Gras all about
-
BiBi911
#9277 Re: Gras all about
Kamera je je sa sirokim uglom snimanja pa objekti sa strane djeluju da se brze krecu od onih u sredini.vjeshalica wrote: ↑12/02/2026 19:45Ja lazem? Tramvaj dobija naglo ubrzanje to se iz aviona vidi tako da ostavis svoja njesra za sebe. Poyyzilog wrote: ↑12/02/2026 17:47Definitivno?!vjeshalica wrote: ↑12/02/2026 17:43
Definitivno se vidi da naglo dobija ubrzanje, ali to je neka sreca u nesreci da ima snimak i d aje javno objavljen iako kako biva ce se pokusati i to na neki nacin zataskati
Ponovo pogledah video i zakljucih da DEFINITIVNO lazes!!!
-
HelaS
#9278 Re: Gras all about
Danas je zbog brzine tramvaj iskočio iz šina i usmrtio mladog čovjeka i unesrećio druge mlade ljude. Degutantno je ovo što si napisao, za sramHakiz wrote: ↑12/02/2026 19:56Prije sat sam došao sa Č. Vile na Alipašino tramvajem. Starim, ne pitajte me kojim, nije onaj iz Turske, niti Nizozemske. Ne juri vozač, pazi. Ali, tramvaj se trese kao da ima groznicu. Trese se po dužini, naprijed-nazad. Nije gore-dolje, niti lijevo-desno. Kao da neko stalno brzo pritišće i otpušta kočnicu. Cvili kao da plače. Možda zato što ide sporo?DonieBrasco wrote: ↑12/02/2026 19:39 Sklonit ce ih vjerovatno nakon ovoga ili su barem toliko pametni, neka voze ovi novi koliko ih ima dok ne stignu jos naruceni.![]()
- Danguba
#9279 Re: Gras all about
Ovdje je nepobitno da tramvaj dobiva ubrzanje(u poredjenju sa autom pored njega).
Treba utvrditi sta je bio uzrok tome, greska vozaca, tehnicka neispravnost ili nesto trece.
Treba utvrditi sta je bio uzrok tome, greska vozaca, tehnicka neispravnost ili nesto trece.
- vjeshalica
#9280 Re: Gras all about
Ponavljaj nekoliko puta i vidjeces da tramvaj ulazi brzo u kadar i otprilike kad se prednji dio nasao na sredini raskrsnice (msm 9ta sekunda)vidi se kako neobicno ubrzava naglo,auta koja skrecu ulijevo ne idu tako brzo,on ih sustize i na kraju udara i u crno auto msm citroen....
- vjeshalica
#9281 Re: Gras all about
Koliko kod je sroljan vozni park godinama pravo je zaprepastenje da mi i nismo imali nekih zestokih udesa i izlijetanja sa sina,osim nekoliko u zadnjih 30 godina....ako pogledas vani nekako i pored odrzavanijeg voznog parka i infrastrukture bilo je cescih i gorih udesa....i naravno, ne znaci da je to opravdanje vec neka i luda sreca, nazalost do danas.dresdener78 wrote: ↑12/02/2026 16:51Održavanje, održavanje, održavanje....drndalo wrote: ↑12/02/2026 16:46Kako stari tramvaji u Ceskoj i Ausriji nisu rugla?Pandakonda wrote: ↑12/02/2026 15:20 Sta ti je rec slucajnost. Bas prije par dana imam raspravu sa prijateljom kako me nervira to što drze stare tramvaje na cesti samo radi reklama jer imas ove "cistunce" koji ne zele reklame na novim tramvajima. Kao da se GRAS finansira sam od sebe i nedo bog da zarade sta paraRuglo ih vidjeti onakve stare i donirane.
Ne znam stvarno za druge drzave ali obzirom na nasu historiju odrzavanja treba skloniti sa šina sve stare tramvaje, ostaviti samo nove, nabavit ih jos da zamjene stare i naljepit reklame na njih da barem nesto povrata novca imaju. Sa starim cemo imati samo probleme. Nisam ekspert za tramvajsku tehnologiju ali sigurno bi na novijim morao biti neki mehanizam sigurnosti protiv ovog sto se desilo
Pogledaj na Google slike budimpeštanskih Tatri tipa T5C5, one su dijelom STARIJE od ovih sarajevskih rugla tipa K2, samo da ih Mađari već preko 40 godina periodično temeljito remontuju od točkova do pantografa.
U Milanu voze tramvaji tipa "Peter Witt" stari skoro STO GODINA. Opet, u odličnom stanju (redovno remontovani, održavani).
EDIT:
Moja slika, moj prst, jun 2025. godine u Sarajevu, tramvaj broj 525 (istog tipa):
![]()
Neka je sreca sto taj tramvaj nije bio pun i da se nije prevrnuo, i stajaliste jer tu zna biti velika guzva od ucenika kad izadju iz skole i tragedija bi bila daleko veca....
-
Hakiz
#9282 Re: Gras all about
Pa, možeš ti u bilo čemu napisanom pronaći šta god hoćeš. Ali, to su tvoje lične mentalne konstrukcije, pa se tu nema šta posebno reći.HelaS wrote: ↑12/02/2026 20:08Danas je zbog brzine tramvaj iskočio iz šina i usmrtio mladog čovjeka i unesrećio druge mlade ljude. Degutantno je ovo što si napisao, za sramHakiz wrote: ↑12/02/2026 19:56Prije sat sam došao sa Č. Vile na Alipašino tramvajem. Starim, ne pitajte me kojim, nije onaj iz Turske, niti Nizozemske. Ne juri vozač, pazi. Ali, tramvaj se trese kao da ima groznicu. Trese se po dužini, naprijed-nazad. Nije gore-dolje, niti lijevo-desno. Kao da neko stalno brzo pritišće i otpušta kočnicu. Cvili kao da plače. Možda zato što ide sporo?DonieBrasco wrote: ↑12/02/2026 19:39 Sklonit ce ih vjerovatno nakon ovoga ili su barem toliko pametni, neka voze ovi novi koliko ih ima dok ne stignu jos naruceni.![]()
![]()
Kao što je jedan forumaš znao reći, nisam odgovoran za to kako ćeš ti shvatiti napisano.
-
Hakiz
#9283 Re: Gras all about
Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.
To bi bila indicija da brzina mora biti posljedica kvara, ili nečega drugog, ali sigurno ne vozačeve namjere.
- vjeshalica
#9284 Re: Gras all about
Kod tebe ne postoji mogucnost pogresne procjene vozaca zar ne?Hakiz wrote: ↑12/02/2026 20:32Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.
To bi bila indicija da brzina mora biti posljedica kvara, ili nečega drugog, ali sigurno ne vozačeve namjere.
Ovaj dogadjaj ako realno posmatramo ne mora nuzno biti rezultat tehnicke neispravnosti. Ali neka se dokaze nebitno sta je u pitanju, vozac ili truhlez od tramvaja.
- Capajebo
#9285 Re: Gras all about
Ne postoji vozač sa iole iskustvom koji će namjerno i svjesno onom brzinom uci u raskrsnicu.
Posebno što i mi svi laici znamo da je ono mjesto kritična tačka.
Posebno što i mi svi laici znamo da je ono mjesto kritična tačka.
-
Hakiz
#9286 Re: Gras all about
Postoji. Ali, brzina kojom je ušao u krivinu bi i laiku bila očito prevelika za sigurno skretanje, kamoli profesionslnom vozaču.vjeshalica wrote: ↑12/02/2026 20:36Kod tebe ne postoji mogucnost pogresne procjene vozaca zar ne?Hakiz wrote: ↑12/02/2026 20:32Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.
Ono šta bi nas pomirilo je to da je vozač ubrzao (možda da stigne proći semafor), planirajući da će tik pred skretnicom usporiti toliko da sigurno prođe, a da je u trenutku pokušaja usporavanja kvar na "gasu" ili kočnici onemogućio usporavanje.
- vjeshalica
- Capajebo
#9288 Re: Gras all about
Znam da ima. Ali kontam da je toliki glupan, nebi godina i godina staža na tom radnom mjestu skupio.
Nesto nepredviđeno se moralo desiti...
- vjeshalica
#9289 Re: Gras all about
Pogresne procjene su cudo. Ako je to u pitanju. Jednostavno ljudi i pored iskustva naprave svemirsko sranje. Za nadati se da je tehnicki razlog ako je neka utjeha.
- Danguba
#9290 Re: Gras all about
Cinjenica je da je usao prebrzo u tu krivinu.Hakiz wrote: ↑12/02/2026 20:32Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.
Ja govorim sto se vidi a sta je tome uzrok treba istraga da odgovori.
Nije iskljuceno ni vozaceva krivica(manjak koncentracije, lose procjene...) kao sto nije iskljucena tehnicka greska(zaglavilo nesta na sto vozac nema utjecaj).
Da skratimo, nismo kompetentni.
- kakotakonikako
#9291 Re: Gras all about
Zbog ovakvih stvari ostavka nadleznih bi bila normalna stvar.

-
Hakiz
#9292 Re: Gras all about
Naravno.Danguba wrote: ↑12/02/2026 20:58Cinjenica je da je usao prebrzo u tu krivinu.Hakiz wrote: ↑12/02/2026 20:32Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.
Ja govorim sto se vidi a sta je tome uzrok treba istraga da odgovori.
Nije iskljuceno ni vozaceva krivica(manjak koncentracije, lose procjene...) kao sto nije iskljucena tehnicka greska(zaglavilo nesta na sto vozac nema utjecaj).
Da skratimo, nismo kompetentni.
Problem je samo što više nikome ne vjerujemo, šta god bude zvanično objašnjenje, nećemo mu vjerovati.
- Danguba
-
Hakiz
#9294 Re: Gras all about
Zato što su nas lagale i varale. A kada smo naučili da nas jedna vlast laže, oprezni smo prema svakoj.
-
Dimu1927
#9295 Re: Gras all about
jasta ce, ko i za dzenu gadzun sto su pitali, ismijavaju se s porodicom i saradom od sudjenja gdje niko ne dolazi i bez ikakvih sankcija umjesto da nadridoktor i svita stranacka trune u zatvoru vec bar 2 godine...HelaS wrote: ↑12/02/2026 17:35Pitat će Tužilaštvo KS, nadam sevjeshalica wrote: ↑12/02/2026 17:31 Niko od vas da pita cija je odgovornost poslati svjesno vozilo koje je mrtvo groblje na voznju?
Sad serete gluposti ,cija je odgovornost poslati vozilo za rashoda u voznju? Smijesni ste. Gras ocito nema kapaciteta da razvija prevoz, uvaljuje grobusine na sine....
mozda bude malo sportskog ribolova i to je to
-
HelaS
#9296 Re: Gras all about
Nadležan je direktor GRAS-a i šefovi po hijerarhiji ispodkakotakonikako wrote: ↑12/02/2026 21:01 Zbog ovakvih stvari ostavka nadleznih bi bila normalna stvar.
![]()
- kakotakonikako
#9297 Re: Gras all about
Nakon sarajevske tragedije ukazuju se refleksi da se krivac nađe što je brže moguće. U takvoj atmosferi najlakše je fokus usmjeriti na vozača tramvaja, čovjeka koji je u trenutku užasa bio za komandama. Međutim, svaljivanje katastrofe na leđa jedne osobe je i opasno i neodgovorno.
Ovaj grad i ova vlast morali su imati sistem. Zna se ko održava šine i vozila, ko određuje dinamiku tehničkih pregleda i upravlja sigurnosnim protokolima, a zna se i ko ih postavlja.
Zato je logično da svaka ozbiljna istraga krene od tehničke ispravnosti tramvaja i stanja infrastrukture do procedura održavanja i nadzora. Upravo onako kako je već upozorila struka.
Tragedije u javnom prijevozu rijetko su rezultat samo jedne greške. Češće su posljedica niza propusta koji se godinama talože, sve dok ih jedan događaj ne razotkrije.
Zato je ključno pitanje da li je sistem bio dovoljno siguran da ovakvu nesreću spriječi.
Tek kada se to utvrdi, može se govoriti o stvarnoj odgovornosti, ali i o tome kako spriječiti da se ništa slično nikad ne ponovi.

Ovaj grad i ova vlast morali su imati sistem. Zna se ko održava šine i vozila, ko određuje dinamiku tehničkih pregleda i upravlja sigurnosnim protokolima, a zna se i ko ih postavlja.
Zato je logično da svaka ozbiljna istraga krene od tehničke ispravnosti tramvaja i stanja infrastrukture do procedura održavanja i nadzora. Upravo onako kako je već upozorila struka.
Tragedije u javnom prijevozu rijetko su rezultat samo jedne greške. Češće su posljedica niza propusta koji se godinama talože, sve dok ih jedan događaj ne razotkrije.
Zato je ključno pitanje da li je sistem bio dovoljno siguran da ovakvu nesreću spriječi.
Tek kada se to utvrdi, može se govoriti o stvarnoj odgovornosti, ali i o tome kako spriječiti da se ništa slično nikad ne ponovi.
-
bumerangss
- kabal1337
#9299 Re: Gras all about
ja mislim da je ovo bio neki kvar na tramvaju. I vjerujem da se ovo moglo sprijeciti ne kad je sve poslo po zlu. Vec tramvaj nije trebao napustiti garazu dok se ne remontuje po ps-u
- Hajlac
#9300 Re: Gras all about
Ali zasto onda nije ili:bumerangss wrote: ↑12/02/2026 21:33Na tvsa kažu da vozac ima 30 godina rada viznje tramvaja... sigurno nije svojom voljom vozio onako brzo
a) pritisnuo do daske kocnice (one sekundarne gumene, ne dinamicke s obzirom da je motor bio pod komandom 'gasa')
ili
b) ugasio kompletno vozilo da makar prekine dodavanje 'gasa' u krivini...
Last edited by Hajlac on 12/02/2026 21:39, edited 1 time in total.