zajednicki fizicki uzrok. Postoje kolektivni obrasci iskustva kroz istoriju. U srednjem vijeku ljudi su imali traume od demonoloških napada. Danas su to vanzemaljske otmice. Obrazac straha, paralize i medicinske invazije je isti, samo je interpretacija modernizovana. Kulturni model nije popunjavanje rupa izmisljanjem. To je poznat mehanizam u kognitivnoj psihologiji. Memorija se rekonstruise. Kad imas fragment, mozak koristi postojece sablone da ga uokviri. Ako je sablon globalno rasiren kroz medije, knjige, dokumentarce, internet, onda nije potrebno da osoba svjesno poznaje svaki detalj da bi ga usvojila.
drag_gost wrote:Sto se tice mutilacije stoke, FBI je 70ih godina radio sveobuhvatno istrazivanje (https://vault.fbi.gov/Animal%20Mutilation). Zakljucii su da su uzroci raspadanje tkiva nakon smrti, nadimanje, pucanje koze, prirodno povlacenje krvi gravitacijom i insekti i mali predatori koji ciljaju meka tkiva (naucno dokazano). Rezovi djeluju hirurski jer kad se koza povuce i osusi, ivice izgledaju glatko. Nema krvi oko tijela jer se krv sliva unutar trupa ili iscuri prije nego sto se tijelo nadje (reproducirano u laboratoriji). Tvrdnja da predatori ne prilaze, jednostavno nije tacna u sistematskim studijama. Lesevi se vrlo brzo ukljuce u prirodni lanac razgradnje. Historijski pregledi pokazuju da su raniji alarmi o mutilacijama cesto bili uzrokovani medijskim senzacijama i kolektivnim strahovima, a ne stvarnim neobicnim uzrocima. Mnoge smrti goveda jednostavno su bile nepravilno interpretirane uslijed ekonomskih, ekoloskih i drustvenih napetosti, pa su se teorije sirile bez cvrstih dokaza. Izvor: https://daily.jstor.org/the-1970s-cow-m ... n-mystery/.
Dozer wrote: Necu nista komentarisati, samo cu postaviti par modernijih slika od 1970., jer sve se to desava i danas, a ti, i ostali, sami zakljucite koliko gornje objasnjenje ima smisla u odnosu na slike.

Fotografije same po sebi ne dokazuju uzrok. Slika lesa sa uklonjenim mekim tkivom ne govori da je to uradio skalpel iz svemira. Sto se tice toga da nema krvi, to je standardan postmortem fenomen. Kad zivotinja ugine, srce vise ne pumpa, a krv se slijeva gravitacijom u donje dijelove tijela ili se zgrusa. Ako je rana nastala nakon smrti, nema aktivnog krvarenja. To je osnovna patologija, ne misterija.

Ciste ivice su takodje objasnjene. Kad se koza isusi i zategne tokom raspadanja, ivice djeluju glatko. Insekti i mali predatori sistematski ciljaju oci, genitalije, usne, meka tkiva i anus. Sve ovo je dokumentovano u veterinarskoj literaturi i dokazano eksperimentom.
Dozer

#1147 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Onda se radi o vrlo efikasnim insektima, jer se na prve dvije slike vidi da se radi o svjezim zivotinjama. I na slikama nigdje nijednog insekta, a znamo koliko ih je tesko otjerati od lesa.

Kako objasnjavas skoro identicne rane na dvije razlicite zivotinje u dvije razlicite regije/drzave? I nisu jedine takve, ima ih koliko hoces, svako malo.

Isti insekti sve odradili? Mora da su dobro utrenirani...

Drug, negiras i spinujes ocigledne stvari, jer se ne uklapaju u tvoja poimanja, a sve uporno pokusavas utrpati u naucne dokaze, analize i sl..
Pa ljudi za sva ova desavanja sa stokom znaju i prate ih decenijama.

Otmice su prijavljivane i prije interneta, prikaze i price o UFO imamo kroz stotine i hiljade godina unazad.
Danas, opet, postoje agencije i vladini projekti koji se bave izucavanjem i pracenjem toga, a koji sigurno ne bi postojali da ne postoje ta desavanja. Ko jos istrazuje nepostojanje necega...
Gomila toga je dokumentovana na razne nacine, ali ti i dalje tvrdis da nema dokaza.

Gomila ljudi, insidera, svjedocila o zataskavanju kroz decenije, ali ni to nije validno jer, zamisli, vlade i njihove agencije nisu rekle da je istina, i to iste one vlade i agencije koje su optuzena za zataskavanje (ovo je tvoj primarni narativ u svemu, AtA), pri cemu ti je nepojmljivo da hiljade ljudi decenijama sute o necemu. Jesi kad cuo za ugovor o povjerljivosti i sutnji, drzavnoj tajni? Znas li kako funkcionise?

Dakle, kod tebe je klasicni zacarani krug trazenja zvanicne potvrde nekog autoriteta, a upravo ti autoriteti kriju i spinuju te stvari.

Colin slike su odlican primjer, gdje su ljudi novinarima dostavili 6 slika, a onda su one zavrsile u MOD-u bez objave, i tamo bile sakrivene 32 godine. Onda se odjednom pojavila samo jedna (vjerovatno je neki zvizdac mazn'o), ali ostalih 5 nikada.

Elem, vrijeme ce sve pokazati. Ostaje samo da se nadamo da cemo to dozivjeti.
drag_gost

#1148 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 24/02/2026 00:03 Onda se radi o vrlo efikasnim insektima, jer se na prve dvije slike vidi da se radi o svjezim zivotinjama. I na slikama nigdje nijednog insekta, a znamo koliko ih je tesko otjerati od lesa.

Kako objasnjavas skoro identicne rane na dvije razlicite zivotinje u dvije razlicite regije/drzave? I nisu jedine takve, ima ih koliko hoces, svako malo.

Isti insekti sve odradili? Mora da su dobro utrenirani...

Drug, negiras i spinujes ocigledne stvari, jer se ne uklapaju u tvoja poimanja, a sve uporno pokusavas utrpati u naucne dokaze, analize i sl..
Pa ljudi za sva ova desavanja sa stokom znaju i prate ih decenijama.

Otmice su prijavljivane i prije interneta, prikaze i price o UFO imamo kroz stotine i hiljade godina unazad.
Danas, opet, postoje agencije i vladini projekti koji se bave izucavanjem i pracenjem toga, a koji sigurno ne bi postojali da ne postoje ta desavanja. Ko jos istrazuje nepostojanje necega...
Gomila toga je dokumentovana na razne nacine, ali ti i dalje tvrdis da nema dokaza.

Gomila ljudi, insidera, svjedocila o zataskavanju kroz decenije, ali ni to nije validno jer, zamisli, vlade i njihove agencije nisu rekle da je istina, i to iste one vlade i agencije koje su optuzena za zataskavanje (ovo je tvoj primarni narativ u svemu, AtA), pri cemu ti je nepojmljivo da hiljade ljudi decenijama sute o necemu. Jesi kad cuo za ugovor o povjerljivosti i sutnji, drzavnoj tajni? Znas li kako funkcionise?

Dakle, kod tebe je klasicni zacarani krug trazenja zvanicne potvrde nekog autoriteta, a upravo ti autoriteti kriju i spinuju te stvari.

Colin slike su odlican primjer, gdje su ljudi novinarima dostavili 6 slika, a onda su one zavrsile u MOD-u bez objave, i tamo bile sakrivene 32 godine. Onda se odjednom pojavila samo jedna (vjerovatno je neki zvizdac mazn'o), ali ostalih 5 nikada.

Elem, vrijeme ce sve pokazati. Ostaje samo da se nadamo da cemo to dozivjeti.
Ti imas pravo da vjerujes u sta hoces, medjutim kada pricamo o nauci, tu su stvari jasne i postoje procesi koji se moraju ispostovati da bi nauka bila validna, reproducibilna i provjerljiva. Ja nista nisam spinovao, doslovno za sve sto sam napisao sam ti dao verifikovane izvore od postovanih naucnih organizacija i postovanih i kredibilnih naucnika. To nazivas spinovanjem, a zaista sam gledao da te maksimalno ispostujem. Sta je alternativa? Vjerovati Jou Roganu i slicnima koji pricaju ismijavaju sve te naucne procese samim time sto se petljaju gdje im nije mjesto. Posteno, svako sebi bira hranu, medjutim ja vise volim da vjerujem nauci i naucnim metodama, jer smo dosli gdje jesmo iskljucivo naukom, a ne na osnovu malog hame iz pekare kojeg su 3 puta vanzemaljci oteli u Hrasnom i vratili na Stupu. Ti pises na uredjaju na kojem pises zbog nauke, a ne zbog rekla-kazala argumenata.

Postoje veterinarski eksperimenti koji su dokazali da je ovo apsolutno sve moguce i da se to desava u prirodnom ekosistemu, poslao sam ti nekoliko dokaza. Treba imati otvoren um, a ne voditi se pseudonaukom. Sutra da se naucno dokaze postojanje intergalaktickih bica (ili da stupimo u kontakt sa njima), naravno da cu morati to usvojiti. Iskreno da ti budem, volio bih da se to desi jer bi to bilo najvece otkrice u historiji covjecanstva.

Fotografija sama po sebi nije forenzicki dokaz uzroka. To sto na slici ne vidis insekte ne znaci da ih nije bilo. Raspadanje pocinje brzo, muhe polazu jaja u minutama, a larve uklanjaju meka tkiva vrlo efikasno. Predatori i proces razgradnje ciljaju ista anatomska mjesta jer su to najmeksi i najizlozeniji dijelovi, zato obrasci izgledaju slicno i u razlicitim drzavama. To nije "utrenirano", nego bioloski dosljedno.

Cinjenica da se slucajevi desavaju decenijama ne znaci da je uzrok natprirodan. {araliza sna i razne masovne interpretacije anomalija postoje vijekovima, samo se narativ mijenja sa kulturom. Vlade istrazuju prijave jer im je posao da procjenjuju potencijalne prijetnje, ne zato sto su potvrdile vanzemaljsko porijeklo. Klasifikacija ne dokazuje sadrzaj, posebno u kontekstu Hladnog rata gdje se klasifikovalo sve sto je imalo veze sa neidentifikovanim objektima.

Ljudi mogu iskreno dozivjeti nesto, fotografije mogu izgledati dramaticno, svjedocenja mogu biti brojna, ali tvrdnja o neljudskoj naprednoj inteligenciji zahtijeva fizicki, nezavisno provjerljiv dokaz. Takav dokaz do danas nije prezentovan. Dok se to ne promijeni, najjednostavnije i empirijski potkrijepljeno objasnjenje ostaje prirodni proces, a ne skrivena vanzemaljska intervencija.
PixelDrifter

#1149 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Da, zahvaljujući nauci možemo voditi ovakvu prepisku, a da istu negiramo, jer nam se ne uklapa u naše vjerovanje.
drag_gost

#1150 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

PixelDrifter wrote: 24/02/2026 08:24 Da, zahvaljujući nauci možemo voditi ovakvu prepisku, a da istu negiramo, jer nam se ne uklapa u naše vjerovanje.
Problem je u tome sto kada ljudi objektivno ne znaju zbog manjka formalnog obrazovanja, onda koriste mastu i popunjavaju rupe raznoraznim laganim stivom. Lakse je cuti kako je AI zao (ne mislim ovdje na Dozera, da se ne nadje prozvan), nego zaista uci u arhitekturu, razumjeti je, istrenirati neki mali model na 10 000 podataka i vidjeti da mogu biti samo zle namjere ljudi. Mozemo o svijesti, AGI-ju, medjutim to je jos uvijek u domeni naucne fantastike. Danasnji AI je sastavljan od trikova i hackova jednim dijeom, a ispod toga je teorija informacija i linearna algebra.
Post Reply