Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#9901 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 22:21
Hajlac wrote: 22/02/2026 22:20
drug_profi wrote: 22/02/2026 22:13

Što, jel to nema samoubica, nadrogiranih, psihijatrijskih slučajeva...?
Suđenje je ozbiljna stvar i važi samo ono što možeš dokazati.
Za sad stoji da je vozač upravljao tramvajem koji je prebrzo ušao u krivinu i dalje se zna.
Odbrana treba dokazati da nije mogao učiniti ništa da ga uspori ili zaustavi.
Kako ti znas da je vozac uopste imao pod svojom kontrolom dati tramvaj u momentu kad je naglo ubrzao - 30-ak metara pred skretanje/semafor?
Drugim rijecima, kako mozes tvrditi da se tramvaj NIJE oteo kontroli/pomahnitale komande/elektrika i kocnica u tom momentu postala neupotrebljiva?

Kad vec nabrajas, onda bi bilo fer da spomenes i kako 'stoji' da imamo izjave svjedoka iz i oko tramvaja da je vozac UPOZORAVAO da se nesto abnormalno desava:

- zvonom
- mahanjem rukama
itd.
Čuj kako znam... :lol:
Kako ti znaš da nije?

Sudu moraš dokazati da vozilo nije bilo moguće kontrolisati jer (pazi sad čuda) je napravljeno da ga se može kontrolisati.
Pa poenta i jeste upravo u tome da ni ti ni bilo ko drugi nema pravo niti smije tvrditi da je vozac u momentu nesrece tj. prilaska krivini EFEKTIVNO UPRAVLJAO VOZILOM tj. imao KONTROLU nad komandama na vozilu.

Necemo nikad sa sigurnoscu to saznati upravo zbog toga sto je dokazni materijal (tramvaj) kompromitovan samim cinom (zahvaliti nasem Tuzilastvu, Policiji itd.) visednevnog drzanja upravo u krugu pravnog i fizickih lica koja su bila zaduzena (i samim tim potencijalno KRIVCI) za mogucu tehnicku neispravnost vozila losim odrzavanjem, krpljenjem datog tramvaja dijelovima upitne istrosenosti i ispravnosti iz drugih ocerupanih Tatri u remizi, potencijalnim prespajanjem sigurnosnih mehanizama koje je proizvodjac namijenio za brzo zaustaljanje vozila u hitnim situacijama itd..
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 22:41, edited 3 times in total.
drug_profi

#9902 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

:lol:
Nego ko je?
Hajlac

#9903 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 22:35 :lol:
Nego ko je?
Jesi li uopste gledao ona dva video klipa koje su sami vozaci snimili ranije na ovom tipu tramvaja i procitao njihov opis ponasanja tramvaja? Kapiras li zasto se na snimcima zvono tramvaja kontinuirano cuje?
Jesi li procitao ono sto je BHRT objavio kao potvrdu da su ovakvi tramvaji muhanati zbog problema s akceleratorima i kontaktorima?
drug_profi

#9904 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Na snimku nesrece zvono se ne cuje.
Sto se gledaldaca sa strane tice. vozac je zaspao... trazumijes.
Svaku tvrdnju moras dokazati, dotel jedino sto je validno jeste da je vozac upravljao vozilom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9905 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 22/02/2026 21:50 Previse teorija jer nemamo pojma dokle je istraga, sta se doznalo, i imamo kamaru prepucavanja politikantskih likova u javnoasti na celu sa politicarima koji odjednom izlaze sa tracevima i opanjkavanjima kojima zele reci sta... ja podrzavam Stetu ali kad izadjes sa informacijama "GRAS ovo GRAS ono" ti si jarane optuzio GRAS.

Vecina nas misli da je GRAS kriv odnosno neko unutra, pa ko je, hoce li sve ostati na tracevima ili ce se konacno neko kazniti. Ovdje nije ubijeno pile nego covjek, a drugi covjek osakacen do kraja zivota. Dakle, gdje su djela konacno.

To da ce okriviti vozaca svi ocekujemo, i nema tu olakotnih, tramvaj je isao prebrzo i neko je kriv. Jesu vjestacili kocnice? ako je tehnicki sve ok (a kako moze biti kad sa svih strana dolaze vijesti o javasluku u GRASu) onda je kriv vozac. Neko je ubica, pa cekamo da vidimo ko. Samo me zanima do kada cemo cekati.

Ovo se razvlaci da javnost izgubi volju, kao i uvijek do sada. Mladima je vec dosta protesta, nece ih vjv vise ni biti, a onda sve ide u zaborav.
Nekada prije sam spomenuo, ako bar 10 likova iz grasa ne zavrsi sa zatvorskim kaznama jasno je sta je u pitanju - javasluk u sluzbi politike.
Hajlac

#9906 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 22:41 Na snimku nesrece zvono se ne cuje.
Svaku tvrdnju moras dokazati, dotel jedino sto je validno jeste da je vozac upravljao vozilom.
Ama pricam o dva snimka sa Facebooka koji su ovdje objavljeni vec tri puta - ukljucujuci i prije svega 1-2 stranice ja citirao.
Zvono se cuje na oba snimka.
Quaresma wrote: 16/02/2026 14:07 Sad naletih na Facebooku. Ne znam jel iko okacio prije.

Odakle izvlacis tu mahalsku pricu/insinuaciju da je "vozac zaspao" ??? Igras se s zivotom vozaca tramvaja covjece. Kao da mu ionako nije unisten zivot.

Nigdje nisam procitao takvu izjavu bilo kojeg svjedoka.
Niti je bilo 6 AM, niti 11:30 PM - covjek svega 20 minuta prije preuzeo smjenu od jutarnjeg vozaca tog kobnog tramvaja.

Vozac se nalazio u vozackoj kabini, a ti nikako ne mozes niti smijes (ako imas imalo mozga i ljudske savjesti) tvrditi da je vozac u momentima kad je vozilo naglo i drasticno ubrzalo pred ulazak u krivinu, efektivno "upravljao vozilom".
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 22:50, edited 3 times in total.
drug_profi

#9907 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Tramvaj nije pod nadzorom i tu svakom treba biti jasno šta se sprema.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9908 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 22/02/2026 21:54
moimoi wrote: 22/02/2026 21:48 Ma nema sanse. Po sta zelis da se kladimo
Nemam se šta kladiti.
Tramvaj nije išao sam, imao je vozača.
Da bi vozač bio bez krivice, mora se bez sumnje uvrditi potpuna neispravnost svih sistema zaustavljanja vozila.

Ja zgazim ljude i tvrdim da mi auto nije htjelo stati jer mi je jutros serviser nešto zajebao.
Ok, moguće, ali daj dokaži.
S tim sto je tramvaj u psoebnom rezimu jer se svakodnevno utvrdjuje njegova ispravnost prije pustanja u promet.

Kod privatnog auta bas i ne.
drug_profi

#9909 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Hajlac wrote: 22/02/2026 22:45
Ama pricam o dva snimka sa Facebooka koji su ovdje objavljeni vec tri puta - ukljucujuci i prije svega 1-2 stranice ja citirao.

Odakle izvlacis tu mahalsku pricu/insinuaciju da je "vozac zaspao" ??? Igras se s zivotom vozaca tramvaja covjece. Kao da mu ionako nije unisten zivot.

Smiri se malo.
Govorim ti kao neko ko ne navija ni za jedan ishod već za istinu, a sud je utvrđuje na osnovu činjenica.
I to ide onda ovako: vozilo ima vozača.
Desila se nesreća. Vozač tvrdi da nije mogao kontrolisati vozilo. Ok. Potrebni su dokazi.
Ima dokaza, validira se uticaj na kontrolu vozila. Nema dokaza, nije se desilo, vozač je kriv.

Ja tebi govorim da se na snimku nesreće ne čuje zvono. Izvuci zaključak koji hoćeš.
Hajlac

#9910 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 22:49
Hajlac wrote: 22/02/2026 22:45

Smiri se malo.
Govorim ti kao neko ko ne navija ni za jedan ishod već za istinu, a sud je utvrđuje na osnovu činjenica.
I to ide onda ovako: vozilo ima vozača.
Desila se nesreća. Vozač tvrdi da nije mogao kontrolisati vozilo. Ok. Potrebni su dokazi.
Ima dokaza, validira se uticaj na kontrolu vozila. Nema dokaza, nije se desilo, vozač je kriv.

Ja tebi govorim da se na snimku nesreće ne čuje zvono. Izvuci zaključak koji hoćeš.
Quaresma wrote: 16/02/2026 14:07 Sad naletih na Facebooku. Ne znam jel iko okacio prije.

Jos jednom te pitam - zasto ti ovdje i sada ubacujes mahalsko naglabanje tj. insinuaciju da je "vozac zaspao" kad koliko ja znam apsolutno niko od svjedoka nije to izgovorio?

Napisao si:
"Sto se gledaldaca sa strane tice. vozac je zaspao... trazumijes."

Vozac tramvaja nije negdje gore u pizdi materini kao sto je onaj koji upravlja gradjevinskim kranom pa da svjedoci sto unutar tramvaja sto prolaznici oko semafora i na onoj mini-stanici kod Tehnicke skole nisu mogli vidjeti da li je vozac bio u uspravnom polozaju i kretao se tijelom/rukama, ili je nepomicno sjedio tj. spavao s klonulom glavom.
Sa ceste svak, pa i vozaci okolnih auta mogu jasno vidjeti vozaca kroz velike staklene povrsine na kabini tramvaja.
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 22:58, edited 1 time in total.
drug_profi

#9911 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Hajlac wrote: 22/02/2026 22:51 Jos jednom te pitam - zasto ti ovdje i sada ubacujes mahalsko naglabanje tj. insinuaciju da je "vozac zaspao" kad koliko ja znam apsolutno niko od svjedoka nije to izgovorio?
Čovječe, jesi li ti toliko ograničen?

Kažem, ne čuje se zvon, ne vidi se ništa što govori šta vozač radi. Ti tvrdiš da je pokušao sve jer si valjda bio u tramvaju snjim.

Ja ti kažem, da što se tiče ovog snimka sa dashcama auta, apsolutno se ništa ne vidi da vozač radi niti se čuje zvono.
Tako da se očevidac slobodno može reči i da je vozač zaspao. Ne kažem da jeste, samo ti kažem šta očevidac može vidjeti i reći.

Pusti se mahalanja. Na sudu mahalanje samo dikvalifikuje izjavu. Jedino izjava sa podrškom materijalnog dokaza ima snagu.
Daj neki materijalni dokaz u prilog vozaču?
Hajlac

#9912 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 22:57
Hajlac wrote: 22/02/2026 22:51 Jos jednom te pitam - zasto ti ovdje i sada ubacujes mahalsko naglabanje tj. insinuaciju da je "vozac zaspao" kad koliko ja znam apsolutno niko od svjedoka nije to izgovorio?
Čovječe, jesi li ti toliko ograničen?

Kažem, ne čuje se zvon, ne vidi se ništa što govori šta vozač radi. Ti tvrdiš da je pokušao sve jer si valjda bio u tramvaju snjim.

Ja ti kažem, da što se tiče ovog snimka sa dashcama auta, apsolutno se ništa ne vidi da vozač radi niti se čuje zvono.
Tako da se očevidac slobodno može reči i da je vozač zaspao. Ne kažem da jeste, samo ti kažem šta očevidac može vidjeti i reći.

Pusti se mahalanja. Na sudu mahalanje samo dikvalifikuje izjavu. Jedino izjava sa podrškom materijalnog dokaza ima snagu.
Daj neki materijalni dokaz u prilog vozaču?
Ne nego si ocito ti ogranicen jer nikako da uhavizas kako zvono nisam spominjao vezano za OVU NESRECU nego vezano za dva spojena FB video klipa na kojima se vidi i cuje ponasanje ovakvog tipa tramvaja u momentu kad na isti nacin poludi ("zalijepi gas") i vozaci pokusaju SIGURNOSNOM (elektromagnetnom) kocnicom zaustaviti vozilo a ono se ponasa kao da nema kocnice!

Koliko puta ti covjek treba postaviti ovaj video o kojem sam pricao vezano za zvono da ista skontas?

drug_profi

#9913 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Hajd sad objasni kakve veze ima zvono?
Hajlac

#9914 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 23:03 Hajd sad objasni kakve veze ima zvono?
Ima veze s neispravnim tramvajima odnosno s aktiviranjem sigurnosne kocnice - vozac pritisne aktivaciju tog prinudnog ultra-brzog zaustavljanja vozila (uz koje se pretpostavljam i zvono automatski aktivira sve dok se ne otpusti sigurnosna kocnica, sto ima logike u smislu upozoravanja potencijalnih zrtava okolo, kako na zeljeznickom tako i na tramvajskom prometu) ali vozilo i dalje ide li ide...
Govorim o neispravnosti ovih GRAS-ovih Tatri.
Jesi to napokon pregledao video klipove i procitao opis onog sto se desava na ekranu?
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 23:10, edited 1 time in total.
drug_profi

#9915 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Hajlac wrote: 22/02/2026 23:08
Ima veze s neispravnim tramvajima odnosno s aktiviranjem sigurnosne kocnice - vozac pritisne aktivaciju tog prinudnog ultra-brzog zaustavljanja vozila (uz koje se pretpostavljam i zvono automatski aktivira sve dok se ne otpusti sigurnosna kocnica) ali vozilo i dalje ide li ide...
Aha.
A što se na snimku nesreće ne čuje zvono, a čuej se huka tramvaja, sirena hitne itd?
Hajlac

#9916 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 23:09
Hajlac wrote: 22/02/2026 23:08
Ima veze s neispravnim tramvajima odnosno s aktiviranjem sigurnosne kocnice - vozac pritisne aktivaciju tog prinudnog ultra-brzog zaustavljanja vozila (uz koje se pretpostavljam i zvono automatski aktivira sve dok se ne otpusti sigurnosna kocnica) ali vozilo i dalje ide li ide...
Aha.
A što se na snimku nesreće ne čuje zvono, a čuej se huka tramvaja, sirena hitne itd?
Neko od svjedoka iz tramvaja je bio izjavio da je vozaca u nekom momentu vidio van kabine - na stepenicama uz vrata (pretpostavljam u momentu kad je tramvaj vec furao prevelikom brzinom ulijevo kroz raskrsnicu), a koliko se sjecam i vozac je izjavio da ga je silina naglog ubrzavanja tramvaja izbacila iz sjedista.
Shvatas li da na ovim starim tramvajima sjedista nisu ni blizu kao u autima, niti su vozaci vezani pojasom + ono poskakivanje sjedista zbog "suspenzije" (bruku puta svojim ocima vidio u tim starim vozilima, pogotovo dok je bila stara razjebana pruga)?

Bez video snimka iz kabine nikad necemo znati sta je sve vozac pokusao (ili nije) aktivirati (gasenje tramvaja sklopkom i/ili spustanjem pantografa, aktiviranje kocnica itd.) kao ni to koliko je uopste imao vremena prije ulaska u krivinu i stravicnog zanosenja tramvaja ustranu.

Ali imamo izjave svjedoka nesrece da vozac JESTE pokusao mahanjem rukama upozoriti ljude ispred tramvaja. I upravo iz tog razloga ne znam kako imas obraza plasirati mahalaske insinuacije da je "vozac zaspao". Nisi cak ni dodao "mozda".
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 23:20, edited 1 time in total.
drug_profi

#9917 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Ja tebi kazem da ti sigurno ne znas sve izjave svjedoka i da li su koherentne ili se potiru.
Izjava svjedoka je zadnja stvar koja se mjeri, ako materijalni dokaz ne moze nesto objasniti.
Zvono se ne cuje. Vozac ga niej aktivirao.
Svjedok moze reci i da je vozac spavao, jer iz njegovog ugla tako izgleda.

Zato kazem, tramvaj sve moze reci, ali sad je kasno.

Ti uzimas previse k srcu ono sto ja kazem u pokusaju da ti objasnim da tvoje misljenje vrijedi kao i moje. Nista.
Last edited by drug_profi on 22/02/2026 23:23, edited 1 time in total.
maxell_sarajevo

#9918 Re: Gras all about

Post by maxell_sarajevo »

HelaS wrote: 22/02/2026 21:18
made_in_sarajevo wrote: 22/02/2026 20:48 vozac ako je budala nek suti i cupa sebe tako sto nece nikoga povaliti. desila se nesreca gdje je zadnja tacka sranja bio vozac. znaci buraz pricaj sve sto znas od prvog dana i mjenjaca za tramvaje jer te samo to moze spasiti,a zaboli te tuki sta ce kolege sutra pricati.
Spoiler
Show
dakle ako je tacno da je tramvaj 50x vracen, sta je radio servis i zaposleni u servisu, sta je radio sef servisa, sta je radio kontrolor taj neki, sta je radio dispecer, sta je radila prva smjena, sta je radila treca smjena dan prije, jel se zadnjih dana slicno desavalo, ma sve pricas ba po cijenu otkaza,a bolje otkaz nego zatvor jel tako.

da je sekcioner kriv kao sto kazu strucnjaci tramvaj bi se zapalio, bio bi skok napona i doslo bi do pregorenja elektro sklopne opreme u tramvaju i ugasio bi se, izgorio i cao. dakle pazi sad soka, sekcioner veze sa tim nema :jbt: . dakle po vozacu desilo se da je u tom trenutku tramvaj jednostavno poletio kao da je pritisno gas do daske, dakle on sumnja da je neki elektro sklopni uređaj zaljepio i konstantno gurao struju u jednom smjeru,a to je da motori pocnu maksimalno vrtiti i prenositi maksimalnu snagu motora na tockove bez ikakve kontrole te snage u smislu da se snaga nekim uređajem kontrolise. bitanga sa otesa u detalje vec objasnio.
sada zasto bas ovaj tramvaj i zasto je ovaj tramvaj 50 puta vracen, a ni jedan drugi. jel se nesto prepravljalo i prespajalo po nasem dobrom obicaju, pa se zaobisle sigurnosne stvari tramvaja koje bi trebale sprijeciti ovako nesto? tramvaj funkcionisao 40+ godina i bas sad da zaljepi ovako? imaju kamere ambasade koje su na visini da se 100% moze vidjeti reakcija vozaca.

licno po meni ovo je do servisa i ljudi zaduzenih za servis, od servisera do njihovog sefa i sefovog sefa. dalje redati kako se sta iskopa, ali oni prvi definitivno. vozac moze biti kriv ako nije pokusao ugasiti motore ili dotok struje cime bi motori ostali bez napajanja i da tako proba smanjiti brzinu. ako je to i uradio, opet se dodje zasto nista nije reagovalo, zasto nema nikakvog back up sistema koji ce uletiti u momentu, zasto nema kocnica u slucaju gasenja, dakle opet se vratimo na servis.

pametni ljudi uvijek prave sigurnosne sisteme, back up opcije u slucaju kvara necega, mogucnosti servisa i zastite. pogotovo kad se radi sa strujom na bilo kojem naponu i bilo kojom strujom. sve je sega sala dok ne bude belaj, dok ne izgoris pola u trafo stanici radi luka (hoce li wikipedia znati kakav luk :? ), pa se na tezi nacin naucis i razmisljas vazda unaprijed sta ako bi bilo i sta ako ce biti i sta ce sutra vozac-serviser-korisnik raditi i sta moze raditi da sprijeci maksimalno sranje u tom prvom trenutku sranja. to je pametan covjek, a imas debile kojima je to sve debilizam i jebo ga ti rodjak ko ce se sa tim zajebavati.

sve ovo sto se desava sa nesrecom, grasom, ciscenjem snijega, doktorima... sve je to drkanje kurca 30 godina od rata i sad nam to sve dolazi na naplatu. nije bitna vlada ovdje i da je seka licno sjedila na mjestu premijera i uvela diktaturu u kantonu, a sto i hoce, ovo sve zadnjih godinu dana bi se isto desilo. svako drkanje kurca nam dolazi na naplatu
Tužilaštvo ima obavezu da dokaže vozačevu krivicu. Kako će je dokazati?
Vozač je upravljajući tramvajem uletio u raskrsnicu brzinom većom od 30km/h, izletio iz šina i ubio nedužnog momka.

Na odbrani je da dokaže da on nije kriv.
Hajlac

#9919 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 23:20 Ja tebi kazem da ti sigurno ne znas sve izjave svjedoka i da li su koherentne ili se potiru.
Izjava svjedoka je zadnja stvar koja se mjeri, ako materijalni dokaz ne moze nesto objasniti.

Zato kazem, tramvaj sve moze reci, ali sad je kasno.
Nije kasno - mogu reci mnogo toga i snimci sa milion kamera duz citave USA ambasade, kao i dodatne kamere tipa od BH Telecoma, one postavljene na samoj raskrsnici...

Na snimcima USA ambasade ja ti garantujem da se moze vidjeti polozaj tijela i kretnje samog vozaca unutar tramvaja, jer em su te kamere postavljene dovoljno visoko da im okolna putnicka auta ne zaklone pogled prema Tehnickoj skoli em su sigurno visoke rezolucije i frejmrejta.
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 23:24, edited 1 time in total.
HelaS

#9920 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Hajlac wrote: 22/02/2026 22:30 Nadam se da ce novinari iscackati npr. podatak koliko su po komadu placene kamere koje su bile ugradjene jer ako je vec u pitanju centralizirani sistem koji prima signal s 3-4 kamere u jednom tramvaju, onda su po meni trebale i morale biti ugradjene kamere koje imaju dva istovremena nacina snimanja odnosno prosljedjivanja slike - istovremeno na lokalno ugradjenu microSD karticu kao i kablom prema zajednickom snimacu koji je kako kazu bio ugradjen u vozacevoj kabini.
Spoiler
Show
A evo koliko kostaju takve:

https://kamere.ba/product/ds-2cd2143g2- ... -acusense/

https://kamere.ba/product/ds-2cd2523g0- ... ere-2-mpx/

Stavi se 128-256GB kartica, rezolucija za unutrasnjost tramvaja i vozaceve kabine ni ne mora biti FullHD - dovoljno je 720p, podesi se automatski overwrite najstarijih snimaka na kartici za upisivanje novih a istovremeno se salje slika i prema centralnom snimacu za dugotrajnije cuvanje snimaka unazad.

Mislim koji ce qrac uopste snimati 2-3+ mjeseci unazad? Vise je nego dovoljno max 30 dana da se cuvaju snimci (pljacke/dzeparenje, bjezanje ozbiljnijih kriminalaca javnim prevozom nakon ucinjenog djela itd.).
Zadnja javna nabavka video nadzora koju je GRAS zatražio kroz PJN bilo je vođenje video nadzora u depou trolejbuskog saobraćaja iz marta 2021. i poništena je. Čini mi se da GRAS nije nabavio video nadzor u vozilima kroz Portal Javnih Nabavki, ili ja ne mogu da nađem :?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/firma-k ... /260220137
Na PJN nema informacije da je BH TELECOM SOLUTIONS ponudila svoje kamere i video nadzor preduzeću GRAS. Možda je neko drugi bio ugovorni, a BHTS samo njegov izvođač. Inače, Bh Telecom Solutions je do sada ostvario promet kroz Javne nabavke u BiH iznos od 53.668.982,27 KM u 147 razna postupka, bez PDV.

Zna li neko ko je ugovorio video nadzor u vozilima GRAS, kada?
drug_profi

#9921 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Hajlac wrote: 22/02/2026 23:23 Na snimcima USA ambasade ja ti garantujem da se moze vidjeti polozaj tijela i kretnje samog vozaca unutar tramvaja,
Super ako je tako. Samo opet ti previse tvrdis. Bio si i u USA ambasadi?
Hajlac

#9922 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 22/02/2026 23:25
Hajlac wrote: 22/02/2026 23:23 Na snimcima USA ambasade ja ti garantujem da se moze vidjeti polozaj tijela i kretnje samog vozaca unutar tramvaja,
Super ako je tako. Samo opet ti previse tvrdis. Bio si i u USA ambasadi?
Jos jednom te pitam:

Kako imas obraza plasirati mahalaske insinuacije u stilu najgore zute stampe ala Avaz da je "vozac zaspao"? Nisi cak ni dodao "mozda".

Covjece jedna osoba je smrtno stradala a druga jedva ostala ziva, s amputiranom nogom i teskim povredama.
DebelinJoe

#9923 Re: Gras all about

Post by DebelinJoe »

https://www.facebook.com/reel/2115410012588864

Vidi crvenih plinskih autobusa, demolirani. Niti jednog više nema na cesti.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ama/360547

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ugu/359816
Ministar Adnan Šteta je istakao da će konačno rješenje problema biti nabavka novih minibusa.
Image

Žuti Manovi, ne turski, nego zglobni, odlični autobusi bili, raščerupani i ostavljeni...
HelaS

#9924 Re: Gras all about

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 22/02/2026 23:31 https://www.facebook.com/reel/2115410012588864
Spoiler
Show
Vidi crvenih plinskih autobusa, demolirani. Niti jednog više nema na cesti.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ama/360547

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ugu/359816
Ministar Adnan Šteta je istakao da će konačno rješenje problema biti nabavka novih minibusa.
Image

Žuti Manovi, ne turski, nego zglobni, odlični autobusi bili, raščerupani i ostavljeni...
Ovo je stvarno prestrašno. Remiza je zapravo groblje autobusa, vjerovatno i tramvaja :(

Tužilaštvo Kantona Sarajevo da radi svoj posao, da su otvorili postupke u zaštiti zakona i državne imovine u GRAS-u, danas bi im pola firme bilo u zatvoru. Očito je da i neki iz Tužilaštva trebaju dane provoditi razmišljajući o svojoj neodgovornosti :-)
DebelinJoe

#9925 Re: Gras all about

Post by DebelinJoe »

Gdje su ova vozila? Gdje su ovi plavi MAN - ovi?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/osam-au ... /170227130

Ni ovih nema

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... usa/274822#

U krugu poduzeća GRAS danas je promovirano 26 novih autobusa. Promociji su prisutvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo koji su se obratili medijima, kao i upravitelj GRAS-a Haris Gušić.

"Danas je jedan od najljepših dana za GRAS otkad sam u Skupštini i na poziciji premijera. Ovim će GRAS imati 100 posto pokrivenost linija i neće se čekati autobusi po tri sata. Oni koji nisu kupovali kupone zbog toga, sada se neće moći žaliti", rekao je Konaković.
Post Reply